Nyheter

  • 2025-04-24

    Historiedidaktisk forskning i fokus

    Den 28–29 april hålls den 18:e årliga nationella konferensen för historiedidaktisk forskning vid Karlstads universitet. Syftet är att skapa en plattform för att diskutera den mångfald av teman som utforskas inom det historiedidaktiska fältet.

    Förra året var Uppsala universitet värd, och i år är det alltså Karlstads universitet som tagit över stafettpinnen. Både juniora och seniora forskare deltar, och de cirka 40 anmälda representerar bland annat universitet, högskolor, arkiv och gymnasier i Sverige, Norge och Danmark. Konferensens tema är historiedidaktikens teori och praktik i nya moderna tider.

  • 2025-04-08

    AI i SO-undervisningen

    Är du lärare i SO-ämnen och vill veta mer om AI i SO-undervisningen? Tisdag den 6 maj klockan 15.30–17.00 bjuder Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik, CSD, vid Karlstads universitet in till en fortbildningsträff. Välkommen!

    Hur kan vi undervisa i samhällsvetenskapliga ämnen i en tid av artificiell intelligens och hantera de demokratiska utmaningar som följer med en oförutsebar teknisk utveckling? Emil Mörk och Kamilla Lundborg från Karlstads universitet kommer att presentera sina tankar och bjuder in till samtal.

    Träffen är kostnadsfri och sker via zoom. Du får länken i samband med anmälan. Anmäl dig senast måndag den 5 maj.

  • 2025-03-05

    Månadens forskare – Niclas Modig

    ”Jag vill vara med och utbilda kompetenta samhällskunskapslärare som behärskar undervisningsinnehållet, i detta fall ekonomi, och som kan göra det tillgängligt för alla elever att lära sig oavsett utbildningsbakgrund.” Det säger Niclas Modig, doktor i pedgogiskt arbete vid Karlstads universitet.

  • 2025-02-04

    Motivationshöjande övningar inom SO-undervisningen

    Är du lärare i SO-ämnen och vill veta mer om motivationshöjande övningar inom SO-undervisningen? Tisdag den 11 februari klockan 15.30–17.00 bjuder Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik, CSD, vid Karlstads universitet in till en fortbildningsträff. Välkommen!

    Under träffen presenterar Mikael Svanberg från Karlstads universitet hur lärare kan använda frivilliga individuella inlämningsuppgifter för att höja eller bibehålla elevers motivation. Uppgifterna bygger på inlärningstekniker med dokumenterat god effekt.

    Träffen är kostnadsfri och sker via zoom. Du får länken i samband med anmälan. Anmäl dig senast måndag den 10/2.

  • 2024-11-11

    Nytt datum! Antropocen – vad är det bra för?

    Är du lärare i SO-ämnen på högstadiet eller gymnasiet och vill veta mer om begreppet antropocen? Tisdag den 3 december (observera nytt datum) klockan 15.30–17.00 bjuder Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik, CSD, vid Karlstads universitet in till en fortbildningsträff. Välkommen!
    (Uppdaterad 19 november)

    Antropocen är en föreslagen geologisk tidsålder som definieras av människans inverkan på jordens ekologiska system. Detta innebär utmaningar även i utbildningssammanhang. 

    Antropocen som perspektiv på mänskliga kulturer riktar fokus på en mänsklighet som blivit en drivande kraft på planeten. Det gör att vi behöver förstå människans relation till planeten på nya sätt. På så vis blir antropocen både ett naturvetenskapligt begrepp om hur människan förändrar planeten, men också ett filosofiskt begrepp som förändrar bilden av människan. 

  • 2024-11-07

    Bidrag till praktiknära skolforskning

    Skolforskningsinstitutet har beviljat tre projekt vid Karlstads universitet bidrag till praktiknära skolforskning. Universitetet har även en medsökande till ytterligare ett projekt. Målet är förbättrad undervisning inom det svenska skolväsendet.

    Forskarna vid Karlstads universitet som beviljats bidrag har alla ett särskilt intresse för ämnesdidaktik, lärande och undervisning i ämnen. Forskningsfokus ligger på det som händer i klassrummet och på samspelet mellan lärare och elever i lärandeprocessen. Forskarna vill veta mer om hur eleverna ska lära sig olika ämnen på ett bättre sätt, och för att få svar arbetar man tillsammans med lärare och elever.