Begreppet Quiet quitting har blivit ett hett samtalsämne i arbetslivet. Enligt en ny studie handlar det inte bara om lata medarbetare eller krävande unga. Alexandre Sukhov, nybliven docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan och forskare vid Centrum för tjänsteforskning (CTF), är en av studiens författare.
Quiet quitting innebär att anställda slutar engagera sig mer än nödvändigt - de gör sitt jobb men inget utöver det.
Jonas Björk tog examen från Fastighetsekonomiprogrammet 2014. Den 27 mars utsågs han till Årets kontorschef 2024 av Guldhemmet.
Jonas, varför tror du att just du har fått utmärkelsen Årets kontorschef?
– Jag tror att mitt moderna och anpassade ledarskap imponerat på juryn. Att vara en engagerad ledare i gänget snarare än en traditionell chef har skapat en arbetsplats där mina medarbetare mår bra och presterar bra.
Jasper, du är lektor i informatik vid Handelshögskolan och Centrum för tjänsteforskning (CTF) - berätta om din bakgrund innan Karlstads universitet.
– Jag var lektor i användarcentrerad design vid designfakulteten på Tekniska universitetet i Delft, Nederländerna. Jag har alltid haft fokus på hur organisationer kan utveckla tjänster, system och produkter som passar människor – som fungerar för dem.
– Utöver det akademiska har jag också varit ståuppkomiker och krönikör.
Tomas Gustavsson, lektor i informatik, och Nina Löfberg, lektor i företagsekonomi är Handelshögskolans nya proprefekter.
– Som prefekt på Handelshögskolan kommer det att bli roligt och utvecklande att få möjlighet att arbeta tillsammans i ett ledningsteam med både institutionsövergripande och ett närmare ämnesspecifikt fokus.
Together with 32 business schools from across the Nordic region, Karlstad Business School has submitted a joint statement to the accreditation body AACSB in response to its recent update to the guiding principles and interpretive guidance for AACSB’s Business Accreditation Standards.
Education and research should always remain independent of political pressures and uphold the principle of academic freedom for all.
John-Erik Hassel är nybliven doktor i företagsekonomi vid Handelshögskolan och Centrum för tjänsteforskning (CTF) och har forskat kring venture builders.
John-Erik Hassel, berätta om din forskning
– Den handlar om att förstå en relativt ny aktör i entreprenöriella ekosystem som kallas venture builders och hur de kan förstås i ett större sammanhang.
Mia Larson, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan och Centrum för tjänsteforskning (CTF) och Cecilia Cassinger, docent i strategisk kommunikation vid Lunds universitet är aktuella med artikeln ”Platform Stories: The Role of Ideological Narratives in the Development of a Tourism Sharing Business Model”.
Mia Larson, berätta om artikelns innehåll
– Den handlar om hur en entreprenör inom äventyrsturism skapar en ny digital delningsplattform.
Svenska staten vill låna en summa med elva nollor. Det är många även när det gäller nationalekonomi. Men hur går det till att hantera sådana stora summor, hur betalas de tillbaka och hur blir det med Sveriges statsskuld efter ett sådant jättelån?
Lazarus Fotoh, du har nyligen disputerat i företagsekonomi vid Handelshögskolan. Berätta om din forskning.
- Eftersom teknikens påverkan på revision ännu är oklar är min forsknings roll att undersöka och förbättra vår förståelse av hur både avancerad och mindre avancerad teknik förändrar revisioner och hur de utförs.
Tjänsteinnovationsdagen byter namn till Kundinnovationsdagen och genomförs på KCCC den 27 maj 2025.
– Centrum för tjänsteforsknings (CTF) kunskap om vad kunder behöver, upplever och gör är väldigt eftersökt, säger Per Kristensson, föreståndare och professor i psykologi vid Karlstads universitet.
CTF vid Karlstads universitet är ett ledande forskningscentra i Europa med fokus på hur organisationer, privata och offentliga, skapar värde för kunder, patienter och invånare.
Studenterna fick möjligheten att testa nya demos skapade av forskare och professionella utvecklare.
– Eftersom kursen är baserad på vetenskaplig litteratur togs det här praktiska inslaget väl emot av studenterna, som också efterfrågade fler praktiska workshops där de kan utveckla sina egna demos i framtiden, säger Ala Sarah Alaqra.
Ala Sarah Alaqra, kursansvarig för ISAD19 och programledare för SAINF på Handelshögskolan vid Karlstads universitet, berätta vad gästföreläsn
Hur kan affärsmodeller förlänga lastbilars livslängd och göra dem cirkulära? Vilka krav ställer olika intressenter och hur påverkas affärsmodeller, tjänstedesign och produktdesign? Dessa frågor står i fokus för forskningsprojektet Re:Value – ett samarbete mellan industri och akademi.
För att framtida cirkulära erbjudanden ska accepteras i transportindustrin måste de möta branschens utmaningar och förväntningar.
Idag delade Karlstad Studentkår ut priset till Årets lärare 2024. Vinnaren heter Jonas Axelsson och han är lektor i arbetsvetenskap på Handelshögskolan!
Det var en rörd och överväldigad Jonas som fick motta diplom och blommor av Jonathan Strömberg som är utbildningspolitiskt ansvarig på kåren.
Första omgången av kursen är genomförd och studenterna Maria Oliva och Thibault Vainer är mycket nöjda.
– Den här kunskapen kommer jag garanterat att ha nytta av i mitt framtida yrkesliv, säger studenten Maria Oliva.
– När vi skapade kursen så gjorde vi det utifrån en idé om att studenter behöver öva på att kommunicera i många av livets olika situationer, säger John Johansson, adjunkt i företagsekonomi vid Handelshögskolan.
Hur kan företag och organisationer anpassa sig för att skapa bättre kundupplevelser och mer hållbara affärsmodeller? Det är frågor som besvaras i Tjänstepodden. Tjänstepodden är ett resultat av de kurser för yrkesverksamma som projektet ISE erbjuder.
Med start den 20 mars kommer det ett nytt avsnitt av Tjänstepodden varje vecka under tio veckor.
Pontus Lindqvist, Property Asset Manager på Novier och alumn från Fastighetsekonomiprogrammet vid Handelshögskolan, har fått pris för årets fastighetsförvaltare i kategorin lokal av AFF (Avtal för fastighetsförvaltning) i samarbete med Förvaltarforum.
Med motiveringen "En kunnig och engagerad förvaltare med kombinerat affärssinne och teknisk förståelse.
Nick Dimitrievski, lektor i skatterätt vid Handelshögskolan, du har nyligen publicerat en artikel i JT, en av Sveriges mest framträdande juridiska tidskrifter. Din studie visar att rättsdogmatiken, som sedan gammalt varit juristernas metodologiska arbetsverktyg står sig stadigt stark trots diskussioner om tvärvetenskaplig utveckling.
– Ja, det stämmer.
Doktorander från framförallt humaniora och samhällsvetenskap fick ta del av föreläsningen Roundabout Law - how the law guides your life whether you know it or not.
Matthew Dyson, professor i civil och straffrätt vid Oxfords universitet, är en framstående forskare inom juridik och har handlett mängder av doktorander.