Nyheter

 • 2024-02-08

  Sveriges nya cybercampus invigt

  Behovet av ökad cybersäkerhet växer dag för dag. Regeringen satsar nu drygt 100 miljoner kronor de kommande åren på Cybercampus Sverige som nu invigts på KTH. Syftet med satsningen är att stärka både kompetensförsörjning och forskning inom cybersäkerhet. Vid invigningen deltog utbildningsministern Mats Persson och ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin.

  Simone Fischer-Hübner, professor i datavetenskap vid Karlstads universitet, sitter i planerings- och projektgruppen för Cybercampus och har en aktiv roll i det nya svenska cybersäkerhetslandskapet:

  –  Efter ett långt förberedande arbete är vi glada att Cybercampus nu officiellt kan komma igång med sitt arbete. Enligt våra planer ska jag i framtiden hjälpa till att etablera Cybercampus Sweden PhD Graduate School. Detta kommer att vara en viktig men också utmanande uppgift och jag ser fram emot att bidra i det avseendet, säger hon.

 • 2024-01-26

  ANNA BRUNSTRÖM KEYNOTESPEAKER PÅ WONS 2024 KONFERENS

  Den 19:e upplagan av WONS-konferensen som handlar om trådlösa on-demand nätverkssystem och tjänster kommer att äga rum i Chamonix, Frankrike den 29:e till 31:a januari. En av de två huvudtalarna är Anna Brunström som är professor i datavetenskap vid Karlstads universitet och som kommer att tala om protokoll, arkitekturer och prestanda i en 5G- och framtidens nätverksmiljö.

  IFIP WONS har etablerat sig som en högkvalitativ plattform för att ta itu med utmaningar som att erbjuda robusta tjänster i högt dynamiska, mobila och extrema miljöer, hur man minimerar energibehov eller eliminerar batterianvändning till förmån för förnybara energikällor och hur man gör trådlösa on-demand nätverk och tjänster självkonfigurerbara, anpassningsbara, självorganiserande och självläkande i olika sammanhang, var och en med sina egna specifika begränsningar.

 • 2024-01-25

  Karlstads universitets lektor i cybersäkerhet om hackerattacken

  Efter den senaste tidens hackerattacker där bland annat universitetets IT-leverantör Tietoevry utsatts blir det tydligt hur snabbt organisationer kan bli måltavlor. Meiko Jensen, lektor i cybersäkerhet vid datavetenskap hjälper oss reda i områdena hacking och cybersäkerhet.

  Hej Meiko Jensen. Vad är egentligen en ransomware-attack som dessa angrepp benäms som?

 • 2023-12-08

  Studenters innovativa app prisas av lärare

  Sju datavetenskapsstudenter har uppmärksammats för sitt vad lärare beskriver som ”enastående” projektarbete i kursen Software Engineering vid datavetenskap. Projektarbetet genomfördes av Mhmad Abo Warda, Nour Al Dine Hassan, Esraa Issa, Axel Magnussen, Martin Persson, Juho Pietikäinen och Samuel Vestin.

  Projektets mål var att utveckla en mobilapplikation som kan övervaka och hjälpa äldre människor att hantera sina dagliga måltider, även de med mild demens eller ätstörningar. Applikationen gör det möjligt att få varningar i händelse av missade måltider eller avvikelser i matkonsumtionen och omfattar ett tiotal huvudfunktioner, inklusive en SOS-funktion.

 • 2023-12-08

  Gemensam workshop med DRIVE och partnerföretag i Kista

  Projektgruppen DRIVE bjöd tillsammans med Ericsson AB in partnerföretag till en gemensam tvådagars workshop med syftet att visa och diskutera hur man arbetar med mobila tjänster. Karlstads universitet fick också möjlighet att beskriva sin forskning inom området när det var dags att träffas i Ericssons lokaler i Stockholm, Kista.

  DRIVE har det övergripande målet att bedriva världsledande forskning och utbildning inom området datadrivna, latenskänsliga mobila tjänster för framtida mobilnät, samt att bidra till en hållbar digitalisering av samhället. I projektet ska man bland annat se hur mobila tjänster kan användas på ett så optimerat och energisnålt sätt som möjligt.

 • 2023-11-15

  Mohsen Memarian forskar om framtida mobila tjänster och hållbar digitalisering

  Det finns otaligt med samhällsviktiga enheter i världen som förlitar sig på att anslutningen till mobila och digitala tjänster fungerar på ett effektivt sätt.

  DRIVE-projektet (Datadrivna latenskänsliga mobila tjänster för ett digitaliserat samhälle) ska bland annat undersöka hur latenskänsliga mobila tjänster kan designas på ett så optimerat, säkert och energisnålt sätt som möjligt. Framsteg inom detta forskningsområde är viktiga för många funktioner i samhället som till exempel autonom körning, autonom tillverkning, smarta energilösningar och kirurgi på distans.