Nyheter

  • 2025-05-06

    Karlstads universitet tog nästa steg i 6G-projektet

    Projektet 6G-PATH (6G-Pilots and Trials Through Europe) vid Karlstads universitet gick nu in i en ny fas där tekniken testades i praktiken. Målet med projektet är att utveckla utbildningen inom hälso- och sjukvård genom att använda avancerad kommunikationsteknik som 5G och 6G, i kombination med Extended Reality, XR och Virtual Reality, VR.

    En central komponent i projektet är användningen av en avancerad patientsimulator, en docka som kan efterlikna olika medicinska tillstånd och reaktioner. Med hjälp av 6G-teknik planeras det att dockan ska kunna användas i mer realistiska miljöer, såsom vid simulerade olycksplatser, vilket ger studenterna en mer autentisk träningsupplevelse.

    – Avancerad mobil teknik möjliggör interaktiv träning i miljöer som tidigare varit svåra att återskapa i klassrummet, säger Anna Brunström, professor i datavetenskap och projektledare för projektet vid Karlstads universitet.

  • 2025-04-08

    Forskare slår larm om insyn i krypterade appar

    Ett öppet brev och en debattartikel publicerades nyligen av tre forskare från Karlstads universitet och Chalmers, där de varnar för regeringens lagförslag om ökad insyn i krypterade appar. En av författarna är Simone Fischer-Hübner, professor i datavetenskap vid Karlstads universitet.

    Brevet som riktar sig till Sveriges regering och som fått stöd av 85 cybersäkerhetsforskare från svenska universitet, belyser problemen med lagförslaget om att brottsbekämpande myndigheter ska få tillgång till appar som Whatsapp och Signal. Forskarna vill lyfta fram de allvarliga risker som lagförslaget innebär för både individens integritet och för samhället i stort, enligt dem.

    Varför ett öppet brev?

  • 2025-04-04

    Testbädd som banar väg för säker tåguppkoppling

    Icomera, ett företag som utvecklar digital kommunikationsutrustning för tåg, har i över 10 år haft ett framgångsrikt samarbete med Karlstads universitet. Ett av de senaste resultaten av detta samarbete är testningen av Icomeras nya router i ett 5G Stand-alone (SA) nät via projektet DRIVE.

    Att testa Icomeras router i ett 5G SA nät innebär att företaget kan säkerställa att deras utrustning fungerar optimalt med den nya 5G SA tekniken, som kommer att rullas ut i Sverige under nästa år. 

    – Detta är extra viktigt för att kunna garantera snabb och stabil dataöverföring ombord på tåg, vilket påverkar upplevelsen för passagerarna. Icomera får nu möjlighet att testa sin utrustning innan 5G SA kommer i kommersiell drift, vilket ger oss ett försprång när 5G-nätet kommer igång på allvar, säger Claes Beckman från Icomera.

  • 2025-03-10

    Students examensarbete används i 5G forskning

    I projektet DRIVE används en så kallad MEC-simulator där studenten Douglas Wilhelmsson fick möjlighet att genom sitt examensarbete utveckla modellen.

    I takt med att 5G, IoT och AI utvecklas krävs en infrastruktur som snabbt och säkert kan hantera enorma datamängder. MEC (Multi-access Edge Computing) är en simulator för att testa och utveckla edge computing-lösningar inom 5G och nätverksinfrastruktur.

  • 2025-02-07

    STUDENTER VID DATAVETENSKAP FÅR MENTORER FRÅN NÄRINGSLIVET

    Karlstads universitet satsar på att stärka kopplingen mellan utbildning och arbetsliv genom Campus Connect, en samverkansmodell där studenter får möjlighet att nätverka med företag och organisationer. Under våren 2025 startar Campus Connect ett mentorsprogram inom datavetenskap.

    Studenter i årskurs två på kandidatprogrammet i datateknik och årskurs fyra på civilingenjörsprogrammet datateknik, erbjuds att få en egen mentor från näringslivet. Syftet är att mentorerna kan dela med sig av värdefulla insikter, att studenterna ska få möjlighet att kunna skapa sig ett nätverk och därmed underlätta steget från studier till arbetsliv. 

    6 februari var det dags för mentorerna och studenterna att träffas för första gången. 

  • 2025-01-17

    Projektet 6G-NTN-E får 28 MSEK för att utveckla framtidens trådlösa nätverk

    Projektet " Foundational Algorithms, Protocols, and Systems for Multi-Tier 6G-Non-Terrestrial Networks Integrated Communication and Environmental Sensing (6G-NTN-E)" har tilldelats ett bidrag på 28 MSEK av Vetenskapsrådet.

    Bidraget sträcker sig över en fyraårsperiod och är en del av Vetenskapsrådets utlysning för att stödja forskningsmiljöer inriktade på sjätte generationens trådlösa system (6G). Denna utlysning är en del av regeringens initiativ att utveckla nästa generations trådlösa system (6G) och syftar till att stödja uppbyggnaden av starka forskningsmiljöer, där forskarteam arbetar mot ett gemensamt forskningsmål med två eller flera parter.