Nyheter

 • 2018-05-21

  I valet och kvalet på Anderseminariet

  Vårens upplaga av Anderseminariet tog upp mediernas bevakning av det kommande riksdagsvalet ur olika perspektiv. Hur hittar vi vägen mellan väljarnas behov, politiska strategier och en ständigt pågående turbulens på sociala medier? Eftermiddagen innehöll föredrag med forskare, sociala medieexperter och värmländska mediechefer.

  Större delen av svenska befolkningen rör sig varje dag i sociala medier. Det kan, inte minst i valtider, var svårt att sortera vem som är avsändare, vad som sägs och hur det sägs. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, varnar för att trollattacker på nätet kan komma att försöka påverka valresultatet på olika sätt.

 • 2018-05-11

  De studerade i Uganda för sin uppsats

  Uganda hör inte till de mest kända kaffeländerna, men faktum är att kaffe är en av landets största exportvaror. Hur fungerar odling, rosteri, export och försäljning? Hur ser det ekonomiska ekosystemet ut i verkligheten? Det var frågor som Alexandra Pfeiffer och Marlen Garces, masterstudenter i företagsekonomi på Handelshögskolan, ville få svar på när de åkte till Uganda på Minor Field Studies.

  Minor Field Studies, MFS, är ett stipendieprogram som ger studenter möjlighet att fördjupa sina kunskaper inom globala utvecklingsfrågor. Stipendiet ger en möjlighet att göra en fältstudie och samla material för examens-eller uppsatsarbete på kandidat-, magister- eller mastersnivå. Under minst åtta veckor studeras frågor som kopplar an till de globala målen i Agenda 2030.

 • 2018-05-08

  Hallå där, Margareta Dahlström, professor i kulturgeografi, som nyligen deltog Global Bioeconomy Summit i Berlin…

  … varför var du där?
  - Det här är ett återkommande internationellt toppmöte med fokus på hållbar bioekonomi. Jag var där i min roll som koordinator för forskningsprojektet Ingoskog, för våra andra projekt om skoglig bioekonomi och som föreståndare för Centrum för forskning om regionalt samhällsbyggande.

  Mina kollegor Ida Grundel och Marie Nordfeldt var också på plats. Här deltar forskare, industrifolk, politiker, frivilligorganisationer, myndigheter och intresseorganisationer från hela världen. Och det är en av de saker som gör det så intressant - själva bredden - från forskare till politiker, från industri till civilsamhälle.

 • 2018-05-07

  SM i ekonomi 2018 avgjort

  SM i ekonomi avgjordes i helgen i Karlstad och vinnare blev Handelshögskolan i Stockholm. Finalen ägde rum lördag den 5 maj och domare var bland andra Katharina Rahnert och Markus Fellesson, båda lektorer i företagsekonomi på Handelshögskolan vid Karlstads universitet.

  Årets SM i ekonomi gick av stapeln den 3 maj i Karlstad och temat var ”Tradition meets the future”. Efter en tuff deltävling och jämn final var det till slut Handelshögskolan i Stockholm som tog hem segern och därmed är Svenska Mästare i Ekonomi 2018. Laget bestod av Tor Fryer Petersson, Axel Granström och Nicklas Kövamees.

 • 2018-05-03

  Victoria Svanberg blir hedersdoktor vid Karlstads universitet

  Karlstads universitet, Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap, har utsett en ny hedersdoktor för 2018. Hon är en synlig person inom näringslivet, både regionalt och nationellt och verksam inom mediebranschen - hon heter Victoria Svanberg.

  Victoria Svanberg är ledamot i Anderstiftelsen och delägare av NWT-koncernen. Hon är styrelseledamot i ett flertal av Sveriges och Norges största mediehus, till exempel Schibstedt-koncernen och Polaris Media. Hon är även ledamot i Branäsgruppen.

 • 2018-04-27

  Juristutbildningar möttes i Karlstad

  Alla de lärosäten som erbjuder juristutbildningar fanns representerade när konferensen för de svenska juristutbildningarna ägde rum på Handelshögskolan vid Karlstads universitet. På programmet stod bland annat en presentation av Sveriges nyaste juristutbildning - juristprogrammet i Karlstad.

  Juristutbildningar ges vid sju lärosäten i Sverige. Varje år träffas programledare, studie-och karriärvägledare, studierektorer och avdelningschefer för att diskutera gemensamma utvecklingsfrågor. I år var juristerna på Handelshögskolan vid Karlstads universitet värdar och på dagordningen stod bland annat arbetsmiljön för studenter på praktik, nya examensmål för utbildningen, pedagogiskt stöd och möjligheter till utbytesstudier.