Nyheter

 • 2018-07-12

  Första antagningen till höstterminen 2018 vid Karlstads universitet klar

  Omkring 13 440 får idag besked om de antagits till en utbildning vid Karlstads universitet. Det är en ökning med drygt 400 från samma period 2017. Av dessa antas 4 164 till program, drygt 120 fler än förra året.

  I eftermiddag får de som sökt utbildning med start i höst på högskolor och universitet i Sverige besked om de antagits till sina utbildningar, placerats som reserver eller strukits efter första urvalet. Den som antagits eller blivit reservplacerade måste svara senast 27 juli för att behålla sin plats.

  De populäraste programmen är liksom förra året jurist-, psykolog- och socionomprogrammen. Juristprogrammet antar 160 personer, med drygt 2 200 reservplacerade. 32 har antagits till psykologprogrammet, som har knappt 1 700 reserver. Socionom tar in 60, med drygt 1 100 reserver.

 • 2018-05-29

  21 miljoner kronor för att stärka det regionala musiklivet

  Forskningsprojektet Music Ecosystems Inner Scandinavia (MECO) ska stärka musikbranschen i inre Skandinavien genom ökad kunskap och innovationskraft. Projektet har fått 21 miljoner kronor från olika aktörer och ska nu genomföras av Karlstads universitet, norska Høgskolen i Innlandet och Studiefrämjandet. Ett av målen är att göra musikupplevelser tillgängliga för alla.

  -Idag krävs det ganska mycket teknisk kunskap för att ta del av en komplett musikupplevelse. När en ny låt ska släppas så föregås den ofta av en kampanj som till exempel kan innehålla interaktiva spel och lockar till engagemang i sociala medier på olika sätt, förklarar Karin Fast, lektor i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet och projektledare för MECO i Sverige.

 • 2018-05-08

  Jazzprofilen Sigurdur Flosason till Ingesund

  I maj gästas Musikhögskolan Ingesund av den isländske musikern och kompositören Sigurdur Flosason. Som gästlärare kommer han att repetera och spela med studenter, och besöket mynnar ut i en konsert.

  Sigurdur Flosason är en av de mest tongivande och aktiva musikerna på Island, med många egna projekt, turnéer över hela världen och ett trettiotal skivor i bagaget. Under maj månad är han gästlärare på Musikhögskolan Ingesund, ett besök som mynnar ut i en konsert tillsammans med studenter.

  Daniel Nolgård, lärare i jazzpiano, musikteori och storband, har vid flera tillfällen samarbetat med Flosason både inom och utanför universitetet.

 • 2018-04-01

  Slut med aprilskämt på Karlstads universitet

  ​Karlstads universitets nya rektor Johan Sterte fattar i dagarna beslut om en kraftig neddragning på det han kallar ”trivseltrams”. Bland annat kommer det inte att förekomma några fler aprilskämt.

  Det här var universitetets aprilskämt 2018, som många snabbt listade ut.

  Johan Sterte har hittills haft en avvaktande profil när det gäller studentinriktade aktiviteter på Karlstads universitet. Nu tar han bladet från munnen. I dagarna fattas en rad beslut som kan bli kontroversiella.

  - Det är smällar man får ta som rektor, säger Johan Sterte. Jag är inte här för att göra mig själv populär, jag är här för att alla ska ha de bästa möjliga förutsättningarna för att arbeta och studera vid universitetet.

 • 2018-03-07

  Karlstads universitet hjälper studenterna att vakna

  Hör du till dem som snoozar lite för ofta? Det bästa sättet att vakna är att snabbt komma igång och starta upp hjärnan. Därför har Karlstads universitet skapat väckningsappen Wake Up Problem.

  Appen hjälper dig att vakna snabbt och komma igång på morgonen genom att ställa en flervalsfråga som måste lösas för att alarmet ska stängas av.

  -Vid Karlstads universitet arbetar vi aktivt med att hjälpa och stötta våra studenter så att de mår bra och klarar sina studier, säger Arvid Dahlgren, kommunikationschef. Visst handlar det här om att skapa uppmärksamhet och i förlängningen locka fler sökande, men som tidigare handlar det ändå om något konkret som vi vill hjälpa våra studenter med.

 • 2018-02-16

  Lärare på Ingesund grammisvinnare

  Jon Dahlkvist, kammarmusik- och altfiollärare på Musikhögskolan Ingesund, har tillsammans med sin stråkkvartett Dahlkvistkvartetten vunnit en Grammis för "Årets klassiska".

  Skivan innehåller musik av Andrea Tarrodi, och har fått flera fina recensioner av stora tidskrifter i Sverige och utomlands.