Nyheter
-
2024-11-11
Nytt datum! Antropocen – vad är det bra för?
Är du lärare i SO-ämnen på högstadiet eller gymnasiet och vill veta mer om begreppet antropocen? Tisdag den 3 december (observera nytt datum) klockan 15.30–17.00 bjuder Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik, CSD, vid Karlstads universitet in till en fortbildningsträff. Välkommen!
(Uppdaterad 19 november)Antropocen är en föreslagen geologisk tidsålder som definieras av människans inverkan på jordens ekologiska system. Detta innebär utmaningar även i utbildningssammanhang.
Antropocen som perspektiv på mänskliga kulturer riktar fokus på en mänsklighet som blivit en drivande kraft på planeten. Det gör att vi behöver förstå människans relation till planeten på nya sätt. På så vis blir antropocen både ett naturvetenskapligt begrepp om hur människan förändrar planeten, men också ett filosofiskt begrepp som förändrar bilden av människan.
-
2024-11-07
Bidrag till praktiknära skolforskning
Skolforskningsinstitutet har beviljat tre projekt vid Karlstads universitet bidrag till praktiknära skolforskning. Universitetet har även en medsökande till ytterligare ett projekt. Målet är förbättrad undervisning inom det svenska skolväsendet.
Forskarna vid Karlstads universitet som beviljats bidrag har alla ett särskilt intresse för ämnesdidaktik, lärande och undervisning i ämnen. Forskningsfokus ligger på det som händer i klassrummet och på samspelet mellan lärare och elever i lärandeprocessen. Forskarna vill veta mer om hur eleverna ska lära sig olika ämnen på ett bättre sätt, och för att få svar arbetar man tillsammans med lärare och elever.
-
2024-10-01
Månadens forskare – Martin Jakobsson
”Särskilt intresserad är jag av att försöka identifiera vad som är utmanande att undervisa om och lära sig i ämnet. Hur kommer det sig? Och hur tar man sig an dessa utmaningar på ett framgångsrikt sätt?” Det säger Martin Jakobsson, lektor i pedagogik vid Karlstads universitet.
-
2024-09-12
Totalförsvaret som undervisningsinnehåll – då och nu
Är du lärare i SO-ämnen på högstadiet eller gymnasiet och vill veta mer om beredskap och totalförsvarets roll inom undervisning? Tisdag den 24 september klockan 15.30 bjuder Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik, CSD, vid Karlstads universitet in till en fortbildningsträff. Välkommen!
Johan Samuelsson, professor i historia vid Karlstads universitet, forskar bland annat om försvarsberedskap som undervisningsinnehåll utifrån historiska, samtida och framtida perspektiv. Han kommer att berätta om beredskap och totalförsvarets roll inom undervisning. Fortbildningsträffen avslutas med en gemensam diskussion.
Fortbildningen genomförs via Zoom, och det kostar inget att delta.
-
2024-09-10
Nytt nummer av SO-didaktik
Du har väl inte missat att ett nytt intressant nummer av tidskriften SO-didaktik publicerats? Den digitala tidskriften vänder sig till lärare i historia, religionskunskap, samhällskunskap och geografi i både grundskolan och gymnasiet. Det är lärare och forskare som skriver artiklar, och tidskriften är gratis.
Det nya numret heter Genus, sexualitet och relationer - Hela skolans angelägenhet (nr 14). Det som förenar numret är det ämnesövergripande kunskapsområdet sexualundervisning som sedan 2022 har stärkts som kunskapsområde och fått namnet sexualitet, samtycke och relationer. Artiklarna i detta temanummer av SO-didaktik behandlar SO-ämnenas roll och bidrag till sexualundervisning och innehåller artiklar som kan ge inspiration till SO-lärare att ta sig an undervisning om kön, genus och sexualitet eller samtycke.
-
2024-04-11
Lärare i SO-ämnen: Hur gör du ekonomiundervisningen begriplig?
Är du SO-lärare på högstadiet eller gymnasiet och vill lära dig mer om hur du kan göra ekonomiundervisningen mer begriplig? Tisdag den 16 april klockan 15.30 bjuder Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik, CSD, vid Karlstads universitet in till en fortbildningsträff. Välkommen!
Vi berörs alla av ekonomi, och kunskaper är en förutsättning för att kunna delta i en demokrati på ett kvalificerat sätt. Niclas Modig, doktor i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet, har undersökt vilka dessa särskilt viktiga kunskaper är och hur samhällskunskapslärare förbereds för att undervisa om detta. Under fortbildningsträffen håller han en föreläsning inom området. Träffen avslutas med diskussion/workshop.