Masterstudenten Ida Wadenbrandt har jobbat i mellandagarna då hon mellan 27 december och 6 januari turnérade med Robert Wells och Rhapsody in Rock. Intensiva dagar som givit mersmak för ytterligare projekt utomlands samt mer arbete i Kina. Ingesundstudenten firade nyår som Wells konsertmästare i Kina
Du har gjort en del konserter med Robert Wells med Ingesunds stråkensemble tidigare och som jag förstått var du även konsertmästare då.
Internationellt saknas ofta modeller för att trygga äldres munhälsa, men Sverige har redan strukturer som skulle kunna vidareutvecklas för att bli en internationell förebild. Det nya GAPA-projektet vid Karlstads universitet vill skapa en personcentrerad och teambaserad vårdmodell som förbättrar samordningen mellan tandvård och omsorg.
– Målet är att höja äldres livskvalitet genom bättre munhälsa, säger Ulrika Lindmark, professor i Oral hälsa och projektledare.
Den 1 januari 2025 blev den nationella verksamheten ULF (Utbildning, lärande och forskning) permanent. Det har även utsetts nya styr- och ledningsgrupper på nationell och regional nivå, och ULF:s tidigare noder har omorganiserats.
Den välrenommerade SELMA-studien, som sedan 2008 har undersökt hur miljöexponeringar under fostertiden påverkar barns hälsa och utveckling, tar nu ett stort kliv framåt.
Det är Sammankonsttider! En årlig tradition där studenter inom dans, innovation och design och musikproduktion här i Karlstad och på Musikhögskolan Ingesund skapar en föreställning som ges på Värmlands museum på fredag och lördag.
Sammankonst utförs i form av en kreativ stafett mellan studenterna som får tolka en uppgift i tvärgrupper, utifrån sin specifika ämneskompetens, som är dans, innovation och design samt musikproduktion.
Sedan den 1 november har Karlstads universitet en ny professor. Då tillträdde Sofia Wijkmark som professor i litteraturvetenskap.
– Det känns väldigt roligt! Det jag framför allt ser fram emot är att få mer tid för forskning, säger hon.
– Det finns flera projekt jag skulle vilja jobba mer med, och den tiden kommer jag ha nu, säger Sofia.
I ett nytt forskningsprojekt på Karlstads universitet ska forskare under de närmsta två åren arbeta fram konkreta material för att öka brukarinflytande inom psykisk hälsa.
I samverkan med Stjerneskolan och testbädden Circlab i Torsby, har Karlstads universitet beviljats medel för två projekt, ett som forskare från universitetet leder och ett där forskare från universitetet är delprojektledare.
Nu önskar vi alla våra studenter, kollegor, alumner och samarbetspartners en fridfull jul och ett gott nytt år.
Kunskap och förmågan att kunna använda den är centralt för de kompetenser som behövs i den omställning vi behöver göra som individ, organisation och samhälle.
Under jul- och nyårshelgerna, liksom vid andra stora högtider, står maten i centrum och svenska hushåll tenderar att köpa och laga stora mängder mat. Trots att stora summor spenderas på julmaten hamnar en stor del i soporna.
– Reflektera, planera och köp smart!
Sondraketen SubOrbital Express-4 som sköts upp från rymdcentret Esrange utanför Kiruna innehöll en experimentmodul från Karlstads universitet. Det handlar om att vid mikrogravitation studera hur det aktiva lagret på organiska solceller bildas.
– I det här projektet kunde vi utföra experiment i en obemannad raket, säger Jan van Stam, professor i fysikalisk kemi.
– Företag som proaktivt organiserar sig i den gröna omställningen inom byggindustrin behöver systemomfattande affärsmodellinnovation, säger Andrey Abadzhiev nybliven doktor i företagsekonomi.
Andrey Abadzhiev, du har nyss disputerat i företagsekonomi med avhandlingen Managing business model innovation for sustainability transitions: Towards a theory-based typology – berätta om att leda affärsmodellsinnovation i omställningen till mer hållbara lösningar som du presenterar
Den 17 december bjuder 70 elever från årskurs 6, som deltar i projektet F.U.T.U.R.E, in till en inspirerande utställning i Mitt i City. Eleverna har under fem veckor arbetat med temat "Någonting du behövde igår", där de har skapat egna innovationer och utvecklat dem i en kreativ och lärorik miljö.
Besökare får möjlighet att se elevernas innovationer och höra deras tankar om processen – från idé till färdig produkt.
Pianisten Nikita Khnykin från Oslo studerar på programmet konstnärlig master musiker vid Musikhögskolan Ingesund med professor Julia Mustonen-Dahlkvist som huvudlärare.
– Naturkunskapslärares kontinuerliga utveckling av ämnesdidaktisk kunskap är mycket viktig för att ge eleverna de kunskaper och färdigheter som krävs för att bidra till en hållbar utveckling på jorden, säger Annika Forsler som disputerat med avhandlingen The Role of Pedagogical Content Knowledge When Teaching Sustainable Development in Science Education.
Annika Forsler utbildade sig till gymnasielärare i geografi och biologi vid Karlstads universitet för 25 år sedan.
I samband med årets Sustainability Day fick studenter vid Handelshögskolan testa på att designa posters för återbruksgallerian Rundgång och andra aktörer i samma bransch.
Sara Davoudi, lektor i företagsekonomi vid Handelshögskolan, berätta om studenternas uppdrag
– Studenterna introducerades kort om Rundgång och fick sedan i uppdrag att med koppling till några kärnfrågor skapa posters som syftade till att utveckla Rundgång och liknande verksamheter.
Jul och nyår närmar sig med stormsteg och det är dags att summera ännu ett år vid Karlstads universitet. Det 25:e i ordningen, eller 47:e eller 181:a, beroende på hur vi räknar. Eller det andra, om jag utgår från mig själv.
Jag vill börja med att tacka er alla för era insatser under året som gått.
Hallå där Niklas Gericke, professor i naturvetenskapernas didaktik och tillträdande dekan för lärarutbildningen! Nu är dekanuppdraget bara någon vecka bort, hur känns det?
– Det känns spännande, förväntansfullt och lite nervöst.