Nyhetsarkiv för Bibl

2022-08-18

Alltid på en måndag

Nyheter » 2022-08-18
Nu är programmet för höstens "Alltid på en måndag" färdigt. Varje måndag har du möjlighet att delta i workshops och lyssna på korta lunchföreläsningar med teman som fokuserar på hur du kan bli en mer effektiv och framgångsrik student. "Alltid på en måndag" vänder sig i första hand till dig som är student, men alla är välkomna och ingen anmälan behövs.
2022-07-20
Från 19 juli 2022 kommer även e-böcker att finnas på samma portal som e-tidskrifterna. Detta innebär att de e-böcker biblioteket köpt och haft åtkomst till på olika Oxford-portaler nu istället samlas på "Oxford Academic". Nu i juli flyttas böckerna från Oxford Handbooks Online, Oxford Scholarship Online, University Press Scholarship Online och Very Short Introductions.
2022-05-27

Grupprummen renoveras

Nyheter » 2022-05-27
Renoveringen fortsätter under vår och sommar. Uppdatering 220527 Under vår och sommar fortsätter renoveringen av våra grupprum då även fönsterbänkar ska bytas ut. Det innebär att den dag som ett visst rum är inplanerat för byte, så kommer det inte att vara bokningsbart eller tillgängligt för drop-in.
2022-04-27
Biblioteket köper ibland in paket med e-böcker från olika förlag. Det senaste är ett paket från Princeton University Press, med 29 titlar utgivna 2021. Titlarna finns att läsa på portalen IEEE Xplore och kan laddas ner i pdf-format.
2022-03-08
Seminarieserie på biblioteket / A series of seminars at the Library - Science Skills to Go Universitetsbiblioteket som erbjuder stöd och resurser inom olika delar av forskningsprocessen, fortsätter seminarieserien för forskare och doktorander under vårterminen. Vi vill lyfta ämnen som kan vara viktiga för forskare att känna till och hitta ett koncept som inte tar för mycket tid från forskningen.
2022-03-03

Fria e-böcker om Ukraina

Nyheter » 2022-03-03
Förlaget CEU Press har nu lagt ut 10 böcker om Ukraina och dess historia med fri tillgång. De finns att läsa på plattformen "Project Muse". CEU Press  
2022-01-11

Alltid på en måndag

Nyheter » 2022-01-11
Nu är programmet för vårterminens "Alltid på en måndag" färdigt. Varje måndag har du möjlighet att delta i workshops och lyssna på korta lunchföreläsningar med teman som fokuserar på hur du kan bli en mer effektiv och framgångsrik student. "Alltid på en måndag" vänder sig i första hand till dig som är student, men alla är välkomna och ingen anmälan behövs.
2021-10-04

Boka grupprum

Nyheter » 2021-10-04
Nu kan du boka bibliotekets grupprum. Det går att boka 1- eller 2-timmarspass, men totalt max 6 timmar per person. Boka grupprum Du loggar in med ditt KauID. Mer information om grupprum
2021-09-08

Ny musikdatabas

Nyheter » 2021-09-08
Klassisk musik, opera och balett i form av strömmande video. Biblioteket abonnerar från 1:a september på musikplattformen Medici.tv.Här kan du njuta av filmade föreställningar och konserter, eller se på intressanta dokumentärer. Gå till Medici.tv
2021-09-03
Universitetsbiblioteket, som erbjuder stöd och resurser inom olika delar av forskningsprocessen, startar en seminarieserie för forskare och doktorander under höstterminen. Första tillfället är den 7 september och seminarierna sker till en början över zoom. In English below. – Vi tyckte det var en bra idé att lyfta ämnen där vi brukar få många frågor.
2021-03-19
Under resten av året erbjuder biblioteket möjligheten att testa databasen Gale Reference. Databasen innehåller både tidskriftsartiklar, dagspress, eböcker och arkivmaterial. Här finns referenser från ca 28 000 tidskrifter, tidningar och dagspress, en del av dem i fulltext. Artiklar finner man i databaserna Gale Academic OneFile - 11 000 granskade tidskrifter varav 8000 i fulltext.
2021-02-18
Bibliotekets skrivhandledare träffar dagligen många studenter som upplever att de känner sig ensamma i sina studier, att det är svårt att skapa bra studierutiner och lära känna sina studiekamrater och lärare.
2021-01-13

Alltid på en måndag - i Zoom

Nyheter » 2021-01-13
Nu är programmet för vårens "Alltid på en måndag" färdigt. Varje måndag, hela vårterminen, har du möjlighet att delta i workshops och lyssna på föreläsningar med teman som fokuserar på hur du kan bli en mer effektiv och framgångsrik student. "Alltid på en måndag" vänder sig till dig som är student, men alla är välkomna och ingen anmälan behövs. Vi fortsätter att använda Zoom även under våren, länk till aktuellt tillfälle publiceras i god tid i bibliotekets kalender.
2020-12-20
Universitetsbiblioteket är stängt för besök från och med måndag 21 december och kommande veckor. Anledningen är de nya nationella restriktionerna och vi behöver alla bidra till att minska den pågående smittspridningen i samhället. Vi återkommer efter trettonhelgen med information om hur resten av januari blir. Det finns möjlighet att hämta ut reserverade böcker och fjärrlån mån-tis 21-22 december kl.10.00-15.00 i läsesalen på entréplan (glöm inte passerkort).
2020-12-09
Den 15 december föreläser Anna-Karin Palm om Selma Lagerlöf utifrån sin biografi ”Jag vill sätta världen i rörelse”. Se föreläsningen via zoom. Anna-Karin Palm är författare och kulturskribent som har skrivit böcker för både barn och vuxna. Den 15 december klockan 13:00 kan medarbetare, studenter och veteraner lyssna på hennes föreläsning via zoom.
2020-11-23
Under helgen 28-29 november 2020 kommer universitetsbiblioteket att byta bibliotekssystem. Detta innebär att en del saker från och med måndag 30 november kommer att se annorlunda ut när du söker, reserverar eller lånar om böcker. På den här sidan kan du läsa mer om vad systembytet innebär för dig som biblioteksanvändare. (In English below) 28-30 november byter vi biblioteksdatasystem. Det kommer då inte gå att söka i katalogen, reservera eller göra omlån.
2020-11-03
Nu införs verktyget DMPonline på Karlstads universitet för att forskare ska kunna skapa sin datahanteringsplan på ett effektivt sätt. Allt fler forskningsfinansiärer ställer krav på att en datahanteringsplan upprättas i samband med en ansökan, eller när ett projekt beviljas medel. DMP-online innehåller mallar och stöd för att upprätta den. En datahanteringsplan skapar struktur i ett forskningsprojekt, vilket gör det lättare att hitta och analysera forskningsdata.
2020-09-21
Scifree – ny tidskriftstjänst för forskare För att publicera en tidskriftsartikel med öppen tillgång, open access, tar förlagen ofta ut en avgift av författaren. Genom avtal som slutits mellan förlag och det nationella bibliotekskonsortiet Bibsam, kan Kau-forskare idag publicera sig helt gratis eller till rabatterad avgift.
2020-09-08
För närvarande kan det vara svårt att nå Google Scholar via bibliotekets databaslista. Om man använder Google Scholar via biblioteks databaslista så är länken inställd att använda bibliotekets proxy, vilket gör att man kan nå artiklar i fulltext om vi prenumererar på tidskriften. Tyvärr så händer det ibland att vår länk blir satt i karantän av Google då det ser ut som om länken missbrukas. Google Scholar fungerar bra även utan proxy genom att helt enkelt ange scholar.goog