Nyheter

 • 2021-09-21

  CTF blog: My CTF story - Margareta Friman

  Margareta Friman is a professor of psychology and pro-vice chancellor at Karlstad University and has been part of CTF since the mid-90s. Here, she reflects and share some memories from her time at CTF.

  It all started when Professor Patrik Larsson, former CTF director and current dean of Faculty of Arts and Social Sciences, gave me the opportunity to try out the life as a researcher. I got taste for it and applied for the PhD program at the University of Gothenburg, and in 2000, I presented my PhD thesis. The focus of my thesis was a mix of transport, psychology and service research. This laid the foundation for CTF's transport research and my continued research career.

 • 2021-09-17

  Christina Öbergs forskning belönad med best paper award

  Christina Öbergs forskning om företagsledares (o)förmåga att hantera en osäker framtid belönades nyligen med utmärkelsen ”Best paper award” för bästa vetenskapliga papper inom organisatorisk neurovetenskap. Detta vid den prestigefyllda, internationella konferensen Academy of Management Annual Meeting som samlar tusentals forskare från hela världen, och som i år genomfördes digitalt.

  Det prisbelönta pappret ”Managers, Minds and Machines in the Age of Artificial Intelligence” är baserat på en studie om företagsledares (o)förmåga att hantera en osäker framtid.
   

 • 2021-09-14

  Ny bok om samspelet mellan hållbarhet, innovation och transformation

  Tre forskare knutna till Handelshögskolan och Centrum för tjänsteforskning (CTF) vid Karlstads universitet har som en del i arbetet med PRME skrivit boken ”Business Transformation for a Sustainable Future”.

  Principles for Responsible Management Education (PRME) är en del i FN:s initiativ UN Global Compact och är ett systematiskt arbetssätt för förbättring och förändring, lärande samt samverkan och återkoppling till samhället.

 • 2021-09-09

  Debatt: Förnya Sveriges innovationspolitik

  Sveriges innovationspolitik bör förnyas för att öka Sveriges konkurrenskraft och begreppet innovation måste omdefinieras. Det skriver forskarna Per Kristensson och Lars Witell, tillsammans med Almegas förbundsledning, på Ny Tekniks debattsida i dag.

  Det finns ett stort behov av nytänkande kring innovation skriver forskarna. Dagens sätt att mäta och tänka kring innovation är allt för snävt och utelämnar viktiga delar av vad som utgör innovation. Debattartikeln är författad tillsammans med Almegas förbundsledning vilket innebär att företag från flera affärssektorer också uppfattar den snäva synen som hindrande. 

 • 2021-08-27

  CTF blogg: CTF 35 år – en spännande resa i tjänsteforskningens spår

  Bo Edvardsson var med och grundade CTF och var föreståndare under flera år. Här skildrar han hur det gick till och hur det såg ut i början samt reflekterar över CTF:s utveckling under de senaste 35 åren i tjänsteforskningensspår vid Karlstads universitet.

  Det är nästan ofattbart att det är 35 år sedan CTF startade. Tiden går verkligen fort när man har ett roligt och meningsfullt jobb. Särskilt roligt är det att känna att CTF idag är i mycket god form med en väl etablerad kultur, engagerade forskare och omfattande samarbete med forskare, företag och andra organisationer såväl regionalt och nationellt som internationellt. Och, kanske det viktigaste, har ett stöd och en ledning som driver utvecklingen till nästa nivå. Att fortfarande få vara en del av denna resa, även om jag trappat ner en del, känns bra och som en stor förmån.

 • 2021-08-20

  Begreppen "fika" och "hygge" i fokus för ny studie

  Mia Larson, professor i företagsekonomi, är en av författarna bakom en nypublicerad artikel som visar hur de nationella turismorganisationerna i Sverige och Danmark använder begreppen "fika" och "hygge" i sin marknadsföring på sociala media.

  - Begreppet "fika" har funnits i Sverige i ungefär 100 år. Det används av svenskar som ett vanligt uttryck för att dricka kaffe och äta något gott därtill, men har även en djupare mening – att ta en angenäm paus i en social gemenskap. Man kan säga att när man fikar har man också hygge, eller att man hygge sig, som danskarna säger. Hygge är ett begrepp som danskarna använder i många olika sammanhang och som anses gå djupt i den danska själen, säger Mia Larson.

@CTFse

Missa inte seminariet "Hur vi gynnar mer varaktiga beteenden för hälsa och klimat" 29 september kl 11-12 via Zoom m… https://t.co/u2poc7qdXL