Open Access - Fri tillgänglighet
Under de senaste åren har priserna på prenumerationsbaserade traditionella vetenskapliga tidskrifter skjutit i höjden och tillgången har blivit en resursfråga. Open access (OA) som kan översättas med fri tillgänglighet, ska motverka denna trend.
Grundtanken är att man gratis och oberoende av bakgrund, hemvist eller utbildningsnivå ska kunna läsa, ladda ner, kopiera och sprida vetenskapliga forskningsresultat via nätet. Ursprungskällan ska dock alltid anges och man får inte förvanska innehållet.
Den fria tillgängligheten ska främja en snabbare och mer effektiv spridning av forskningsresultat vilket ska leda till att publikationer får ett ökat antal citeringar och större genomslagskraft.
Andra fördelar är:
- Främjande av kunskapsutveckling: alla kan få tillgång till forskningsresultat världen över, även i fattiga regioner.
- Förbättrade förutsättningar för forskare: forskare kan lättare få tillgång till andras forskning. Upprepning av experiment kan undvikas, resultat kan byggas på och nya samarbeten kan etableras.
- Enklare att länka resultat till sociala medier vilket ger ännu större spridning.
- Snabbare publicering: Tiden mellan det att artikeln accepteras och publiceras kan bli kortare.
- Skattebetalarna som betalar en stor del av världens forskning kan ta del av resultatet.
- Innovation: Tillgång till forskningsresultat främjar innovationer och kan leda till nya idéer och produkter.
Att alla kan läsa open access-tidskrifter betyder inte att alla kan publicera i dem
Det bör noteras att det är en missuppfattning att Open access-tidskrifter har låg status och att man kan publicera allt bara man betalar för det.
Sanningen är att några av flagskeppen som PLOS Biology och PLOS Medicin har mycket höga "impact factors" och är väl ansedda bland forskarna. Även kvalitetsgranskningen skiljer sig inte från traditionella tidskrifter. Artiklar blir refereegranskade, dvs. referenter (peer-reviewers) har bedömt deras vetenskapliga kvalitet innan publicering.
Många forskningsfinansiärer, som till exempel Vetenskapsrådet och Formas, stödjer idag OA trenden och kräver att forskning som finansieras av dem SKA göras fritt tillgänglig.