Nyhetsarkiv för Kau.se

2024-05-28
Intresset för hållbar energiproduktion är stort och pellets är en energikälla som är både effektiv och förnybar. En nyligen publicerad avhandling handlar om hur man genom olika sågspånsblandningar och lagringstider kan tillverka pellets på effektivare sätt. – I min forskning har jag tittat på hur sågspån från trädets olika delar påverkar slutprodukten och vilken roll torkprocessen har, säger Workson Siwale, som nyligen disputerat i ämnet miljö- och energisystem.
2024-05-27
Axel Isberg, 19 år, student vid Elitidrottsuniversitetet, Karlstads universitet blev nyligen europamästare i utrustat styrkelyft vid junior-EM i Luxemburg. Detta blir tredje gången gillt eftersom han tagit guldmedaljer vid europamästerskap även 2022 och 2021. Sammanlagt lyfte Axel Isberg nästan ett ton och slog juniorrekord i tre moment. Vi säger stort grattis! – Tack, det var kul, det är lika kul varje gång.
2024-05-24
...du och en ensemble från Musikhögskolan Ingesund spelade traditionsenligt under Polarpriset tidigare i veckan. Var och när spelade ni i anslutning till prisutdelningen? Vi spelade i början av röda mattan utanför Grand Hotel när alla gästerna anlände, från kl. 16.00 och en dryg timme tills kungafamiljen anlände. Hur kändes det att spela för hela Sveriges musikerelit samt för pristagare och andra influgna musiker? – Det var en fantastiskt häftig och rolig upplevelse.
2024-05-24
– Under konferensen vill vi diskutera frågor som är relevanta för företagsekonomisk utbildning, forskning och samverkan, säger Mia Larson, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan. Det är ett tillfälle att driva frågor framåt. Den ambulerande konferensen FEKIS genomförs 22e till 24e oktober på Karlstads universitet.
2024-05-24
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kommer till Karlstads universitet, tisdag 28 maj. Hon kommer att hålla en föreläsning om ledarskap, baserad på erfarenheterna från tiden som finansminister respektive statsminister. Efter föreläsningen är det öppet för frågor. Studenter och medarbetare hälsas välkomna.   Tid: tisdag 28 maj, klockan 10.00-11.00 Plats: Andersalen, 11D 121
2024-05-24
Forskaren Tobias Pulls vid datavetenskap på Karlstads universitet har tillsammans med det Göteborgsbaserade företaget Mullvad VPN utvecklat ett nytt skydd med benämningen DAITA (Defense against AI-guided Traffic Analysis). Skyddet mot den snabba AI-utvecklingen av trafikanalys finns tillgänglig i Mullvads VPN-app till olika plattformar under året, som har över en miljon nedladdningar över hela världen.  – AI har blivit otroligt bra på att känna igen mönster även i krypter
2024-05-22
Patrik Åberg Domeij, numer gymnasielärare i Åmål och tidigare lärarstudent på Karlstads universitet, har varit mentor i Näktergalen i tre omgångar. Andra omgången, 2019/2020, var Jonathan Clarito och Alfons Hansen, som då gick i åttan på Vålbergsskolan, med i den grupp elever som han var mentor för. – Jag var tveksam till om jag skulle vara med, till en början, och tänkte nog mest ”okej, om jag är med så slipper jag vara med på några lektioner”.
2024-05-22
Karlstads universitet och Karlstads kommun har tecknat ett nytt tvåårsavtal för samarbetet Näktergalen, som syftar till social hållbarhet och att väcka barns och ungas intresse för högre utbildning. I Näktergalen är studenter på universitetet mentorer för elever på några av kommunens grundskolor.
2024-05-21
Felicia Öberg är student på civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi och sitter också med i IVA:s studentråd, där hon driver frågor som bland annat handlar om att öka intresset för utbildningar inom naturvetenskap och teknik. – Jag har nu suttit i IVA:s studentråd ett år och det har var väldigt intressant och inspirerande, säger Felicia Öberg. En gång i månaden ses vi i studentrådet på något av lärosätena.
2024-05-20
Forskningen handlar om att testa en ny typ av skogsgödsel, baserad på näringsrika restflöden från massa- och pappersbruk. Kretsloppet sluts därmed genom att man tar vara på restprodukter och återför näringsämnen till den växande skogen. – I vår projektgrupp ingår flera företag, universitet och organisationer, säger Maria Sandberg, docent i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet.
2024-05-20
På onsdag öppnar möjligheten att förtidsrösta i EU-valet. Samma dag kommer partierna till Karlstads universitet för att presentera sin politik. Onsdag 22 maj öppnar möjligheten att förtidsrösta i valet till Europaparlamentet.
2024-05-20
I juni är det EU-val och i USA väntar ett presidentval i november. Journalistiken står samtidigt inför ett bombardemang om påstådd svikande trovärdighet. Hur ska den lösas och vem kan man egentligen lita på? Henrik Örnebring och Michael Karlsson, båda professorer i medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet och journalistikforskare, förklarar läget. Mediehusens sjunkande upplagor och annonsförsäljning har länge varit ett problem.
2024-05-17
Efter 15 år som verksam vid Stellenbosch University i Sydafrika valde Annika Rudman Karlstads universitet som ny bas. – Jag valde Karlstad eftersom jag, precis som universitetet, tror och satsar på internationalisering och interdisciplinär forskning, säger Annika Rudman, ny professor i genusvetenskap. Den gemensamma nämnaren för Annika Rudmans forskning är ett brinnande intresse för den roll som kön – eller socialt kön – spelar i relation till juridik, samhälle, politik,
2024-05-17
Forskarskolan om hållbar samhällsförändring anordnade en övning där doktorander fick presentera och försvara sin avhandling. Det blev en uppskattad övning inför disputationen. – Övningen gick till så att varje doktorand fick presentera sitt projekt och sina slutsatser på 15 minuter och därefter svara på frågor från publiken, som agerade betygsnämnd, under ytterligare 15 minuter, säger Annika Jonsson, föreståndare för forskarskolan.
2024-05-16
De propalestinska tältdemonstrationer som sker vid universitet och högskolor runtom i världen har nu också kommit till Karlstad. Natten till torsdag 16 maj slog en grupp demonstranter upp tält i parken utanför Karlstads universitetets huvudentré.
2024-05-16
Natten till torsdag 16 maj slog en grupp personer upp tält i parken utanför Karlstads universitet och inledde en demonstration för Palestina. Akademiska hus, som äger marken, tillåter tältdemonstrationen så länge den går lugnt till väga och säkerheten kan upprätthållas. Rektor och prorektor gick ut och hälsade på demonstranterna på torsdagsmorgonen och berättade att så länge demonstrationen inte stör verksamheten har universitetet inget att invända.