Nyheter

 • 2020-02-27

  Musiklärarprogrammet håller hög kvalitet

  Musiklärarutbildningen, med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, vid Musikhögskolan Ingesund, Karlstads universitet har fått omdömet hög kvalitet i den nationella utvärdering som genomförts av Universitetskanslersämbetet, UKÄ.

  UKÄ har sedan hösten 2019 utvärderat kvaliteten på ämneslärarutbildningar, grundskolans årskurs 7–9 och gymnasieskolan. Utvärderingen omfattar bild, dans, idrott och hälsa, matematik, musik, samhällskunskap och svenska. Sex av åtta lärosäten, däribland Musikhögskolan Ingesund, fick omdömet hög kvalitet för ämneslärarexamen, musik i gymnasieskolan.

 • 2020-02-25

  Hallå där Rolf Landberg, lärare i slagverk på Musikhögskolan Ingesund...

  ... i dagarna har ni startat en kurs i traditionstrumslagning. Kan du berätta lite mer om den?

  - Först vill jag förklara begreppet traditionstrumslagning. Det finns många begrepp som egentligen betyder samma sak beroende vem man vänder sig till. Marschtrumslagning, militärtrumning, fälttrumslagning är några av dessa. Så det var svårt att sätta en rubrik på detta ämne. Vi valde till slut traditionstrumslagning eftersom det kändes mest övergripande och kan innefatta det som kursen innehåller, inklusive trumslagarhistorik.

 • 2020-02-19

  UKÄ-granskning av ämneslärarprogrammet klar

  Hösten 2018 startade Universitetskanslersämbetet, UKÄ, utvärderingen av alla ämneslärarutbildningar i landet. Nu har beslutet kommit. Drygt hälften av utbildningarna får omdömet hög kvalitet och knappt hälften ifrågasatt kvalitet. Karlstads universitet får både beröm och kritik.

  I utbildningsutvärderingarna av lärarutbildningen granskas kvaliteten på alla förskollärar- och grundlärarutbildningar, ämneslärarutbildningar på grundskolans och gymnasieskolan samt yrkeslärarutbildningar. Hösten 2018 startade utvärderingen av ämneslärarutbildningen och för Karlstads universitets del har beslut nu kommit om ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan för undervisningsämnena idrott och hälsa, matematik, musik, samhällskunskap samt svenska.

 • 2019-12-17

  P4 Värmland sänder direkt från Ingesund

  P4 Värmland besöker idag Musikhögskolan Ingesund och sänder live mellan klockan 10.00-13.00.

  Idag tisdag sänder P4 Värmland direkt från Musikhögskolan Ingesund. Varje halvtimme spelar våra studenter livemusik i olika genrer och konstellationer. Det varvas med samtal och prat om musikhögskolans vardag och verksamhet. Tune in kl 10.00.

 • 2019-12-06

  Årets jullåt från Ingesund heter "Vinterdröm"

  För femte året i rad släpper studenterna på Ingesund en jullåt. Traditionen förs vidare, men i år bryts mönstret av låtar på engelska och texten blir för första gången på svenska.

  Årets låt, ”Vinterdröm” framförs av Ingesunds Christmas Ensemble med Elin Zampieri och Philip Wilson på sång. Under ledning av Carl Utbult, programledare för musikproduktionsprogrammet har studenterna skrivit och producerat den femte jullåten från Ingesund.

  - När vi vi började projektet var vi ganska eniga om att vi ville göra låt på svenska, och i och med att klimatförändringarna blivit tydligare än någonsin de senaste åren ville vi gärna belysa detta i vår text på en snyggt sätt, säger Olivia Ahltorp, förstaårsstudent på musikproduktionsprogrammet. 

 • 2019-10-25

  Njut av storslagen symfoni i allhelgonahelgen

  Under höstens enda högtid har du möjlighet att uppleva Gustav Mahlers så kallade Uppståndelsesymfoni, antingen i Brunskogs kyrka eller Karlstads domkyrka. Konserterna är ett samarbete mellan Wermland Opera och Musikhögskolan Ingesund.

  Symfoni nr 2 i c-moll, som kräver både sopran- och altsolist, en stor blandad kör och en enorm orkester, fullbordades 28 december 1894. Den framfördes i sin helhet för första gången i Berlin den 13 december 1895 under Mahlers ledning. Efter Klopstocks dikt kallas symfonin ofta Uppståndelsesymfonin, men Mahler själv gav den aldrig någon titel. Med ett flitigt användande av marscher, danser och folkvisor, blottar Mahler kontrasterna och splittringen som utmärker tiden strax före första världskriget. Hans musik slits mellan glädje och sorg, tro och tvivel, extas och förtvivlan.