Nyheter

 • 2023-05-16

  Ingesundsprofessor på IVA:s 100-lista

  Nu presenterar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) årets 100-lista med forskningsprojekt som bedöms ha stor potential att komma till nytta genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Professor Carl Unander-Scharin vid Musikhögskolan Ingesund, Karlstads universitet finns med på listan.

  - En lika oväntad som glad nyhet som öppnar för många spännande möjligheter för oss och vårt sätt att innovera utifrån scenkonstens speciella behov framgent, säger Carl Unander-Scharin, professor i musikalisk gestaltning inriktning klassisk sång vid Musikhögskolan Ingesund

 • 2023-05-10

  Hedersdoktorat till legendarisk musikproducent

  Med över 200 utgivna produktioner i miljontals exemplar är Silence-profilen Anders Lind en av Sveriges stora musikproducenter. Nu utses han till hedersdoktor vid Karlstads universitet.

  Anders Lind är en av grundarna till skivbolaget Silence Records och studion Silence i Koppom. Han har sina rötter i den svenska musikrörelsen och är en stöttepelare inom svensk proggmusik. Genom sina produktioner, under drygt 50 år, har Silence satt värmländska Koppom på den internationella kartan. På så sätt har Anders Lind och Silence haft och har ett stort inflytande på den svenska musikrörelsen och musiklivet. Kända alster som till exempel den internationella 70-talssuccén ”Sagan om ringen” av Bo Hansson har spelats in hos Silence.

 • 2023-05-03

  Hallå där Mikael Persson…

  …du går första året på musikproduktionsprogrammet och är en av fem lokala finalister med bidraget Drottninggatan då P4 Värmland sänder sin lokala final av P4 Nästa 2023 den 5 maj .

  Vad spännande, är det första tävlingen du är med i eller har du tävlat förut?

  - Hej och tack för att ni ville prata med mig. Jag har varit med i flera tävlingar så som Studiefrämjandets rock karusell och lite annat också med olika band uppställningar men det var i ungdomen.  Tycker egentligen att musik inte är en tävling men det är ändå ett sätt att nå ut till fler vilket är det man jobbar för hela tiden. Låten är jag väldigt glad över och tror aldrig jag tävlat med en bättre låt i något sammanhang. Att komma till final i P4 nästa, är en vinst i sig känner jag. 

 • 2023-04-19

  Möt våren med svenska tonsättare

  I väntan på sköna maj bjuder sångstudenter vid Musikhögskolan Ingesund och skolans symfoniorkester in till två konserter som lovar en rad folkkära verk med svensk tonsättarhistoria som tema. Detta är ett samarbete med Västanå musik & teater och en av konserterna ges i Berättarladan i Rottneros.

  Konserterna kommer att innehålla både soloframträdanden av sångstuderande vid musikerprogrammet samt körsång med skolans kammarkör samt kören vid ettåriga utbildningen musik 60 och musiklinjen college.  Solopartier i verk av Wilhelm Stenhammar, Hugo Alfvén och Elfrida Andrée har studerats in av Carl Unander-Scharin, professor i sång på Musikhögskolan Ingesund. Kammarkören framför klassiska svenska sånger under ledning av Mats Backlund.

 • 2023-04-03

  Anrik folkmusikkonferens bjuder allmänheten på örongodis

  Nordtrad är en folkmusikkonferens för studenter och lärare vid högre musikutbildning från Norden och Baltikum. Konferensen arrangeras varje år roterande av olika värdskolor och 2023 är Musikhögskolan Ingesund stolt arrangör.

  Under veckan bjuds studenter från sju olika länder in att delta i föreläsningar, workshops, konserter, studiebesök, jam och gemenskap. Konferensen utmynnar också i två konserter som är öppna för allmänheten.

 • 2023-03-23

  Välkänd musiker gästföreläser om ergonomi

  Musikern Judith Kleinman kommer till Musikhögskolan Ingesund i slutet av mars för att undervisa om ergonomi för musiker. Hennes undervisning bygger på Alexandertekniken och besöket sker inom ramen för lärarutbyte inom Erasmus.

  Judith Kleinman är utbildad vid Guildhall School of Music och har haft en framgångsrik frilanskarriär i London och Europa. Hon har samarbetat med English National Opera samt London Symphony Orchestra och City of London Sinfonia, CLS.