Nyheter

 • 2017-05-22

  Starkast överlever – programutveckling och evolution

  Jörg Lenhard, postdoc inom datavetenskap, höll en presentation inom ramen för föreläsningsserien Möt en forskare. Han berättade om knytpunkten mellan programutveckling och biologi: mjukvaruevolution.

  Under presentationen beskrev Jörg Lenhard hur och varför programutvecklare använder termen evolution och relaterade biologiska koncept och vad man hoppas få ut av det. Han berättade också om vad forskargruppen SERG, Software Engineering, inom datavetenskap vid Karlstads universitet försöker att undersöka inom sin forskning kring underhåll och evolution långlivade mjukvarusystem.

 • 2017-05-17

  Nätverk och transport i framtidens internet

  Under sin docentföreläsning i datavetenskap pratade Karl-Johan Grinnemo om förutsättningar som måste till för att kunna utveckla och skapa nätverk och transport av data för att bygga framtidens internet.

  Under sin docentföreläsning, den 28 april, lyfte Karl-Johan Grinnemo frågor som han både har och inte har adresserat i sin forskning.

  - Tre frågor som har extra stor betydelse för nätverk och datatransport i framtidens internet är att förenkla implementeringen av nya transportprotokoll, utveckla möjligheten att utnyttja multianslutning samt ett paradigmskifte där man sätter informationen i centrum istället för informationsbäraren.

 • 2017-05-05

  Forskningsprojekt presenterades under regional nätverkskträff

  Embedded-nätverket Värmland/Dalsland arrangerade en vårträff där bland annat Sebastian Herold, forskare inom datavetenskap vid Karlstads universitet, presenterade projektet REVaMP2, Round-trip Engineering and Variability Management Platform and Process.

  Datavetenskap vid Karlstads universitet är en av 20 europeiska partners i projektet REVaMP2 vars syfte är att utveckla verktyg för att på ett mer kontrollerat sätt hantera mängden och variationen av programvara i dagens allt mer komplexa system. Under träffen berättade Sebastian Herold övergripande om projektet samt om den forskning om programvaruutveckling som pågår vid Karlstads universitet.

 • 2017-05-02

  Forskarstudent uppmärksammas och tackas av Google

  Toke Høiland-Jørgensen, forskarstudent inom datavetenskap vid Karlstads universitet, har utvecklat ett open source-baserat verktyg att använda i arbetet för att minska fördröjningar på nätet. Därför har han uppmärksammats av Google som en viktig del av open source-rörelsen och för internetutvecklingen.

  Enligt Google själva är de beroende av öppen källkod och utvecklare utanför företaget. För att visa sin uppskattning mot de utvecklare vars kod de haft nytta av eller anser varit viktig på något vis så instiftade företaget utmärkelsen Google Open Source Peer Bonus.

 • 2017-04-26

  iBiz Solutions om vägen till framgång under SNITS-lunch.

  Under terminens sista SNITS-lunch gav Caj Rollny och Claes Dyrman från iBiz Solutions en intressant bild av vägen till framgång som IT-konsult. Närmare 70 IT- studenter var på plats på Karlstads universitet för att lyssna på vad som krävs, hur resan dit kan se ut för en nyutexaminerad student och om de möjligheter som iBiz Academy erbjuder.

  iBiz Solutions är ett IT-konsultbolag specialiserat inom systemintegration på Microsoft plattformar. De senaste fem åren har de utnämnts till Superföretag och är Gold Partner till Microsoft inom Application Integration och Cloud Platform.

  - Samarbetet ger oss många nya intressanta uppdrag och har starkt bidragit till vår positiva tillväxt, säger Claes. Vi har gått från att vara en liten verksamhet på 5 anställda till dagens mer än 50 anställda.

 • 2017-04-24

  Forskarstudenter agerade rådgivare i internationell cybersäkerhet

  Den 20-21 april deltog forskarstudenter från Karlstads universitet i en internationell tävling i cybersäkerhet, arrangerat av den amerikanska tankesmedjan Atlantiska rådet. Tävlingen gick ut på att forskarstudenterna agerade rådgivare i internationella säkerhetsfrågor kopplade till krissituationer orsakade av cyberattacker.

  Tidigare i år vann laget, Dr Robot från Karlstads universitet, den nationella tävlingen Cyber Challenge 2017 arrangerat av bland annat MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Genom vinsten erbjöds laget finansiering och möjlighet att delta i den internationella varianten, Cyber 9/12 student challenge 2017. 

  Tävlade mot United States Military Academy
  Under två dagar tävlade Dr Robot mot 24 andra studentlag vid Geneva Centre for Security Policy (GCSP). De andra lagen kom bland annat från United States Military Academy och University of Oxford.

@kaucs

Today Robayet Nasim "spikade" his doctoral thesis (https://t.co/vx8Rvqu9Fz) which he will present at his public def… https://t.co/llZvjQ6r6H