Välkommen till bibliotekets forskar- och publiceringsstöd
Bibliotekets forskar- och publiceringsstöd erbjuder stöd och resurser till doktorander och forskare genom hela forskningsprocessen. Nedan sammanfattas innehållet i våra mest centrala tjänster; informationssökning, referenshantering, publicering, synliggörande av forskning, kurser och stöd, tillgång till bibliotekets samlingar.
Informationssökning
Vill du uppdatera dig inom relevanta informationsresurser för ditt ämne, veta mer om hur du kan bevaka ditt ämnesområde eller hur du granskar och värderar tidskrifter?
Universitetsbiblioteket erbjuder personlig rådgivning i samband med sökning av vetenskaplig litteratur, exempelvis inför en forskningsansökan, ett forskningsprojekt eller en systematisk litteraturöversikt. Det kan gälla val av söktjänst, sökprocessen, sökstrategi, sökteknik m.m.
Du kan också få vägledning om hur du håller dig uppdaterad inom ditt ämne genom olika typer av alerts och RSS-flöden, och hur du med hjälp av citeringsdatabaser kan utvärdera artiklar och tidskrifter som du är intresserad av.
Kontakta oss gärna för att boka individuell sökhjälp med vårt forskarstöd.
Referenshantering
EndNote är ett referenshanteringsprogram som alla anställda på Karlstads universitet har tillgång till och som är tillgängligt för både Mac och PC. Att använda ett referenshanteringsprogram är ett bra stöd i det vetenskapliga skrivandet. Ett referenshanteringsprogram hjälper dig att samla, ordna och spara de referenser du vill använda i ditt arbete. Du kan sedan enkelt importera referenser till ditt ordbehandlingsprogram och skapa en referenslista i vald stilmall.
Biblioteket erbjuder kurser i EndNote som hålls vid efterfrågan på biblioteket eller på annan plats på universitetet. Kontakta oss gärna via mejl forskarstod@kau.se för mer information.
Publicera
Ett av Karlstads universitets strategiska delmål är att forskningen ska ha en god spridning internationellt och nationellt. Att publicera sig i rätt kanaler är en starkt bidragande faktor till att uppnå detta. Bibliotekets forskarstöd erbjuder dig stöd och vägledning:
- Vi hjälper dig publicera din rapport eller avhandling i universitetets skriftserie Karlstad University Studies.
- Vi kan distribuera din forskning genom universitetets förlag Karlstad University Press.
- Vi stödjer dig med registrering och publicering av dina arbeten i vår forskningsdatabas DiVA.
- Vi erbjuder stöd och vägledning kring open access-publicering, till exempel när det gäller licensiering och finansiering.
- Vi ger vägledning om upphovsrättsfrågor, till exempel när det gäller publiceringsavtal med förlag eller användning av skyddat material.
- Vi gör bibliometriska analyser och ger vägledning om hur bibliometri kan användas i analyser av vetenskaplig output.
- Vi ger individuell vägledning men besöker också gärna din forskargrupp eller ditt ämnesmöte. Vi skräddarsyr också tematiska föredrag och seminarier utifrån dina önskemål.
Kontakt: publiceringsstod@kau.se
Synliggör din forskning
Med hjälp av ny teknik har forskares möjligheter att synliggöra sig själva och sin forskning ökat markant. Idag förväntar sig också såväl forskningsfinansiärer och andra aktörer snabb och enkel tillgång till forskningsresultat och forskare. Du kan öka din synlighet genom att skapa en forskarprofil samt genom att vara aktiv i sociala medier. Detta kan i sin tur leda till att du lättare får tillgång till och kan upprätthålla forskningsnätverk.
Bibliotekets forskarstöd kan hjälpa dig med detta genom att:
- Vägleda dig i hur du kan skapa en forskarprofil på Kau.se samt på plattformar utanför lärosätet, t. ex. Academia.edu, Google Scholar, Publons, ResearchGate och Mendeley.
- Hjälpa dig att skapa en unik forskaridentitet hos ORCID.org.
- Erbjuda dig som är nydisputerad/nylicad möjlighet att presentera din forskning i vår podcastserie Forskningspodden.
Kontakt: publiceringsstod@kau.se
Kurser och stöd
För dig som vill utveckla ditt akademiska språk erbjuder biblioteket skrivhandledning för doktorander, individuellt eller i grupp. Servicen omfattar texter på svenska och engelska, oberoende av vilket modersmål du har.
Kursen Informationssökning 3hp vänder sig i första hand till doktorander i början av sin forskarutbildning och som vill lära sig mer om informationssökning, publiceringsstrategier, open access, bibliometri, upphovsrätt m.m. Kursen ges på engelska under vårterminen och på svenska under höstterminen.
Biblioteket erbjuder workshops i referenshanteringsprogrammet EndNote som hålls vid efterfrågan på biblioteket eller på annan plats på universitetet (läs mer om programmet under Referenshantering nedan). Om du vill anmäla intresse inför kommande kurser kontakta oss.
Biblioteket arrangerar workshops i NVivo för forskare på Karlstads universitet. NVivo är en programvara som underlättar analys av kvalitativa data där du kan samla och strukturera material och idéer för ett projekt på ett systematiserat sätt. Alla anställda på Karlstads universitet har tillgång till programvaran som är tillgängligt för både Mac och PC. Är du intresserad så kontakta oss.
Har du andra önskemål? Vi besöker gärna din gärna din forskargrupp eller ditt ämnesmöte och kan specialanpassa föredrag och seminarier utifrån dina önskemål.
Kontakta oss gärna via mejl forskarstod@kau.se för att boka en tid eller för mer information.
Tillgång till bibliotekets samlingar, e-resurser, inköp och fjärrlån
Bibliotekets samlingar består av böcker, tidskrifter, uppslagsverk m.m. i såväl tryckt som elektronisk form. Förvärv av alla typer av material ska så långt som möjligt vara efterfrågestyrt. Detta sker ofta genom bibliotekets samarbete med lärare och forskare inom de olika ämnena vid universitetet. Vi eftersträvar samlingar av hög kvalitet som är väl utnyttjade och aktuella. Vi kan också låna in material som du behöver för din forskning från andra bibliotek. Använd våra formulär för inköpsförslag och fjärrlån nedan.