Nyhetsarkiv för Kau.se

2024-06-19
Med 100 registrerade besökare från 10 olika länder arrangeras The Nordic Conference of Religious Education (NCRE) på universitetet 17 – 19 juni. Temat för konferensen är ”den andre”, vilket belyser olika perspektiv kring minoriteter och utanförskap.  – Vi vill diskutera och visa exempel på hur man kan undvika fallgropar som berör minoritetsröster och exotifiering.
2024-06-18
… ni kommer att spendera hösten på Kulturhuset Spira i Jönköping på uppsättningen av Carmen. Och med självaste Rickard Söderberg i huvudrollen. Spännande! Vad ska ni göra? - Vi har blivit erbjudna en praktikplats för att sjunga rollerna som Frasquita (sopran) och Mercédès (mezzosopran) - Carmens nära vänner. Det kommer att vara en konsertversion med sceniska inslag.
2024-06-17

Didaktisk forskning i praktiken

Nyheter » 2024-06-17
Den 13 juni arrangerades Ämneslärardagen. Dagen är en återkommande mötesplats för diskussioner och erfarenhetsutbyte mellan lärare i skolan och forskare vid Karlstads universitet. I år var temat ”Didaktiska modeller”.
2024-06-14
Birgitta Persdotter, docent i socialt arbete vid Karlstads universitet har mottagit priset DigitalWell Award i kategorin Data & digital teknik. Priset fick hon för sitt arbete med att utveckla och implementera en digital process för att stötta insamling och analys av data för att öka jämlikheten inom socialtjänsten. – Det är jättekul! Det jag tycker är roligt är att det också blir en bekräftelse.
2024-06-14
Forskningsprojektet ”Sámi ’trail of tears’ walking trail” är avslutat. Richard Ek, professor i kulturgeografi och projektledare, berättar om vikten av att kontrollen ligger hos ursprungsbefolkningen och att kulturen kring Sápmi är oerhört viktig för att hålla liv i berättelserna kring tvångsförflyttningarna av samer. – Vi har fått kvitto på det vi hela tiden har känt, förklarar Richard Ek.
2024-06-14
Konferenser och evenemang vid Karlstads universitet uppfyller fortsatt kriterierna för Green Key-märkning. – Riktigt roligt att vårt arbete fortsätter att gå framåt, säger Helena Björkman och Ida Fridh, i team marknad och evenemang, som drivit ansökningsprocessen. Green Key är en internationell miljömärkning som idag omfattar närmare 5 000 anläggningar i 60 länder.
2024-06-12
Med start 2024 genomför Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Karlstads universitet Nationell Uppföljning av Socialtjänstens Omställning (NUSO). Drygt 120 kommuner och stadsdelar medverkar för att ta fram kunskap inför ny socialtjänstlag och för att kunna följa utvecklingen över tid. NUSO består av tre delstudier som fångar vägen till olika typer av stöd för barn, unga och familjer.
2024-06-11
Bröderna Maarouf och Asaad Fallaha som läser andra året Maskinteknik och tredje året Civilingenjör Teknisk fysik, arbetar båda som amanuenser där de hjälper andra studenter med matematik – på spelplattformen Discord. Fakulteten HNT har tidigare erbjudit fysiska träffar där studenter kan få hjälp med matematik på plats av mer erfarna studenter, så kallade studiestödjare.
2024-06-11
Avvattning av pappersmassan är en mycket energikrävande del vid papperstillverkning. Ny forskning visar nu att man kan effektivisera processen och samtidigt få en lägre energiförbrukning. – I min forskning har jag tittat på tillverkning av fettresistent papper, det som kallas smörpapper, säger Björn Öman, industridoktorand i kemiteknik.
2024-06-10
Det pågår en omställning från tillväxt till hållbar utveckling i svenska regioner, men effekterna är begränsade. Anledningen? Hållbarhetsarbetet har hittills främst handlat om kunskap och metoder snarare än åtgärder för konkreta effekter.
2024-06-07
Sveriges och Värmlands energiproduktion och energikonsumtion behöver ställas om och i detta sammanhang har begreppet energigemenskaper kommit upp på agendan.
2024-06-03
Den senaste PISA-undersökningen visar att unga människors läsförmåga sjunker i Sverige och motivationen att läsa likaså.
2024-05-30
Ett nytt samarbete mellan installationsbranschen och akademin ska resultera i korta och behovsanpassade kurser inom hållbar utveckling och fastighetsautomation, med start i januari 2025.
2024-05-28
Intresset för hållbar energiproduktion är stort och pellets är en energikälla som är både effektiv och förnybar. En nyligen publicerad avhandling handlar om hur man genom olika sågspånsblandningar och lagringstider kan tillverka pellets på effektivare sätt. – I min forskning har jag tittat på hur sågspån från trädets olika delar påverkar slutprodukten och vilken roll torkprocessen har, säger Workson Siwale, som nyligen disputerat i ämnet miljö- och energisystem.
2024-05-27
Axel Isberg, 19 år, student vid Elitidrottsuniversitetet, Karlstads universitet blev nyligen europamästare i utrustat styrkelyft vid junior-EM i Luxemburg. Detta blir tredje gången gillt eftersom han tagit guldmedaljer vid europamästerskap även 2022 och 2021. Sammanlagt lyfte Axel Isberg nästan ett ton och slog juniorrekord i tre moment. Vi säger stort grattis! – Tack, det var kul, det är lika kul varje gång.
2024-05-24
...du och en ensemble från Musikhögskolan Ingesund spelade traditionsenligt under Polarpriset tidigare i veckan. Var och när spelade ni i anslutning till prisutdelningen? Vi spelade i början av röda mattan utanför Grand Hotel när alla gästerna anlände, från kl. 16.00 och en dryg timme tills kungafamiljen anlände. Hur kändes det att spela för hela Sveriges musikerelit samt för pristagare och andra influgna musiker? – Det var en fantastiskt häftig och rolig upplevelse.