Nyheter

 • 2019-06-27

  Ny modell rankar hur säkra appar är

  Appar har blivit en viktig del i våra liv. De guidar oss för att hitta rätt väg, talar om för oss att röra på oss mer, och tipsar om annat som vi vill ha hjälp med i vardagen. För att fungera registrerar de var vi är, vad vi säger och vad vi gör. Men, kan vi lita på hur apparna hanterar vår personliga information? Nu har forskare vid Karlstads universitet tagit fram en modell för att beräkna hur integritetsvänlig en app är.

  – Många appar har tillgång till funktioner i våra telefoner som de inte behöver för att fungera. Varför behöver min träningsapp ha åtkomst till min kamera och kontaktlista? säger Lothar Fritsch, docent i datavetenskap vid Karlstads universitet. I dag finns inget system som rankar hur mycket som apparna tar del av våra privatliv.

 • 2019-06-20

  Mobilt bredband fortfarande långt efter i prestanda

  Mobilt bredband ger 30 procent lägre prestanda än vanligt bredband. Det visar en ny studie som Karlstadforskaren Mohammad Rajiullah presenterade den 13-17 maj vid den topprankade (A*) konferensen: The web Conference 2019 i San Francisco, USA.

  Smartphones och mobilt bredband har revolutionerat hur människor använder webben. Konsumenter ställer höga krav på användarvänlighet och snabb uppkoppling, och företagen tävlar om att nå samma höga prestanda som det fasta nätet.

 • 2019-06-10

  Maskininlärning sänker underhållskostnaderna på Uddeholm AB

  Ansikts- och taligenkänning, cancerdetekteringsalgoritmer, självkörande bilar och många andra tekniska innovationer har gjort att artificiell intelligens, AI, har blivit ett hett ämne. Den 23 maj gästades universitetet av Erik Hallin, dataanalytiker vid Uddeholm AB som berättade hur han arbetar med maskininlärning, en av AI:s kärnkomponenter, för att uppnå förutsägbart underhåll i företagets stålproduktion.

  Maskininlärning är konceptet att bygga modeller genom algoritmer som lär sig av data utan uttryckliga instruktioner. Vid föreläsningen berättade Erik Hallin om logiken bakom några grundläggande algoritmer och fördelarna som Uddeholm ser med att jobba med maskininlärning, något som de gjort sedan 2017.

 • 2019-05-29

  Workshop med fokus på nya och bättre nätverkstjänster

  Den 14-15 maj hölls den årliga worhshopen i projektet HITS - High Quality Networked Services in a Mobile World. Workshopen är ett tillfälle då projektdeltagare från såväl industri som akademi träffas för att presentera pågående arbete och diskutera framtida samarbeten och möjligheter.

  Inom forskarprofilen HITS samarbetar Datavetenskap vid Karlstads universitet med fyra företag med verksamhet i Sverige för att ta fram nya och bättre nätverkstjänster som möter kraven från vår allt mer mobila värld. Syftet med samarbetet är också att gemensamt stärka konkurrenskraften för svensk industri. För närvarande deltar företagen Clavister, Ericsson, Icomera och Sandvine i projektet.

 • 2019-05-28

  Profilering inom Datavetenskap byter namn

  SQuaD (Software Quality and Digital Modernisation) är det nya namnet på tidigare SERG (Software Engineering Research Group), en av tre profileringar inom datavetenskap vid Karlstads universitet.

  – Vi är naturligtvis fortfarande mjukvaruingenjörer i hjärtat. Men, det nya namnet beskriver det vi forskar inom på ett bättre sätt och särskiljer oss från många andra SERG-grupper i världen, säger Sebastian Herold, docent i datavetenskap och SQuaDs forskningsledare.

  Forskningen som bedrivs inom SQuaD fokuserar på olika typer av mjukvaruutveckling. Bland annat utvecklas metoder och tekniker för att kontinuerligt bevara, förbättra och förändra kvalitetsattribut i långlivade mjukvarusystem så att underhåll och utveckling av systemen kan göras enklare..

 • 2019-05-10

  Datavetenskap söker fyra nya doktorander

  Datavetenskap vid Karlstads universitet söker nu fyra doktorander. Tre av tjänsterna är inriktade mot digital hälsotjänstutveckling och en tjänst stärker upp ämnets arbete inom molntjänster.

  DigitalWell Arena är en storsatsning på utveckling av digitala hälsotjänster. Projektet, som är i sitt startskede, rekryterar nu tre doktorander som kommer att bidra med forskning relaterat till kommunikationslösningar för 5G, datasäkerhet och integritet inom hälsosektorn samt mjukvarukvalité i hälsosystem.