Nyheter
-
2024-08-22
Modersmålsundervisning ger bättre studieresultat
– Många forskare kan se att skolämnet modersmål förbättrar elevers studieresultat och läs- och skrivkunnighet, samtidigt som de får ökade språkkunskaper och en förstärkt flerspråkig identitet. Det säger Maria Dahlberg, adjunkt i svenska språket vid Karlstads universitet, som deltog i arrangerandet av nätverksdagen för modersmålslärare.
Cirka 140 modersmålslärare med representanter från 34 språk besökte Karlstads universitet när Regionalt utvecklingscentrum, Ruc, i samarbete med Skolverkets nätverk för Samordnare för nyanländas lärande, bjöd in till modersmålslärardagen. Dagen varvade föreläsningar med diskussioner.
-
2024-05-27
Svart-vit debatt om digital skolutveckling
”För varje komplext problem finns det ett enkelt svar – och det är fel”. Det är ett citat* som Christina Olin-Scheller, professor i litteraturvetenskapens didaktik och pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet, gärna använder sig av när det gäller digital skolutveckling.
– Det är dags att sluta leta efter de enkla svaren. Vi behöver förstå dessa frågor från ett fördjupat och mer nyanserat perspektiv.Christina Olin-Scheller var en av talarna när forskare med olika bakgrund gav sina perspektiv om digitaliseringen av skolan för skolans makthavare. Den digitala skolutvecklingen innebär många möjligheter, men också utmaningar. Går det att säga att mobiler i klassrummet bara är störande? Och är det bättre eller sämre att läsa på skärm?
-
2024-05-03
Ljus framtid för yrkeslärare förmedlades på Yrkes-SM
Den 23-25 april arrangerades Yrkes-SM i Karlstad och yrkeslärarprogrammet och VAL-projektet var på plats för att berätta mer om möjligheterna att bli yrkeslärare.
– Vi vill att fler ska få upp ögonen för att bli yrkeslärare, säger Maria Rundberget, utbildningssamordnare för Vidareutbildning av lärare, VAL, vid Karlstads universitet.
-
2024-04-04
Biologididaktikforskare och samhällsaktörer enade för biologisk mångfald
Forskare vid Karlstads universitet har startat ett nytt projekt, Lära och leva med insekter, som strävar efter att inte bara öka förståelsen för våra insekter utan också att utrusta samhället med verktygen för att skydda den biologiska mångfalden. Genom ett innovativt samarbete med olika aktörer i samhället tar projektet ett stort steg mot att bevara vår planets mångfald av liv.
- Vårt mål med projektet är att göra lärandet om insekter både roligt och engagerande samtidigt som vi aktivt arbetar för att skydda den biologiska mångfalden, säger Peter Lampert, projektledare. Vi strävar efter att göra en verklig skillnad genom samarbeten med skolor, utbildningsorganisationer, kommuner och bostadsföretag,
-
2024-03-18
Studenter och kommuner hittade varandra på Lärardagen
Den 12 mars arrangerades Lärardagen som i år hade temat ”att hantera läraryrkets utmaningar”.
– Det känns lite spänt men mest förväntansfullt nu när alla är på plats, sa Ida Erlandsson en av projektledarna, precis när mässan öppnade.I aulan hölls två intressanta föreläsare där Maria Wiman berättade om hur det är att arbeta som lärare det första året efter examen där hon gav tips på vad man kan tänka på. Bokstavspedagogen Alexander Skyttes föreläsning handlade om förebyggande, hanterande samt bearbetande åtgärder utifrån ett barnperspektiv där han gav flera exempel på hur han praktiskt har arbetet som idrottslärare.
-
2024-03-18
Grammatikdagen 2024 uppmärksammas på Karlstads universitet
Före eller innan, de eller dem – ja språk och grammatik väcker känslor. Men vad är egentligen rätt och fel, eller är språk och grammatik mer än så? På Grammatikdagen fredagen den 22 mars ägnar lärare, elever och lärarstudenter en hel dag åt frågor och funderingar kring grammatik och språk.
Grammatikdagen är ett nationellt evenemang som infaller fredag i vecka 12 varje år för att höja intresset för grammatik och språkstudier. I år anordnar Karlstads universitet för första gången ett evenemang med föredrag och frågesport under Grammatikdagen, som vänder sig till gymnasieklasser, lärarstudenter, lärare och andra språkintresserade.