Student

Nyheter

 • 2017-05-22

  Clear River Racings nya bil avtäcktes

  Formula Student-teamet Clear River Racing är färdiga med årets bil. Fredagen den 19 maj avtäcktes den nya bilen, CRR17, i Aula magna. Bilen är ett bidrag till världens största tävling för ingenjörsstudenter, där Clear River Racing tävlar mot universitet från hela världen.

  För tionde året i rad finns Karlstads universitet representerat i Formula Student, en årligen återkommande biltävling som äger rum på anrika Silverstone Circuit i England. 36 studenter har under året arbetat med att bygga färdigt racingbilen som har fått namnet CRR17.

  Förra året fick laget bäst placering någonsin på de statiska momenten, men tvärstopp i det sista och avgörande racet. En 41:a-plats blev slutresultatet för 2016 års Clear river racing-gäng på Silverstone Circuit, England.

 • 2017-05-15

  Universitetsbiblioteket startar språkcafé/ Do you want to speak Swedish better?

  Vill du förbättra din svenska? Eller kanske hjälpa någon annan att lära sig svenska? På tisdagar med start den 23 maj hålls språkcafé i universitetsbiblioteket. Vi fikar, umgås och pratar. Välkommen!

  The text will follow in English.
  Språkcaféet riktar sig till alla som vill träna sin svenska genom vardagligt tal. Det kan vara universitetsanställda, anhöriga till dessa, studenter eller andra som vill förbättra sin svenska.

  - Tanken med språkcaféet är att erbjuda språkträning i en avslappnad miljö men också att få till en mötesplats där deltagarna kan lära känna varandra och nya kulturer, säger Jakob Harnesk, biblioteksdirektör vid Karlstads universitet. Vi hoppas att det blir ett stort intresse och att även personer med goda svenskkunskaper kommer.

 • 2017-05-11

  Slutrapport från granskning av examina inom kluster 13

  Nu är slutrapporten klar för universitetets examina inom kluster 13, vilken innefattar examen inom kemiteknik, energi- och miljöteknik, byggteknik, lantmäteriteknik och geografisk IT. Utbildningsutvärderingen har genomförts inom Treklöversamarbetet, det vill säga Linnéuniversitetet, Mittuniversitetet och Karlstads universitet.

  - Utfallet ser betryggande ut för Karlstads universitets del. Naturligtvis finns förbättringsområden, men vi är på rätt väg kan jag tycka säger Magnus Lestelius, utvärderingsansvarig. Bedömargruppen lämnar en rad rekommendationer som vi får ta till oss och arbeta vidare med i vårt kvalitetsarbete.

  Utvärderingen av examina inom kluster 13 har pågått under perioden 19 september 2016 till 2 maj 2017, med underlag i form av självvärderingar, självständiga arbeten och platsbesök.

 • 2017-05-09

  Ett akademiskt utbyte med Colombia

  Under våren deltog en delegation från Karlstads universitet vid konferensen La Cátedra Europa, Universidad del Norte, Barranquilla, Colombia. Syftet var att förstärka kontakten och vidare undersöka samarbetsmöjligheterna mellan Universidad del Norte och Karlstads universitet. 

  Detta samarbete har sitt avstamp i en sammankomst 2005 mellan lärosäten i Norden, Colombia och Peru, arrangerad av Universitets- och högskolerådet, UHR. Där uppmuntrade man till samarbete mellan bland annat Sverige och Latinamerika. Pilar Álvarez, lektor i spanska vid Karlstads universitet och internationell koordinator hos Institutionen för språk, litteratur och interkultur, ISLI, representerade.

 • 2017-05-05

  Kvalitetsrapport om statsvetenskap klar

  Förra året införde Treklövern - Karlstads universitet, Linnéuniversitetet och Mittuniversitetet - en gemensam modell för att granska kvalitet på utbildningar. En första pilotomgång har genomförts för tre grupper av utbildningar, tre kluster. Och först ut med en slutrapport är klustret som rör utbildningar inom statsvetenskap.

  De utbildningar som berörs i rapporten för Karlstads universitets del är kandidat-och masterexamen i statsvetenskap. Ämnet kan vara huvudämne för en kandidatexamen inom pol kandprogrammet och samhällsplanerarprogrammet eller en masterexamen masterprogrammet i samhällsvetenskap med inriktning mot statsvetenskap, masterprogrammet i regionalt samhällsbyggande och master of public administration. Studenter kan också studera mot kandidat- eller masterexamen genom fristående kurser.

 • 2017-05-04

  En udda fågel i religionsundervisningen

  Universitetet och en rad skolor i Karlstad fick nyligen besök av studenter och lärare från flera olika lärosäten i Europa. Syftet var att observera religionsundervisning i svenska skolor – och det visade sig att Sverige sticker ut som udda i sammanhanget.

  Projektet READY, Religious Education and Diversity, är ett treårigt, EU-finansierat projekt som syftar till att undersöka olika sätt att bedriva religionsundervisning i Europa. Projektets resultat ska sedan kunna användas av lärarutbildare inom religion.

  Under READY-projektet görs flera besök mellan deltagande lärosäten, och Karlstads universitet stod alltså värd för tre studenter och sju lärare från högskolor i London, Aberdeen, Wien, Münster och Tübringen. Det blir snabbt uppenbart att Sverige är lite av en udda fågel när det gäller religionsundervisning i skolan.