Student

Nyheter

 • 2019-01-15

  Folk och Försvar bjuder in Klimat och säkerhet till Sälen

  Varje år genomför Folk och Försvar Rikskonferensen, ett forum för diskussioner om säkerhetspolitik, försvar och samhällets krisberedskap. Det är första gången under Rikskonferensens 30-åriga historia som klimatförändring som specifikt tema ges utrymme.

  Mikael Granberg, föreståndare för CCS, Centrum för klimat och säkerhet, talar idag tillsammans med Malin Mobjörk från SIPRI, Stockholm International Peace Research Institute, under rubriken "Klimatförändringar - samhället och säkerhetspolitiken".

  - I Sverige har det konstaterats att klimatförändringar utgör ett hot mot den nationella säkerheten och i den nationella säkerhetsstrategin konstateras att ”på inget annat område är behovet av förebyggande större och mer uppenbart", säger Mikael Granberg. Det är därför roligt att bjudas in för att tala om detta på konferensen.

 • 2018-12-19

  Kårhuset avvecklas

  Under tisdagskvällen hade Kårhuset i Karlstad AB bolagsstämma och beslutade att avveckla kårhuset. Den främsta anledningen är att verksamhetens bokslut visade ett minusresultat.

  Aktiebolaget Kårhuset i Karlstads AB startades 2014 och har sedan oktober 2017 drivit kårhuset. Efter ett års verksamhet bedömer ägarna att ekonomin inte är hållbar, att det saknas studentengagemang inför denna typ av verksamhet och att den kompetens som behövs för att driva ett aktiebolag saknas i alla delar av verksamheten.

 • 2018-12-19

  Sveriges olympiska kommitté besökte Elitidrottsuniversitetet

  Elitidrottsuniversitetet vid Karlstads universitet tar varje år emot cirka 30 studenter som tänkt satsa på sin idrott på elitnivå samtidigt som de skaffar sig en utbildning. Elitidrottsuniversitetet utgör på så sätt en plantskola för kommande stjärnor som ska representera Sveriges färger i olika mästerskap. Inte minst i OS. Sveriges olympiska kommitté, SOK, är väl medvetna om det och gör jämna besök i Karlstad.

  Det är inte lätt att satsa på en idrottskarriär. Hur ska man försörja sig under den tiden som krävs för att träna och bli riktigt bra? Många ungdomar har upptäckt möjligheten att plugga samtidigt som de får möjlighet att satsa på en elitkarriär. Elitidrottsuniversitetet vid Karlstads universitet har för dagen 35 inskrivna studenter med en bred representation av idrotter och utbildningar vilket märktes vid dagens träff med SOK. De studenter som deltog är bland annat utövare av curling, längdskidor och spjut som utbildar sig till psykolog, lärare och inom IT-världen.

 • 2018-12-18

  Var med och fira Karlstads universitet (och lyssna på Clara Henry)!

  Den 22 januari är det 20 år sedan vi blev Karlstads universitet. För att fira 20-åringen bjuds alla studenter in till en firareftermiddag med program i aulan och efterföljande tårtkalas. Höjdpunkt? Clara Henry kommer på besök!

  Tag plats i Aula Magna den 22 januari klockan 13.00 och lyssna först till prorektor Thomas Blom och sedan på ett samtal mellan 1999 års ordförande och nuvarande ordförande för Karlstad Studentkår. Därefter är det dags för Clara Henry att ta plats på scenen. Moderator under dagen är Erika Hellekant Rowe.

  Boka in den 22 januari redan nu. Det är ingen föranmälan, men det finns begränsat med plats i aulan, så det kommer att vara först till kvarn som gäller!

 • 2018-12-17

  Magisk konst i vintermörkret

  I fredags kväll hölls den årliga föreställningen Eldkonst på Sandgrundsudden i Karlstad, skapad av studenter vid Karlstads universitet. Vinterkvällen bjöd på nyskapad konst i flera former: danser, musik, en ljusinstallation, eldjonglering och flera brinnande konstverk. Årets tema var ”Att göra någonting av ingenting”.

  Kvällen inleddes med en föreläsning på Värmlands museum med Kristian Petrov, docent i idéhistoria och lektor i kulturstudier vid Karlstads universitet. Han pratade om rädslan för tomrum och människans förhållande till intet, och tog bland annat upp graffittikonstnären Banksys tavla ”Girl with balloon” som strimlades söder av en dokumentförstörare inbyggd i ramen samma sekund som klubban slog i bordet när den auktionerades ut för 12 miljoner kronor.

 • 2018-12-11

  Näktergalen: Traditioner som skapar framtidsmagi

  För ett 20-tal av sjundeklassarna på Frödingskolan i Karlstad blev det traditionella pepparkaksbaket mer än förberedelser inför julen – det blev ett inspirerande tillfälle med sin mentor.

  - Ungdomarna är väldigt stolta över sin mentor. Mentorerna har alla haft en egen förebild som unga, inom skolan eller idrotten, och det för de vidare till sina adepter, berättar Petra Johansson, samverkanskoordinator på Karlstads universitet och projektledare för mentorsprogrammet Näktergalen Karlstad.

  Näktergalen är ett samarbete mellan universitetet, Karlstads kommun och Frödingskolan, ett projekt som är inne på sitt andra år. Eleverna matchas med lämplig student, och är personkemin rätt uppstår framtidsmagi.