Nyheter

 • 2017-04-26

  Vältränad butikspersonal och förbud får oss att handla mer

  Konkurrens i form av atletisk butikspersonal och produkter som man får se men inte röra. Det är några av de faktorer som påverkar vårt köpbeteende. Det visar en ny avhandling från Karlstads universitet.

  Tobias Otterbring har studerat hur olika psykologiska faktorer aktiverar känslor som rivalitet och olust hos konsumenter och hur det i sin tur påverkar deras köpbeteende.

  - Vi vill gärna tro att vi som konsumenter hela tiden fattar kloka och välgrundade köpbeslut utan att påverkas av yttre faktorer, men så inte är fallet. I situationer där vår självbild eller identitet hotas spenderar vi mer pengar än planerat, till exempel om vi möter atletisk butikspersonal eller inte tillåts att röra vid en viss vara i en butik, säger Tobias Otterbring. 

 • 2017-04-25

  Erik Wästlund, en av Sveriges 100 häftigaste forskare

  Inför Vetenskapsfestivalen som hålls i maj träffar vetenskapsjournalisten Karin Gyllenklev Sveriges 100 häftigaste forskare. En av dessa är Erik Wästlund, docent i psykologi vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, som forskar om beslutsfattande och konsumentbeteenden.

  I mötet med Karin Gyllenklev pratar Erik Wästlund om beslutsfattande och konsumentforskning. Han berättar hur det går till när vi fattar beslut och hur man med hjälp av Eye-tracking glasögon kan ta redan på vad konsumenter tittar på i en butik.

  - Det känns jättekul att vår forskning uppmärksammas och sprids på det här sättet. Vetenskapsfestivalen är ett sätt att kommunicera vetenskap på ett lättillgängligt och kreativt sätt och skapa en brygga mellan akademi och praktik. Jag hoppas att det kan inspirera barn och ungdomar att ägna sig åt vetenskap, säger Erik Wästlund.

 • 2017-04-24

  Forskarstudenter agerade rådgivare i internationell cybersäkerhet

  Den 20-21 april deltog forskarstudenter från Karlstads universitet i en internationell tävling i cybersäkerhet, arrangerat av den amerikanska tankesmedjan Atlantiska rådet. Tävlingen gick ut på att forskarstudenterna agerade rådgivare i internationella säkerhetsfrågor kopplade till krissituationer orsakade av cyberattacker.

  Tidigare i år vann laget, Dr Robot från Karlstads universitet, den nationella tävlingen Cyber Challenge 2017 arrangerat av bland annat MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Genom vinsten erbjöds laget finansiering och möjlighet att delta i den internationella varianten, Cyber 9/12 student challenge 2017. 

  Tävlade mot United States Military Academy
  Under två dagar tävlade Dr Robot mot 24 andra studentlag vid Geneva Centre for Security Policy (GCSP). De andra lagen kom bland annat från United States Military Academy och University of Oxford.

 • 2017-04-06

  Per Kristensson i SVT

  Den 28 mars medverkade Per Kristensson, professor i konsumentpsykologi och innovation, i SVT:s konsumentprogram Plus.

  Per Kristensson pratade om hur man blir en medveten konsument och vilka knep butikerna använder för att få kunderna att shoppa mer.

  Se hela intervjun på svt.play.

 • 2017-04-06

  Mins-projektet - ett bra exempel på Interregprojekt

  Music Innovation Network Inner Scandinavia (MINS) sätter fokus på utveckling av musikbranschen i Hedmark och Värmland. Genom forskning, nya utbildningar och nära samarbete med branschen arbetar projektet för att stärka regionens musikliv. Nu lyfts projektet som ett bra exempel på Interregprojekt i Europeiska regionala utvecklingsfonden.

  Den 4-5 april höll Interregprojektet ”Knowledge & Innovation Strategies involving SME in the context of Interreg” ett partnermöte i Karlstad. Ett 15-tal personer, som representerade olika gränsregioner i Europa, besökte bland annat Innovation Park och Karlstads universitet. På universitetet berättade Linda Ryan Bengtsson, lektor i medie-och kommunikationsvetenskap, om hur Mins-projektet arbetar med forskning, utbildning och samarbete med flera olika aktörer i både Sverige och Norge.

 • 2017-04-04

  Ett ögonblick Anders Gustafsson…

  ...professor i företagsekonomi vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet. Du befinner dig just nu i England, vad gör du där?

  – Jag besöker University of Lancaster och är gästprofessor vid avdelningen Marketing and Management till den 4 maj. Under denna tid ska jag fokusera på artikelskrivande. Det är också ett tillfälle att knyta nya kontakter och jag lär mig en hel del om hur det engelska universitetssystemet fungerar vilket är intressant.