Viktiga Bud

 • Uppdatering av TimeEdit 14 november

Student

Nyheter

 • 2018-11-16

  Karlstadsstudent prisas för bästa examensarbete

  Grattis Sofia Helgen, tidigare student vid Grundskollärarprogrammet - Förskoleklass till årskurs 3, här vid universitetet! Du har vunnit pris för årets bästa matematikdidaktiska examensarbete. Hur glad är du?

  – Jag är jättejätteglad! Jag visste inte ens att jag var nominerad så jag blev väldigt överraskad när jag fick mejlet med att jag vunnit.

 • 2018-11-15

  Hallå där, Martin Löfgren, prefekt på Handelshögskolan...

  ...du, Anders Gustafsson och Poja Shams från företagsekonomi var i Riga några dagar i förra veckan. Vad gjorde ni där?

  - Vi besökte Svenska Handelshögskolan i Riga, SSE, som vi har ett samarbete med. Poja presenterade sin forskning kring konsumentbeteende och eye-tracking och Anders höll ett seminarium kring publiceringprocessen av vetenskapliga artiklar.

  Vad samarbetar Handelshögskolan i Karlstad med Svenska Handelshögskolan i Riga om?
  - Det är student- och lärarutbyten, men på sikt hoppas vi även genomföra gemensamma forskningsstudier.

 • 2018-11-15

  Hallå där Lina Watz, student vid Elitidrottsuniversitetet

  Du får återigen ta emot Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Elitidrottsstipendium i januari. Stort grattis, hur känns det?

  - Det känns så klart otroligt bra!

  Elitidrottsstipendiet ska möjliggöra för aktiva att kunna kombinera elitidrott och studier efter gymnasiet. Stipendiet är på 50 000 kronor per stipendiat och delas ut en gång per termin (25 000 kronor per termin) till 75 aktiva. Vad ska du göra för prispengarna?
  - Prispengarna kommer jag spara och ta av när det behövs. Kan vara oväntade utgifter, material som går sönder eller liknande.

 • 2018-11-14

  Forum för naturkatastrofer

  Den 15 november genomförs konferensen Forum för naturkatastrofer på Karlstads universitet. Då samlas Sveriges främsta experter inom hantering av naturolycksrisker för att prata om hur man kan minska riskerna och konsekvenserna av naturkatastrofer.

  Forum är en mötesplats för kunskapsutbyte och dialog kopplat till naturolyckor och naturkatastrofer samt anpassningen av Sverige till ett förändrat klimat. Eventet vänder sig till beslutsfattare och yrkesverksamma vid myndigheter, länsstyrelser, kommuner, företag och frivilligorganisationer samt till forskare och doktorander.

 • 2018-11-13

  Sjölag från 1667 överlämnad till Handelshögskolan och Universitetsbiblioteket

  Sven-Axel Bergstrand, juridik-nestor, överlämnade i mitten av oktober en fin gammal bok till Handelshögskolan. Det var 1667 års Sjölag i en fin kapsel, som nu tas väl om hand av universitetets bibliotek.

  Sven-Axel Bergstrand, uppskattad tidigare kollega, medarbetare och lektor i rättsvetenskap är numera pensionär. Men i mitten av oktober var han på återbesök på sin gamla arbetsplats. Vid en högtidlig fikastund på Handelshögskolan överlämnade han - återigen - en donation: 1667 års sjölag.

  Det är en väl använd lagbok som är inbunden i en så kallad kapsel, som nu förvaras på Universitetsbiblioteket. Denna ovanliga bok var en gåva till Sven-Axel Bergstrand på 50-års dagen av dåvarande borgmästaren i Göteborg, Gösta Wilkens.

 • 2018-11-13

  Forskning i viktlöst tillstånd

  Solcellsforskare inom kemi och fysik vid Karlstads universitet har den senaste veckan utfört sitt arbete i tyngdlöshet i ett flygplan. Vid Novespace anläggning i franska Bordeaux genomfördes under tre dagar forskningen i denna unika miljö. Syftet är att bättre förstå hur strukturen av det aktiva lagret på solcellen bildas.

  - Vi var fyra personer som åkte och ingen av oss hade gjort något liknande tidigare, säger Jan van Stam, professor i fysikalisk kemi vid Karlstads universitet. Men efter ett drygt års förberedelser har vi nu varit i Bordeaux och haft tillgång till denna unika miljö för våra studier av solcellens aktiva lager, det lager där solljuset omsätts till elektricitet. Det var mycket spännande eftersom den här typen av experiment inte utförts vid parabelflygningar tidigare.