Nyheter

 • 2017-03-30

  Världskänd klarinettist blir adjungerad professor vid Musikhögskolan Ingesund

  Andreas Sundén är en av Nordens främsta klarinettister och en internationellt efterfrågad pedagog. Nu knyts han till Musikhögskolan Ingesund, Karlstads universitet, som innehavare av Wettergrenprofessuren i två år med start i höst.

  Andreas Sundén är känd internationellt som en av de ledande klarinettisterna i den unga generationen av musiker från Skandinavien. Han kombinerar ett engagemang som solist med orkesterspel och är en aktiv kammarmusiker. Som pedagog har han undervisat studenter som idag är framgångsrika musiker i såväl nordiska som internationella orkestrar.

 • 2017-03-21

  Ingesundstudent vinnare av Nordic Piano Competition 2017

  Nordic Piano Competition 2017 avgjordes i helgen på Musikhögskolan Ingesund. Vinnaren blev Daumants Liepins, student på just Ingesund.

  Det var första gången Nordic Piano Competition anordnas på annan ort än Malmö. Under en hela vecka kom 35 unga konsertpianister från hela norden att tävla i utslagstävling i 4 rundor. Veckan avslutades med en final tillsammans med Wermland Operas orkester där 3 finalister spelade varsin pianokonsert.

  - Nivån på spelet var enastående högt, säger Julia Dahlkvist, professor i piano och konstnärlig ledare för tävlingen. Det är särskilt glädjande med tanke på att fler än någonsin sökte till tävlingen. Det finns många oerhört skickliga pianister i Norden!

 • 2016-12-19

  Sprakande Eldkonst lyste upp decemberkvällen

  Fredagskvällens Eldkonst lockade storpublik till Sandgrundsudden i Karlstad. På temat I tidens spegel skapade studenter från innovations- och designprogrammet, musik, dans och bild en magisk berättelse om nutid och urtid, om dåtid och framtid.

  Kvällen började med en föreläsning av idéhistorikern Kristian Petrov – Ur led är tiden, tankar om tid i olika kulturer genom tiderna. Den västerländska tidsuppfattningen med en rak sträcka från en stund till en annan, från början till slut, är bara ett sätt att tänka om tid. I den linjära tiden är det är lätt att tänka att den tid som varit inte spelar någon roll för den tid som kommer. Men i andra tider och kulturer finns cirkulär tid och parallell tid.

 • 2016-12-06

  Bring out the joy- årets jullåt drar in pengar till Rädda Barnen

  Äntligen är det dags för uppföljaren av fjolårets julsuccé, Christmas is You, som spreds som en löpeld. Musikhögskolan Ingesunds studenter på kursen, ”Producent, Låtskrivare och Entreprenör” hoppas kunna dra in ännu mer pengar med låten Bring out the joy. I år går intäkterna till Rädda Barnen.

  Förra året skänkte studenterna alla intäkter till Musikhjälpen. I år går intäkterna till Rädda Barnen. Med musiker från världens alla hörn satsar de för att nå ut med sitt budskap: att julen handlar om familj och en förenande gemenskap mellan människor. 17 låtskrivare, 18 producenter, två sångare, Ingesunds stråkorkester, en blåsensamble och en maffig kör, skapar tillsammans Bring Out the Joy.

 • 2016-11-10

  Proprefekt för Konstnärliga studier utsedd

  Proprefekt för Institutionen för konstnärliga studier är nu utsedd. Göran Lindskog, idag studierektor vid samma institution, blir från årsskiftet ny proprefekt.

  Göran Lindskog är förutom studierektor, även lärare vid Musikhögskolan Ingesund.

 • 2016-11-09

  Ansökningstiden för Konstnärlig kandidat musiker börjar 1 december

  Ansökningstiden för konstnärlig kandidat musiker är förlagd till 1 december till 15 januari för att antagningsproven ska hinna genomföras. Det är också den normala ansökningstiden för de flesta musikhögskolor i Sverige.

  - Alla sökande till programmet kommer att få chansen att visa upp sin förmåga på sitt huvudinstrument, säger Ragnhild Sandberg Jurström, programledare på Musikhögskolan Ingesund. Det handlar om teknik och att kunna visa förmåga att gestalta och kommunicera musik.