Bibliotek
-
Öppettider under terminstid
Måndag-torsdag kl. 8-20 (läsesalen kl. 8-24)
Fredag: kl. 8-18 (läsesalen kl. 8-24)
Lördag: kl. 10-15 (läsesalen kl. 8-20)
Söndag: Stängt (läsesalen kl. 8-20) - Chatta med oss Kontrollerar tillgänglighet…
- Kontakta oss
- Karta över biblioteket
-
Fråga bibblan
Informationsdisk i Zoom
Öppen vardagar kl. 10-12 - Boka bibliotekarie
Nyheter
-
2024-10-07
Prova Scopus AI
Databasen Scopus har nyligen lanserat AI-funktionalitet i sin tjänst och biblioteket har ordnat en månads testperiod 7 oktober-6 november. 16 oktober kl 15 ges en genomgång av tjänsten.
- Sök i Scopus
Scopus AI bygger på naturligt språk, vilket gör att nyckelord och booleska operatorer är onödiga. Det går också att ställa frågor på svenska (eller andra språk), men svaret kommer att levereras på engelska. Resultaten baseras på abstracts från Scopus-databasen och kommer som en sammanfattning med referenser till källorna som användes för svaret.
- Sök i Scopus
-
2024-09-18
Testperiod på e-böcker från De Gruyter
Under hösten har vi möjlighet att prova e-boksutbudet från förlaget De Gruyter samt en del universitetsförlag som de samarbetar med.
De Gruyter har ett stort utbud av titlar inom många olika områden. De har böcker på många olika språk, men framförallt tyska och engelska. Böckerna kan läsas online eller laddas ner som pdf eller epub.
Några exempel på titlar som kanske väcker intresse:
-
2024-09-10
Workshopserie på biblioteket - Science skills to go
Universitetsbiblioteket erbjuder stöd och resurser inom olika delar av forskningsprocessen och fortsätter den tidigare seminarieserien "Science skills to go" med en serie kortare workshops under höstterminen.
Syftet med workshopparna är att lyfta ämnen som kan vara viktiga för forskare att känna till och hitta ett koncept som inte tar för mycket tid från forskningen. Varje workshop pågår därför c:a 30 minuter.
I workshopparna ges både information och användbara tips samt möjlighet till frågor och diskussion. Workshopparna ges på svenska eller på engelska, beroende på önskemål.
-
2024-09-03
Sticka med biblioteket i höst
Stickning har enligt aktuell forskning positiva effekter på stress och mental hälsa. Under våren testade Universitetsbiblioteket att erbjuda ett antal stickluncher där vi samtidigt passade på att utforska det generativa AI-verktyget Copilot tillsammans.
Tanken var att använda Copilot inom ett område man behärskar för att på så sätt enklare kunna utvärdera de svar/resultat som verktyget gav. Det visade sig vara ett lyckat koncept som lockade både studenter och personal.
Vi fortsätter därför denna termin, men den här gången är det stickningen som är i fokus. Det finns till och med forskning som visar att stickning är, förutom roligt och kreativt, bra för hälsan (Nordstrand m. fl., 2024). Ta med din stickning och kom och sticka tillsammans med oss under hösten.
-
2024-09-02
Testperiod på AI-verktyget Research Assistant
Under september har biblioteket en testperiod på AI-verktyget Research Assistant som finns i databasen Web of Science.
- Läs mer om hur verktyget fungerar
- Logga in till Web of Science
Verktyget är utvecklat av Clarivate och förhoppningen är att det ska underlätta för forskare att hitta relevanta dokument i databasen genom att man kan ställa frågor på sitt eget språk, få hjälp med att hitta relevanta tidskrifter, få fram visualiseringar och ämneskartor mm. Svaren bygger på det material som finns i databasen.
-
2024-05-06
Utställning: tema EU
Med anledning av Europadagen 9 maj och EU-valet 9 juni har biblioteket en utställning på plan 3 med böcker och information om EU, demokrati och internationella relationer.
Vid utställningen kan du få boktips på temat och läsa om kommande EU-val 9 juni. Det finns också information om vad EU gör för oss i Sverige.
Karlstads universitetsbibliotek är ett EDC-bibliotek, där EDC står för Europeiskt dokumentationscenter, läs mer om vad det innebär här.
Utställningen pågår till 24 maj.
Välkommen!