Nyheter

 • 2016-11-23

  Charlotte Bäccman ny föreståndare för HumanIT

  Charlotte Bäccman, lektor i psykologi, är ny föreståndare för HumanIT. Uppdraget är på ett år framåt och fokus kommer att ligga på att åter knyta an till IT-branschen i regionen, efter en period av internationellt samarbete.

  HumanIT är en mångvetenskaplig miljö för forskning om användarens perspektiv på informations- och kommunikationsteknik (IKT). Samarbetet med näringsliv och offentlig sektor har alltid funnits som en röd tråd i verksamheten, men under senare år har fokus legat på samverkan på ett mer internationellt plan.

 • 2016-11-22

  Per Kristensson i SVT

  Per Kristensson, professor vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, medverkar i SVT:s konsumentprogram Plus nu på torsdag den 24 november.

  Programmet handlar om Black Friday, superrean från USA som infaller den 25 november, och om familjer som infört köpstopp under ett helt år.

  - I programmet berättar jag vad jag tänker om köpstopp som en form av beteendeförändring samt hur man kan värja sig mot olika typer av försäljningstekniker.

  Per Kristensson har medverkat i Plus vid ett flertal tillfällen. I början av 2015 medverkade han i ett specialprogram tillsammans med Åsa Avdic, Karin Adelsköld och Sofia Ulver som handlade om framtidens konsumenttrender.

 • 2016-11-18

  Margareta Friman var med och korade Sveriges bästa kundcenter

  Margareta Friman, professor i psykologi, var en av jurymedlemmarna i tävlingen "Sveriges bästa kundcenter", en tävling för kollektivtrafikens kundcenter, som avgjordes den 17 november.

  - Det har varit kul och inspirerande. Det är kundens upplevelse av respektive deltagande kundcenter som har mätts. Årets vinnare Reseinfokontoret i Umeå, som är en del av Länstrafiken i Västerbotten, kammade hem alla deltävlingar: bästa tillgänglighet, snabbast service, bästa värdskap, bästa kompetens och bästa fysiska miljö. Det är både roligt och viktigt att fokusera på värdskapet och olika aspekter i ett gott bemötande, säger Margareta Friman.

 • 2016-10-21

  3 miljoner till forskning om patientinvolvering i vården

  Hur påverkas arbetet i vården av ökad patientinvolvering? Detta ska forskare vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, reda ut i ett nytt forskningsprojekt som får 3 miljoner från forskningsrådet Forte under tre år.

  I projektet "Patientinvolvering som idé och organisatorisk praktik: Förhållningssätt, handlingsmönster och yrkesroll" ska forskarna Per Echeverri och Markus Fellesson, Karlstads universitet, tillsammans med Nicklas Salomonson, Högskolan i Borås, studera hur arbetet inom vården påverkas när patienter involveras. Projektet är finasierat av Forte och löper över tre år.

 • 2016-10-18

  CTF firade 30 år

  För 30 år sedan etablerades CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet. Hur det gick till vid starten, tjänstereflektioner och det senaste från dagens tjänsteforskning fanns med i programmet när CTF firande den 6 oktober på Karlstads universitet.

  Moderator Martin Löfgren, proprefekt på Handelshögskolan vid Karlstads universitet, hälsade alla välkomna. Patrik Larsson, dekan för Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap vid Karlstads universitet och tidigare föreståndare vid CTF, höll ett inledningsanförande där han reflekterade över CTF som forskningscentra med internationell lyskraft, en plantskola och en familj. Han pratade om internationalisering, samverkan och stark gemenskap som faktorer som bidragit till framgång.

 • 2016-10-17

  Ikea, Löfbergs och världsledande professorer om hållbarhet

  På Sustainability Day den 19 oktober står hållbar utveckling i fokus. Det blir en dag om hållbarhet, affärsetik och CSR - Corporate Social Responsibility. Ikea, Löfbergs med flera är på plats tillsammans med två världsledande professorer från USA.

  Handelshögskolan vid Karlstads universitet har som mission att utbilda framtidens ledare - i det uppdraget är hållbarhetsfrågor en viktig del. Det är Handelshögskolan vid Karlstads universitet som tillsammans med CTF, Centrum för tjänsteforskning, står bakom Sustainability Day. Samuel Petros Sebhatu, lektor i företagsekonomi och Bo Enquist, professor i företagsekonomi, berättar om tankarna och arbetet bakom evenemanget: