Nyheter

 • 2023-06-08

  Lärarstudenter får internationellt utbyte online

  International Project, IPC-projektet, gör det möjligt för lärarstudenter att träffas online för att byta erfarenheter i ett internationellt perspektiv utan att behöva läsa utomlands under delar av sin utbildning. I slutet av juni samlas lärare vid lärarutbildningar från hela världen inom IPC-projektet på Karlstads universitet för sin årliga konferens.

  Studentrörlighet och utlandsstudier spelar en marginell roll för lärarstudenternas individuella upplevelse. Studier visar att lärarstudenters intresse, vilja och motivation att skaffa sig internationell erfarenhet är lägre jämfört med studenter som är inskrivna på andra utbildningar.

 • 2023-06-07

  Fullt hus 13–14 juni

  Den 13–14 juni arrangeras Framtidens Lärande Väst på Karlstads universitet. Dagarna är fullbokade, vilket innebär att drygt 2 000 personer kommer till universitetet. Tips: Ta med egen matlåda och ha beredskap för att det kan bli trångt på parkeringen. Två rader på parkeringen norr om biblioteket är reserverade.

  Hur gör kommuner, skolor och lärare för att lyckas med skolutveckling i en digital tid? Och hur kan forskningen bidra? Det är något av allt det som kommer att diskuteras den 13–14 juni när lärare och ledare, forskare, lärarutbildare och aktörer från hela landet möts på Karlstads universitet.

 • 2023-05-25

  Innovation- och designingenjörernas examensutställning

  Högskoleingenjörerna i innovationsteknik och design ställer den 26 maj ut sina arbeten på Kristinehamn Innovation Park.

  Efter att mestadels ha varit i Karlstad, så gjorde ett samarbete med Närsam i Kristinehamn att utställningen nu blir i deras lokaler på Norra Staketgatan 4. Där kommer utställande ingenjörsstudenterna få besök av inbjudna gymnasieelever, företag och allmänhet under dagen. Dessutom genomförs ytterligare aktiviteter i samverkan mellan Karlstads universitet och Närsam.

 • 2023-05-23

  Karlstads universitet startar efterfrågat masterprogram

  Nu beviljar KK-stiftelsen 2 miljoner under två år till Karlstads universitet som ska ta fram en efterfrågad masterutbildning inom datadriven maskinteknik.

  - Det här är en utbildning som blivit mer och mer efterfrågad, säger Anton Tkachuk, universitetslektor i materialvetenskap och projektledare för utvecklingen av masterprogrammet. Utmaningen är att skapa ett utbildningsprogram som adresserar områden som datadrivet förhållningssätt och digitaliseringsverktyg. Vårt nya tvååriga tvärvetenskaplig masterprogram Datadriven maskinteknik tar sig an den utmaningen.

 • 2023-05-23

  Välkomna till release av årets Clear River Racingbil

  Formula student eller Clear River Racing, CRR, från Karlstads universitet är färdiga med årets bil och på torsdag den 25 maj avtäcks den nya bilen, CRR23, som tagit 26 200 timmar att bygga.

  Clear River Racing, CRR, är ett team på 33 studenter, från olika utbildningar, som medverkar i tävlingen Formula Student, vilket är en av världens största ingenjörstävlingar för studenter. Teamet har under de senaste månaderna lagt över 26 000 timmar på att bygga en racingbil. Racingbilen innehåller över 1000 delar som studenterna har konstruerat, tillverkat och monterat ihop.

 • 2023-05-22

  Ingenjörsutbildning utvecklar samverkan med näringslivet

  Högskoleingenjörsstudenterna i maskinteknik erbjuds många tillfällen att träffa relevant näringsliv. Programmet genomgår nu även en översyn i efterdyningarna av pandemin. Målet är att erbjuda studenterna intressanta föreläsningar och studiebesök för fördjupad kunskap och ökad studiemotivation.

  - Jag är relativt ny som programledare för högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik, och jag är imponerad av det goda samarbete som våra ingenjörsutbildningar har med omvärlden, säger Christina Gabrielsson, universitetsadjunkt i maskinteknik. Detta vill vi utveckla ännu mer i samarbete med företagsnätverket VIMS som stöttar utbildningsprogrammen i maskinteknik och högskoleingenjörsprogrammet i innovationsteknik och design.