Viktiga Bud

 • Nya öppettider för Välkomstcenter / New opening hours Welcome Centre

Student

Nyheter

 • 2019-03-13

  Grågåsens bajs viktig för växtligheten på öar i Östersjön

  Senaste forskningen från ämnet biologi vid Karlstads universitet visar att grågåsen har stor betydelse för spridning av växter bland öarna i Östersjön.

  Spridning av växtarter sker i huvudsak på tre olika sätt, med hjälp av vinden, med hjälp av vatten och med hjälp av djur. Nu har forskare vid Karlstads universitet kommit fram till att den svenska grågåsen är en förbisedd spridare av arter i skärgårdsmiljöer.

  Forskarna vid biologiämnet vid Karlstads universitet besökte 100 öar i skärgårdar i Östersjön och dokumenterade de arter som fanns. Sedan samlades det in spillning från grågåsen på 45 av öarna.

 • 2019-03-07

  Vårdcentraler genomför sömnskola med psykologstudenter

  Har du svårt att sova ibland? Det är du inte ensam om. Sömnsvårigheter kan bero på många saker men går ofta att påverka med ändrade vanor och nya tankesätt. För att komma till bukt med sömnproblem på ett tidigt stadium erbjuder Vårdcentralen Kronoparken och Forshaga vårdcentral, Region Värmland och studenter på psykologprogrammet vid Karlstads universitet en sömnskola.

  Samarbetet mellan psykologprogrammet och primärvården ger dubbel vinst. Studenterna får möjlighet till praktisk träning, samtidigt som Vårdcentralen Kronoparken och Forshaga vårdcentral kan bemöta sina patienter med preventiv vård som är förankrad i forskningen.

 • 2019-03-07

  Gästföreläsning om makt i det nyliberala tjänstesamhället

  Mikael Holmqvist, professor i företagsekonomi och docent i sociologi vid Stockholms universitet, är känd för sin tvärvetenskapliga forskning om arbete, organisation och makt. Inte minst för sina studier kring maktstrukturer i Djursholm. Centrum för tjänsteforskning, CTF, bjuder in till en föreläsning med Mikael den 12 mars.

  Mikael Holmqvist ägnar sig åt tvärvetenskaplig och etnografisk forskning om arbete, makt och organisation. Den har bland annat innefattat studier av utvecklingen av anställda på Samhall som ”arbetshandikappade”, styrningen av fabriksarbetare på Scania genom hälsopromotion och under senare år hur en svensk ekonomisk elit formas och fostras genom sådana miljöer som Djursholm och Handelshögskolan i Stockholm. Mikael Holmqvists forskning är publicerad i flera framstående internationella tidskrifter och utgiven på ledande internationella förlag, senast Columbia University Press.

 • 2019-03-05

  Hallå där...

  Jenni Koivisto, nydisputerad universitetsadjunkt i risk- och miljöstudier!

  Naturkatastrofer orsakar stora förluster och kan snabbt motverka utvecklingsinsatser i ett land. Arbetet med katastrofriskreducering bör därför behandlas på flera nivåer i samhället och som en viktig del av det bredare utvecklingsarbetet, skriver Jenni Koivisto i sin avhandling "Navigating in the Midst of Uncertainties – Challenges in Disaster Risk Governance in Mozambique".

 • 2019-03-04

  Dags för Informationsdagarna!

  Den 6-7 mars är det dags för de årligt återkommande Informationsdagarna. Under dagarna kommer universitetet att besökas av drygt 2500 gymnasieelever. Observera att det kan bli lite trångt på universitetet under dessa dagar.

  Under Informationsdagarna – som pågår mellan klockan 09.00-14.00 den 6 och 7 mars – erbjuds de cirka 2500 besökande gymnasieungdomarna att gå på programinformationspass, föreläsningspass, samt en mindre utbildningsmässa.

  Under programinformationspassen presenteras samtliga program vid Karlstads universitet och på mässan finns våra studie- och karriärvägledare på plats för att guida gymnasieeleverna rätt. Mässan kommer att hållas i aulafoajén och gästas också av andra lärosäten.

 • 2019-02-26

  Välkomna till årets kommunikationshändelse!

  Den 13 mars i Aula Magna går Kommunikatörsdagen av stapeln. I år presenteras åtta föreläsare som under sju talarpass kommer föreläsa om framtidens kommunikation. Det är en heldag där även nätverksmöjligheter, tävlingar och mat inkluderas.

  Vill du veta mer om hur kommunikation kan göra oss jämställda? Eller hur vi genom kommunikation kan lyfta svensk assimilation? Det här och mycket, mycket mer kommer vi lyfta på Kommunikatörsdagen 2019.

  Biljetter och mer information om dagen finner du på hemsidan: www.kommunikatorsdagen.se