Nyheter

 • 2020-12-18

  Stipendier ger världsartister möjlighet att förkovra sig vid Musikhögskolan Ingesund

  De senaste åren har verksamheten med internationella konsertpianister vid Musikhögskolan Ingesund växt till att ha en exceptionellt hög nivå och attraherar världsartister att flytta till Arvika för att fortbilda sig. I dagarna blev det klart att Kjell och Märta Beijers stiftelse kommer att ge Ingesund Piano Foundation möjlighet att dela ut stipendium för att betala studieavgiften för tre internationella konsertpianister nästa år.

  Ingesund Piano Foundation skapades för några år sen och är en insamlingsstiftelse vars syfte är att stödja pianospel i Arvika och vid Musikhögskolan Ingesund. Nu har stiftelsen tagit emot ett stöd om totalt 600 000 kr från Kjell och Märta Beijers stiftelse för detta ändamål.

 • 2020-12-17

  Prags symfoniker erbjuder kostnadsfri masterclass online under pandemin

  Musikhögskolan Ingesund erbjuder flera alternativ för att kunna studera utomlands under sin utbildning. Men den rådande pandemin har under året satt stopp för resor. Detta har Prags symfoniker tänkt runt och erbjuder masterclass online.

  Redan i våras fanns det några alternativ för studenter att välja på som ville delta i masterclass online och under hösten kom Prags symfoniker med ett direkt erbjudande om en kurs utan kostnad samt erbjuden mentor.

  - Det var min brorsdotter som spelar violin i Prags symfoniker som hörde av sig och undrade om det fanns intresse bland våra studenter, berättar Magnus Ericsson, professor i violin. Hittills har tre av våra studenter blivit antagna och vi har bett flera att skicka in en ansökan - vi hoppas på fler antagna!

 • 2020-12-11

  En tidig julklapp från Musikhögskolan Ingesund

  Längtar du efter att få koppla av en stund, ta en kopp kaffe med pepparkaka, tända ett ljus och känna att julefriden så smått börjar infinna sig? Tomten kommer redan nu med en musikalisk present från Musikhögskolan Ingesund i denna märkliga tid då behovet känns extra starkt att sprida glädje, ljus och hopp.

  Musikhögskolan Ingesund saknar sin publik eftersom mötet genom konserter och evenemang har varit ytterst begränsad under året. Musikhögskolan har valt att ställa in sin julkonsert och bjuder i stället in till att se inspelningen av förra årets upplaga från Arvika Sporthall på Youtube.

  Studenter och lärare lovar dig en härlig stund med julmusik framförd av solister samt små och stora ensembler inom olika genrer samt dans av universitetets dansutbildningar. De vill alla samtidigt passa på att önska en god jul med förhoppning om ett gott nytt kulturår!

 • 2020-12-04

  24tolv - årets jullåt från Musikhögskolan Ingesund

  Trots att det är mycket som just nu inte är som det brukar finns en tradition som står stark: Musikhögskolan Ingesunds årliga jullåtssläpp. För sjätte året i rad bjuds vi på en riktig julhit, i år med lite modernare inslag i produktionen.

  Låten heter ”24tolv”, och är skriven och producerad av förstaårsstudenterna på musikproduktionsprogrammet under ledning av lektor Carl Utbult. Sjunger gör Elin Ericsson och Rasmus Dall, två av de totalt 17 studenter som tillsammans har skapat låten. I klassen finns även instrumentalister som i produktionen hörs på piano och gitarr.

 • 2020-11-09

  Ny gästprofessor vid Musikhögskolan Ingesund

  Institutionen för konstnärliga studier vid Karlstads universitet välkomnar återigen en gästprofessor finansierad av Wettergrenstiftelsen. Han heter Stefan Östersjö och återfinns till vardags vid Musikhögskolan i Piteå/Luleå tekniska universitet.

  Institutionen för konstnärliga studier, där Musikhögskolan Ingesund ingår, har vid ett flertal tillfällen mottagit stöd från Wettergrenstiftelsen. Stiftelsens donationer har under åren varit mycket betydelsefulla för verksamhetens utveckling och stärkt såväl dans-, konst-och bildgestaltning samt musikämnet. Musikhögskolan Ingesund har också tidigare beviljats medel från Wettergrenstiftelsen för att inrätta Wettergrenprofessuren som senast innehafts av den av den internationellt kände klarinettisten och pedagogen Andreas Sundén.

 • 2020-10-28

  Nisses hörna lyste upp höstmörkret

  Nils Landgren gästade Musikhögskolan Ingesund med sitt konsertkoncept Nisses hörna tillsammans med sångerskan Malena Ernman den 27 oktober. Båda artisterna har varit studenter vid musikhögskolan och det blev ett särskilt kärt återseende för Malena Ernman som inte varit tillbaka på skolan sen hon tog sin examen. Tillsammans bjöd de på en blandning på musikal, jazz och visa. Konserten sändes live på Youtube, och sågs av 750 personer. Den går också att se i efterhand.

  Nils Landgren har genom åren presenterat ”Nisses Hörna” i Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm – ett artistmöte med musik. Konceptet har varit lyckat med konsert och avspända samtal i soffhörnan. Nils Landgren har under åren återkommit till Karlstads universitet med gästspel vid olika tillfällen. Han är även hedersdoktor vid lärosätet och har tidigare ingått i universitetsstyrelsen.