Nyheter

  • 2024-10-24

    Beslutsfattandets utmaningar inspirerar forskning inom katastrofriskhantering

    Forskning om rättvisa i samband med katastrofer och hållbar utveckling blir allt viktigare i en värld där klimatförändringar och sociala ojämlikheter skapar nya utmaningar. Mathilde de Goër de Herve, forskare vid Centrum för forskning om samhällsrisker, CSR, har genom sitt arbete utforskat dessa kritiska områden och bidragit med ny kunskap om hur krishantering kan stödja en rättvisare och mer hållbar utveckling.

    Mathildes akademiska karriär inleddes 2012 med studier i ekonomi vid Université Lumière Lyon II i Frankrike. Intresset för globala frågor och katastrofrisker ledde henne till att vidareutbilda sig inom hållbar territoriell utveckling genom en internationell masterexamen. Mathilde kom till Karlstads universitet som utbytesstudent under sin kandidatexamen.

  • 2024-10-23

    Sverige sticker ut när det gäller påbackningsolyckor

    En ny studie från Karlstads universitet i samarbete med Chalmers industriteknik har avslöjat att Sverige har en högre andel påbackningsolyckor jämfört med andra länder som Frankrike och USA.

    Medan frontalkollisioner ofta resulterar i allvarligare skador och har varit föremål för omfattande forskning, visar denna studie att 12 procent av alla påkörningsolyckor i Sverige är påbackningsolyckor där minst en fotgängare har blivit dödad eller skadad. Detta kan jämföras med 7 procent i både Frankrike och USA.

  • 2024-10-22

    Frustrerad personal när yrkesrollen blir för komplex

    Splittrad yrkesroll, många uppgifter att lösa, och sällan resurser för att klara det. Det är bilden av arbetet på svenska förskolor som framkommer när forskaren Maria Lennartsdotter analyserat inlägg under hashtagen #pressatläge, där förskolepersonal uppmanats dela berättelser om sin arbetssituation.

    Maria delar upp de uppgifter som förskolepersonal ser att de förväntas lösa i fyra kategorier, eller fyra professionella identiteter: lärare, omsorgsutövare, hushållsarbetare och administratör.

    – I det material jag studerat finns en ganska stor frustration över de förväntningar som finns på förskolans personal i kombination med förutsättningarna för att fixa arbetet, säger Maria Lennartsdotter. 

  • 2024-10-21

    Studie visar att data från möte med patienter och brukare inte alltid representerar deras behov

    Petter Falk, nybliven doktor i statsvetenskap vid Karlstads universitet och Centrum för tjänsteforskning (CTF), har i avhandlingen ”Assemble Care // Align Data” belyst förutsättningar och premisser för det vi kallar datafiering.
    – Det som förvånade mig mest var att datafikation accepteras intuitivt, trots att det finns ett slags intellektuellt motstånd, säger Petter Falk.

    "Big data" är ett uttryck som ofta används idag, men i din studie fokuserar du istället på de små detaljerna. Varför?

  • 2024-10-17

    Biologisk mångfald på högstadieskolor i Karlstad

    Fyra högstadieskolor i Karlstad har i år omvandlat sina grönytor för att främja biologisk mångfald. Förändringarna bygger på elevers egna idéer, med stöd från forskare vid Karlstads universitet och Karlstads kommun. Resultatet är blomstrande ytor där humlor och fjärilar trivs.

    Förändringarna är en del av projektet ”Lära och leva med insekter”, där forskare i biologididaktik vid Karlstads universitet samarbetar med Karlstads kommun, skolor, projektgruppen Gröna tråden från Naturskolan Karlstad, parkenheten och fastighetsavdelningen. Projektet syftar till att ge elever och allmänheten fler möjligheter att gynna och uppleva biologisk mångfald i staden.

  • 2024-10-10

    Små barn – stora frågor: Kjerstin Almqvist om små barns psykiska hälsa och brist på rätt stöd

    Kjerstin Almqvist, professor i psykologi vid Karlstads universitet, är en av talarna på Ericastiftelsens jubileumskonferens den 11 oktober. Hon lyfter hur vi kan stödja barn och familjer i utsatta situationer, med fokus på små barns psykiska hälsa – ett område där hon är expert.

    Hej Kjerstin! Din presentation har titeln ”Små barn, små bekymmer … eller?” Kan du utveckla?