Nyheter

 • 2020-10-20

  Lärare vid Ingesund deltar med konstnärligt forskningsprojekt vid skandinavisk konferens

  Värmländska gitarristen Georg Gulyás har en lång internationell karriär bakom sig och undervisar numera vid Musikhögskolan Ingesund. Hans forskning, i form av ett konstnärligt utvecklingsprojekt, har utmynnat i en doktorandutbildning vid Luleå tekniska universitet. I november presenterar han sitt projekt i vid en skandinavisk konferens, arrangerad av Cempe, Centre for Excellence in Music Performance Education, och Musikkonservatoriet vid Norges arktiska universitet. Temat är konstnärligt utvecklingsarbete inom högre musikutbildning.

  Georg Gulyás, som är född i Säffle, flyttade tidigt till Stockholm där han tog violinlektioner för riksspelmannen Mats Kuoppala. Körsång i kyrkan, byttes mot elgitarr i punkband innan den klassiska gitarren tog över.

 • 2020-10-13

  Musikhögskolan Ingesunds lokaler fyller 50 år

  Den 18 oktober smäller det – då firar Musikhögskolan Ingesunds lokaler 50 år. En milstolpe som ska firas som sig bör med en sprakande konsert. Den kommer att innehålla historiska återblickar och en rad duktiga musiker i olika konstellationer med lärare, studenter och alumner. Inte minst jazzsångerskan Rigmor Gustafsson, tidigare student och gästprofessor. Under rådande omständigheter streamas konserten live.

  Musikhögskolan Ingesund, MHI, grundades 1923 av Valdemar Dahlgren, en man med djupt engagemang för folkbildning och musikutbildning. Han ville höja kvaliteten på musikutövandet i landsorten. Under hans regi infördes även pedagogutbildningar. Skolan hette då Folkliga musikskolan och var en gren av Västra Värmlands folkhögskola, som senare kom att bli Ingesunds folkhögskola. Det var 1926 som båda dessa flyttade till Ingesund utanför Arvika.

 • 2020-10-12

  Lilla konsertsalen tekniskt rustad för framtiden

  I en tid då det råder restriktioner kring undervisning och konsertverksamhet har det funnits utrymme och möjlighet att göra tekniska justeringar i musikhögskolans lokaler. Lilla konsertsalen har genomgått en stor installation de första veckorna på höstterminen och är nu modernt utrustad för att möta framtiden.

  Lilla konsertsalen används till största delen till undervisning och föreläsningar, men också för konserter. Salen är försedd med projektor, duk, ljud och ljus, en scen samt mörkläggningsgardiner. För att smidigare kunna styra utrustningen har nu ny teknik installerats för att underlätta verksamheten.

 • 2020-08-31

  Rektor välkomnar dig till Karlstads universitet

  Rektor Johan Sterte välkomnar dig till Karlstads universitet och berättar hur vi tillsammans kan göra en säker terminsstart.

  Jag vill hälsa alla studenter välkomna till ett nytt läsår vid Karlstads universitet! Höstens terminsstart blir dock inte som vanligt. Coronapandemin pågår fortfarande och därför har vi anpassat vår undervisning. Många får fortsätta studera hemifrån men nybörjare på programutbildningar, där grupper inte är för stora, kan vi erbjuda en start på campus och det känns bra.

 • 2020-06-17

  Att examinera konstnärliga studier digitalt

  I dessa underliga tider, då vi fått sätta vår tillit till verksamhet online, får våra lärare undervisa via Zoom och andra kanaler som står till buds. Men sen ska ju också studenterna godkännas i sina kurser. I ett rent teoretiskt ämne är det absolut görbart men hur genomför du en examination då det handlar om konstnärliga ämnen?

  Inom institutionen för konstnärliga studier vid Karlstads universitet ingår konst- och bildgestaltning, dans och hela det utbud som Musikhögskolan Ingesund erbjuder.
  Här har man fått använda sig mycket av film för att kunna examinera.

 • 2020-06-05

  Musikhögskolan Ingesund tackar av sina studenter

  Vid Musikhögskolan Ingesund finns en tradition att lärare och personal tar ton för att hedra de studenter som tar examen. Eftersom personalen inte kunde vara på plats i år spelade de in alltsammans istället.

  Redigering: Håke Karlsson
  Ljudmix: Thorbjörn Andersson

  Se filmen här!