Nyheter

 • 2020-03-13

  Vi hjälper dig även på distans

  Med anledning av utbrottet av coronavirus vill vi påminna om några sätt som du kan använda biblioteket på även när du inte har möjlighet att besöka oss.

  När du vill komma i kontakt med biblioteket kan du mejla, ringa eller använda vår chat. Du kan också följa biblioteket i sociala medier.

  Kontakta biblioteket

  Du kan även få handledning i informationssökning, referenshantering och akademiskt skrivande på distans, till exempel via mötesverktyget Zoom.

  Du har som medarbetare och student tillgång till bibliotekets e-resurser hemifrån.

 • 2020-01-15

  Alltid på en måndag

  Nu är programmet för vårens "Alltid på en måndag" i biblioteket färdigt. Varje måndag, hela våren, kan du lyssna till korta föreläsningar i biblioteket som handlar om hur du blir en mer effektiv och framgångsrik student.

  "Alltid på en måndag" vänder sig till dig som är student, men alla är välkomna. Varje måndag kl. 12.30-13 kan du komma till Studieverkstaden på plan 3 i biblioteket och lyssna på en kort föreläsning eller delta i en workshop.

  Se innehåll och hela vårens program genom att klicka på länken:
  Alltid på en måndag - VT20

 • 2019-12-04

  Juno ersätter Karnov och Zeteo

  Databasen Zeteo har stängts ner och allt material som biblioteket tidigare hade tillgång till via Zeteo finns nu i JUNO. I JUNO finns sedan tidigare innehållet från Karnov Juridik.

  Sök i JUNO
  Sök i JUNO (utanför campus)

  Guider i tjänsten
  Det finns bra walk-me guider att ta hjälp av. Ni hittar dem via ”Hjälp & Feedback” längst ned i högra hörnet.
  Ta er tid att titta på dessa. De tar inte lång stund och tar användaren till olika ställen i tjänsten.

 • 2019-11-22

  Nytt avtal med Elsevier ger obegränsad öppen tillgång till svensk forskning- English version below

  Bibsamkonsortiet, där Karlstads universitet ingår, tecknar ett läs- och publiceringsavtal med det vetenskapliga förlaget Elsevier. Det innebär att anställda och studenter vid Karlstads universitet nu åter får tillgång till förlagets 2 000 tidskrifter. Dessutom kommer alla svenska forskningsartiklar kunna publiceras omedelbart öppet tillgängligt (open access).

  2018 avslutades det tidigare avtalet med Elsevier, eftersom förlaget inte kunde möta Bibsamkonsortiets krav på hållbara priser och öppen tillgång. Men efter förhandlingar finns nu ett nytt avtal på plats.

  Det nya avtalet gäller från den 1 januari och innebär:

  • Omedelbar öppen tillgång till alla artiklar publicerade av forskare vid svenska lärosäten
  • Läsrättigheter till ca 2 000 Elsevier-tidskrifter
  • En hållbar prismodell
  • Publicering med CC-BY licens eller annan öppen licens

 • 2019-10-03

  Nytt e-uppslagsverk inom kommunikation

  Biblioteket har nu efter önskemål tecknat en prenumeration på Oxford Research Encyclopedia of Communication.

  Du hitter den under "Uppslagsverk" på bibliotekets webbsida eller via direktlänken:
  Oxford Research Encyclopedia of Communication

 • 2019-10-02

  Möt en forskare i höst

  Hösten program för Möt en forskare bjuder på politik, hälsa och kemi. Nästa tillfälle gästas av Malin Stegmann McCallion, lektor i statsvetenskap vid Karlstads universitet, och har rubriken Brexit – hur hamnade vi här?

  Malin Stegmann McCallion menar att Storbritannien har haft ett ambivalent förhållande till den europeiska integrationsprocessen från dess start. De valde att stå utanför när samarbetet började efter andra världskrigets slut, för att sedan bli medlemmar 1973.

  - Detta ambivalenta förhållande har naturligtvis påverkat hur vi hamnade där vi är idag. För att förstå hur vi hamnade här behöver vi se till den brittiska inrikespolitiken och förhållandet inom partiet Tories men även hur Tories har blivit utmanade av UKIP och nu i det senaste Europaparlamentsvalet av Brexit Party.