Tjänstepodden
I Tjänstepodden möter du Jenny Karlsson och Maria Åkesson, båda lektorer i företagsekonomi vid Handelshögskolan, som presenterar intressant forskning som bedrivs inom ramen för Centrum för tjänsteforskning. Under våren 2025 kommer ett nytt avsnitt av Tjänstepodden varje torsdag med start den 20:e mars. Tjänstepodden är ett resultat av de kurser för yrkesverksamma som ISE erbjuder.

Tjänstepodden 1 - Tjänstefiering
Maria Åkesson
I Tjänstepoddens första avsnitt definieras och utforskar Maria Åkesson begreppet tjänstefiering. Vad det innebär för företag och deras kunder, hur begreppet har uppstått, vilka faktorer som har bidragit till dess framväxt samt vilka drivkrafter, utmaningar och möjligheter som kan relateras till tjänstefiering. Vad är det som krävs för att företag ska lyckas med tjänstefiering, hur får tjänstefiering företagen att tänka mer kreativt kring kundbehov, innovation och värdeskapande? Avsnittet belyser även en specifik modell för tjänstefiering, framtagen av forskare vid CTF, som stödjer företag i att lyckas med denna förändring.
Tjänstepodden 2 - Affärsmodeller
Patrik Gottfridsson och Kristin Caravelli-Svärd
I avsnittet om affärsmodeller får vi lära oss mer om vad en affärsmodell egentligen är, varför det är viktigt för företag att arbeta med affärsmodeller, exempel på hur företag arbetar med affärsmodeller samt exempel på verktyg och metoder i detta arbete. Vi får också lära oss om hållbara affärsmodeller och hur de kan skilja sig från traditionella affärsmodeller samt dess utmaningar och möjligheter.
Tjänstepodden 3 - Service
Bo Edvardsson
I detta avsnitt får lyssnarna lära sig mer om vad en tjänst egentligen är och vilken roll tjänster spelar i dagens ekonomi. Vi utforskar hur begreppet tjänst har utvecklats över tid och vad som menas med tjänstelogik, samt hur ett tjänsteperspektiv kan påverka företagsstrategier och affärsmodeller. Vidare diskuterar vi kundens betydelse i värdeskapandet och introducerar begreppet tjänsteekosystem, där olika aktörer samverkar för att skapa värde. Vi tar även upp hur tjänstelogik kan bidra till ökad innovation och vilka utmaningar och möjligheter företag möter vid implementeringen av ett tjänstebaserat synsätt. Slutligen reflekterar vi över tjänstelogikens roll för framtidens företag och organisationer.
Tjänstepodden 4 - Transformation för hållbar utveckling
Helén Williams och Fredrik Wikström
I detta avsnitt av Tjänstepodden utforskar vi begreppet transformation och vad som krävs för att skapa hållbar utveckling och verklig förändring. Vi diskuterar varför området är så intressant och viktigt och vad hållbar utveckling egentligen betyder. Vi lyfter också de största globala hållbarhetsutmaningarna och diskuterar vad som krävs för att driva förändring – från individuella val till företagsstrategier, myndighetsbeslut och politiska åtgärder.
Tjänstepodden 5 – Digitalisering och digital transformation
Linda Bergkvist och John Johanson
I detta avsnitt får lyssnarna lära sig mer om vad som menas med digitalisering och digital transformation, hur organisationer kan börja sin resa mot digital transformation, de största utmaningarna med digitalisering i stora företag, vilka misstag företag och organisationer bör undvika i sitt digitaliseringsarbete samt vilka faktorer som är avgörande för att driva en lyckad och hållbar digitalisering och digital transformation.
Avsnitt 6 - Stärk organisationens förändringsförmåga
Bodil Sandén och Lisa Johnsson
I detta avsnitt utforskar vi organisatorisk förändringsförmåga och varför det är en avgörande faktor i en snabbt föränderlig värld. Vi diskuterar hur företag och organisationer kan hantera komplexa utmaningar och balansera drift med utveckling. Vi går igenom vad organisatorisk förändringsförmåga innebär, hur den kan fångas genom olika teorier och verktyg, samt hur den kan byggas upp genom praktiskt lärande och träning. Vi lyfter även fram viktiga strategier för att driva utveckling, som att arbeta med enkla regler, styrkebaserade metoder och samarbete över organisatoriska gränser. Slutligen diskuterar vi hur företag kan upprätthålla en hög förändringsförmåga genom att synliggöra framsteg, bygga engagemang och acceptera att förändring sällan är en linjär process.
