Nyhetsarkiv för Student

2024-06-11
Bröderna Maarouf och Asaad Fallaha som läser andra året Maskinteknik och tredje året Civilingenjör Teknisk fysik, arbetar båda som amanuenser där de hjälper andra studenter med matematik – på spelplattformen Discord. Fakulteten HNT har tidigare erbjudit fysiska träffar där studenter kan få hjälp med matematik på plats av mer erfarna studenter, så kallade studiestödjare.
2024-06-07
Nu kan du som student vid Karlstads universitet komplettera din utbildning med internationella distanskurser. Samarbetet sker mellan tio europeiska universitet som tillsammans bildar europauniversitetet Eunice, the European University for Customised Education. – Vi är glada över att vara en del av Eunice, säger Jerker Moodysson, rektor vid Karlstads universitet.
2024-05-29
Måndag 3 juni arrangeras ett panelsamtal om AI i Lagerlöfsalen. Efter samtalet är det öppet för frågor från publiken. Medarbetare och studenter hälsas välkomna. I panelen deltar bibliotekschef Jörg Pareigis, prorektor Margareta Friman, lektor Karin Thörne och forskarna Matthias Beckerle och Kristian Petrov. Samtalet modereras av Sofia Sundqvist, Institutionen för språk, litteratur och interkultur. Ingen föranmälan krävs Plats: 1A 305 (Lagerlöfsalen) Tid: 3 juni, kl.
2024-05-27
Axel Isberg, 19 år, student vid Elitidrottsuniversitetet, Karlstads universitet blev nyligen europamästare i utrustat styrkelyft vid junior-EM i Luxemburg. Detta blir tredje gången gillt eftersom han tagit guldmedaljer vid europamästerskap även 2022 och 2021. Sammanlagt lyfte Axel Isberg nästan ett ton och slog juniorrekord i tre moment. Vi säger stort grattis! – Tack, det var kul, det är lika kul varje gång.
2024-05-24
...du och en ensemble från Musikhögskolan Ingesund spelade traditionsenligt under Polarpriset tidigare i veckan. Var och när spelade ni i anslutning till prisutdelningen? Vi spelade i början av röda mattan utanför Grand Hotel när alla gästerna anlände, från kl. 16.00 och en dryg timme tills kungafamiljen anlände. Hur kändes det att spela för hela Sveriges musikerelit samt för pristagare och andra influgna musiker? – Det var en fantastiskt häftig och rolig upplevelse.
2024-05-24
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kommer till Karlstads universitet, tisdag 28 maj. Hon kommer att hålla en föreläsning om ledarskap, baserad på erfarenheterna från tiden som finansminister respektive statsminister. Efter föreläsningen är det öppet för frågor. Studenter och medarbetare hälsas välkomna.   Tid: tisdag 28 maj, klockan 10.00-11.00 Plats: Andersalen, 11D 121
2024-05-22
Patrik Åberg Domeij, numer gymnasielärare i Åmål och tidigare lärarstudent på Karlstads universitet, har varit mentor i Näktergalen i tre omgångar. Andra omgången, 2019/2020, var Jonathan Clarito och Alfons Hansen, som då gick i åttan på Vålbergsskolan, med i den grupp elever som han var mentor för. – Jag var tveksam till om jag skulle vara med, till en början, och tänkte nog mest ”okej, om jag är med så slipper jag vara med på några lektioner”.
2024-05-22
Karlstads universitet och Karlstads kommun har tecknat ett nytt tvåårsavtal för samarbetet Näktergalen, som syftar till social hållbarhet och att väcka barns och ungas intresse för högre utbildning. I Näktergalen är studenter på universitetet mentorer för elever på några av kommunens grundskolor.
2024-05-21
Felicia Öberg är student på civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi och sitter också med i IVA:s studentråd, där hon driver frågor som bland annat handlar om att öka intresset för utbildningar inom naturvetenskap och teknik. – Jag har nu suttit i IVA:s studentråd ett år och det har var väldigt intressant och inspirerande, säger Felicia Öberg. En gång i månaden ses vi i studentrådet på något av lärosätena.
2024-05-20
På onsdag öppnar möjligheten att förtidsrösta i EU-valet. Samma dag kommer partierna till Karlstads universitet för att presentera sin politik. Onsdag 22 maj öppnar möjligheten att förtidsrösta i valet till Europaparlamentet.
2024-05-16
Natten till torsdag 16 maj slog en grupp personer upp tält i parken utanför Karlstads universitet och inledde en demonstration för Palestina. Akademiska hus, som äger marken, tillåter tältdemonstrationen så länge den går lugnt till väga och säkerheten kan upprätthållas. Rektor och prorektor gick ut och hälsade på demonstranterna på torsdagsmorgonen och berättade att så länge demonstrationen inte stör verksamheten har universitetet inget att invända.
2024-05-15
På förmiddagen den 15 maj genomförs en övning för blåljuspersonal på universitetsområdet. – Övningen kommer att märkas för personer som rör sig i närområdet, säger Jan Gambring, säkerhetschef vid Karlstads universitet. Det är Polisen, Region Värmland, Räddningstjänsten Karlstadsregionen och Länsstyrelsen Värmland som genomför en samverkansövning för blåljuspersonal på universitetets campus i Karlstad, 15 maj.
2024-05-15

Ny examenshögtidsmusik

Nyheter » 2024-05-15
På fredag och lördag är det dags för vårens examenshögtider i Aula Magna. 400 tidigare studenter ska få emotta sina glasäpplen och firas av som de alumner de nu är.
2024-05-10
Är du student, gillar att spela och är intresserad av frågor om klimatförändringar, ekonomi, migration och säkerhet? Ta rollen som spion och upptäck ledtrådar, lös pussel och utför uppgifter för att skydda Europas framtid! Spelet, The Disruptor Dilemma – ESCAPE ROOM, är framtaget inom Eunice - the European University for Customised Education, den europeiska universitetsallians som Karlstads universitet är en del av.
2024-05-10

Panelsamtal om EU-valet

Nyheter » 2024-05-10
Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Kom och lyssna på ett panelsamtal där deltagarna kommer att diskutera vilka utmaningar de ser både att valet och det nya parlamentet står inför. – Vi kommer att prata om EU-valet med fokus på vilka utmaningar som finns kopplat till desinformation och varför det är så viktigt att vi som medborgare röstar.
2024-05-08
– Seminariet vänder sig till forskare, lärare, studenter och andra med intresse för internationalisering inom högre utbildning och handlar om möjligheten att genomföra en masterutbildning inom visuell kultur och kommunikation, säger Staffan Löfving, docent i socialantropologi och lektor i interkultur. Seminariet är ett så kallat satellitevenemang som arrangeras inom ramen för South Africa-Sweden University Forum (SASUF) forsknings- och innovationsvecka, vilken äger rum de
2024-05-07
Olivia Rosén, student på psykologprogrammet vid Karlstads universitet, har tilldelats Lilla Psykologpriset på 10 000 kr. Priset delas årligen ut av Psykologförbundet till en psykologistudent som under sina studier verkat för att förbättra människors livskvalitet. Hej Olivia och grattis! Hur känns det?  – Det känns otroligt bra. Jag känner mig hedrad och stolt.
2024-05-06

Utställning: tema EU

Nyheter » 2024-05-06
Med anledning av Europadagen 9 maj och EU-valet 9 juni har biblioteket en utställning på plan 3 med böcker och information om EU, demokrati och internationella relationer. Vid utställningen kan du få boktips på temat och läsa om kommande EU-val 9 juni.
2024-05-02
A-match är forumet där investerare möts av företag som framför sina affärsidéer med korta kärnfulla pitcher. Nytt för i år är att A-match kommer att äga rum på Karlstads universitet i Aula Magna och välkomnar studenter att delta i publiken.  Tio företag har vunnit juryns förtroende i en noggrann uttagningsprocess och är nu redo för investeringar. Klockan 15.00 börjar de tio företagen att pitcha sina idéer för publiken där investerare deltar.