Nyheter

 • 2024-06-11

  Bröderna erbjuder digital matematiksupport till studenter

  Bröderna Maarouf och Asaad Fallaha som läser andra året Maskinteknik och tredje året Civilingenjör Teknisk fysik, arbetar båda som amanuenser där de hjälper andra studenter med matematik – på spelplattformen Discord.

  Fakulteten HNT har tidigare erbjudit fysiska träffar där studenter kan få hjälp med matematik på plats av mer erfarna studenter, så kallade studiestödjare. Studenterna dök inte riktigt upp i den utsträckning som behövdes för att fortsätta, så stödet upphörde. Istället började de tidigare studiestödjarna Asaad och Maarouf Fallaha att hjälpa andra studenter online via en anonym chatt som växt och nu blivit till en populär och välanvänd stödfunktion, främst för ingenjörsstudenter.

 • 2024-06-07

  Nischa din utbildning med internationella distanskurser

  Nu kan du som student vid Karlstads universitet komplettera din utbildning med internationella distanskurser. Samarbetet sker mellan tio europeiska universitet som tillsammans bildar europauniversitetet Eunice, the European University for Customised Education.

  – Vi är glada över att vara en del av Eunice, säger Jerker Moodysson, rektor vid Karlstads universitet. För dig som student innebär det bland annat att du kan ta del av ett bredare utbud av kurser och spännande praktikplatser, något som kan ge din utbildning ytterligare spets och internationell erfarenhet. 

 • 2024-05-29

  Akademisk integration av AI – är universiteten för positiva?

  Måndag 3 juni arrangeras ett panelsamtal om AI i Lagerlöfsalen. Efter samtalet är det öppet för frågor från publiken. Medarbetare och studenter hälsas välkomna.

  I panelen deltar bibliotekschef Jörg Pareigis, prorektor Margareta Friman, lektor Karin Thörne och forskarna Matthias Beckerle och Kristian Petrov. Samtalet modereras av Sofia Sundqvist, Institutionen för språk, litteratur och interkultur.

  Ingen föranmälan krävs

  Plats: 1A 305 (Lagerlöfsalen)

  Tid: 3 juni, kl. 13:15-14:30

  Det går även att delta via Zoom webbinarium:

 • 2024-05-27

  Student vid Elitidrottsuniversitetet tog guld i styrkelyft i junior-EM

  Axel Isberg, 19 år, student vid Elitidrottsuniversitetet, Karlstads universitet blev nyligen europamästare i utrustat styrkelyft vid junior-EM i Luxemburg. Detta blir tredje gången gillt eftersom han tagit guldmedaljer vid europamästerskap även 2022 och 2021.

  Sammanlagt lyfte Axel Isberg nästan ett ton och slog juniorrekord i tre moment. Vi säger stort grattis!

  – Tack, det var kul, det är lika kul varje gång. Jag lyfte 390 kg i knäböj, 220 i bänkpress och 325 kg i marklyft. I utrustad styrkelyftning, använder vi knäböjsdräkt som stödjer kroppen och lindar knäna hårt för att få mer stöd. Det ger mer stöd an klassisk styrkelyftning där jag tar 330 kg i knäböj.

  Du läser till civilingenjör inom datateknik parallellt samtidigt som du tränar och tävlar på elitidrott, hur tycker du att det funkar?

 • 2024-05-24

  Hallå där Fanny Andersson, student på musiklärarprogrammet...

  ...du och en ensemble från Musikhögskolan Ingesund spelade traditionsenligt under Polarpriset tidigare i veckan.

  Var och när spelade ni i anslutning till prisutdelningen?

  Vi spelade i början av röda mattan utanför Grand Hotel när alla gästerna anlände, från kl. 16.00 och en dryg timme tills kungafamiljen anlände.

  Hur kändes det att spela för hela Sveriges musikerelit samt för pristagare och andra influgna musiker?

 • 2024-05-24

  Magdalena Andersson kommer till Karlstads universitet

  Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kommer till Karlstads universitet, tisdag 28 maj.

  Hon kommer att hålla en föreläsning om ledarskap, baserad på erfarenheterna från tiden som finansminister respektive statsminister. Efter föreläsningen är det öppet för frågor.

  Studenter och medarbetare hälsas välkomna.

   

  Tid: tisdag 28 maj, klockan 10.00-11.00

  Plats: Andersalen, 11D 121