Nyheter

 • 2019-12-06

  Årets jullåt från Ingesund heter "Vinterdröm"

  För femte året i rad släpper studenterna på Ingesund en jullåt. Traditionen förs vidare, men i år bryts mönstret av låtar på engelska och texten blir för första gången på svenska.

  Årets låt, ”Vinterdröm” framförs av Ingesunds Christmas Ensemble med Elin Zampieri och Philip Wilson på sång. Under ledning av Carl Utbult, programledare för musikproduktionsprogrammet har studenterna skrivit och producerat den femte jullåten från Ingesund.

  - När vi vi började projektet var vi ganska eniga om att vi ville göra låt på svenska, och i och med att klimatförändringarna blivit tydligare än någonsin de senaste åren ville vi gärna belysa detta i vår text på en snyggt sätt, säger Olivia Ahltorp, förstaårsstudent på musikproduktionsprogrammet. 

 • 2019-10-25

  Njut av storslagen symfoni i allhelgonahelgen

  Under höstens enda högtid har du möjlighet att uppleva Gustav Mahlers så kallade Uppståndelsesymfoni, antingen i Brunskogs kyrka eller Karlstads domkyrka. Konserterna är ett samarbete mellan Wermland Opera och Musikhögskolan Ingesund.

  Symfoni nr 2 i c-moll, som kräver både sopran- och altsolist, en stor blandad kör och en enorm orkester, fullbordades 28 december 1894. Den framfördes i sin helhet för första gången i Berlin den 13 december 1895 under Mahlers ledning. Efter Klopstocks dikt kallas symfonin ofta Uppståndelsesymfonin, men Mahler själv gav den aldrig någon titel. Med ett flitigt användande av marscher, danser och folkvisor, blottar Mahler kontrasterna och splittringen som utmärker tiden strax före första världskriget. Hans musik slits mellan glädje och sorg, tro och tvivel, extas och förtvivlan.

 • 2019-10-24

  Hallå där Snorri Sigurðarson, trumpetare.../Hello Snorri Sigurðarson, trumpeter...

  ...kompositör, dirigent och lärare från Reykjavik, Island/...composer, conductor, and teacher from Reykjavik, Iceland.

  Hur känns det att vara gästlärare på Musikhögskolan Ingesund?
  - Det känns jättekul! Jag har träffat trumpetstudenterna och jag ser fram emot repetitioner med Ingesounders Big band inför vår konsert som jag leder och som avslutar mitt besök.

 • 2019-10-08

  Brandlarm utlöst på Musikhögskolan Ingesund med anledning av rökutveckling i högtalare

  Under förmiddagen, 8 oktober, gick utrymningslarmet på Musikhögskolan Ingesund.

  - Larmet utlöstes på grund av rökutveckling i en högtalare. De som befann sig i lokalerna är välbehållna och utrymningen genomfördes enligt våra rutiner. Räddningstjänsten finns på plats och så snart röken vädrats ut från berörda lokaler kan undervisningen fortsätta som vanligt. Vi har sedan som rutin att vid alla utrymningar utvärdera hur det fungerade, för att dra lärdom av det som inträffat, säger säkerhetschef Jan Gambring.

 • 2019-09-23

  Akademisk högtid värnar om hållbarhet

  Akademisk högtid är en av årets största händelser vid Karlstads universitet och en tradition med gamla anor. Det är trevligt med traditioner, men för att bibehålla dem krävs inte bara tillbakablickar utan också visioner om framtiden och kraft att föra dem vidare.

  I dessa dagar pratar vi mycket om hållbarhet och hur vi ska värna om vår miljö och vår planet. Hur ska nya generationer kunna föra det gamla arvet vidare om vi inte agerar nu? Medan vi fortfarande kan? Med fokus på hållbarhet ser vi fram emot årets upplaga av Akademisk högtid 2019.

 • 2019-06-11

  Hedersdoktorn Sven-David Sandström har avlidit

  Kompositören Sven-David Sandström utsågs till hedersdoktor vid Karlstads universitet 2015 och har tidigare undervisat i komposition vid Musikhögskolan Ingesund. Som lärare vid musikhögskolan skapade han en oerhört kreativ miljö och många av hans dåvarande studenter är numera etablerade tonsättare. Sven-David Sandström var en av vår samtids världsledande kompositörer.

  - Det var med stor sorg och saknad vi tog emot beskedet om Sven-David Sandströms bortgång. Våra tankar går till familjen, säger Patrik Larsson, dekan vid Karlstads universitet.

  Karlstads universitet och Musikhögskolan Ingesund flaggar på halv stång tisdagen den 11 juni med anledning av Sven-David Sandströms bortgång.

  Intervju med Sven-David Sandström som gjordes i samband med att han utsågs till hedersdoktor.