Nyheter

 • 2017-07-13

  Första antagningen till studier vid Karlstads universitet klar: Högt tryck på juristprogrammet

  Idag, torsdag, får drygt 13 000 personer besked om att de har antagits till en utbildning vid Karlstads universitet i höst. Över 4 000 antas till program, vilket är en ökning med omkring 90 personer. Det är framför allt juristprogrammet på Handelshögskolan vid Karlstads universitet som står för ökningen.

  I eftermiddag får alla som sökt till en utbildning på landets universitet och högskolor besked om de är antagna, placerade som reserv eller strukna efter det första urvalet. Den som har blivit antagen eller placerad som reserv måste svara senast den 28 juli för att behålla sin plats inför höstens studier.

  Till Karlstads universitet antas sammanlagt 4 040 personer till program, jämfört med förra höstens 3 948 och det är främst juristprogrammet som står för ökningen. Juristprogrammet antar 110 personer och 2 558 personer är placerade som reserver.

 • 2017-07-05

  IT i vården växande forskningsområde i Europa

  E-hälsa och mobila tjänster inom hälso- och sjukvård utvecklas starkt inom Europa.
  - Informationssystem för hälso - och sjukvården förväntas bli ett stort forskningsområde i Europa de kommande åren. Det menar Bridget Kane, lektor i informatik vid Handelshögskolan, nyligen hemkommen från en studieresa till Danmark.

  Bridget Kane deltog i ett tre dagar långt studiebesök i Danmark med fokus på hälso-och sjukvård. Besöket arrangerades av irländska Centre for Health Policy and Management vid Trinity College och gruppen bestod av alumner från Trinity College's masterprogram i healthcare management samt forskare inom området.

 • 2017-07-04

  Digitalisering och samhällets utmaningar diskuterades i Almedalen

  Den 3 juli fanns forskaren Jörg Pareigis på plats i Almedalen för att diskutera det digitala samhällets utmaningar.

  Digitalisering är en kraft som påverkar alla samhällssektorer. Den utmanar befintliga strukturer och öppnar för nya möjligheter för hur vi lever, konsumerar, roar oss, reser, utvecklar och upprätthåller sociala relationer, hur varor och tjänster produceras, hur vi utvecklar och kommunicerar kunskap och hur vi gör affärer.

 • 2017-06-26

  Månadens blogg: Sommar - en tid till eftertanke

  Nu är det slut på ytterligare ett arbetsår. Jag har haft en lugn sista läsperiod när det gäller undervisning det här året, men ändå är jag inte klar med rättning av tentor och inlämningsuppgifter. (Om ni undrar varför, så är mitt svar: ”Det går långsamt, jag tror att jag är lite trött”.) Och inte är det skönt att vara utan studenter heller, så jag blir glad varje gång någon student letar sig till mitt kontor och efterfrågar hjälp och jag får lite sällskap. Men nu börjar det äntligen bli lite tid för eftertanke: Är jag bara en curlare?

  Jag sitter här och funderar på vad jag har gjort sedan förra sommaren. Har jag gjort något nyttigt? Ibland får man för sig att man har gjort något bra när man har haft en kurs. Men vad är egentligen bra? Är det att vara snäll och ställa krav som alla klarar? Eller är det att ställa höga krav och förvänta sig progression?

 • 2017-06-21

  Studenters kreativitet står i fokus i möte med arbetsgivares skarpa uppdrag

  Ett av Skandinaviens stora ingenjörsföretag, COWI, tog hjälp av Karlstads universitets nya verktyg Cre8 för att få inspiration till en av sina stora frågor inför framtiden; Hur kan man tjäna pengar utan att ta betalt per mantimme?

  - Vi har i alla tider haft en affärsmodell som bygger på att ta betalt för ingenjörstjänster per mantimme, säger Uno Olsson, kontorschef på COWI.
  - Nu ville vi få hjälp med kreativt tänkande om hur en annan affärsmodell skulle kunna se ut inför framtiden. Och vi fick verkligen del av kreativa tankar som vi själva inte tänkt på tidigare.

 • 2017-06-16

  Ny kunskap och anställning efter uppsats om effektivare godshantering i hamnar

  Karlstads universitets arbete med integrerad samverkan mellan akademi och näringsliv fortsätter. Informatikstudenten Angelica Gustafsson har prisats för sin C-uppsats som är en fallstudie av hur ett företag som levererar systemlösningar arbetar tillsammans med två hamnbolag för att skapa effektivare hantering av gods i hamnar.

  När det gäller hamnverksamhet går det alltid att förbättra logistiken. Tid och pengar finns att spara för de inblandade parterna. Fartygen behöver ligga mindre tid vid kaj, lastbilarna behöver vänta kortare tid på att få sina containrar och slutkunderna behöver inte vänta lika länge på sina beställda varor. Att ha system för automatiskt elektroniskt datautbyte som håller god kontroll på innehållet i olika containrar och i vilken ordning de ska lastas och lossas i hamnarna är en framgångsfaktor.