Nyheter

 • 2020-09-21

  Scifree - ny tidskriftstjänst för forskare

  Scifree – ny tidskriftstjänst för forskare
  För att publicera en tidskriftsartikel med öppen tillgång, open access, tar förlagen ofta ut en avgift av författaren. Genom avtal som slutits mellan förlag och det nationella bibliotekskonsortiet Bibsam, kan Kau-forskare idag publicera sig helt gratis eller till rabatterad avgift. För att göra det lättare för forskare att snabbt få information om vilka villkor som gäller för en specifik tidskrift, lanseras nu söktjänsten Scifree.

  Scifree innehåller samtliga tusentals vetenskapliga tidskrifter som ingår i de nationella och lokala förlagsavtal som Karlstads universitetsbibliotek medverkar i. Tjänsten visar om publiceringsavgiften är helt förbetald av biblioteket eller rabatterad, och om de licensmöjligheter som tidskriften erbjuder. Tjänsten länkar också vidare till fördjupad information om hur forskaren praktiskt ska gå tillväga för att dra nytta av det avtal som tidskriften ingår i.

 • 2020-09-08

  Google Scholar och Recaptcha-problem

  För närvarande kan det vara svårt att nå Google Scholar via bibliotekets databaslista.

  Om man använder Google Scholar via biblioteks databaslista så är länken inställd att använda bibliotekets proxy, vilket gör att man kan nå artiklar i fulltext om vi prenumererar på tidskriften.
  Tyvärr så händer det ibland att vår länk blir satt i karantän av Google då det ser ut som om länken missbrukas.
  Google Scholar fungerar bra även utan proxy genom att helt enkelt ange scholar.google.se i adressfältet. Det man då behöver göra för att få fram artiklar i fulltext är att använda en inställning som heter Bibliotekslänkar, och ange Karlstads universitetsbibliotek.

 • 2020-08-28

  Arbete pågår för säker terminsstart – Jakob Harnesk

  Från och med 24 augusti utökar biblioteket sina öppettider och återgår till att bemanna informationsdiskarna i biblioteket. Jakob Harnesk, biblioteksdirektör, berättar om arbetet med att även fortsättningsvis kunna erbjuda studenter och personal hög biblioteksservice, tillgång till litteratur och e-resurser samt inte minst en trygg studiemiljö.

  - Vi är glada att åter igen kunna välkomna studenter och personal till biblioteket, men har naturligtvis genomfört en rad åtgärder för att säkerställa att Folkhälsomyndighetens rekommendationer följs. Vi har till exempel glesat ut antal sittplatser kraftigt, stängt grupprum, monterat plexiglas vid informationsdiskarna samt utökat städrutiner av de gemensamma ytorna. Alla våra utåtriktade aktiviteter, som exempelvis Alltid på en måndag, Möt en forskare, Lyssnarlunch och vår kurs för doktorander kommer i höst att hållas digitalt via Zoom.

 • 2020-07-28

  Dawsonera e-boksportal stängs ner

  Vår bokleverantör Dawson books har gått i konkurs och i och med det stängs även eboksportalen Dawsonera ner 31 juli.

  Biblioteket har ca 1100 titlar på Dawsonera. Våra licenser för dessa eböcker kommer att i möjligaste mån flyttas till andra leverantörer. Detta kommer dock att ta lite tid och under en övergångsperiod kommer inte länkar till eböckerna från katalog och OneSearch att fungera.
  Mer information läggs ut så snart vi vet mer.

  Uppdatering 3/8

 • 2020-04-27

  Ny databas - Artikelsök

  Biblioteket prenumerarerar nu åter på Artikelsök - en databas över svenska tidskrifts- och tidningsartiklar.

  Under 2019 gjordes databasen Artikelsök från BTJ om med ny design och förbättrad indexering. En nyhet är att det nu går att begränsa sig till vetenskapliga artiklar. Totalt indexeras nu ca 1300 svenska tidskrifter och ett mindre antal dagstidingar.
  Artikelsök innehåller framförallt referenser till artiklar, men en del går direkt att hitta i fulltext.

  Sök i Artikelsök

 • 2020-04-03

  Öppna e-resurser

  Under denna oroliga tid har många förlag och databasleverantörer valt att öppna upp e-resurser som annars kräver prenumeration. Detta för att underlätta för alla som studerar hemifrån.

  /Click on "Läs hela artikeln" for English version/

  En del resurser är fria för alla, andra kommer ni åt genom att logga in med ert KauID.
  De resurser som vi ordnat tillgång till är samlade på en egen webbsida. De flesta av dem är inte aktiverade i OneSearch eller bibliotekskatalog utan nås endast från denna sida. Här finns såväl instruktionsfilmer, som e-tidskrifter och e-böcker.

  Utökad tillgång till e-resurser