Nyheter

 • 2023-09-08

  Save the date för Ingesunds 100-årsjubileum

  Musikhögskolan Ingesund, som ursprungligen var Folkliga musikskolan på Ingesund, fyller 100 år och det ska firas i dagarna två till hösten. Helgen 13-14 oktober ges två större jubileumskonserter för att fira födelsedagsbarnet.

  Grundaren av Ingesundskolorna, legendaren Valdemar Dahlgren, startade parallellt med Västra Värmlands folkhögskola (senare namnbyte till Ingesunds folkhögskola) även Folkliga musikskolan 1923 med 35 deltagare från tio olika landskap. Genom åren resulterade detta i utbildning till musikstudieledare, även för kommunalverksamhet och skolans frivilliga musik.

 • 2023-06-02

  Musikproduktionsprogrammet får förstärkning

  Musikhögskolan Ingesund får lärarförstärkning på Musikproduktionsprogrammet efter sommaren. Ett välbekant ansikte kommer att synas ännu mer i korridorerna medan ett annat kommer att introduceras kommande termin.

  Rekryteringen av två halvtidstjänster för Musikproduktionsprogrammet är nu klar. De två nya adjunkterna tillträder lagom till höstterminen 2023.

  Tim Larsson, timlärare på musikproduktionsprogrammet vid Musikhögskolan Ingesund samt musikproducent och låtskrivare, får nu en fast tjänst på halvtid. Hans tjänst kommer att vara inriktad på låtskrivande.

 • 2023-05-16

  Ingesundsprofessor på IVA:s 100-lista

  Nu presenterar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) årets 100-lista med forskningsprojekt som bedöms ha stor potential att komma till nytta genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Professor Carl Unander-Scharin vid Musikhögskolan Ingesund, Karlstads universitet finns med på listan.

  - En lika oväntad som glad nyhet som öppnar för många spännande möjligheter för oss och vårt sätt att innovera utifrån scenkonstens speciella behov framgent, säger Carl Unander-Scharin, professor i musikalisk gestaltning inriktning klassisk sång vid Musikhögskolan Ingesund

 • 2023-05-10

  Hedersdoktorat till legendarisk musikproducent

  Med över 200 utgivna produktioner i miljontals exemplar är Silence-profilen Anders Lind en av Sveriges stora musikproducenter. Nu utses han till hedersdoktor vid Karlstads universitet.

  Anders Lind är en av grundarna till skivbolaget Silence Records och studion Silence i Koppom. Han har sina rötter i den svenska musikrörelsen och är en stöttepelare inom svensk proggmusik. Genom sina produktioner, under drygt 50 år, har Silence satt värmländska Koppom på den internationella kartan. På så sätt har Anders Lind och Silence haft och har ett stort inflytande på den svenska musikrörelsen och musiklivet. Kända alster som till exempel den internationella 70-talssuccén ”Sagan om ringen” av Bo Hansson har spelats in hos Silence.

 • 2023-05-03

  Hallå där Mikael Persson…

  …du går första året på musikproduktionsprogrammet och är en av fem lokala finalister med bidraget Drottninggatan då P4 Värmland sänder sin lokala final av P4 Nästa 2023 den 5 maj .

  Vad spännande, är det första tävlingen du är med i eller har du tävlat förut?

  - Hej och tack för att ni ville prata med mig. Jag har varit med i flera tävlingar så som Studiefrämjandets rock karusell och lite annat också med olika band uppställningar men det var i ungdomen.  Tycker egentligen att musik inte är en tävling men det är ändå ett sätt att nå ut till fler vilket är det man jobbar för hela tiden. Låten är jag väldigt glad över och tror aldrig jag tävlat med en bättre låt i något sammanhang. Att komma till final i P4 nästa, är en vinst i sig känner jag. 

 • 2023-04-19

  Möt våren med svenska tonsättare

  I väntan på sköna maj bjuder sångstudenter vid Musikhögskolan Ingesund och skolans symfoniorkester in till två konserter som lovar en rad folkkära verk med svensk tonsättarhistoria som tema. Detta är ett samarbete med Västanå musik & teater och en av konserterna ges i Berättarladan i Rottneros.

  Konserterna kommer att innehålla både soloframträdanden av sångstuderande vid musikerprogrammet samt körsång med skolans kammarkör samt kören vid ettåriga utbildningen musik 60 och musiklinjen college.  Solopartier i verk av Wilhelm Stenhammar, Hugo Alfvén och Elfrida Andrée har studerats in av Carl Unander-Scharin, professor i sång på Musikhögskolan Ingesund. Kammarkören framför klassiska svenska sånger under ledning av Mats Backlund.