Nyheter

 • 2018-12-18

  Kreativitet en förutsättning för forskning

  Daniel Mateos-Moreno är docent i musikpedagogik vid Musikhögskolan Ingesund. Hans forskning rör sig mellan pedagogik och didaktik och – neurovetenskap.

  - Det händer mycket i hjärnan när man lyssnar på musik, säger Daniel Mateos-Moreno. Och det är extra intressant att se på vad som händer i hjärnan när musiker med absolut gehör lyssnar på musik. Vi har observerat att hjärnan hos de som har absolut gehör bearbetar informationen på ett sätt som mer liknar hur man lyssnar på språk.

 • 2018-12-17

  Magisk konst i vintermörkret

  I fredags kväll hölls den årliga föreställningen Eldkonst på Sandgrundsudden i Karlstad, skapad av studenter vid Karlstads universitet. Vinterkvällen bjöd på nyskapad konst i flera former: danser, musik, en ljusinstallation, eldjonglering och flera brinnande konstverk. Årets tema var ”Att göra någonting av ingenting”.

  Kvällen inleddes med en föreläsning på Värmlands museum med Kristian Petrov, docent i idéhistoria och lektor i kulturstudier vid Karlstads universitet. Han pratade om rädslan för tomrum och människans förhållande till intet, och tog bland annat upp graffittikonstnären Banksys tavla ”Girl with balloon” som strimlades söder av en dokumentförstörare inbyggd i ramen samma sekund som klubban slog i bordet när den auktionerades ut för 12 miljoner kronor.

 • 2018-12-07

  A Lovely Christmas - årets jullåt från Musikhögskolan Ingesund

  Julen närmar sig med stormsteg, och med den även den traditionsenliga jullåten av studenterna på Musikhögskolan Ingesund. Årets jullåt heter A Lovely Christmas och är skriven samt producerad av musikproduktionsprogrammet under ledning av lärare Carl Utbult och blir den fjärde jullåten att släppas av musikhögskolans studenter, som gemensamt ingår under namnet Ingesund Christmas Ensemble.

  I årets upplaga har flertalet musiker varit med och gjort A Lovely Christmas till en härlig sprudlande mix av gospel, funk och storband.

  Vokalisterna Ina Forsberg och Rebecka Strågefors, är även de studenter på musikproduktionsprogrammet.

  Förutom Ingesunds stråkorkester samt blåsensemble medverkar Per-Anders Nilsson (elgitarr), Jonas Åkerman (elbas) och Vinson McMurtery (trummor) som varit med och satt sin prägel på låten.

 • 2018-10-03

  Akademisk högtid firas i mellanrummet

  Träden sprakar i allsköns färger, luften är hög och klar och nätterna börjar bli frostbitna – det är ett tydligt tecken på att Akademisk högtid närmar sig. Högtidskläder ses över, tal skrivs, installationsföreläsningar putsas och stämningen stiger – huset gör sig redo för universitetets stora högtidsdag den 19 oktober.

  I januari firar Karlstads universitet 20 år som universitet. Lärosätet bubblar och sjuder av aktivitet, både i nuet och inför framtiden. Ett slags mellanrum där tiden som nytt universitet är över och en tid som ett starkt och etablerat universitet träder in. Det är i mellanrummet det händer, vilket också är högtidens tema.

 • 2018-09-28

  Ingesundsstudent tog andraplats i internationell pianotävling

  Under George Enescu-festivalen som nyligen gick av stapeln i Bukarest, deltog Ingesundsstudenten Daumants Liepins i den prestigefyllda pianotävling som är en del av festivalen. Det bar sig hela vägen till prispallen.

  Förra helgen avgjordes pianofinalen inom den prestigefulla Enescutävlingen i Bukarest i Rumänien. Den lettiska pianisten Daumants Liepins, som sedan två år verkar i Sverige och studerar i Arvika på Musikhögskolan Ingesunds kandidatprogram, kammande hem 2a-pris i tävlingen och mottog ett ärofyllt diplom, liksom 10 000 euro i prispengar.

 • 2018-07-12

  Första antagningen till höstterminen 2018 vid Karlstads universitet klar

  Omkring 13 440 får idag besked om de antagits till en utbildning vid Karlstads universitet. Det är en ökning med drygt 400 från samma period 2017. Av dessa antas 4 164 till program, drygt 120 fler än förra året.

  I eftermiddag får de som sökt utbildning med start i höst på högskolor och universitet i Sverige besked om de antagits till sina utbildningar, placerats som reserver eller strukits efter första urvalet. Den som antagits eller blivit reservplacerade måste svara senast 27 juli för att behålla sin plats.

  De populäraste programmen är liksom förra året jurist-, psykolog- och socionomprogrammen. Juristprogrammet antar 160 personer, med drygt 2 200 reservplacerade. 32 har antagits till psykologprogrammet, som har knappt 1 700 reserver. Socionom tar in 60, med drygt 1 100 reserver.