Nyheter

 • 2021-12-06

  Musikhögskolan Ingesunds julkonsert åter i Arvika sporthall

  Det lackar mot jul och återigen kommer Musikhögskolan Ingesund att bidra med julstämning i Arvika sporthall 11 december. Den traditionella julkonserten kommer att bjuda på både klassiker samt nyskriven musik. Konserten går att avnjutas på plats eller via live stream.

  Musikhögskolan Ingesunds julkonsert är som vanligt späckad med det mesta i stort och smått – av symfoniorkester, blåsorkester och mindre ensembler inom flera genrer med julen som inramning. Inte minst den årligt återkommande jullåten som är skriven och producerad av studenter på Musikproduktionsprogrammets under ledning av Tim Larsson. Den heter ”Christmas time” och släpps på Spotify 10 december. Jonas Rasku samt Josefin Berger är solister på sång.

 • 2021-11-26

  Lärare på Ingesund har bidrag i Melodifestivalen 2022

  Tim Larsson, lärare på musikproduktionsprogrammet vid Musikhögskolan Ingesund samt musikproducent och låtskrivare har fått med en låt i Melodifestivalen 2022. Och det är inte första gången han får med ett bidrag – närmare bestämt 23:e gången!

  Vad är det som utmärker en låt att den bör skickas in?

  - Det handlar mycket om tydlighet, den måste vara byggd utefter en tydlig struktur i vers, refräng och så vidare. Låtarna i Melodifestivalen återspeglar numera modern popmusik och det går så fort idag, i och med digitaliseringen – har en lyssnare inte gått igång på första refrängen är du rökt.

 • 2021-11-22

  Operasångare, lärare och tonsättare får nyinrättad professur

  Carl Unander-Scharin har en gedigen utbildning bakom sig och har många järn i elden till vardags. Parallellt med att han är tonsättare är han verksam som sånglärare, ämnesföreträdare för klassisk sång och forskare vid Musikhögskolan Ingesund. Numera kan han också titulera sig som professor i musikalisk gestaltning med inriktning klassisk sång - en nyinrättad professur vid Musikhögskolan Ingesund som är en del av Karlstads universitet.

  Carl Unander-Scharin kom till Musikhögskolan Ingesund redan 2014 som gästprofessor. Han har sedan även verkat som adjungerad professor vid lärosätet och sen 1 september är han anställd som professor musikalisk gestaltning med inriktning klassisk sång.

 • 2021-10-18

  Världsbasist gästar Ingesund

  Den danska basisten, kompositören och vokalisten Ida Nielsen slog igenom stort under sina år med funklegendaren Prince och hans band "New Power Generation" samt "3rdeyegirl". Söndag 24 oktober gästar hon Musikhögskolan Ingesund med sitt band Ida Nielsen & The Funkbots.

  Ida Nielsen, började spela bas som 16-åring och har en examen vid Royal Danish Academy of Music med huvudinstrument elektrisk bas. Hon fick sitt stora genombrott som musiker då hon upptäcktes av Prince 2010 och var basist i hans band i fram till hans bortgång 2016. Ida beskriver samarbetet med Prince som “en enorm gåva och den mest magiska musikaliska resa hon någonsin varit med om". Ida Nielsen har röstats fram som en de 10 bästa basisterna i världen genom den årliga Music Radar-enkäten.

 • 2021-10-11

  Nisses hörna tillbaka – live och digitalt

  Trombonisten Nils Landgren har än en gång gått igenom sin kontaktbok och bett artisten Sofia Karlsson samt Arvikabördige illustratören Marcus Gunnar Pettersson att möta upp honom i stora konsertsalen på Musikhögskolan Ingesund för att delta i sin hörna. Detta tillsammans med gitarristen Mattias Perez och folkmusikstudenter. Till vår glädje kan vi, med återtagna restriktioner, erbjuda dig att se evenemanget live eller livestreamat på Youtube.

  Nils Landgren har i flera år arrangerat ”Nisses Hörna” i Kulturhuset på Stadsteatern i Stockholm – ett personligt och avskalat möte med en artistkollega. Konceptet har varit lyckat med musicerande varvat med avspända samtal som Nils Landgren också gästspelat med på Karlstads universitet vid olika tillfällen för personal och studenter. I våras gästade Dotter och Ismael Ataria hörnan som livestreamades från Musikhögskolan Ingesund. Nu bjuder Nils Landgren, som själv studerat på Ingesund, återigen in två kollegor.

 • 2021-09-20

  Kultur på Kau – det här är på gång

  Hösten är här och det är snart dags att återigen få möjlighet att uppleva kultur i olika former genom Kultur på Kau, vårt nav för kulturella uttryck, i form av konst, musik, dans, litteratur, föreläsningar med mera . På torsdag morgon den 23 september är alla välkomna att starta dagen med en Digital kulturmorgon – och många fler aktiviteter väntar!

  Kultur på Kau är en verksamhet som erbjuder aktiviteter för medarbetare, studenter och omvärld, med målet att skapa en attraktiv och öppen miljö genom att ta tillvara den dynamiska  och inkluderande kraft som konst och kultur kan ge. Liselotte Englund är prodekan vid HS-fakulteten och ordförande för arbetsgruppen som består av representanter från olika delar av universitetet samt Studentkåren.