Nyheter

 • 2021-10-19

  Stipendiemottagare vid Elitidrottsuniversitetet satsar på vinter-OS

  I dagarna har längdskidåkaren Anton Persson vid Elitidrottsuniversitetet mottagit Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Elitidrottsstipendium. Med mer medel till sin elitsatsning har han nu närmast siktet inställt på vinter-OS samtidigt som han studerar till en idrottslärarexamen på distans vid kompletterande pedagogiska utbildningen, KPU.

  Värmlänningen Anton Persson är uppvuxen i Torsby och har åkt skidor så länge han kan minnas. Han studerade idrottsgymnasiet med inriktning längdåkning vid Stjernaskolan på sin hemort men fick dock en dålig start med mycket sjukdom. Efter att ha opererat bort halsmandlarna fick dock träningen en riktig skjuts under tredje året och Anton Persson började få flyt i sitt skidåkande. Parallellt med sin elitsatsning på längdåkning hoppade han på en utbildning till idrottstränare vid Högskolan i Dalarna efter sin studentexamen.

 • 2021-10-18

  Klart: 60 nya studieplatser i centrala Karlstad

  I januari invigs de nya studieplatserna i centrala Karlstad. Universitetet har tecknat hyreskontrakt för en lokal på Drottninggatan 5 för att erbjuda studenter ytterligare en möjlighet till bra studiemiljö.

  - Det känns jättebra att Karlstads universitet kan erbjuda en studieplats i centrala Karlstad och jag tror att det kommer att bli ett lyft för studenterna. Nu har studenten möjligheten att resa kortare om hen bor i stan eller möjligheten att kombinera ärenden i stan med studier, säger Elvira Skoglund, ordförande i Karlstad Studentkår. Det här har vi efterfrågat länge och det är toppen att vi nu kan säga att det finns möjligheter för studier i stan med god studiemiljö för studenterna vid terminsstart 2022.

 • 2021-10-18

  Världsbasist gästar Ingesund

  Den danska basisten, kompositören och vokalisten Ida Nielsen slog igenom stort under sina år med funklegendaren Prince och hans band "New Power Generation" samt "3rdeyegirl". Söndag 24 oktober gästar hon Musikhögskolan Ingesund med sitt band Ida Nielsen & The Funkbots.

  Ida Nielsen, började spela bas som 16-åring och har en examen vid Royal Danish Academy of Music med huvudinstrument elektrisk bas. Hon fick sitt stora genombrott som musiker då hon upptäcktes av Prince 2010 och var basist i hans band i fram till hans bortgång 2016. Ida beskriver samarbetet med Prince som “en enorm gåva och den mest magiska musikaliska resa hon någonsin varit med om". Ida Nielsen har röstats fram som en de 10 bästa basisterna i världen genom den årliga Music Radar-enkäten.

 • 2021-10-11

  Nisses hörna tillbaka – live och digitalt

  Trombonisten Nils Landgren har än en gång gått igenom sin kontaktbok och bett artisten Sofia Karlsson samt Arvikabördige illustratören Marcus Gunnar Pettersson att möta upp honom i stora konsertsalen på Musikhögskolan Ingesund för att delta i sin hörna. Detta tillsammans med gitarristen Mattias Perez och folkmusikstudenter. Till vår glädje kan vi, med återtagna restriktioner, erbjuda dig att se evenemanget live eller livestreamat på Youtube.

  Nils Landgren har i flera år arrangerat ”Nisses Hörna” i Kulturhuset på Stadsteatern i Stockholm – ett personligt och avskalat möte med en artistkollega. Konceptet har varit lyckat med musicerande varvat med avspända samtal som Nils Landgren också gästspelat med på Karlstads universitet vid olika tillfällen för personal och studenter. I våras gästade Dotter och Ismael Ataria hörnan som livestreamades från Musikhögskolan Ingesund. Nu bjuder Nils Landgren, som själv studerat på Ingesund, återigen in två kollegor.

 • 2021-10-08

  Handelshögskolans studentlag mästare i att hantera affärssystem

  Den 28 september arrangerade den världsledande affärssystemsleverantören SAP en spelifieringstävling i att hantera affärssystem. Laget från Handelshögskolan vid Karlstads universitet tog hem ett imponerande förstapris.

  Tävlingsuppgiften gick ut på att i ett affärssystem driva ett företag på tre olika marknader med en så hög vinst som möjligt. Till sin hjälp hade lagen försäljnings-, lager- och marknadsanalysrapporter i realtid som gav lagen underlag till beslut om inköp, priser och marknadsföring.

 • 2021-10-06

  Karlstads universitet ställer upp i australisk matematiktävling

  Som enda svenska universitet ställer Karlstads universitet upp i matematiktävlingen Simon Marais Mathematics Competition (SMMC). Fyra studenter kvalificerade sig och ska den 9:e oktober mäta sina kunskaper.

  Stora universitet från Europa, Afrika, Asien och Australien ställer upp i SMMC och konkurrensen är hård. Handledare och tävlingscoach för Karlstads universitet är Mirela Vinerean-Bernhoff, universitetslektor i matematik.