Forskningsnyheter
Nyheter
-
2025-01-14
Nytt forskningsprojekt ska trygga munhälsan hos äldre
Internationellt saknas ofta modeller för att trygga äldres munhälsa, men Sverige har redan strukturer som skulle kunna vidareutvecklas för att bli en internationell förebild. Det nya GAPA-projektet vid Karlstads universitet vill skapa en personcentrerad och teambaserad vårdmodell som förbättrar samordningen mellan tandvård och omsorg.
– Målet är att höja äldres livskvalitet genom bättre munhälsa, säger Ulrika Lindmark, professor i Oral hälsa och projektledare. Samskapande med äldre, anhöriga och vårdpersonal står i centrum för att säkerställa att modellen möter verkliga behov.
-
2025-01-14
Fortsatt satsning på ULF
Den 1 januari 2025 blev den nationella verksamheten ULF (Utbildning, lärande och forskning) permanent. Det har även utsetts nya styr- och ledningsgrupper på nationell och regional nivå, och ULF:s tidigare noder har omorganiserats. Forskningskoordinator för ULF-verksamheten vid Karlstads universitet är Maria Hjalmarsson, professor i pedagogiskt arbete och vice ordförande för Lärarutbildningsnämnden.
Karlstads universitet ingår i Västnoden
ULF:s tidigare noder har omorganiserats och blivit fem istället för fyra: Nord-, Syd-, Öst-, Väst- och Huvudstadsnoden. Karlstads universitet ingår i Västnoden tillsammans med Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola, Jönköping University, Högskolan i Borås och Högskolan Väst samt skolhuvudmän med ULF-avtal. Arbetet i de nya noderna har påbörjats under hösten 2024, och vid Karlstads universitet har ett lokalt ULF-råd bildats.
-
2025-01-13
Stor uppföljning av 15-åringar i SELMA-studien
Den välrenommerade SELMA-studien, som sedan 2008 har undersökt hur miljöexponeringar under fostertiden påverkar barns hälsa och utveckling, tar nu ett stort kliv framåt. Efter tidigare undersökningar vid bland annat födsel och 7 års ålder riktas nu fokus på barnens hälsa vid 15 års ålder – en avgörande tidpunkt i livet då puberteten står i centrum.
– SELMA-studien och det stora internationella samarbete som den har givit upphov till är mycket imponerande och ligger helt i linje med universitetets ambitioner inom hållbarhetsområdet säger Jerker Moodysson, rektor vid Karlstads universitet.
Studien, som genomförs i Värmland, startade med att över 2 500 gravida kvinnor rekryterades 2008–2009. Genom att samla in blod- och urinprover samt omfattande data om livsstil och miljöfaktorer, har forskarna byggt en unik kunskapsbank. -
2024-12-20
Professor med fokus på Selma
Sedan den 1 november har Karlstads universitet en ny professor. Då tillträdde Sofia Wijkmark som professor i litteraturvetenskap.
– Det känns väldigt roligt! Det jag framför allt ser fram emot är att få mer tid för forskning, säger hon.
– Det finns flera projekt jag skulle vilja jobba mer med, och den tiden kommer jag ha nu, säger Sofia. Jag hoppas kunna stötta andras forskning på olika sätt och bidra till att vidareutveckla forskningsmiljön på institutionen.
Litteraturvetenskapen har nu två professorer på Karlstads universitet, utöver Sofia Wijkmark är Christina Olin-Scheller professor i litteraturvetenskapens didaktik och i pedagogiskt arbete. Sofia beskriver det som en stor styrka att ha professorer med båda dessa inriktningar på samma ämne.
-
2024-12-20
Verksamhetsutveckling genom egna erfarenheter
I ett nytt forskningsprojekt på Karlstads universitet ska forskare under de närmsta två åren arbeta fram konkreta material för att öka brukarinflytande inom psykisk hälsa.
– Det är kul att få vara med och möjliggöra att de kunskaper vi fått genom forskningen också blir konkretiserad och användbar för verksamheter runt om i landet, säger Katarina Grim, doktor i vårdvetenskap och docent/lektor i socialt arbete vid Karlstads universitet, som leder projektet.
Brukarrevision är ett sätt att ge brukare inflytande över verksamhet inom psykisk hälsa. Det funkar så att människor med egna erfarenheter av psykisk ohälsa eller skadligt bruk och beroende granskar verksamheter som på så sätt kan de utvecklas ur ett brukarperspektiv. Inom projektet ”Tillgängligt brukarinflytande inom området psykisk hälsa” ska man nu ta fram ett konkret metodstödsmaterial där samarbetsformer och arbetssätt för brukarrevision tydliggörs.
-
2024-12-19
Samverkan för innovation och kompetensutveckling
I samverkan med Stjerneskolan och testbädden Circlab i Torsby, har Karlstads universitet beviljats medel för två projekt, ett som forskare från universitetet leder och ett där forskare från universitetet är delprojektledare. Syftet är att öka kunskapen om hur man kan använda spill för att skapa nya material och produkter med hjälp av 3D-printning och nya cirkulära affärsmodeller.
– Det behövs nyskapande sätt att möta de utmaningar och ambitioner som utpekas i Värmlandsstrategin för att öka konkurrenskraft och bidra till samhällets omställning för att säkra en hållbar utveckling, säger Magnus Lestelius, professor i grafisk teknik.
AS3D – kompetensutveckling av gymnasielärare
Kalender
-
Licentiatseminarium i datavetenskap
-
Library Researcher Support seminar series. Creative Commons for your publications - Which license should I choose?
-
Deltidsavstämning i datavetenskap Rubens Figueiredo
-
Library Researcher Support seminar series. Exploring Peer Review: Open vs. Closed—What's Best for Your Research?
-
Library Researcher Support seminar series. Exploring Peer Review: Open vs. Closed—What's Best for Your Research?
-
Library Researcher Support seminar series. Open access publication routes