Nyheter

 • 2018-05-08

  Jazzprofilen Sigurdur Flosason till Ingesund

  I maj gästas Musikhögskolan Ingesund av den isländske musikern och kompositören Sigurdur Flosason. Som gästlärare kommer han att repetera och spela med studenter, och besöket mynnar ut i en konsert.

  Sigurdur Flosason är en av de mest tongivande och aktiva musikerna på Island, med många egna projekt, turnéer över hela världen och ett trettiotal skivor i bagaget. Under maj månad är han gästlärare på Musikhögskolan Ingesund, ett besök som mynnar ut i en konsert tillsammans med studenter.

  Daniel Nolgård, lärare i jazzpiano, musikteori och storband, har vid flera tillfällen samarbetat med Flosason både inom och utanför universitetet.

 • 2018-04-01

  Slut med aprilskämt på Karlstads universitet

  ​Karlstads universitets nya rektor Johan Sterte fattar i dagarna beslut om en kraftig neddragning på det han kallar ”trivseltrams”. Bland annat kommer det inte att förekomma några fler aprilskämt.

  Det här var universitetets aprilskämt 2018, som många snabbt listade ut.

  Johan Sterte har hittills haft en avvaktande profil när det gäller studentinriktade aktiviteter på Karlstads universitet. Nu tar han bladet från munnen. I dagarna fattas en rad beslut som kan bli kontroversiella.

  - Det är smällar man får ta som rektor, säger Johan Sterte. Jag är inte här för att göra mig själv populär, jag är här för att alla ska ha de bästa möjliga förutsättningarna för att arbeta och studera vid universitetet.

 • 2018-03-07

  Karlstads universitet hjälper studenterna att vakna

  Hör du till dem som snoozar lite för ofta? Det bästa sättet att vakna är att snabbt komma igång och starta upp hjärnan. Därför har Karlstads universitet skapat väckningsappen Wake Up Problem.

  Appen hjälper dig att vakna snabbt och komma igång på morgonen genom att ställa en flervalsfråga som måste lösas för att alarmet ska stängas av.

  -Vid Karlstads universitet arbetar vi aktivt med att hjälpa och stötta våra studenter så att de mår bra och klarar sina studier, säger Arvid Dahlgren, kommunikationschef. Visst handlar det här om att skapa uppmärksamhet och i förlängningen locka fler sökande, men som tidigare handlar det ändå om något konkret som vi vill hjälpa våra studenter med.

 • 2018-02-16

  Lärare på Ingesund grammisvinnare

  Jon Dahlkvist, kammarmusik- och altfiollärare på Musikhögskolan Ingesund, har tillsammans med sin stråkkvartett Dahlkvistkvartetten vunnit en Grammis för "Årets klassiska".

  Skivan innehåller musik av Andrea Tarrodi, och har fått flera fina recensioner av stora tidskrifter i Sverige och utomlands.

 • 2017-12-21

  Första stora studien om färdighetsprov på musiklärarutbildningen

  Vad innebär det egentligen att spela bra? Ragnhild Sandberg Jurström, doktor i musikpedagogik vid Musikhögskolan Ingesund, leder ett nytt forskningsprojekt, finansierat av Vetenskapsrådet, som ska skärskåda hur kvalitet och skicklighet bedöms i färdighetsprov till lärarprogrammen vid Sveriges musikhögskolor.

  I projektet, som fått titeln "Granskning på vilka(s) villkor: Bedömning, kvalitetsuppfattningar och legitimering av färdighetsprov till musiklärarutbildningar”, kommer Ragnhild Sandberg Jurström och två forskarkollegor, Monica Lindgren från Högskolan för scen och musik i Göteborg samt Olle Zandén från Linnéuniversitetet, att studera hur färdighetsproven faktiskt ser ut och hur de hanteras.

 • 2017-12-05

  Årets jullåt är här!

  Årets jullåt heter We Are Christmas, och är helt och hållet producerad av låtskrivarna och musikproducenterna på Musikhögskolan Ingesund. Den samlar dessutom in pengar till Musikhjälpen som i år har temat Barn är inte till salu.

  20 studenter på kursen Musikproducent, låtskrivare och entreprenör har själva skrivit och producerat jullåten, som alltså ska samla in pengar till Musikhjälpen. Konstellationen innefattar även fyra sångsolister, skolans musiker och internationella gästmusiker som Ale Möller, Arto Järvelä och Ben Philips.