Nyheter

  • 2024-10-08

    Norden består numera av 13 länder?

    Den första nordiska konferensen för doktorandhandledare har nu gått av stapeln här på Karlstads universitet. Med stor uppslutning från 13 länder och 42 lärosäten, kan man ju undra hur stort Norden är, men som en av deltagarna sa ”Norden har växt”.

    – Det har varit några intensiva men mycket givande dagar, säger Roger Renström, docent i datavetenskap och arrangör av konferensen. Med hela 140 delegater från 13 länder och 42 lärosäten samt 70 konferensbidrag så får man säga att det blev väldigt lyckat. Det här var den första konferensen i sitt slag i Europa och vi valde att hålla den på engelska just för att möjliggöra deltagande även för delegater från utomnordiska länder. Det visade sig att det finns ett stort behov av den här typen av konferens och att det är samma frågeställningar överallt. 

  • 2024-10-07

    Akademisk högtid hyllar det vi kan åstadkomma tillsammans

    I takt med att löven på träden börjar skifta färg börjar det dra ihop sig till Akademisk högtid, en av årets största händelser vid Karlstads universitet och en tradition med gamla anor. I oroliga tider är det viktigt att slå vakt om enighet, samarbete och laganda och det som vi tillsammans kan åstadkomma, inte minst inom forskning. Den 18 oktober ska vi tillsammans promovera nya doktorer, hedersdoktorer samt installera våra nya professorer. Vi uppmärksammar också årets docenter, adjungerade professorer samt meriterade- och excellenta lärare.

    Tillsammans är årets tema för Akademisk högtid. Många av våra forskare på Karlstads universitet forskar i samarbete med andra forskare, inte sällan över ämnesgränserna. Något som stärker och för kunskap vidare efter att ha granskats och diskuterats ur många olika perspektiv. Att arbeta tillsammans skänker också arbetsglädje och stärker Karlstads universitet som lärosäte. 

    En fullspäckad dag med festliga förtecken

  • 2024-10-07

    Nytt fräscht utseende för torget utanför hus 11

    I april började ombyggnaden av torget utanför hus 11. Nu är det klart.
    Måndag 14 oktober firar Akademiska hus detta med officiell invigning klockan 10-14.

    Gradängerna vid den så kallade Amfiteatern, det vill säga torget mellan hus 11 och hus 1, har fräschats upp med högtryckstvätt och fått nya bänkar, trappsteg och inramats med staket överst. Nere på torget har en plantering med träd, buskar och perenner tillkommit med en sittgrupp på ena sidan och en scenyta på den andra. Och vid söderväggen utanför hus 11 står nya solbäddar. Torget har också fått mer effektfull och energisnål belysning samt ett högtalarsystem.

  • 2024-10-04

    Kick off för Hotspot 2025: ”Det bästa någonsin!”

    Nu är arbetet inlett inför Hotspot 2025.
    – Vi har en tradition här på Karlstads universitet att vi brukar säga att det här blir det bästa Hotspot någonsin. Och jag tror verkligen att Hotspot 2025 blir det bästa någonsin, säger projektledare Erica Jansson när projektgruppen samlas för en första träff och kick off vid lunchtid på fredagen.

    Totalt ingår 20 studenter i gruppen, men några hade förhinder vid inledningen av träffen som består av en eftermiddag med information, teambuilding-aktiviteter och avslutande middag på kvällen.

    Dan Guttke, som är chef för avdelningen för utbildningsstöd och biträdande universitetsdirektör, välkomnar projektgruppen och berättar om varför Hotspot är viktigt för Karlstads universitet.

  • 2024-10-03

    Karlstads universitet firade forskning och vetenskap under Forskarfredag

    Forskarfredag, Sveriges mest spridda vetenskapsfestival, firades nyligen runtom i landet, och Karlstads universitet var en av 21 svenska städer som deltog. Forskarfredag syftar till att öka allmänhetens intresse för forskningsfrågor och visa att vetenskap kan vara både rolig och en del av vardagen.

    Vid Karlstads universitet fick sju skolklasser möjligheten att delta i en spännande orienteringspromenad genom universitetets lokaler. Under dagen fick eleverna ta del av experiment, utställningar och föreläsningar som gav en inblick i den fascinerande världen av forskning som bedrivs vid universitetet.

  • 2024-10-02

    Svårt för socialtjänsten att nå de yngsta barnen

    Socialtjänsten når få yngre barn, de geografiska skillnaderna är tydliga, och barn med svensk bakgrund får mer insatser. Det visar en unik studie från SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) och Karlstads universitet.

    I dag presenterar SKR och Karlstads universitet de första nationella resultaten från NUSO (Nationell uppföljning av socialtjänstens omställning). Studien är den hittills största i svensk socialtjänst och gjord i samverkan med 134 kommuner och stadsdelar.

    Resultaten visar, bland annat, att äldre barn får fler insatser från socialtjänsten än yngre. Barn som utretts eller fått insats tidigare får också fler insatser vid återkommande utredningar än barn som utreds första gången. Det tyder på att socialtjänsten har svårt att komma in med insatser som når de yngsta barnen.