Viktiga Bud

 • KAU-kort - Självserviceportalen stängd på onsdag 29 maj / KAU-Card - Portal closed Wednesday May 29

Nyheter

 • 2024-05-29

  Akademisk integration av AI – är universiteten för positiva?

  Måndag 3 juni arrangeras ett panelsamtal om AI i Lagerlöfsalen. Efter samtalet är det öppet för frågor från publiken. Medarbetare och studenter hälsas välkomna.

  I panelen deltar bibliotekschef Jörg Pareigis, prorektor Margareta Friman, lektor Karin Thörne och forskarna Matthias Beckerle och Kristian Petrov. Samtalet modereras av Sofia Sundqvist, Institutionen för språk, litteratur och interkultur.

  Ingen föranmälan krävs

  Plats: 1A 305 (Lagerlöfsalen)

  Tid: 3 juni, kl. 13:15-14:30

  Det går även att delta via Zoom webbinarium:

 • 2024-05-27

  Student vid Elitidrottsuniversitetet tog guld i styrkelyft i junior-EM

  Axel Isberg, 19 år, student vid Elitidrottsuniversitetet, Karlstads universitet blev nyligen europamästare i utrustat styrkelyft vid junior-EM i Luxemburg. Detta blir tredje gången gillt eftersom han tagit guldmedaljer vid europamästerskap även 2022 och 2021.

  Sammanlagt lyfte Axel Isberg nästan ett ton och slog juniorrekord i tre moment. Vi säger stort grattis!

  – Tack, det var kul, det är lika kul varje gång. Jag lyfte 390 kg i knäböj, 220 i bänkpress och 325 kg i marklyft. I utrustad styrkelyftning, använder vi knäböjsdräkt som stödjer kroppen och lindar knäna hårt för att få mer stöd. Det ger mer stöd an klassisk styrkelyftning där jag tar 330 kg i knäböj.

  Du läser till civilingenjör inom datateknik parallellt samtidigt som du tränar och tävlar på elitidrott, hur tycker du att det funkar?

 • 2024-05-24

  Hallå där Fanny Andersson, student på musiklärarprogrammet...

  ...du och en ensemble från Musikhögskolan Ingesund spelade traditionsenligt under Polarpriset tidigare i veckan.

  Var och när spelade ni i anslutning till prisutdelningen?

  Vi spelade i början av röda mattan utanför Grand Hotel när alla gästerna anlände, från kl. 16.00 och en dryg timme tills kungafamiljen anlände.

  Hur kändes det att spela för hela Sveriges musikerelit samt för pristagare och andra influgna musiker?

 • 2024-05-24

  Magdalena Andersson kommer till Karlstads universitet

  Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kommer till Karlstads universitet, tisdag 28 maj.

  Hon kommer att hålla en föreläsning om ledarskap, baserad på erfarenheterna från tiden som finansminister respektive statsminister. Efter föreläsningen är det öppet för frågor.

  Studenter och medarbetare hälsas välkomna.

   

  Tid: tisdag 28 maj, klockan 10.00-11.00

  Plats: Andersalen, 11D 121

 • 2024-05-22

  ”Du gick snabbt från att vara mentor till att bli en vän”

  Patrik Åberg Domeij, numer gymnasielärare i Åmål och tidigare lärarstudent på Karlstads universitet, har varit mentor i Näktergalen i tre omgångar.
  Andra omgången, 2019/2020, var Jonathan Clarito och Alfons Hansen, som då gick i åttan på Vålbergsskolan, med i den grupp elever som han var mentor för.

  – Jag var tveksam till om jag skulle vara med, till en början, och tänkte nog mest ”okej, om jag är med så slipper jag vara med på några lektioner”. Men sedan så sa du till mig, Jonathan, att jag verkligen borde vara med. För den där mentorn, han är en riktigt nörd. Vi får spela brädspel, säger Alfons och betonar att här används beteckningen nörd i dess allra mest positiva bemärkelse.

 • 2024-05-22

  Nytt tvåårsavtal för Näktergalen

  Karlstads universitet och Karlstads kommun har tecknat ett nytt tvåårsavtal för samarbetet Näktergalen, som syftar till social hållbarhet och att väcka barns och ungas intresse för högre utbildning.

  I Näktergalen är studenter på universitetet mentorer för elever på några av kommunens grundskolor. Syftet är att ge både barn och mentorer nya kontakter, nya kunskaper och nya erfarenheter, att öka förståelse och tolerans för olika sociala och kulturella bakgrunder och på sikt öka integrationen i samhället.