Nyheter

  • 2025-06-17

    Regional planering handlar om samverkan

    Samarbete runtom Vänern, en klimatsmart järnvägstrafik och vägbyggen. Oavsett vilket regionalt projekt som ska planeras och genomföras är utmaningarna och antalet involverade aktörer många. Det finns alltså många argument för en starkare strategisk regional planering, men hur ska den vara organiserad och vem ska ansvara för den? Detta var utgångspunkten för det senaste seminariet i serien ”I samma landskap” arrangerat av CRS, Centrum för forskning om hållbar samhällsförändring.

    Seminariet, som hade rubriken Strategisk planering i teorin och praktiken, inleddes med att Moa Tunström, lektor i kulturgeografi och föreståndare för CRS, presenterade resultat från ett uppdrag för Tillväxtverket om strategisk regional planering.

  • 2025-06-04

    Semester med samvete – därför väljer fler ansvarsfull turism

    Semestern närmar sig och med det kanske också insikten om att våra val som turister spelar roll. Ansvarsfull turism handlar inte bara om att resa – det handlar om att göra det med omtanke. Lotta Braunerhielm och Fredrik Hoppstadius, båda vid turism och platsdesignprogrammet vid Karlstads universitet och forskare inom turismvetenskap och kulturgeografi, guidar dig som vill resa med omtanke.

    Det finns en ny trend kring ansvarsfull turism – vad är det?

    – Det handlar om att resa på ett sätt som minimerar negativ påverkan på miljön, respekterar lokal kultur och den lokala ekonomin, förklarar Lotta Braunerhielm, docent i kulturgeografi. Det handlar också om att vara medveten som turist om hur resandet påverkar platser och människor man besöker.

  • 2025-05-16

    Kulturgeografen: – Nu svarar studenterna att de vill arbeta med hållbarhet

    Hon är lektorn i kulturgeografi som gick från att vara reseintresserad till att vara hemmaintresserad. Möt Ulrika Åkerlund, doktor i kulturgeografi vid Karlstads universitet.
    – Tidigare så har studenter varit mer intresserade av marknadsföring och uppsatsämnen. Nu kretsar deras intresse mer kring effekter och påverkan, säger Ulrika.

    Under nittiotalet präglades Umeå av en kraftig kulturell medvetenhet. Känslan av att skapa på egen hand var stor och soundtracket till att leva i ”Norrlands huvudstad” var vild hardcoremusik som fick hela världen att upptäcka Umeå. Det var omöjligt att undvika kraften i det musikaliska larm som strömmade ut från stadens replokaler. I skuggorna rörde sig Hagamannen och satte skräck i staden. Den mediala uppmärksamheten var maxad från flera håll.

  • 2025-05-15

    Fotgängare mest utsatta i trafiken – ny forskning visar på lösningar

    Trots att gång är både klimatsmart och hälsosamt visar ny svensk forskning att fotgängare står för en stor andel av alla trafikskador. Äldre personer och kvinnor är särskilt utsatta – och vinterväglag gör situationen ännu värre. Nu pekar en ny avhandling från Karlstads universitet ut tekniska och infrastrukturella åtgärder som kan rädda liv.

    En ny avhandling från Karlstads universitet visar att fotgängare är överrepresenterade i svensk olycksstatistik, trots åratal av satsningar på trafiksäkerhet. Fyra publicerade studier ligger till grund för resultaten, där Khabat Amin, doktorand på risk- och miljövetenskap bland annat har analyserat hur olyckor sker, vem som skadas och vilka insatser som kan förebygga dem.

    – Det är tydligt att fotgängare inte får det skydd de behöver. Vi måste göra mer för att minska riskerna, särskilt för äldre och kvinnor som drabbas hårdast av bl.a. fallolyckor, säger Khabat Amin.

  • 2025-04-28

    Eunice öppnar dörrar för gemensamt masterprogram

    Samarbetet inom Eunice växer och flera initiativ till gemensamma program och aktiviteter har startats vid Karlstads universitet. Under april var till exempel representanter från tyska Brandenburgs tekniska universitet, BTU, på plats för att diskutera möjligheter för ett samarbete inom ramen för ett masterprogram i kulturgeografi.

    – Ert arbete inom kulturgeografi är verkligen inspirerande och vi har identifierat flera områden där vi skulle kunna komplettera varandra för att skapa synergier, säger Melanie Jaeger-Erben, professor i teknik- och miljösociologi vid BTU Cottbus-Senftenberg.

    Moa Tunström, lektor i kulturgeografi och föreståndare för Centrum för forskning om hållbar samhällsförändring, CRS, vid Karlstads universitet, ser många fördelar med Eunice-samarbetet för att utveckla en masterutbildning.

  • 2025-04-22

    Avveckling eller utveckling? – Seminarium om utmaningar och utvecklingsmöjligheter för små kommuner

    Avfolkning, migration, avindustrialisering och återindustrialisering. Utmaningarna som en liten kommun ställs inför är många. Vid CRS seminarium i serien I samma landskap möttes tidigare kommunalråd och aktörer från Region Värmland och Länsstyrelsen för att diskutera dessa utmaningar, och framtida möjligheter.

    – Vad är det som är viktigt för kommuninvånarna, frågade Stefan Backius, lektor i historia vid Karlstads universitet, som ledde samtalet. Det kan röra sig om saker som stolthet, sociala kontakter, kollektiva minnen, framtida förväntningar.