Nyheter

 • 2017-01-17

  Forskare utvecklar internationella spetsutbildningar

  Internationella online-kurser med stark anknytning till de mest framgångsrika forskningsmiljöerna och direkt anpassade till yrkesverksamma. Det kommer att kunna erbjudas vid Karlstads universitet tack vare ett utvecklingsprojekt i samarbete med en rad ledande företag och med stöd från KK-stiftelsen.

  KK-stiftelsen har beviljat Karlstads universitet 6 miljoner kronor under 2017-2019 för att utveckla och genomföra nätbaserade spetsutbildningar på avancerad nivå. Utbildningarna kommer att utvecklas i nära samarbete med ledande företag inom olika branscher, till exempel Valmet, BillerudKorsnäs, MacForum och Idea2Innovation Sweden. Kurserna utvecklas av forskare inom några av universitetets starkaste forskarmiljöer: CTF - Centrum för tjänsteforskning, CS - Datavetenskap och CMM- Karaktärisering och modellering av material.

 • 2017-01-12

  Kursen som lär studenter att tänka som entreprenörer

  När de flesta hör ordet ”entreprenör” tänker de på en företagare. Men begreppet är betydligt bredare än så. Studenter vid Handelshögskolan i Karlstad har under hösten arbetat med ett skarpt uppdrag och tränat sin förmåga att omsätta idéer till verklighet.

  Universitetet har i uppdrag att stimulera entreprenöriellt tänkande och förbereda sina studenter för arbetslivet. Idag ses entreprenöriell kompetens som en viktig kompetens inom alla möjliga ämnen och områden. Entreprenörskap handlar om att omsätta idéer till verklighet och skapa värde för andra – oavsett vad en jobbar med. Med andra ord: studenterna ska ha kunskap och förmåga att använda den kunskapen till nytta för andra.

 • 2016-12-20

  Webb- och multimediastudenter IT-ansvariga för Hotspot 2017

  Webb- och multimediastudenterna Klara Jonsson och Olle Nyrén är IT-ansvariga för 2017-års Hotspot.

  Berätta lite kort om er själva och era studier.
  - Vi som är IT-ansvariga i årets Hotspot-projekt heter Klara Jonsson och Olle Nyrén.

  Olle: Jag heter Olle, är för tillfället 24 år, och pluggar andra året på Webb och Multimedia-programmet. Utöver studierna extrajobbar jag som frilansande webbutvecklare på en webbyrå i Karlstad, och som biografmaskinist på en biograf i Kristinehamn. Inom informatik är kodning mitt favoritområde, och jag försöker alltid att skriva effektivt och lättläst.

 • 2016-12-19

  CTF doktorand får stipendium för utlandsstudier

  Kotaiba Aal, doktorand vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstad universitet, har fått ett Hedelius stipendium på 100 000 kr för att besöka Texas State University i San Marcos, USA, där han ska arbeta med sin doktorsavhandling.

  Kotaiba Aal kommer att spendera ett halvår som gästdoktorand vid Texas State University i San Marcos. Under sin vistelse kommer han att arbeta tillsammans med professor Ray Fisk och Linda Nasr på en vetenskaplig artikel inom området Service ecosystem transformation. Han kommer också att delta i en skrivarkurs vid Writing Centre at Texas State University.

  Kotaiba Aal är doktorand i företagsekonomi vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, och knuten till MIT, Forskarskolan Management och IT.

 • 2016-12-19

  Mindre stress i julhandeln med hjälp av armband

  Så här i jultider blir vi allt mer stressade och påverkade av trängsel och hög ljudvolym i butikerna. Hur kan vi göra julhandeln mindre stressig? Om det handlar en aktuell studie vid Karlstads universitet.

  I studien undersöker forskarna Anders Gustafsson och Poja Shams vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, hur man kan minska stress i köpsammanhang. Detta med hjälp av ett aktivitetsarmband.

  - Vi har tagit hjälp av ett avancerat aktivitetsarmband för att studera vilka faktorer som ligger bakom stressen och hur man kan mildra dem, säger Anders Gustafsson, professor i företagsekonomi.

 • 2016-12-15

  Hallå där Jessica Westman, doktorand i psykologi vid CTF…

  … du har blivit utvald av Universitetskanslersämbetet som bedömare till utvärderingen av forskarutbildning i psykologi och tillämpad psykologi. Hur gick detta till?

  - Jag blev nominerad som bedömare, doktorandrepresentant, till utvärderingen av kollegor vid psykologiavdelningen på Karlstads universitet och efter att tackat ja till uppdraget blev jag utvald av Universitetskanslersämbetet, UKÄ.