Nyheter

 • 2018-03-07

  Karlstads universitet hjälper studenterna att vakna

  Hör du till dem som snoozar lite för ofta? Det bästa sättet att vakna är att snabbt komma igång och starta upp hjärnan. Därför har Karlstads universitet skapat väckningsappen Wake Up Problem.

  Appen hjälper dig att vakna snabbt och komma igång på morgonen genom att ställa en flervalsfråga som måste lösas för att alarmet ska stängas av.

  -Vid Karlstads universitet arbetar vi aktivt med att hjälpa och stötta våra studenter så att de mår bra och klarar sina studier, säger Arvid Dahlgren, kommunikationschef. Visst handlar det här om att skapa uppmärksamhet och i förlängningen locka fler sökande, men som tidigare handlar det ändå om något konkret som vi vill hjälpa våra studenter med.

 • 2018-02-16

  Lärare på Ingesund grammisvinnare

  Jon Dahlkvist, kammarmusik- och altfiollärare på Musikhögskolan Ingesund, har tillsammans med sin stråkkvartett Dahlkvistkvartetten vunnit en Grammis för "Årets klassiska".

  Skivan innehåller musik av Andrea Tarrodi, och har fått flera fina recensioner av stora tidskrifter i Sverige och utomlands.

 • 2017-12-21

  Första stora studien om färdighetsprov på musiklärarutbildningen

  Vad innebär det egentligen att spela bra? Ragnhild Sandberg Jurström, doktor i musikpedagogik vid Musikhögskolan Ingesund, leder ett nytt forskningsprojekt, finansierat av Vetenskapsrådet, som ska skärskåda hur kvalitet och skicklighet bedöms i färdighetsprov till lärarprogrammen vid Sveriges musikhögskolor.

  I projektet, som fått titeln "Granskning på vilka(s) villkor: Bedömning, kvalitetsuppfattningar och legitimering av färdighetsprov till musiklärarutbildningar”, kommer Ragnhild Sandberg Jurström och två forskarkollegor, Monica Lindgren från Högskolan för scen och musik i Göteborg samt Olle Zandén från Linnéuniversitetet, att studera hur färdighetsproven faktiskt ser ut och hur de hanteras.

 • 2017-12-05

  Årets jullåt är här!

  Årets jullåt heter We Are Christmas, och är helt och hållet producerad av låtskrivarna och musikproducenterna på Musikhögskolan Ingesund. Den samlar dessutom in pengar till Musikhjälpen som i år har temat Barn är inte till salu.

  20 studenter på kursen Musikproducent, låtskrivare och entreprenör har själva skrivit och producerat jullåten, som alltså ska samla in pengar till Musikhjälpen. Konstellationen innefattar även fyra sångsolister, skolans musiker och internationella gästmusiker som Ale Möller, Arto Järvelä och Ben Philips.

 • 2017-11-30

  Celine Dions låtskrivare undervisade på Ingesund

  En helg med låtskrivande på schemat. 34 deltagare från olika håll men med musiken närmast hjärtat samlades nyligen på Musikhögskolan Ingesund för att lyssna, lära av proffs och varandra, och för att skapa ny musik. En del av programmet handlade också om hur musiker kan nå ut med sina verk.

  Låtskrivarcampet arrangeras av projektet MINS, Music Innovation Network Inner Scandinavia. Det är ett brett projekt, som förutom forskning också bedriver utbildning och branschutveckling i Värmland och Hedmark Fylke i Norge. Av de 34 deltagarna var 5 värmländska musiker, 7 kom från Høgskolen i Innlandet, och 21 var studenter på Musikhögskolan Ingesund, MHI – både distans- och campusstudenter.

 • 2017-11-20

  Alumnen som kom tillbaka: Hans Ek om MHI

  Under vecka 45 fick Musikhögskolan Ingesunds studenter möta dirigenten, kompositören och arrangören Hans Ek. Han hade tillsammans med musikern Ale Möller ett konsertprojekt där de mötte Ingesunds symfoniorkester som denna gång var utökad med kompband, kör och solister. Det hela avslutades med en bejublad konsert i Stora konsertsalen, som var fylld till sista plats.

  - Det var omtumlande att komma tillbaka till Ingesund, har inte besökt skolan sedan jag slutade min utbildning här, våren 1989. Många känslor kom tillbaka, antagligen eftersom det var en viktig tid för mig. Mycket var sig likt men utvecklingen har också gått framåt, inte minst vad gäller konsertsalen och de tekniska förutsättningarna.

  Arbetet tillsammans med studenterna tycker Hans har varit otroligt kul. En enorm seriositet rådde under projektets gång och alla gick all-in.