Nyheter

 • 2020-09-21

  Mia Larson - ny docent

  Vi är glada över att välkomna en ny medarbetare. Mia Larson är ny docent i företagsekonomi på Handelshögskolan vid Karlstads universitet. Hon är placerad på CTF, Centrum för tjänsteforskning, där hon bland annat ska forska inom projektet Trust and Empowerment in Digital Services.

  Mia Larson kommer närmast från Lunds universitet där hon var verksam vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap. Hon har tidigare arbetat på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet där hon disputerade och sedermera var föreståndare på Centrum för turism. Hon har även arbetat på Mittuniversitetet och varit gästforskare i Australien och Danmark.

 • 2020-09-18

  CTF blog: Service Ecosystem Design – A New Chapter in Service Design Research

  Vårt senaste blogginlägg handlar om Service Ecosystem Design och är skrivet av forskarna Kaisa Koskela-Huotari och Josina Vink.

  The understanding of service design has been gradually extended over the past 35 years. Over these decades, there has been a shift from thinking about service design as an expert-driven process focused on developing new service concepts to service design as a process of co-design that creates the conditions for value-in-use. Service ecosystem design opens up a new chapter in this ongoing evolution by offering a systemic understanding of service design that can inform researchers and practitioners as they navigate the complexities of catalyzing change in service systems.

 • 2020-09-07

  Tjänsteinnovationsdagen 2020: Kunddriven tjänsteutveckling

  Den 24 september bjuder CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, in till Tjänsteinnovationsdagen 2020 - en digital tjänsteinnovationstimme med fokus på kunddriven tjänsteutveckling. För andra året i rad presenteras Svenskt innovationsindex som visar Sveriges innovativaste företag - som kunderna ser det.

  - På grund av rådande läget blir årets Tjänsteinnovationsdag en digital tjänsteinnovationstimme med fokus på hur man kan mäta och arbeta med kunddriven tjänsteutveckling och varför det är viktigt – kanske i dag mer viktigt än någonsin, säger Per Kristensson, professor och föreståndare vid CTF.

 • 2020-09-02

  Forskaren: Låt ditt barn gå eller cykla till skolan!

  Skolan har startat och i år är det kanske fler föräldrar som låter sina barn gå eller cykla till och från skolan på grund av coronapandemin. Anledningen till trots är det en positiv utveckling, menar forskaren Jessica Westman Trischler vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet. Inte bara för att begränsa smittspridningen utan också för att det har en positiv påverkan på barns välmående och prestation i skolan.

  - Många föräldrar väljer att skjutsa sina barn, oftast på grund av praktiska skäl. Forskning visar att det är bättre att låta barnen själva gå, cykla eller ta bussen till skolan. Då mår de bättre och presterar bättre i skolan. Barnen blir också mer självständiga och trygga i sin närmiljö, säger Jessica Westman Trischler, postdoktor i psykologi vid CTF.

 • 2020-08-26

  Hallå där Poja Shams, forskare vid CTF…

  … du är en av forskarna i DISCERN, vad handlar projektet om och vad forskar ni om just nu?

  - Målet för det delprojekt jag leder är att skapa en ökad förståelse för kundbeteenden i butik och undersöka hur digitalisering, exempelvis Internet of things, kan användas för en positiv påverkan på kundupplevelsen. Tekniken innebär att man via uppkopplade enheter kan mäta och analysera i realtid. Vi har genomfört en pilotstudie där vi, genom att placera ett 100-tal sensorer på olika produkter i en hemelektronik- och vitvarubutik, kunde testa och skapa en infrastruktur för att mäta beröring.

 • 2020-08-25

  Forskarduo nominerade till Årets hållbarhetsinitiativ vid Dagligvarugalan 2020

  Helén Williams och Fredrik Wikström vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, forskar om förpackningens roll för minskat matsvinn. Forskning som lett till att de idag blivit nominerade till Dagligvarugalan 2020 som en av tre finalister i kategorin ”Årets Hållbarhetsinitiativ”. Galan arrangeras för tolfte gången av branschtidningen Fri Köpenskap.

  - Matsvinnet står idag för cirka 6-8 procent av den globala klimatpåverkan. Alla åtgärder som bidrar till att minska detta gör stor skillnad och tar oss ett steg närmare att klara Parisavtalet, säger Helén Williams, docent i miljö- och energisystem. Förpackningar som skyddar maten från produktion till dess att den når våra tallrikar är grundläggande i detta arbete, här hoppas vi att vår forskning kan komma till nytta.

@CTFse

I morgon presenterar vi #Svensktinnovationsindex2019 och vilket företag i Sverige som är bäst på #innovation - enl… https://t.co/gn0RaehklW