Akademin för smart specialisering
Karlstads universitet och Region Värmland samarbetar genom Akademin för smart specialisering för förnyelse av värmländskt näringsliv, offentlig sektor och forskningen vid Karlstads universitet.

Satsningen är en fortsättning på den avsiktsförklaring som gjordes för perioden 2010-2014 då tio nya professurer inrättades vid Karlstads universitet. Även denna gång handlar det om ett forskningssamarbete och det sträcker sig till år 2020.
Stärka värmländska forskningsmiljöer
Akademin för smart specialisering ska skapa mer nytta av forskningen för det värmländska näringslivet, landstinget och kommunerna, och den ska stärka de värmländska forskningsmiljöerna. Ett av målen är att forskningen i Karlstad ska vara av så hög kvalitet att vi drar in mer externa medel till universitetet.
Hitta områden med internationell konkurrenskraft
Begreppet ”Smart specialisering” handlar om att hitta områden som en region redan är stark inom och där det finns möjlighet att bli internationellt konkurrenskraftig. I Värmlands forsknings- och innovationsstrategi för specialisering, en understrategi till Värmlandsstrategin, pekas sex sådana områden ut:
- Värdeskapande tjänster
- Skogsbaserad bioekonomi
- Digitalisering av välfärdstjänster
- Avancerad tillverkning och komplexa system
- Naturen, kulturen och platsens digitaliserade upplevelser
- Systemlösningar med solel
Dessa sex områden ligger till grund för Akademin för smart specialisering. Akademin ska styras gemensamt av Karlstads universitet och Region Värmland och den ska fungera som en mötesplats för forskare, företag, samhällsaktörer, finansiärer och entreprenörer. Till dessa satsningar görs även en särskild satsning för jämställdhetsintegration i samarbete med Centrum för genusforskning.
Genom att man kopplar ihop forskning, innovation och utbildning ska Akademin också rusta studenterna vid Karlstads universitet så att de efter avslutad utbildning ska komma ut i det värmländska näringslivet och där driva utveckling inom de sex prioriterade områdena.
Projekt inom Akademin för smart specialisering
- AT-LAB - Regionalt laboratorium för additiv tillverkning vid Karlstads universitet
- Platsbaserade digitala upplevelser
- Digitalwell Research
- Forskarskolan för undervisningens digitalisering, FUNDIG
- Forskningsmiljö för en hållbar skogsbaserad ekonomi, FoSBE
- Genusakademin för SME
- Lean factory och produktionseffektivitet
- Music Ecosystems Inner Scandinavia - MECO
- Omställning till en ansvarsfull skoglig bioekonomi
- Solar Värmland
- RESPONSE - Demand-Responsive Transport to ensure accessibility, availability and reliability of rural public transport
- DAMI 4.0 (Digitalised Adaptive Manufacturing Industry)
- Shaping the bioeconomy future - forskningsledare
- VRIS 3 Academy Platform
Förekomst i media:
