Nyheter

 • 2023-11-24

  Ämneslärarstudent? Vill du göra din VFU i Indien?

  Ämneslärarstudenter vid Karlstads universitet kan göra sin långa eller korta verksamhetsförlagda utbildning, VFU, i Indien.
  – Det är en fantastisk möjlighet, säger lärarutbildningens dekan Jessica Eriksson, som precis kommit hem från Varanasi där hon har återknutit kontakter efter pandemin.

  – Syftet med min resa var att återknyta kontakter efter pandemin och så besökte jag några nya riktigt bra skolor för att se hur vi kan utveckla samarbeten där. Jag träffade också en av våra studenter som har gjort sin VFU och som nu håller på att skriva sitt examensarbete. Det var jätteintressant att höra hans upplevelse och att få återkoppling på sådant som vi skulle kunna utveckla.

 • 2023-11-20

  Hotspot söker studenter – anmälan är öppen nu

  Projektgruppen för Hotspot söker studenter som vill vara utställarvärdar eller delta i Right on Spot. Anmälan är öppen nu!

  Hotspot äger rum 14 februari 2024. Till denna årliga jobbmässa, som är en av Sveriges största, söker projektgruppen nu studenter som vill delta i Right on Spot eller vara utställarvärdarDet går att anmäla sig till båda.

 • 2023-11-13

  Värmlands bokfestival 17 och 18 november - studenter går in för halva priset

  Marcus Berggren, Sara Bergmark Elfgren och Martina Haag är några populära författare som kommer till Värmlands bokfestival på Nöjesfabriken 17-18 november. Alla studenter på Kau får gå in för halva priset mot uppvisande av Kaukortet!

  Värmlands bokfestival är en riktig höjdpunkt för alla som gillar att läsa eller är intresserade av kultur i största allmänhet. Tack vare att Karlstads universitet är med som utställare och arrangör för Kunskapsscenen på lördagen får alla studenter gå för bara 50 kronor i inträde. Visa upp ditt Kaukort i entrén!

  Här kan du se programmet för hela Värmlands bokfestival.

  Här kan du se programmet för Karlstads universitets medverkan.

 • 2023-11-02

  Smarta styrsystem för växthusodling med hållbar elförsörjning

  På Karlstads universitet pågår forskning och utveckling av intelligenta styrsystem för växthusbelysning. I växthuset på campus har man odlat tomater. Elen kommer från solceller och man har ett batterilager som lagrar överskottselen. Vid en workshop presenterades nu resultaten så här långt.

  - Syftet med vår workshop var att presentera resultaten för deltagare från energi-, miljö- och belysningssektorn, säger Jorge Solis, docent i elektroteknik. Vi bjöd in företag, kommuner, ekonomiska föreningar samt Energimyndigheten.

 • 2023-10-20

  Lärarstudenter prisas för årets examensarbete

  Fredrik Hedenberg och Linn Hedenskog, som båda läst till till grundlärare F-3, har tilldelats pris för årets examensarbete av Nationellt centrum för naturvetenskapernas och teknikens didaktik, NATDID.

  Fredrik Hedenberg och Linn Hedenskog beskriver i sitt examensarbete ett dilemma som lågstadielärare kan uppleva i att både erbjuda intresseväckande undervisning genom undersökande arbetssätt och samtidigt behålla fokus på ämnesinnehållet. De har använt två didaktiska modeller, naturvetenskapliga kunskapsintressen och växelverkan, som stöd i att planera och analysera undervisningen.

 • 2023-10-18

  Pris till examensarbete om digitala läromedel i matematik

  Nationellt centrum för matematikutbildning delar årligen ut Göran Emanuelsson priset till bästa examensarbete inom grundlärar- & ämneslärarutbildningen i Sverige. I år vann Jennifer Downing, student vid Karlstads universitet med sitt examensarbete om elevers upplevelse av att ha digitala läroböcker i matematikundervisningen.

  –  Jag är givetvis glad över att ha vunnit eftersom jag lagt ner både själ och hjärta i arbetet. Men det bästa med utmärkelsen är att den uppmärksammar att elever faktiskt har många bra reflektioner om sitt läromedel och att de förtjänar att ha inflytande på sin undervisning på ett sätt som forskning kanske inte gett dem hittills.