Institutionen för samhälls- och kulturvetenskap
Institutionen för samhälls- och kulturvetenskap (ISK) består av ämnena historia, kulturstudier, religionsvetenskap, samhällskunskap, statsvetenskap och risk- och miljöstudier.
Till institutionen söker sig studenter som vill fördjupa sina kunskaper inom de historiska och politiska områdena samt inom religion/etik och kultur. Studierna inriktas mot regionala, nationella samt globala kontexter och bedrivs i såväl program som inom fristående kurser.
Programmen har en tydlig professionsinriktning mot olika sektorer av samhället, till exempel skola, politik och förvaltning samt kulturområdet. En betydande del av institutionens verksamhet utgörs av lärarutbildningens kurser inriktade mot grundskola och gymnasium.
I samtliga ämnen har man möjlighet att läsa mot examina på såväl grundnivå (kandidat) som avancerad nivå (magister, master). Varje ämne erbjuder dessutom ett rikt utbud av fristående kurser på både campus och distans, samt val mellan heltids- och deltidsstudier.
Många av institutionens lärare är engagerade i olika forskargrupper och forskningsprojekt. I ämnena historia och statsvetenskap bedrivs forskarutbildning i forskarskolor, dels inom Forskarskolan i regionalt samhällsbyggande, som sker i samverkan med andra samhällsvetenskapliga ämnen, dels i ämnesdidaktik inom ramen för Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik, CSD. Inom CSD medverkar även ämnena geografi, samhällskunskap och religionsvetenskap.
Forskning bedrivs också inom kulturforskargruppen Kufo som består av lärare verksamma inom ämnet kulturstudier.
Institutionens ämnen
Institutionen medverkar i följande program
- Grundlärarprogrammet
- Ämneslärarprogrammet
- Kulturvetarprogrammet
- Miljövetarprogrammet
- Statsvetarprogrammet
- Samhällsplanerarprogrammet