Avsnitt 7 – Strategisk planering, utveckling och kompetensförsörjning
Hans Björkman
I detta avsnitt av Tjänsteinnovationspodden diskuteras verktyg för strategisk planering och utveckling, samt hur organisationer kan arbeta med strategisk kompetensförsörjning. Samtalet inleds med en genomgång av vad strategi innebär och vilka metoder och verktyg som kan användas för att analysera både omvärlden och organisationens interna resurser. Koncept som resource-based view, dynamic capabilities och complexity leadership belyses som viktiga perspektiv inom strategiarbete.
Vidare utforskas hur organisationens övergripande strategi bör kopplas till individuella kompetensbehov. Diskussionen rör sig kring teorier och modeller för att identifiera kompetenskrav, samt hur företag kan balansera mellan generiska ramverk och sina specifika behov. Vanliga utmaningar vid implementering av strategisk kompetensförsörjning tas upp, tillsammans med exempel på framgångsrika förändringsprocesser där kompetensutveckling haft en nyckelroll.
Avsnittet avslutas med en reflektion över framtidens kompetensbehov och vikten av livslångt lärande. Lyssnarna får konkreta råd om hur organisationer kan förbereda sig för snabba förändringar på marknaden och hur medarbetare kan involveras aktivt i kompetens-utvecklingsprocesser för att skapa långsiktig framgång.
Avsnitt 8 - Nudging och beteendeförändring
Pernille K Andersson och Per Kristensson
Nudging och beteendeförändring, vad innebär dessa begrepp och vad har de för betydelse för företag och organisationer? Gästerna förklarar vad beteendeförändring innebär och hur nudging kan användas för att påverka individers beslut på ett positivt sätt. Samtalet utforskar olika metoder för påverkan beteendedesign utöver nudging och varför det är viktigt att förstå och tillämpa beteendeförändringsstrategier. Exempel på både framgångsrika och misslyckade nudging-initiativ lyfts fram, och vanliga utmaningar som organisationer möter i detta arbete diskuteras. Dessutom berörs etiska aspekter och hur nudging kan bidra till hållbar konsumtion och tjänsteutveckling.
Avsnitt 9 - Besvärliga kunder
Markus Fellesson
I avsnittet om besvärliga kunder berättar Markus Fellesson vad det innebär med besvärliga kunder, vad fenomenet dåligt kundbeteende innebär, vilka faktorer som påverkar kunders beteenden och varför det är viktigt för företag och organisationer att förstå dåligt kundbeteende. Vidare får vi lära oss mer om hur kunskap om kundbeteenden kan bidra till utveckling av verksamheten, exempelvis till produkt- och tjänsteutveckling, marknadsföring och varumärkesbyggande.
Avsnitt 10 - Tjänstedesign
Mikael Johnson
I detta avsnitt får lyssnarna lära sig vad tjänstedesign är och hur det skiljer sig från traditionell produktdesign. Vi går igenom de viktigaste stegen i tjänstedesignprocessen och hur kunder och andra intressenter kan involveras för att säkerställa att deras behov uppfylls. Vi diskuterar också hur tjänstedesign hanterar komplexa ekosystem, som offentlig sektor och vård, samt vilka verktyg och metoder som används för att kartlägga kundresor och tjänsteprocesser. Dessutom utforskar vi hur hållbarhet kan integreras i tjänstedesign och vilka utmaningar och möjligheter det innebär. Slutligen tittar vi på vanliga missuppfattningar om tjänstedesign och framtida trender inom området.
Podd #1 Tjänstefiering
Podd #2 Affärsmodeller
Podd #3 Service
Podd #4 Transformation för hållbar utveckling
Podd #5 Digitalisering och digital transformation
Podd #6 Stärk organisationens förändringsförmåga
Podd #7 Strategisk planering, utveckling och kompetensförsörjning
Podd #8 Nudging och positiv beteendeförändring
Podd #9 Besvärliga kunder
Podd #10 Tjänstedesign
