Hallå där Pia Eriksson…
2025-05-13…du har just deltagit på Preventex EX-konferens, på temat en trygg och hållbar arbetsmiljö vid hantering av brandfarliga varor. Vad handlade din presentation om?
– Jag berättade om vårt arbete med åtgärder och framtagande av dokumentation vid ansökan om förnyat tillstånd för hantering av brandfarliga varor vid campus i Karlstad, säger Pia Eriksson, arbetsmiljöingenjör. Att få med alla på tåget kan vara något av en utmaning visade det sig, inte minst med tanke på att det är så olika typer av verksamheter och att vi är en publik verksamhet.
Hur mycket brandfarliga produkter har vi på universitetet?
– Det är betydligt fler än man kanske först kan tro, i våra lokaler på totalt 76 000 kvadratmeter har vi drygt 2000 unika kemiska produkter, av vilka 360 tillhör kategorin brandfarlig vara. Det var ett stort arbete att inventera och kategorisera alla produkter vi har som gaser, aerosoler och vätskor med olika flampunkter.
På hur många olika ställen finns då dessa?
– Vid vår inventering fann vi att det rörde sig om 14 huskroppar där det förvaras och hanteras olika brandfarliga kemiska produkter. Tillståndet handläggs av Räddningstjänsten och för att bli godkända ska vi bland annat redovisa riskutredningar, klassningsplaner, ritningar, processbeskrivningar och en föreståndarorganisation.
Hur gick arbetet med tillståndsansökan till?
– Arbetet involverade många av våra medarbetare och innebar att några verksamheter skickade alla produkter på destruktion och andra införde olika riskreducerande åtgärder. Arbetet pågår fortfarande och är nu en del av vårt säkerhetsarbete. Vi hade också konsulthjälp av Jan Hill på Preventex med vår tillståndsansökan.
Vilka berörs av detta?
– Ja det är naturligtvis betydligt fler än de som använder de olika kemiska produkterna. Vi har att ta i beaktande att inte bara våra anställda utan även studenter och entreprenörer kan komma i kontakt med brandfarliga produkter här hos oss. Det är ett stort ansvar och något som vi tar på största allvar.

