Nyheter

 • 2021-10-21

  Nu ska det bli fart på digital kompetent skolutveckling i Värmland

  Digital kompetent skolutveckling stod i fokus när 200 rektorer och skolchefer slöt upp till den digitala WETT-dagen* i början av oktober. Inspirationsföreläsningar varvades med valbara pass där forskare, representanter från kommuner och externa aktörer delade kunskaper och erfarenheter.

  Ett antal temaområden kopplade till digital kompetent skolutveckling låg bakom det digra program som fortbildningsdagen bjöd på. Dagen inleddes med inspirationsföreläsningar där deltagarna bland annat kunde lyssna till Amelie Wahlström, rektor på Rudsskolan i Karlstad, som berättade om vägen till ett lyckat arbete med att leda digital skolutveckling. Amelie Wahlström fick 2018 Guldäpplejuryns särskilda pris för sitt arbete med digitaliseringens möjligheter. Men den digitala utvecklingen går snabbt och det som då gav ett Guldäpple är idag vardag för många. Och vad är då vardag om tre år?

 • 2021-10-19

  Stipendiemottagare vid Elitidrottsuniversitetet satsar på vinter-OS

  I dagarna har längdskidåkaren Anton Persson vid Elitidrottsuniversitetet mottagit Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Elitidrottsstipendium. Med mer medel till sin elitsatsning har han nu närmast siktet inställt på vinter-OS samtidigt som han studerar till en idrottslärarexamen på distans vid kompletterande pedagogiska utbildningen, KPU.

  Värmlänningen Anton Persson är uppvuxen i Torsby och har åkt skidor så länge han kan minnas. Han studerade idrottsgymnasiet med inriktning längdåkning vid Stjernaskolan på sin hemort men fick dock en dålig start med mycket sjukdom. Efter att ha opererat bort halsmandlarna fick dock träningen en riktig skjuts under tredje året och Anton Persson började få flyt i sitt skidåkande. Parallellt med sin elitsatsning på längdåkning hoppade han på en utbildning till idrottstränare vid Högskolan i Dalarna efter sin studentexamen.

 • 2021-10-18

  SveDigArk ger nya möjligheter för framtidens arkeologi

  Genom att länka samman forskningsdata med data från arkeologiska undersökningar och digitaliserade museisamlingar kommer det i framtiden att vara möjligt med avancerade datadrivna analyser på komplex information från hela Sveriges historia, från istid till nutid. Ett nytt samarbete för nationell infrastruktur för digital arkeologi, SveDigArk, har formats mellan sex svenska lärosäten, Riksantikvarieämbetet och Statens historiska museer. SveDigArik leds av Uppsala universitet och ett av lärosätena inom samarbetet är Karlstads universitet.

  De tidsperspektiv som arkeologi och paleoekologi kan bidra med är av stor betydelse för en hållbar utveckling. Landskapets spår av samspelet mellan människa och miljö utgör en mångtusenårig källa till kunskap.

 • 2021-10-14

  Vetenskapsrådet bjuder in till Resultatdialog i samverkan med Karlstads universitet

  Den 30 november - 1 december arrangerar Vetenskapsrådet och dess Utbildningsvetenskapliga kommitté i samverkan med Karlstads universitet årets Resultatdialog. Syftet med konferensen är att presentera nya rön inom utbildningsvetenskaplig forskning och att fungera som en mötesplats för forskare och andra som är intresserade av utbildningsfrågor som till exempel lärarutbildare, lärarstuderande, lärare och skolledare.

  Under konferensen presenteras resultat från ett 30-tal avslutade VR-projekt samt åtta lokala projekt vid Karlstads universitet. Dessutom presenteras ett antal aktuella doktorandprojekt i en posterutställning. Inbjuden talare är Fritiof Sahlström, professor i pedagogik vid Åbo Akademi i Vasa som föreläser på temat ”Sammanhållna skolor i en distribuerad tid?

 • 2021-10-11

  Nisses hörna tillbaka – live och digitalt

  Trombonisten Nils Landgren har än en gång gått igenom sin kontaktbok och bett artisten Sofia Karlsson samt Arvikabördige illustratören Marcus Gunnar Pettersson att möta upp honom i stora konsertsalen på Musikhögskolan Ingesund för att delta i sin hörna. Detta tillsammans med gitarristen Mattias Perez och folkmusikstudenter. Till vår glädje kan vi, med återtagna restriktioner, erbjuda dig att se evenemanget live eller livestreamat på Youtube.

  Nils Landgren har i flera år arrangerat ”Nisses Hörna” i Kulturhuset på Stadsteatern i Stockholm – ett personligt och avskalat möte med en artistkollega. Konceptet har varit lyckat med musicerande varvat med avspända samtal som Nils Landgren också gästspelat med på Karlstads universitet vid olika tillfällen för personal och studenter. I våras gästade Dotter och Ismael Ataria hörnan som livestreamades från Musikhögskolan Ingesund. Nu bjuder Nils Landgren, som själv studerat på Ingesund, återigen in två kollegor.

 • 2021-10-01

  Från trädkramande hippies till rasande ungdomar – klimatförändringar i media

  Klimatförändringskommunikation spänner över flera discipliner som i många fall har otillräcklig förståelse för varandras forskningstraditioner. Sol Agin har sammanställt litteraturöversikten ”Mapping the Field of Climate Change Communication 1993–2018”.

  - Syftet med vår systematiska litteraturöversyn är att belysa området miljö- och klimatförändringskommunikation, säger Sol Agin, doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet. Studien ger förhoppningsvis en större förståelse för metodologiska, teoretiska och geografiska tillvägagångssätt inom området.