Nyheter

 • 2017-06-16

  Ny kunskap och anställning efter uppsats om effektivare godshantering i hamnar

  Karlstads universitets arbete med integrerad samverkan mellan akademi och näringsliv fortsätter. Informatikstudenten Angelica Gustafsson har prisats för sin C-uppsats som är en fallstudie av hur ett företag som levererar systemlösningar arbetar tillsammans med två hamnbolag för att skapa effektivare hantering av gods i hamnar.

  När det gäller hamnverksamhet går det alltid att förbättra logistiken. Tid och pengar finns att spara för de inblandade parterna. Fartygen behöver ligga mindre tid vid kaj, lastbilarna behöver vänta kortare tid på att få sina containrar och slutkunderna behöver inte vänta lika länge på sina beställda varor. Att ha system för automatiskt elektroniskt datautbyte som håller god kontroll på innehållet i olika containrar och i vilken ordning de ska lastas och lossas i hamnarna är en framgångsfaktor.

 • 2017-06-09

  Anders Gustafsson får RJ Sabbatical

  Femton forskare får i år anslag från Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond, RJ, för att forska på heltid upp till ett år. En av dessa är Anders Gustafsson, professor i företagsekonomi vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet.

  – Det känns fantastiskt roligt! Jag har samarbetat med olika företag under lång tid och fått tillgång till fantastiska forskningsdata, men har inte haft tid att omsätta forskningen till vetenskapliga artiklar. Anslaget ger mig möjlighet att färdigställa tre artiklar. Två artiklar baseras på ett globalt dataset med mer än 2.5 miljoner observationer från 47 olika länder där vi studerat hur kundupplevelser påverkas av marknadsstrukturer, kulturella aspekter och kanaleffekter (Internet, butik, katalog) samt vilket mål kunden försöker lösa med leverantören.

 • 2017-06-07

  ITQ - nätverket samlade IT-kvinnor

  IT som passion var årets tema på ITQ -dagen den 31 maj. Inbjuden talare var Erika Malmberg, kriminalinspektören som sadlade om och nu jobbar med informationssäkerhet - och en av Sveriges supertalanger 2017.

  På ITQ-dagen berättade Erika Malmberg om sin "resa" från kriminalinspektör till rådgivare kring informationssäkerhet och partner på CloudPro. Hon har även deltagit i Genikampen och Veckans affärer utsåg henne nyligen till en av Sveriges supertalanger 2017 i kategorin "Influenser". Av många viktiga budskap som Erika Malmberg lyfte kan nämnas vikten av att ta tillvara de möjligheter som bidrar till att bygga de erfarenheter som sedan gör stor skillnad.

 • 2017-06-05

  Musikbranschen utifrån ett tjänsteperspektiv

  Musikbranschen har liksom som många andra branscher förändrats radikalt i takt med digitaliseringen. Vad är det egentligen som sker när en bransch digitaliseras och hur har musikbranschen påverkats utifrån ett tjänsteperspektiv? Det undersöker forskare vid CTF i ett aktuellt forskningsprojekt.

  Projektet fokuserar på digitaliseringens påverkan på musikbranschen utifrån ett tjänsteperspektiv och drivs inom ramen för interregprojektet MINS, Music Innovation Network Inner Scandinavia.

 • 2017-06-01

  Ny ordförande för CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet

  Malin Thorsèn, vd och grundare av Bright Planet AB, blir ny ordförande för CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet.

  Utöver ordföranden har styrelsen följande externa ledamöter: Hans Karlsson, SKL, Peter Rover, Effect Managemet, Christina Öberg, Örebro universitet, Jonas Matthing, RISE, Anders Tufvesson, Ninetech, Sofi W. Elfving, Ericsson, Vilhelm Jensen, Nordea, Kathrine Löfberg, Löfbergs, och Michael af Kleen, Differ.

 • 2017-05-17

  Succé för Karlekon i SM

  En femteplats av 22 tävlande lag - det blev resultatet för Karlekon när SM i ekonomi avgjordes under helgen.

  I år har totalt 141 lag från olika universitet i Sverige deltagit tävlingen från start. När SM avgjordes i Luleå under helgen fanns 22 lag kvar - däribland Karlekon-trion Viktor Karlsson, Tobias Ahlberg och Axel Bergström från Handelshögskolan vid Karlstads universitet. Laget slutade på en femteplats.