Nyheter

 • 2024-02-06

  Hallå där David Persson, student på musiklärarprogrammet...

  ...du och tre andra studenter vid Musikhögskolan Ingesund ska framföra de medverkande ländernas nationalsånger i Löfbergs arena under Beijer Hockey Games 8-11 februari.

  Hur känns det att få sjunga inför en så stor publik?

  - Ingen av oss har sjungit för så stor publik förut. Medan vi är lite nervösa är vi framför allt förväntansfulla och har repeterat intensivt för att sjunga ihop oss och få musiken att sätta sig.

 • 2023-12-20

  Ny professor förklarar konsten att undervisa om improvisationsmusik

  Under året har Musikhögskolan Ingesund rekryterat en professor i musikpedagogik. Hennes nyfikenhet på improvisationsmusik har varit en drivkraft och inspiration sen barnsben. Något som hon gärna för vidare till blivande musikpedagoger. Hon heter Guro Gravem Johansen.

  Guro Gravem Johansen kommer från en liten ort i glesbygden i Nordnorge. När de andra barnen spelade fotboll sjöng hon och spelade piano på sitt rum. Hon spelade också Euphonium, en mindre tuba, i skolorkestern. Hemma sjöng hennes föräldrar hela tiden, faktiskt mycket av den svenska vistraditionen.

  - Så mycket att när jag gick i förskolan fick mina föräldrar ett meddelande om att de var bekymrade, jag sjöng nämligen nubbevisor, typ Bellman, för de andra barnen.

 • 2023-12-11

  En kontrastrik upplevelse i decembermörkret

  Vill du fly vardagen för några minuter och stänga ute omvärlden? Upplev en installation där musik och teknik gifter sig visuellt och auditivt, 13 december på Musikhögskolan Ingesund och 14 december i aulafoajén på Karlstads universitet. Denna kreativa vision är skapad av Mats Gustavii, lärare vid Musikhögskolan Ingesund på Karlstads universitets andra campus i Arvika. 

  Mats Gustavii har komponerat två verk som framförs; Allegria, som representerar glädje, och Elegos, som utforskar temat Affectus Doloris, symboliserande sorg. I installationen framförs varje musikstycke individuellt genom 14 högtalare, placerade i en omfamnande cirkel. Som besökare får du friheten att vandra mellan olika lyssningspunkter och välja vilka element du vill fokusera på.

 • 2023-12-08

  Svängig smällkaramell är årets jullåt 2023

  Det lackar mot jul och det hörs bjällerklang lite var stans. Enligt tradition har studenterna på musikproduktionsprogrammet vid Musikhögskolan Ingesund skrivit och producerat en ny jullåt med extra allt.

  I år är det Carl Utbult, låtskrivare och producent samt lärare på Ingesund, som har varit handledare för årskurs 1 på musikproduktionsprogrammet när de skrivit och producerat en jullåt tillsammans på den ordinarie låtskrivarkursen.

 • 2023-11-01

  100-åringen Ingesund tar sikte mot 2024

  Härom helgen firade Musikhögskolan Ingesund 100-årsjubileum i dagarna två. Det gavs stor konsert med flera gästartister samt Ingesunds stora symfoniorkester och solister. Under lördagens konsert delade Westra Wermlands sparbank ut en donation till Musikhögskolan Ingesund och ett konserttillfälle som det kommer att spraka om 2024.

  - Jubileet har varit ett väldigt långt projekt med många delar, helheten med historiska återblickar och den bredd som vi visade upp blev väldigt bra, säger Göran Lindskog, prefekt för Musikhögskolan Ingesund.

  Donation till konsert 2024

 • 2023-09-08

  Save the date för Ingesunds 100-årsjubileum

  Musikhögskolan Ingesund, som ursprungligen var Folkliga musikskolan på Ingesund, fyller 100 år och det ska firas i dagarna två till hösten. Helgen 13-14 oktober ges två större jubileumskonserter för att fira födelsedagsbarnet.

  Grundaren av Ingesundskolorna, legendaren Valdemar Dahlgren, startade parallellt med Västra Värmlands folkhögskola (senare namnbyte till Ingesunds folkhögskola) även Folkliga musikskolan 1923 med 35 deltagare från tio olika landskap. Genom åren resulterade detta i utbildning till musikstudieledare, även för kommunalverksamhet och skolans frivilliga musik.