Nyheter

 • 2021-03-19

  Testperiod på Gale Reference under 2021

  Under resten av året erbjuder biblioteket möjligheten att testa databasen Gale Reference. Databasen innehåller både tidskriftsartiklar, dagspress, eböcker och arkivmaterial.

  Här finns referenser från ca 28 000 tidskrifter, tidningar och dagspress, en del av dem i fulltext. Artiklar finner man i databaserna

  • Gale Academic OneFile - 11 000 granskade tidskrifter varav 8000 i fulltext. Här finns t ex artiklar från The Econmist, The Times, The NewYork Times och Financial Times.
  • Gale General OneFile - 14 500 titlar varav 9000 i fulltext.
  • Gale OneFile News - 2300 globala dagstidningar, radioprogram och TV-sändningar

  Det finns ca 1900 eböcker, främst olika uppslagsverk och referensböcker.

 • 2021-02-18

  ORKA SKRIVA! - ny satsning från biblioteket

  Bibliotekets skrivhandledare träffar dagligen många studenter som upplever att de känner sig ensamma i sina studier, att det är svårt att skapa bra studierutiner och lära känna sina studiekamrater och lärare. Från och med tisdag 23 februari erbjuder vi därför en ny möjlighet för studenter och andra intresserade att mötas på ett lättsamt men ändå lärorikt sätt.

  När läget i världen är som det är med många begränsningar och sociala avstånd är det lätt hänt att känna besvikelse över att studietiden inte riktigt blev som man tänkt. Det kanske är en utmaning att få till en bra dygnsrytm, komma igång med sina studieuppgifter i tid eller att förstå hur uppgifterna ska skrivas.

  Behovet av att regelbundet kunna träffa andra i samma situation är stort och därför har bibliotekets skrivhandledare bestämt sig för att hitta ett forum för att träffas utan krav på föranmälning eller prestation.

 • 2021-01-13

  Alltid på en måndag - i Zoom

  Nu är programmet för vårens "Alltid på en måndag" färdigt. Varje måndag, hela vårterminen, har du möjlighet att delta i workshops och lyssna på föreläsningar med teman som fokuserar på hur du kan bli en mer effektiv och framgångsrik student.

  "Alltid på en måndag" vänder sig till dig som är student, men alla är välkomna och ingen anmälan behövs. Vi fortsätter att använda Zoom även under våren, länk till aktuellt tillfälle publiceras i god tid i bibliotekets kalender.

  Se innehåll och hela vårens program genom att klicka på länken:
  Alltid på en måndag - VT21

 • 2020-12-20

  Biblioteket stängt för besök från och med måndag 21 december

  Universitetsbiblioteket är stängt för besök från och med måndag 21 december och kommande veckor. Anledningen är de nya nationella restriktionerna och vi behöver alla bidra till att minska den pågående smittspridningen i samhället. Vi återkommer efter trettonhelgen med information om hur resten av januari blir.

  Det finns möjlighet att hämta ut reserverade böcker och fjärrlån mån-tis 21-22 december kl.10.00-15.00 i läsesalen på entréplan (glöm inte passerkort). Återlämning av böcker görs i återlämningslådan utanför universitetets huvudentré.

  Biblioteket är tillgängligt digitalt, läs mer på kau.se/bibliotek

 • 2020-12-09

  Författaren Anna-Karin Palm föreläser om Selma Lagerlöf

  Den 15 december föreläser Anna-Karin Palm om Selma Lagerlöf utifrån sin biografi ”Jag vill sätta världen i rörelse”. Se föreläsningen via zoom.

  Anna-Karin Palm är författare och kulturskribent som har skrivit böcker för både barn och vuxna. Den 15 december klockan 13:00 kan medarbetare, studenter och veteraner lyssna på hennes föreläsning via zoom. Föreläsningen handlar om Selma Lagerlöf utifrån boken ”Jag vill sätta världen i rörelse” som nominerades till Augustpriset 2019.

  Albert Bonniers Förlag beskriver boken:

 • 2020-11-23

  28-29 November: Byte av bibliotekssystem - Koha

  Under helgen 28-29 november 2020 kommer universitetsbiblioteket att byta bibliotekssystem. Detta innebär att en del saker från och med måndag 30 november kommer att se annorlunda ut när du söker, reserverar eller lånar om böcker. På den här sidan kan du läsa mer om vad systembytet innebär för dig som biblioteksanvändare.

  (In English below)

  28-30 november byter vi biblioteksdatasystem. Det kommer då inte gå att söka i katalogen, reservera eller göra omlån. Lån kan göras på plats i biblioteket med hjälp av personal.

  Du kommer inte heller att kunna logga in på Mina lån under dessa dagar.

  Du kan läsa mer om systembytet på vår webb:

  Kursreferensböcker som vanligtvis ska återlämnas senast 00 samma dag som de lånats kan behållas över helgen. Det innebär att om du lånar en kursref på fredag, lördag eller söndag ska den återlämnas senast måndag 30 november kl. 00.
  Lånetider