Nyhetsarkiv för Ctf

2023-01-23
Under måndagen besökte representanter för Sällskapet riksdagsledamöter och forskare, Rifo, Karlstads universitet. – Vi har fått en bred bild, men också fått se spetsen och fått veta mer om utmaningarna att få forskningsmedel, säger Gunilla Svantorp. Hon är S-riksdagsledamot från Värmland och ordförande i Rifo som är ett forum för kunskapsutbyte, samtal och kontaktskapande mellan huvudsakligen forskare och riksdagsledamöter. Ett tiotal riksdagsledamöter och forskare från R
2023-01-18
Enligt studien “Sharing economy platforms as mainstream: balancing pro-social and economic tensions” finns det en del spänningar mellan det gamla sättet att dela på saker och det nya digitaliserade sättet. - Delningsekonomiska plattformar suddar ut gränserna mellan personliga/sociala normer och marknadsnormer för kommersiella utbyten, förklarar Hugo Guyader, lektor i företagsekonomi vid Linköpings universitet och tidigare gästforskare vid Karlstads universitet, som tillsa
2023-01-10
... som tack vare ”RJ Sabbatical” forskat på heltid senaste året. Vad har du forskat om? – Syftet med mitt sabbatical-projekt har varit att färdigställa min forskning inom områdena marknadsföring och tjänsteforskning utifrån praktikteori. Praktikteori fokuserar på att förstå verkligheten genom att studera det människor gör, aktiviteter de deltar i, i mitt fall vad marknadsförare gör och hur de kan göra detta bättre.
2023-01-04
Inte bara svindlande vackra landskap i ”Sagan om ringen” och medeltida borgar i ”Game of thrones” lockar filmturister att besöka inspelningsplatser.
2022-12-21
Även om julen och julledigheten är en tid för återhämtning visar forskning att det blir tvärtom för många och att vi blir allt mer stressade vid denna tid på året. Vad kan vi göra? Psykologiprofessor Per Kristensson vid Centrum för tjänsteforskning, CTF, vid Karlstads universitet tipsar på hur du bäst kan ta tillvara på julledigheten och njuta mer. Sätt av tid för återhämtning – Ha koll på din kalender!
2022-12-13
… doktorand i psykologi som just nu turnerar runt om i landet med föreläsningen ”Konspirationsreceptet”. Vad handlar den om? – Den handlar om de psykologiska aspekterna av konspirationsteorier; desinformation och påverkan. Som doktorand vid Karlstads universitet försöker jag ta "den tredje uppgiften” på allvar – att sprida forskning till allmänheten.
2022-12-13
Nu när julen står för dörren och året närmar sig sitt slut blickar jag tillbaka på ett innehållsrikt år med flera glädjeämnen. Jag vill tacka kollegor, samarbetspartners, finansiärer och alla som bidragit till och tagit del av vår forskning och ser fram emot ett nytt år fyllt med intressant forskning, utbildning och events. Under 2022 har vi lyckats med att ge liv i korridorerna igen efter pandemin.
2022-12-12
Artikeln “How experts screen ideas: The complex interplay of intuition, analysis and sensemaking” har fått Albert L Page-utmärkelsen. Alexandre Sukhov vid Handelshögskolan och Centrum för tjänsteforskning (CTF) är en av författarna bakom artikeln. - Vår artikel visar hur experter på teknikföretag granskar innovationsidéer, säger Alexandre Sukhov, Handelshögskolan och CTF. Mer specifikt kunde vi kartlägga experternas tankeprocess när de utvärderar idéer.
2022-12-06
Stephen L. Vargo, Ander Visiting Professor vid Centrum för tjänsteforskning (CTF) vid Karlstads universitet, listas återigen bland världens mest inflytelserika forskare, enligt prestigefyllda listor som publicerats av Clarivate Analytics och Stanford University. För nionde året i rad listas Stephen L. Vargo på Clarivate Analytics lista ”Highly Cited Researchers” i kategorin business and economics.
2022-12-05
Från och med den 1 januari 2024 måste alla i Sverige som säljer mat eller dryck i engångsförpackningar erbjuda sina kunder återanvändbara förpackningar som ingår i ett rotationssystem.
2022-12-01
Expertgruppen Normskifte har slagit fast att det är fullt möjligt att skapa ett mer cirkulärt samhälle. Centrum för tjänsteforskning (CTF) vid Karlstads universitet har bidragit med kunskap om beteendeförändring. - Det behövs inte primärt mer fakta - det behövs visioner, säger Malin Leth, ordförande i Expertgruppen Normskifte och Corporate Partnerships Manager på Håll Sverige Rent.
2022-11-23
Boken ”Stoppa matsvinnet!: En förpackad lösning” av forskarna Fredrik Wikström och Helén Williams har utsetts till vinnare av kategorin ”Mat, klimat och miljö” i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur. I boken förklarar forskarna, båda verksamma vid Centrum för tjänsteforskning (CTF) samt ämnet miljö- och energisystem vid Karlstads universitet, bakomliggande orsaker till matsvinnet samt ger tips och vägledning för hur man som producent och konsument kan minska svinnet.
2022-11-16
En tredjedel av all mat som produceras idag slängs. Vad beror det på? Vad kan producenter, tjänsteleverantörer och konsumenter göra för att minska svinnet? Vilken roll har förpackningar? Det är frågor som behandlas i den nya boken ”Stoppa matsvinnet!” skriven av forskare vid Karlstads universitet. I över 30 år har författarna och forskarna Fredrik Wikström och Helén Williams forskat om miljö- och hållbarhetsfrågor och förpackningens roll för minskat matsvinn.
2022-11-10
Firms are investing heavily in boosting the smartness of their service systems. Think of McDonalds who developed a smart application to send customers convenient location-specific deals; or Google who is devoting considerable funds into creating ever-smarter homes where customers gain control over a wide array of home devices.
2022-11-09
… Du deltar i ett forskningsprojekt som handlar om utveckling av framtidens hållbara samhällen med fokus på landsbygd och småstad. Kan du berätta om projektet? – Det stämmer! I projektet ”Smart Villages” utvecklar vi ny kunskap om vad det innebär att vara smart i dagens och morgondagens samhälle för att möta miljö- och klimatutmaningar samt hur kreativa och innovativa lösningar kan bidra till mer levande lokalsamhällen på landsbygden.
2022-11-07
Det tidigare forskningsprojektet Music Ecosystems Inner Scandinavia (MECO) har deltagit vid EU-kommissionens ordinarie Interreg-konferens i Bryssel. - En framgångsfaktor för projektet har varit att integrera forskning och utbildning med musikindustrin, säger Jenny Karlsson, lektor i företagsekonomi och tidigare projektledare. Ett av huvudmålen med projektet har varit att förnya, optimera och förbättra ett hållbart ekosystem för musiktjänster i regionen.
2022-11-07
Med artikeln ”Assessing travel satisfaction in public transport: A configurational approach” har forskare vid Handelshögskolan, Centrum för tjänsteforskning och ämnet psykologi fått global uppmärksamhet. - Det här visar att forskningen gör nytta i samhället, säger Alexandre Sukhov. Alexandre Sukhov, Margareta Friman och Lars E.