Mina studier

Studentliv

Nyheter

 • 2024-07-11

  Ökat antal antagna till Karlstads universitet

  I dag får 16 896 personer besked om att de har antagits till studier vid Karlstads universitet. Det är en ökning med 5,6 procent jämfört med förra året.

  Av de som antagits till studier vid Karlstads universitet i höst är 4 747 antagna till ett program. De program som har flest antagna är Ämneslärarprogrammet, Grundlärarprogrammet, Civilekonomprogrammet, Juristprogrammet samt Tekniskt-naturvetenskapligt basår.

  Antalet antagna i första urvalsomgången inför höstterminen 2024 har alltså ökat, jämfört med 2023. 

 • 2024-06-18

  Hallå där, Indra Nielsen och Elin Emanuelsson, studenter på programmet konstnärlig kandidat musiker...

  … ni kommer att spendera hösten på Kulturhuset Spira i Jönköping på uppsättningen av Carmen. Och med självaste Rickard Söderberg i huvudrollen. Spännande! Vad ska ni göra?

  - Vi har blivit erbjudna en praktikplats för att sjunga rollerna som Frasquita (sopran) och Mercédès (mezzosopran) - Carmens nära vänner. Det kommer att vara en konsertversion med sceniska inslag. Vi kommer att spendera tre intensiva veckor med repetitioner i Jönköping fram till de tre föreställningarna den 12/9, 14/9 och 15/9. En alumn från Ingesund, Arvid Emilsson kommer att delta som Remendado (tenor).

 • 2024-06-11

  Bröderna erbjuder digital matematiksupport till studenter

  Bröderna Maarouf och Asaad Fallaha som läser andra året Maskinteknik och tredje året Civilingenjör Teknisk fysik, arbetar båda som amanuenser där de hjälper andra studenter med matematik – på spelplattformen Discord.

  Fakulteten HNT har tidigare erbjudit fysiska träffar där studenter kan få hjälp med matematik på plats av mer erfarna studenter, så kallade studiestödjare. Studenterna dök inte riktigt upp i den utsträckning som behövdes för att fortsätta, så stödet upphörde. Istället började de tidigare studiestödjarna Asaad och Maarouf Fallaha att hjälpa andra studenter online via en anonym chatt som växt och nu blivit till en populär och välanvänd stödfunktion, främst för ingenjörsstudenter.

 • 2024-06-07

  Nischa din utbildning med internationella distanskurser

  Nu kan du som student vid Karlstads universitet komplettera din utbildning med internationella distanskurser. Samarbetet sker mellan tio europeiska universitet som tillsammans bildar europauniversitetet Eunice, the European University for Customised Education.

  – Vi är glada över att vara en del av Eunice, säger Jerker Moodysson, rektor vid Karlstads universitet. För dig som student innebär det bland annat att du kan ta del av ett bredare utbud av kurser och spännande praktikplatser, något som kan ge din utbildning ytterligare spets och internationell erfarenhet. 

 • 2024-05-29

  Akademisk integration av AI – är universiteten för positiva?

  Måndag 3 juni arrangeras ett panelsamtal om AI i Lagerlöfsalen. Efter samtalet är det öppet för frågor från publiken. Medarbetare och studenter hälsas välkomna.

  I panelen deltar bibliotekschef Jörg Pareigis, prorektor Margareta Friman, lektor Karin Thörne och forskarna Matthias Beckerle och Kristian Petrov. Samtalet modereras av Sofia Sundqvist, Institutionen för språk, litteratur och interkultur.

  Ingen föranmälan krävs

  Plats: 1A 305 (Lagerlöfsalen)

  Tid: 3 juni, kl. 13:15-14:30

  Det går även att delta via Zoom webbinarium:

 • 2024-05-27

  Student vid Elitidrottsuniversitetet tog guld i styrkelyft i junior-EM

  Axel Isberg, 19 år, student vid Elitidrottsuniversitetet, Karlstads universitet blev nyligen europamästare i utrustat styrkelyft vid junior-EM i Luxemburg. Detta blir tredje gången gillt eftersom han tagit guldmedaljer vid europamästerskap även 2022 och 2021.

  Sammanlagt lyfte Axel Isberg nästan ett ton och slog juniorrekord i tre moment. Vi säger stort grattis!

  – Tack, det var kul, det är lika kul varje gång. Jag lyfte 390 kg i knäböj, 220 i bänkpress och 325 kg i marklyft. I utrustad styrkelyftning, använder vi knäböjsdräkt som stödjer kroppen och lindar knäna hårt för att få mer stöd. Det ger mer stöd an klassisk styrkelyftning där jag tar 330 kg i knäböj.

  Du läser till civilingenjör inom datateknik parallellt samtidigt som du tränar och tävlar på elitidrott, hur tycker du att det funkar?