... du kan installera ett webbläsartillägg för att enklare hitta artiklar i fulltext?
Webbläsartillägget gör att du kan hitta open access versioner, eller se om vi har tillgång till artikeln via någon av bibliotekets databaser. Det är speciellt användbart om man ofta använder fria databaser som PubMed, Wikipedia mfl.
Lista med tillägg du själv kan installera.
Databasen Scopus har nyligen lanserat AI-funktionalitet i sin tjänst och biblioteket har ordnat en månads testperiod 7 oktober-6 november. Kom och testa tillsammans med oss i Studieverkstaden 30 oktober kl 10-11!
Sök i ScopusScopus AI bygger på naturligt språk, vilket gör att nyckelord och booleska operatorer är onödiga. Det går också att ställa frågor på svenska (eller andra språk), men svaret kommer att levereras på engelska.
Under hösten har vi möjlighet att prova e-boksutbudet från förlaget De Gruyter samt en del universitetsförlag som de samarbetar med.
De Gruyter har ett stort utbud av titlar inom många olika områden. De har böcker på många olika språk, men framförallt tyska och engelska.
Universitetsbiblioteket erbjuder stöd och resurser inom olika delar av forskningsprocessen och fortsätter den tidigare seminarieserien "Science skills to go" med en serie kortare workshops under höstterminen.
Syftet med workshopparna är att lyfta ämnen som kan vara viktiga för forskare att känna till och hitta ett koncept som inte tar för mycket tid från forskningen.
Stickning har enligt aktuell forskning positiva effekter på stress och mental hälsa. Under våren testade Universitetsbiblioteket att erbjuda ett antal stickluncher där vi samtidigt passade på att utforska det generativa AI-verktyget Copilot tillsammans.
Tanken var att använda Copilot inom ett område man behärskar för att på så sätt enklare kunna utvärdera de svar/resultat som verktyget gav.
Under september har biblioteket en testperiod på AI-verktyget Research Assistant som finns i databasen Web of Science.
Läs mer om hur verktyget fungerar
Logga in till Web of ScienceVerktyget är utvecklat av Clarivate och förhoppningen är att det ska underlätta för forskare att hitta relevanta dokument i databasen genom att man kan ställa frågor på sitt eget språk, få hjälp med att hitta relevanta tidskrifter, få fram visualiseringar och ämneskartor mm.
Med anledning av Europadagen 9 maj och EU-valet 9 juni har biblioteket en utställning på plan 3 med böcker och information om EU, demokrati och internationella relationer.
Vid utställningen kan du få boktips på temat och läsa om kommande EU-val 9 juni.
8-12 april besöker utställningen "Tänk om - tillsammans i krig och fred" Karlstads universitetsbibliotek.
Upplev utställningen och lär dig mer om hur du kan engagera dig i totalförsvaret. Läs mer om utställningen här.
Utställningen visas i form av en upplevelsecontainer placerad utanför Karlstads universitets huvudentré. Containern är öppen varje dag 8-12 april kl.
Programmet för höstens "Alltid på en måndag" är klart! Varje måndag har du möjlighet att delta i workshops och lyssna på korta lunchföreläsningar med teman som fokuserar på hur du kan bli en mer effektiv och framgångsrik student.
"Alltid på en måndag" vänder sig i första hand till studenter, men alla är välkomna och ingen föranmälan behövs. Under hösten träffas vi via Zoom om inget annat anges.
Från 1 januari 2023 ingår UPE i Universitetsbibliotekets organisation.
Universitetspedagogiska enheten har ett övergripande ansvar för kompetensutveckling inom universitetspedagogik och -didaktik vid universitetet.
Nu är programmet för vårens "Alltid på en måndag" färdigt. Varje måndag har du möjlighet att delta i workshops och lyssna på korta lunchföreläsningar med teman som fokuserar på hur du kan bli en mer effektiv och framgångsrik student.
"Alltid på en måndag" vänder sig i första hand till dig som är student, men alla är välkomna och ingen anmälan behövs.
Från och med 1 januari 2023 reviderar universitetsbiblioteket sina öppettider och förändrar öppettiderna på söndagar.
Universitetsbiblioteket har under en längre tid varit öppet, med bemanning, mellan kl. 10 och kl. 15 både lördagar och söndagar. Från och med 1 januari 2023 kommer biblioteket att hålla stängt på söndagar.
Oktober – december är de månader på året då vi ser över de prenumerationer och avtal vi har för bibliotekets tidskrifter, databaser och e-böcker. Vi tittar på användningsstatistik både vad gäller läsning och publicering samt utvärderar kostnaden mot vår kommande budget.
Utifrån detta har följande förändringar gjorts:
Antalet prenumerationer på tidskrifter minskas. De flesta är tryckta tidskrifter, men även några elektroniska.
Biblioteket har köpt ett e-bokspaket från Wiley med ca 170 titlar inom datasäkerhetsområdet.
Böckerna behandlar ämnesområden som till exempel computer security, cryptography, networking/security, data analysis, data mining and knowledge discovery och communication systems security. De är utgivna under åren 2013-2022.
Nu är programmet för höstens "Alltid på en måndag" färdigt. Varje måndag har du möjlighet att delta i workshops och lyssna på korta lunchföreläsningar med teman som fokuserar på hur du kan bli en mer effektiv och framgångsrik student.
"Alltid på en måndag" vänder sig i första hand till dig som är student, men alla är välkomna och ingen anmälan behövs.
Från 19 juli 2022 kommer även e-böcker att finnas på samma portal som e-tidskrifterna.
Detta innebär att de e-böcker biblioteket köpt och haft åtkomst till på olika Oxford-portaler nu istället samlas på "Oxford Academic".
Nu i juli flyttas böckerna från Oxford Handbooks Online, Oxford Scholarship Online, University Press Scholarship Online och Very Short Introductions.
Renoveringen fortsätter under vår och sommar.
Uppdatering 220527
Under vår och sommar fortsätter renoveringen av våra grupprum då även fönsterbänkar ska bytas ut. Det innebär att den dag som ett visst rum är inplanerat för byte, så kommer det inte att vara bokningsbart eller tillgängligt för drop-in.
Biblioteket köper ibland in paket med e-böcker från olika förlag. Det senaste är ett paket från Princeton University Press, med 29 titlar utgivna 2021.
Titlarna finns att läsa på portalen IEEE Xplore och kan laddas ner i pdf-format.
Seminarieserie på biblioteket / A series of seminars at the Library - Science Skills to Go
Universitetsbiblioteket som erbjuder stöd och resurser inom olika delar av forskningsprocessen, fortsätter seminarieserien för forskare och doktorander under vårterminen. Vi vill lyfta ämnen som kan vara viktiga för forskare att känna till och hitta ett koncept som inte tar för mycket tid från forskningen.