Nyheter

 • 2022-05-13

  Föreläsare från universitetet i Baskien stärker Handelshögskolan

  Markel Villamediana är föreläsare och forskare vid universitetet i Baskien och undervisar i kurser relaterade till marknadsföring, internationalisering och strategisk ledning. Handelshögskolan välkomnar Markel till kursen International Business Environments.

  - Innan min universitetskarriär har jag haft jobb relaterade till mitt studieområde som är marknadsföring, företagsekonomi och kommunikation. Jag arbetade på avdelningen för internationalisering på ett utbildningscenter där jag fick möjlighet att delta i ett utbildningsprojekt i Slovakien finansierat av Europeiska Unionen. Jag har också arbetat i Österrike och Portugal på olika företags marknadsavdelningar.

 • 2022-05-12

  Ny docent i företagsekonomi

  Jakob Trischler har befordrats till docent i företagsekonomi vid Karlstads universitet. Han forskar om hur användare kan involveras i arbetet med att hitta innovativa lösningar på nutida och framtida samhällsutmaningar – till exempel för att minska matsvinnet i våra hushåll.

  Grattis till din befordran! Kan du berätta om din forskning?

 • 2022-05-10

  Filippinskt utbytesuniversitet fokuserar på FN:n globala mål

  University of Philippines Diliman och Handelshögskolan har likvärdiga utvecklingsmål inom hållbarhet. Kvalitetsutbildning, jämställdhet och klimatåtgärder – tre sätt att engagera sig för en bättre framtid för alla.

  Med mer än tjugo tusen studenter och sitt tydliga hållbarhetsarbete är University of the Philippines Diliman ett utmärkt universitet att göra din utbytesperiod på.

  Studenter och personal på the University of Philippines Diliman arbetar med en miljömässig hållbarhetspolicy. De styrs av följande principer, som även delas av Handelshögskolan:

 • 2022-05-10

  Guldpokal till tävlande jurister vid Handelshögskolan

  Studenterna Tova Edwinson och Isa Movitz utsågs till bästa kärandelag och Handelshögskolan vid Karlstads universitet utsågs till bästa lärosäte i tävlingen SM i juridik.

  SM i juridik sker i två skilda etapper. Inledningsvis hålls en lokalfinal med en särskild fråga som utgångspunkt där lagen delas in två och två och möter varandra som motparter i en skriftväxling och en efterföljande förhandling. Målet är att efterlikna en riktig domstolsprocess så mycket som möjligt. Riksfinalen som Handelshögskolans lag nu vann var den andra av tävlingens två etapper och genomfördes i Högsta domstolen.

 • 2022-05-06

  Handelshögskolan deltog i internationell konferens i Rwanda

  M4D 2022-konferensen startade 2008 i Karlstad och ingår i en serie som behandlar enkel men effektiv kommunikationsteknik för utvecklingsländer. I år arrangerades konferensen i Rwanda med University of Rwanda som värd.

  Ämnet Informatik vid Handelshögskolan har varit drivande bakom M4D-konferenserna sedan starten 2008. Vid årets konferens märktes bland annat Internet of Things-applikationer för jordbrukare på landsbygd - både drönare och maskininlärning för exempelvis bildigenkänning.

 • 2022-05-02

  Räntehöjning för att kyla ekonomin

  Tommy Bergquist, fastighetsekonom och adjunkt vid Handelshögskolan, svarar på frågor om Riksbankens höjning av reporäntan.

  Reporänta – vad är det?

  - Den är den ränta som gäller mellan Riksbanken och övriga banker när dessa behöver låna eller placera pengar, man kan säga att reporäntan är bankernas ”inlåningsränta”. Den har tidigare varit 0 procent, dvs att bankerna inte fått ränta på sina pengar hos riksbanken.