Kulturstudier
Inom Kulturstudier studeras den samtida kulturens förutsättningar och uttryck från flera olika utgångspunkter: historiska, politiska, ideologiska, estetiska, sociala och ekonomiska.
Kulturstudier är ett tvärvetenskapligt ämne där humanistiska och samhällsvetenskapliga perspektiv samverkar. En betydelsefull aspekt omfattar aktuella kulturpolitiska frågor i relation till kulturens konstnärliga och gestaltande uttryck men även till kultur och kulturarv i en bredare social mening.
Kulturstudier kan läsas som fristående kurser eller inom Kulturvetarprogrammet och utgör huvudområde i kandidatexamen. Inom Kulturstudier ingår såväl program som ämnesinriktningar med fristående kurser:
Kultursektorn är en dynamisk del av arbetsmarknaden med stort behov av kvalificerad arbetskraft. Exempel på arbetsområden är kulturproduktion, kultursamordning, kulturutveckling, kulturadministration, kulturförvaltning, konst- och kulturarvsförmedling, projektledning, utredningsuppdrag, samt entreprenörskap för kulturupplevelser och kultur som kreativ näring. Arbetsmöjligheterna inom kulturbranschen är mångskiftande och en utbildning i Kulturstudier ger en bred och generell grund för ett kommande yrkesliv.
Klicka dig vidare i menyn för att läsa mer om ämnets och programmets uppbyggnad, om vidareläsningsmöjligheter och om lärarlagets forskning och samverkan med det omgivande samhället.