News

 • 2016-08-24

  Digitalisering i turismens tjänst

  Ett spel som kan förklara betydelsen av Långbans gruvor för skolbarn. Eller ett hologram som berättar om flottningen på Klarälven. Digitala medier kan berika och fördjupa besöksnäringen i Värmland, något som forskare vid Karlstads universitet har tagit fasta på i ett nytt pilotprojekt.

  Långbans gruvby ligger norr om Filipstad i östra Värmland. Det är en av världens mineralrikaste platser, och gruvbrytningen här började redan under medeltiden. Flera byggnader från gruvepoken finns bevarade här, och det finns utställningar, biograf och café.

 • 2016-08-23

  Karlstads universitet öppnar studiecenter i Sydafrika

  Att arbeta aktivt med internationalisering av utbildning och forskning är viktigt för Karlstads universitet. Som ett led i att utveckla det arbetet har ett koncept med Study Points tagits fram. Den 1 juli i år inrättas Karlstad University Study Point Cape Town.

  Konceptet Karlstad University Study Point är en form av internationellt samarbete och engagemang och etableras på platser som är särskilt intressanta för universitetets verksamhet sett utifrån ett utbildnings- och forskningsperspektiv.

  - Karlstads universitet har mycket kontakt med Sydafrika, säger rektor Åsa Bergenheim. Att inrätta ett Study Point där ger oss fantastiska möjligheter att utveckla våra kontakter och samarbeten med lärosäten och det omgivande samhället.

 • 2016-08-23

  Hallå där, Stefan Olsson...

  .. du är till vardags prefekt för Avdelningen för juridik, men har också hunnit skriva en deckare. Vad handlar den om?

  Den heter "Doktorand i rosa" och handlar om en doktorand som lever en ganska arbetsfylld, men händelsefattig tillvaro, som många nog här känner igen sig i, men som dras in i en utredning kring ett ouppklarat mord.

  Varför skrev du boken?
  - Det var väl mest en kul grej att hålla på med på fritiden.

  Hur lång tid tog det från första utkastet till tryckt bok?
  - Det tog faktiskt ett antal år, både att skriva och att sedan få fram en färdig bok.

 • 2016-08-18

  Hello Vassilis Charitsis...

  Ph D Student in Business Administration, you spent the spring semester in London and in Toronto. What did you do there?

  - I spent the spring semester at Royal Holloway, University of London, where I was invited by Dr Alan Bradshaw, and at York University in Toronto where I worked with Dr Detlev Zwick. I spent about three months at each university. It was a great experience as it gave me the opportunity to collaborate with academics whose work I find inspiring. I received valuable feedback for my research, jointly worked on papers which have been accepted to conferences and will be submitted to academic journals, and discussed potential future collaborations.

 • 2016-08-16

  Hallå där Christian Augustsson, lektor i idrottsvetenskap...

  ...Du är på plats i Rio nu under OS, vad du gör där?

  - Jag är här på uppdrag av SOK, Sveriges Olympiska Kommitté. Vi är faktiskt tre från Karlstads universitet som har uppdrag inom SOK, Henrik Gustafsson och Carolina Lundqvist har också det. Förutom att jag har hjälpt till med att koordinera boendet utanför OS-byn för grupper i den svenska truppen så arbetar jag med några team inom friidrotten och med att coacha coacher under OS.

 • 2016-08-11

  Internationellt samarbete med tema hållbar energi

  Ellen Moons, professor i fysik, deltog vid en internationell forskarskola i Tanzania med temat hållbar energi. Sextio doktorander i materialvetenskap från USA och ett tiotal afrikanska länder sammanstrålade i Arusha för att under två veckor lära sig mer om solenergi och lagring av energi.

  - Jag var en av flera inbjudna forskare, som fick en dag var för att hålla föreläsningar samt arrangera praktiska övningar för de deltagande doktoranderna, säger Ellen Moons. En tredjedel av doktoranderna kom från USA och två tredjedelar från olika afrikanska länder.