Viktiga Bud

 • Viktigt ang uppdatering av Zoom-klient/app
 • Kontrollera din mailadress / Check your email address
 • Tillfällig rutin för beställning och utlämning av KAU-kort/New temporary route for orders of KAU card
 • Välkomstcenter stängt från 6 april/ Welcome Centre closed from April 6
 • Begränsad service från biblioteket/Limited service at the library

Nyheter

 • 2020-05-27

  Utbildningsutvärdering inom kluster 8 klar

  Slutrapport för utvärdering av examen på kandidat-, magister- och masternivå inom folkhälsovetenskap, idrottsvetenskap, rehabiliteringsvetenskap, riskhantering samt risk- och miljöstudier är klar. Resultaten från utvärderingen kommer nu tas om hand för fortsatt kvalitetsutveckling av utbildningarna inom området.

  Karlstads universitets utbildning inom huvudområdena folkhälsovetenskap, idrottsvetenskap, riskhantering och risk- och miljöstudier karakteriseras nästan genomgående som utbildningar med hög måluppfyllelse, i vissa fall mycket hög visar slutrapporten. Studenterna verkar överlag nöjda med utbildningen, och framhåller den nära kopplingen till lärarna och möjligheten att ge återkoppling till dem. Begrepp som ”invärdering” och ”konstruktiv länkning” ger också signaler om nytänkande i undervisningen.

 • 2020-05-27

  Ny studie om coronakrisens påverkan på musikbranschen

  Det har knappast undgått någon att även musik- och eventbranschen har påverkats kraftigt av coronakrisen. Just nu genomför forskningsprojektet Music Ecosystems Inner Scandinavia, MECO, en enkätundersökning om hur förutsättningarna har förändrats för verksamma i branschen och vad som krävs för att hantera situationen.

  Listan på inställda evenemang har blivit lång under vintern och våren, och än ser det inte ut att lätta för musik- och eventbranschen. Vad det här har för konsekvenser för enskilda aktörer, men även branschen i stort, är nu föremål för en studie inom ramen för forskningsprojektet som drivs av Karlstads universitet.

  MECO, söker nu respondenter från hela Sverige till en enkätstudie om konsekvenserna av coronakrisen.

 • 2020-05-26

  Så kan arbetet med säkra brandväggar effektiviseras

  Korrekt installation av brandväggar är ett utmanande arbete som blir svårare och svårare allt eftersom ett nätverk växer. Artem Voronkov, nybliven doktor i datavetenskap, har fokuserat på hur man kan hjälpa systemadministratörer att förbättra hanteringen av brandväggar.

  De flesta företag har tillgång till internet och internetanslutna nätverk. Det finns många hot online som kan skada datasystem som till exempel trojaner och DoS-attacker (Denial-of-Service), och leda till stöld av konfidentiell data, driftstörningar och ekonomiska förluster. Alla organisationer oavsett storlek, typ av verksamhet och infrastruktur, kräver säkerhetslösningar som skyddar deras nätverk mot det ständigt växande antalet säkerhetshot. Brandväggar är en viktig komponent i datasäkerheten som skyddar nätverk genom att kontrollera inkommande och utgående trafik.

 • 2020-05-18

  Formula students release av årets bil

  Formula Student-teamet Clear River Racing, CRR, är färdiga med årets bil som kommer att bli den sista förbränningsdrivna bilen som CRR tillverkar. På onsdagen den 20 maj avtäcks bilen CRR20, som tog över 15 000 timmar att bygga.

  Clear River Racing är ett team på 26 studenter, från olika utbildningar, som medverkar i tävlingen Formula Student. Det är en av världens största ingenjörstävlingar för studenter. Teamet har under de senaste 9 månaderna lagt över 15 000 timmar på att bygga en racingbil. Racingbilen innehåller över 2000 delar som studenterna har konstruerat, tillverkat och monterat ihop.

 • 2020-05-14

  Plugga i sommar? Nu erbjuds fler kurser!

  Är du sugen på att plugga i sommar? Perfekt. Karlstads universitet erbjuder nu flera helt nya kurser!

  Här kommer roliga nyheter för dig som inte har spikat sommarens planer ännu. Karlstads universitet erbjuder från och med nu ett flertal helt nya sommarkurser inom bland annat journalistik, musik och engelska. Du anmäler dig via antagning.se och din anmälan hanteras utifrån den dagen den kommer in. Med andra ord är det först till kvarn-principen som gäller – så det är lika bra att skicka in anmälan med en gång.

  Här är en lista över samtliga nyheter i kursutbudet inför sommaren 2020:

 • 2020-05-12

  Idag firar vi sjuksköterskan

  Idag, den 12 maj, är det den internationella sjuksköterskedagen. Lite extra i år då Världshälsoorganisationen, WHO, har utsett år 2020 till sjuksköterskan- och barnmorskans år för att uppmärksamma deras bidrag till hälso- och sjukvården samt riskerna med den rådande bristen på sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor.

  Det är också 200 år sedan Florence Nightingale föddes. Florence lade grunden för sjuksköterskans profession och hennes viktigaste bidrag var miljöteorin som betonar betydelsen av god hygien. Bakgrunden var att hon som sjuksköterska i Krimkriget uppmärksammade att de flesta soldater dog på fältsjukhusen och inte på slagfälten. Hon införde avstånd mellan sängarna och god handhygien, något vi idag kan jämföra med hur vi hanterar coronapandemin med social distansering och noggrann handtvätt.