Nyheter

 • 2018-12-14

  Snitslunch med fokus på nätverk

  På SNITS-lunchen den 6 december var det Sogeti som var värd med temat ”När förutsättningarna snabbt ändras. Vad kan man göra?”. Carl-Fredrik och Gustaf från Sogeti delade med sig av vikten av nätverk och vad du som student kan tänka på för att bli attraktiv på LinkedIn.

 • 2018-12-12

  Mindre fördröjningar med smartare WiFi

  Skypesamtal som hackar och Netflixfilmer som plötsligt laddas om. Fördröjningar som kan vara otroligt irriterande, men snart är ett minne blott! Forskaren Toke Høiland-Jørgensen vid Karlstads universitet har tagit fram en lösning för smartare WiFi, som snart kan finnas i alla våras hem.

  – WiFi är en teknik som används överallt för att det är enkelt och billigt. Kvaliteten är inte alltid så bra, men det går att förbättra prestandan genom att styra dataflöden på ett smartare sätt. På så sätt kan man styra om den kö i WiFi-nätverket som orsakar fördröjningarna, säger Toke Høiland-Jørgensen, nybliven doktor i datavetenskap vid Karlstads universitet.

 • 2018-12-12

  Prisregn över datavetenskap

  Flera forskare och studenter vid datavetenskap har fått fina priser vid konferenser nu under november. Stort grattis till:

  • Nurul Momen för “Best Poster Award” vid NordSec i Oslo. Posterns namn är: “User Perception Analysis for Showing Personal Data Access as Privacy Implication Factor”.

  • Dejene Boru Oljira för “Best Paper Award” vid Networks of the Future in Poznan. Pappret “MDTCP: Towards a Practical Multipath Congestion Control for Telco Cloud Datacenters”, är medförfattad av Karl-Johan Grinnemo, Anna Brunström och Javid Taheri.

 • 2018-12-07

  Forskaren Stefan Alfredsson mötte vårdutvecklaren Mari Banck på årets forskarvernissage

  - Jag är projektledare för forskningen inom digitalwell research som ska stärka utvecklingen av digitala välfärdstjänster. Att träffa människor från företag och organisationer på vernissage känns kul och annorlunda, berättade Stefan Alfredsson som är datavetare vid Karlstads universitet.

  Digitalwell reserarch ska bygga en innovationsmiljö där små och medelstora företag utvecklar digitala välfärdstjänster i nära samarbete med forskning och offentlig sektor.

  Mari Banck, utvecklingsledare på Landstinget i Värmland blev nyfiken på projekten.
  - Jag tycker att det är ett fungerande sätt att att nå ut till oss som inte är forskare. Vernissagen öppnade upp för att gå fram till Stefan och de andra forskarna för att prata om konstverken och innehållet. Det är viktigt att forskares kunskap på olika sätt når ut och att förutsättningarna för dialog utvecklas.

 • 2018-11-30

  Storsatsning på utveckling av digitala hälsotjänster

  Värmländska Digitalwell Arena, där bland annat Datavetenskap vid Karlstads universitets ingår, är en av vinnarna i Vinnovas Vinnväxt-tävling. 148 miljoner kronor under tio år ska nu gå till att utveckla digitala välfärdstjänster. Målet är att göra det lätt för alla invånare att förebygga ohälsa och att få stöd i hälsofrågor när det behövs.

  Genom Akademin för smart specialisering och Vinnova får Karlstads universitet cirka 26 miljoner i den första treåriga fasen. Forskargrupperna Datavetenskap, Centrum för tjänsteforskning, Omvårdnad, Centrum för genusforskning samt Grants and Innovation Office får del av medlen.

  – Det känns väldigt bra att vi som universitet kan vara med och utveckla välfärden med vår framstående forskning. Min bedömning är att det också kommer gynna rekryteringen till våra forskargrupper, säger rektor Johan Sterte.

 • 2018-11-19

  Internet of Things – vad finns bakom skalet?

  Belysning som tänds och släcks via en app, soptunnor som signalerar när det är dags för tömning och spårning av barn med hjälp av en klocka. De är alla exempel på smarta enheter som vinner allt mer mark i vår vardag. Vid Snits-lunchen den 6 november fick deltagarna lära sig mer om Internet of things och tekniken som ligger bakom.

  Med Internet of Things, menar man allt som man inte tidigare kopplade upp som till exempel klockor, leksaker och maskiner. Idag möjliggör nya radiotekniker att även de kan kopplas upp för att samla in och utbyta data.

  – Det finns en enorm diversitet av smarta enheter både inom industrin och för konsumenter. Förra året satte räknade man med att det fanns 8,4 miljarder enheter och den siffran ökar hela tiden, säger Ola Lundqvist, senior software architect på Tieto.
  – Det är ett spännande arbetsområde där det finns gott om utvecklingspotential, hintade han till studenterna.