John-Erik Hassel är nybliven doktor i företagsekonomi vid Handelshögskolan och Centrum för tjänsteforskning (CTF) och har forskat kring venture builders.
John-Erik Hassel, berätta om din forskning
– Den handlar om att förstå en relativt ny aktör i entreprenöriella ekosystem som kallas venture builders och hur de kan förstås i ett större sammanhang.
Mia Larson, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan och Centrum för tjänsteforskning (CTF) och Cecilia Cassinger, docent i strategisk kommunikation vid Lunds universitet är aktuella med artikeln ”Platform Stories: The Role of Ideological Narratives in the Development of a Tourism Sharing Business Model”.
Mia Larson, berätta om artikelns innehåll
– Den handlar om hur en entreprenör inom äventyrsturism skapar en ny digital delningsplattform.
Tjänsteinnovationsdagen byter namn till Kundinnovationsdagen och genomförs på KCCC den 27 maj 2025.
– Centrum för tjänsteforsknings (CTF) kunskap om vad kunder behöver, upplever och gör är väldigt eftersökt, säger Per Kristensson, föreståndare och professor i psykologi vid Karlstads universitet.
CTF vid Karlstads universitet är ett ledande forskningscentra i Europa med fokus på hur organisationer, privata och offentliga, skapar värde för kunder, patienter och invånare.
Din hjärna är en sorts tidsmaskin. Varje dag rör du dig bakåt i minnen, framåt i planer och drömmar. Men trots att vi ständigt reser genom tiden i tanken, är det svårt att få syn på den personen vi faktiskt ska bli. Det framtida jaget känns ofta vagt – mer som en idé än en verklig person. Men vad händer om vi stannar upp och faktiskt försöker möta vårt framtida jag?
Det är just det mötet – mellan det nutida och framtida jaget – som jag utforskar i mitt doktorandprojekt vid CTF.
Hur kan affärsmodeller förlänga lastbilars livslängd och göra dem cirkulära? Vilka krav ställer olika intressenter och hur påverkas affärsmodeller, tjänstedesign och produktdesign? Dessa frågor står i fokus för forskningsprojektet Re:Value – ett samarbete mellan industri och akademi.
För att framtida cirkulära erbjudanden ska accepteras i transportindustrin måste de möta branschens utmaningar och förväntningar.
Hur kan företag och organisationer anpassa sig för att skapa bättre kundupplevelser och mer hållbara affärsmodeller? Det är frågor som besvaras i Tjänstepodden. Tjänstepodden är ett resultat av de kurser för yrkesverksamma som projektet ISE erbjuder.
Med start den 20 mars kommer det ett nytt avsnitt av Tjänstepodden varje vecka under tio veckor.
Per Kristensson och Lars Witell är, tillsammans med Mohamed Zaki från Cambridge Service Alliance, redaktörer för den nya boken ”Handbook of Service Experience” som ger ett övergripande perspektiv på tjänsteupplevelser i affärssammanhang.
Bruksort 2.0 är ett innovativt projekt som stärker Hagfors genom hållbar samhällsutveckling, invånardeltagande och fokus på mobilitet. Från Karlstads universitet och Centrum för tjänsteforskning (CTF) medverkar ämnena företagsekonomi samt medie- och kommunikationsvetenskap.
Hagfors i Värmland präglas av stålbruket Uddeholm AB - en industri som funnits på platsen sedan 1600-talet och som bidragit till kommunens utveckling, inflyttning, arbetstillfällen och samhälle.
De senaste 15 åren har Centrum för tjänsteforskning (CTF), med finansiering av KK-stiftelsen, byggt upp forskning i världsklass kring tjänsteinnovation, tjänstefiering och kundupplevelser.
Ett nytt forskningsprojekt vid Centrum för tjänsteforskning (CTF) vid Karlstads universitet utforskar hur innovation politik kan förbättras för att möta samhällsutmaningar och stödja en hållbar samhällsomställning.
– Vi ska utforska hur innovationsgemenskaper (innovation commons) kan integreras i utformningen av transformativ innovationspolitik som en styrmekanism för att möta komplexa samhällsomställningar och för att stödja en hållbar transformation i enlighet med Agen
Karlstads universitet är en av aktörerna i DigiH4A (Digital Health for All), ett EU-finansierat projekt som ska möta vårdens systemutmaningar på internationell nivå.
Många viktiga frågor, som klimatförändringar, samhällsplanering och sociala välfärdsfrågor, faller ofta mellan olika sektorer och aktörer. Detta kan innebära att inget samlat ansvar tas, och viktiga frågor förblir olösta.
Begreppet "kund" kan traditionellt ses som den som köper något - men i en modern kontext omfattar det alla aktörer som skapar värde tillsammans för varandra. I Interreg-projektet Interregional Circularity in Central Scandinavia vill forskare vid Karlstads universitet bredda perspektivet genom att även utforska cirkularitet som värdeskapande i samverkan.
Inom tjänsteforskning uppfattas tjänster som relationer snarare än enbart transaktioner.
Hej Linda och grattis till din nya titel som docent! Kan du berätta om din forskning?
– Tack! Min forskning handlar om systematisk och användarcentrerad digitalisering med fokus på att öka kunskapen om hur organisationer kan tillvarata digitaliseringens möjligheter på ett hållbart och värdeskapande sätt. Jag undersöker bland annat hur digital teknik kan användas i samspel med organisationer och individer för att skapa värdeskapande tjänster, produkter och processer.
Under jul- och nyårshelgerna, liksom vid andra stora högtider, står maten i centrum och svenska hushåll tenderar att köpa och laga stora mängder mat. Trots att stora summor spenderas på julmaten hamnar en stor del i soporna.
– Reflektera, planera och köp smart!
– Företag som proaktivt organiserar sig i den gröna omställningen inom byggindustrin behöver systemomfattande affärsmodellinnovation, säger Andrey Abadzhiev nybliven doktor i företagsekonomi.
Andrey Abadzhiev, du har nyss disputerat i företagsekonomi med avhandlingen Managing business model innovation for sustainability transitions: Towards a theory-based typology – berätta om att leda affärsmodellsinnovation i omställningen till mer hållbara lösningar som du p
Det nalkas jul och nyår, och kanske lite ledighet. Snart kan vi lägga CTF:s 38:e år bakom oss och blicka fram mot nya spännande möjligheter inom forskning och utbildning.
När jag ser tillbaka på det gångna året känner jag stolthet över flera viktiga prestationer och glädjeämnen. Främst, och viktigast av allt, är allas insatser under denna utmanande tid.
Årets evenemang bjöd på inspirerande föreläsningar och engagerande samtal om tre aktuella delar av den omställning vi alla är en del av.
Återbruksgallerian Rundgång i Karlstad har utmanat synen på second hand och cirkulärt tänkande. Emma Sundh, cirkulär entreprenör och projektledare, beskrev vikten av att göra återbruk attraktivt.
– Det handlar om skills, säger Emma Sundh. Vi ger gamla saker nytt liv genom att göra dem snygga igen och det gör Rundgång intressant.