Nyheter

 • 2021-02-24

  Vilka utmaningar möter offentliga organisationer i sin strävan att skapa samhällsnytta?

  Den frågan har Sara Davoudi undersökt i sin avhandling - ”What happened with the leviathan of the Public Sector?: The challenges of vertical coordination in regional public organizations and its effect on public value”.

  Sara Davoudi, ekonomie doktor i företagsekonomi, berätta om din forskning.
  - Min avhandling handlar om vertikal koordination, som enkelt kan beskrivas som den kommunikation som aktörer inom offentlig sektor har med varandra, och dess utmaningar. Det är många olika aktörer, både privata och offentliga, som är med på olika nivåer och jag har tittat på om de kan prata med varandra på det sätt som behövs för att skapa den skattefinansierade samhällsnytta som de finns till för.

 • 2021-02-23

  Moa Tunström blir ny föreståndare för CRS i vår

  Centrum för forskning om hållbar samhällsförändring, CRS, får en ny föreståndare från den 1 april. Moa Tunström, lektor i kulturgeografi sedan drygt ett år, efterträder Margareta Dahlström som trappar ned inför kommande pensionering.

  Moa Tunström disputerade 2009 vid Örebro universitet med avhandlingen "På spaning efter den goda staden: om konstruktioner av ideal och problem i svensk stadsbyggnadsdiskussion", i ämnet kulturgeografi och inom forskarskolan Urbana och regionala studier. Hon har tidigare varit forskare vid Institutionen för Samhällsplanering och miljö på KTH och på Nordregio, där hon specialiserade sig bland annat på stadsutvecklingsfrågor och social hållbarhet.

 • 2021-02-19

  CriseIT 2 hjälper företag öva på kris under pandemin

  Många undersökningar som har gjorts runt om i landet visar hur pandemin påskyndat digitaliseringen hos svenska företag. Visionen för projektet CriseIT 2 stämmer väl överens med den digitalisering som nu sker i rekordfart. Att utveckla ett lättillgängligt, kostnadseffektivt och flexibelt krisövningskoncept som skapar säkerhet, nu och i framtiden, ligger helt rätt i tiden.

  Den 14 och 15 december försvann fjärrvärmen på ett stort sjukhus…
  Det var i alla fall scenariot för ett par övningar som genomfördes med CriseIT 2, där två avdelningar hos företaget Locum, som förvaltar flera sjukhus, fick öva på med det övningskoncept som utvecklats inom CriseIT. Här var det kombinerat med samtidig videokonferens i Teams.

 • 2021-02-17

  Sömnrobot - en lösning på sömnproblem?

  Många är igång hela dagen med både kroppen och knoppen, men när natten kryper på vill inte sömnen infinna sig. Sömnsvårigheter, insomni, är ett vanligt problem. Nu ska forskare vid Karlstads universitet undersöka om sömnrobotar kan hjälpa personer med insomni, det vill säga lång insomningstid, ofrivillig vaken tid mitt i natten eller för tidigt uppvaknande.

  Att vara alltför fysiskt och/eller mentalt uppvarvad är en vanlig orsak till insomningssvårigheter och kan bidra till att svårigheterna håller i sig. Tekniker som på olika sätt minskar graden av uppvarvning vid sänggåendet och under natten kan leda till förbättrad sömn ifråga om snabbare insomning och subjektivt bättre sömnkvalitet.

 • 2021-02-08

  Konsten att utbilda lärare i idrott och hälsa under en pandemi

  Hela universitetet har stått inför många utmaningar och mycket merarbete under året som gått. Genom omställning till digital undervisning har ändå det mesta gått att genomföra trots allt. Men hur gör man i utbildningar som kräver praktiska moment för att kunna examinera?

  Varje vinter åker studenter som läser till lärare i idrott och hälsa till Idre fjäll för att träna på ledarskap inom längdskidor, utförsåkning, friluftsliv på fjället med mera. I år blev resan inställd och i dialog med universitetets säkerhetschef har det bland annat genomförts en smittsäker resa för en dag till Ski Sunne i stället.

 • 2021-02-03

  Idrott och mångfald med tema transpersoners inkludering

  Den 9 februari är det dags igen. Konferensen Idrott och mångfald är tillbaka, och denna gång i digital form. Temat för i år är transpersoners inkludering och under dagen kommer du som deltagare få möjligheter att fördjupa dina kunskaper inom området.

  Konferensen arrangeras av Karlstads universitet tillsammans med RF-SISU Värmland, Karlstads kommun, Riksidrottsförbundet och RFSL. Programmet varvar forskningsbaserad kunskap med personliga erfarenheter. Målet är att förmedla kunskap för att skapa förutsättningar för att alla ska känna sig välkomna inom idrotten.