Nyheter
-
2025-04-29
Forskning bidrar till att förstå venture builders
John-Erik Hassel är nybliven doktor i företagsekonomi vid Handelshögskolan och Centrum för tjänsteforskning (CTF) och har forskat kring venture builders.
John-Erik Hassel, berätta om din forskning
– Den handlar om att förstå en relativt ny aktör i entreprenöriella ekosystem som kallas venture builders och hur de kan förstås i ett större sammanhang. Venture builders är aktörer som använder en strukturerad process för att etablera startups på löpande band i samarbete med individuella entreprenörer.
-
2025-04-29
Attraktiva historier viktiga för att skapa legitimitet, engagemang och intresse kring delningsplattformar
Mia Larson, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan och Centrum för tjänsteforskning (CTF) och Cecilia Cassinger, docent i strategisk kommunikation vid Lunds universitet är aktuella med artikeln ”Platform Stories: The Role of Ideological Narratives in the Development of a Tourism Sharing Business Model”.
Mia Larson, berätta om artikelns innehåll
– Den handlar om hur en entreprenör inom äventyrsturism skapar en ny digital delningsplattform. I vår artikel visar vi vikten av attraktiva historier för att skapa legitimitet, engagemang och intresse för plattformen bland dess användare, investerare och de som arbetar med den. I det här fallet handlade historierna om delning av resurser, hållbarhet, en identitet kopplad till äventyrssport - och även om att tjäna pengar.
-
2025-04-15
Kundinnovationsdagen 2025
Tjänsteinnovationsdagen byter namn till Kundinnovationsdagen och genomförs på KCCC den 27 maj 2025.
– Centrum för tjänsteforsknings (CTF) kunskap om vad kunder behöver, upplever och gör är väldigt eftersökt, säger Per Kristensson, föreståndare och professor i psykologi vid Karlstads universitet.CTF vid Karlstads universitet är ett ledande forskningscentra i Europa med fokus på hur organisationer, privata och offentliga, skapar värde för kunder, patienter och invånare. Intresset för CTF:s forskning är stort bland alla typer av organisationer, nationellt och internationellt.
– Vi bedriver forskning för att göra kundens, patientens och innevånarens situation bättre och därför är namnet Kundinnovationsdagen mer passande, säger Per Kristensson, föreståndare för CTF.
-
2025-04-10
Blogg: Att möta sitt framtida jag
Din hjärna är en sorts tidsmaskin. Varje dag rör du dig bakåt i minnen, framåt i planer och drömmar. Men trots att vi ständigt reser genom tiden i tanken, är det svårt att få syn på den personen vi faktiskt ska bli. Det framtida jaget känns ofta vagt – mer som en idé än en verklig person. Men vad händer om vi stannar upp och faktiskt försöker möta vårt framtida jag?
-
2025-04-10
Forskning om förlängd livslängd på lastbilar
Hur kan affärsmodeller förlänga lastbilars livslängd och göra dem cirkulära? Vilka krav ställer olika intressenter och hur påverkas affärsmodeller, tjänstedesign och produktdesign? Dessa frågor står i fokus för forskningsprojektet Re:Value – ett samarbete mellan industri och akademi.
För att framtida cirkulära erbjudanden ska accepteras i transportindustrin måste de möta branschens utmaningar och förväntningar. Inom projektet Re:Value ska forskare vid Centrum för tjänsteforskning (CTF) vid Karlstads universitet utveckla ny kunskap om framtida kunders och användares behov och krav inom området.
-
2025-04-01
Forskarna: Öka det upplevda värdet för lokal mat
Som lokal matproducent är det en utmaning att ta sig in på marknaden jämte matjättarna. Forskare från Centrum och tjänsteforskning (CTF) träffade tillsammans med Bright Planet och NIFA lokala matproducenter för att diskutera vikten av att kunna berätta om sina produkter på ett trovärdigt sätt.
Från Centrum för tjänsteforskning och Handelshögskolan vid Karlstads universitet medverkade Peter Samuelsson och Jakob Trischler, lektor respektive docent i företagsekonomi, samt Mikael Johnson, lektor i företagsekonomi, och Fredrik Östlin, innovationsrådgivare.
Peter Samuelsson och Jakob Trischler berättade om vikten av att lyfta värdet av lokalproducerad mat.
– Vi konsumenter har på många sätt tappat kopplingen till maten, dess ursprung och människorna bakom den, berättade Peter Samuelsson.