Nyheter

 • 2020-11-09

  Ny gästprofessor vid Musikhögskolan Ingesund

  Institutionen för konstnärliga studier vid Karlstads universitet välkomnar återigen en gästprofessor finansierad av Wettergrenstiftelsen. Han heter Stefan Östersjö och återfinns till vardags vid Musikhögskolan i Piteå/Luleå tekniska universitet.

  Institutionen för konstnärliga studier, där Musikhögskolan Ingesund ingår, har vid ett flertal tillfällen mottagit stöd från Wettergrenstiftelsen. Stiftelsens donationer har under åren varit mycket betydelsefulla för verksamhetens utveckling och stärkt såväl dans-, konst-och bildgestaltning samt musikämnet. Musikhögskolan Ingesund har också tidigare beviljats medel från Wettergrenstiftelsen för att inrätta Wettergrenprofessuren som senast innehafts av den av den internationellt kände klarinettisten och pedagogen Andreas Sundén.

 • 2020-10-28

  Nisses hörna lyste upp höstmörkret

  Nils Landgren gästade Musikhögskolan Ingesund med sitt konsertkoncept Nisses hörna tillsammans med sångerskan Malena Ernman den 27 oktober. Båda artisterna har varit studenter vid musikhögskolan och det blev ett särskilt kärt återseende för Malena Ernman som inte varit tillbaka på skolan sen hon tog sin examen. Tillsammans bjöd de på en blandning på musikal, jazz och visa. Konserten sändes live på Youtube, och sågs av 750 personer. Den går också att se i efterhand.

  Nils Landgren har genom åren presenterat ”Nisses Hörna” i Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm – ett artistmöte med musik. Konceptet har varit lyckat med konsert och avspända samtal i soffhörnan. Nils Landgren har under åren återkommit till Karlstads universitet med gästspel vid olika tillfällen. Han är även hedersdoktor vid lärosätet och har tidigare ingått i universitetsstyrelsen.

 • 2020-10-22

  Livestreamad konsert med Nils Landgren och Malena Ernman

  Tisdag 27 oktober uppträder Nils Landgren tillsammans med Malena Ernman på Musikhögskolan Ingesund. Konserten livestreamas för studenter, medarbetare och allmänhet kl. 13:00.

  Nils Landgren har genom åren presenterat ”Nisses Hörna” i Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm – ett artistmöte med musik. Konceptet har varit lyckat med konsert och avspända samtal i soffhörnan. Nisse Landgren har själv studerat på Ingesund och återkommit med gästspel vid olika tillfällen. Han är även hedersdoktor vid Karlstads universitet och har tidigare ingått i universitetsstyrelsen.

 • 2020-10-20

  Lärare vid Ingesund deltar med konstnärligt forskningsprojekt vid skandinavisk konferens

  Värmländska gitarristen Georg Gulyás har en lång internationell karriär bakom sig och undervisar numera vid Musikhögskolan Ingesund. Hans forskning, i form av ett konstnärligt utvecklingsprojekt, har utmynnat i en doktorandutbildning vid Luleå tekniska universitet. I november presenterar han sitt projekt i vid en skandinavisk konferens, arrangerad av Cempe, Centre for Excellence in Music Performance Education, och Musikkonservatoriet vid Norges arktiska universitet. Temat är konstnärligt utvecklingsarbete inom högre musikutbildning.

  Georg Gulyás, som är född i Säffle, flyttade tidigt till Stockholm där han tog violinlektioner för riksspelmannen Mats Kuoppala. Körsång i kyrkan, byttes mot elgitarr i punkband innan den klassiska gitarren tog över.

 • 2020-10-13

  Musikhögskolan Ingesunds lokaler fyller 50 år

  Den 18 oktober smäller det – då firar Musikhögskolan Ingesunds lokaler 50 år. En milstolpe som ska firas som sig bör med en sprakande konsert. Den kommer att innehålla historiska återblickar och en rad duktiga musiker i olika konstellationer med lärare, studenter och alumner. Inte minst jazzsångerskan Rigmor Gustafsson, tidigare student och gästprofessor. Under rådande omständigheter streamas konserten live.

  Musikhögskolan Ingesund, MHI, grundades 1923 av Valdemar Dahlgren, en man med djupt engagemang för folkbildning och musikutbildning. Han ville höja kvaliteten på musikutövandet i landsorten. Under hans regi infördes även pedagogutbildningar. Skolan hette då Folkliga musikskolan och var en gren av Västra Värmlands folkhögskola, som senare kom att bli Ingesunds folkhögskola. Det var 1926 som båda dessa flyttade till Ingesund utanför Arvika.

 • 2020-10-12

  Lilla konsertsalen tekniskt rustad för framtiden

  I en tid då det råder restriktioner kring undervisning och konsertverksamhet har det funnits utrymme och möjlighet att göra tekniska justeringar i musikhögskolans lokaler. Lilla konsertsalen har genomgått en stor installation de första veckorna på höstterminen och är nu modernt utrustad för att möta framtiden.

  Lilla konsertsalen används till största delen till undervisning och föreläsningar, men också för konserter. Salen är försedd med projektor, duk, ljud och ljus, en scen samt mörkläggningsgardiner. För att smidigare kunna styra utrustningen har nu ny teknik installerats för att underlätta verksamheten.