Nyheter

 • 2017-03-20

  Ny styrgrupp för forskarprofilen HITS

  Den 1 januari 2017 tillträde Reine Lundin som ny dekan vid fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap vid Karlstads universitet och i samband med det tog han även över rollen som ny ordförande i styrgruppen för forskarprofilen HITS, Högkvalitativa nätverkstjänster i en mobil värld.

  Tillsammans med fem företag från den svenska industrin och med finansiering från KK-stiftelsen arbetar Datavetenskap vid Karlstads universitet för att fortsätta utvecklingen av forskarprofilen HITS. Syftet med HITS är att skapa ny kunskap och tekniska lösningar som bidrar till att utveckla den allt mer mobila värld vi lever i.

 • 2017-03-15

  Nätfiske – ett hot för den digitala konsumenten

  Idag uppmärksammas konsumenträttigheter världen över genom ”World Consumer Rights Day”. Datavetenskap vid Karlstads universitet vill i samband med detta uppmärksamma nätfiske genom en guide för hur man som konsument kan upptäcka detta digitala hot.

  - Tillsammans med studenter och forskare vid Technische Universität Darmstadt så arbetar vi för att motverka nätfiske. Vi har bland annat tagit fram en guide för hur man kan upptäcka nätfiske, säger Melanie Volkamer, professor inom datavetenskap vid Karlstads universitet och Technische Universität Darmstadt. Ett stort problem för konsumenter på nätet är meddelanden som innehåller farliga länkar. Om konsumenterna visste hur de skulle undersöka länkar innan de klickade på dem skulle de kunna skydda sig själva.

 • 2017-03-10

  Datavetenskap var medarrangör till Zeus 2017

  Den 13-14 februari var datavetenskap vid Karlstads universitet med och arrangerade Zeus 2017, den nionde centraleuropeiska workshopen om tjänster och dess komposition. Workshopen arrangerades vid och tillsammans med USI Lugano i Schweiz.

  - Zeus är en speciell typ av workshop. Den arrangeras inte i samband med en konferens, vilket är det normala för en vetenskaplig workshop, och den är utan deltagaravgift. Detta gör Zeus tillgänglig för alla och resultatet från workshopen publiceras enligt Open Access, säger Jörg Lenhard, forskare inom datavetenskap vid Karlstads universitet och en av workshopens arrangörer.

 • 2017-02-28

  Smartare routrar minskar fördröjningar på internet

  Fördröjningar över internet orsakar att internettjänster inte kan leverera förväntad kvalitet - onlinespel laggar, streamad video buffrar och videosamtal hackar eller kanske till och med bryts. Toke Høiland-Jørgensen forskar om nätverkskommunikation vid Karlstads universitet och i sin avhandling ”On the Bleeding Edge” beskriver han vad som kan orsaka fördröjningar samt hur smartare routrar kan minska dem.

  - Det pågår en mängd initiativ för att minska fördröjningar på nätet och det finns olika orsaker till att de existerar. Det vi specifikt har tittat på är något som kallas ”Bufferbloat” och hur det framförallt skapar fördröjningar i hemmanätverk. Det är oftast i hemmanätverken som fördröjningarna uppstår, eftersom kapaciteten här är lägre än i övriga nätet. Det betyder att det finns en risk att köer bildas och blir överfulla.

 • 2017-02-23

  Askås – 20 års erfarenhet av e-handel

  Företaget Askås presenterade sig för närmare 70 IT-studenter vid Karlstads universitet under en Snitslunch den 21 februari. Peter Smersfeldt, HR-chef och kundansvarig berättade om företaget, deras e-handelssystem och tekniken bakom det.

  I år firar företaget Askås 20 år. Det innebär att det var 20 år sedan entreprenören Jonas Askås började utveckla ett e-handelssystem för att sälja cykelkomponenter. Idag används istället systemet av cirka 270 kunder inom framförallt branscher som mode, hälsa, möbler och kost. Tillsammans omsätter kunderna 3 miljarder kronor per år.

 • 2017-02-08

  Verktyg för experimentell forskning om molntjänster och datakommunikation

  Forskare vid Karlstads universitet har utvecklat ett verktyg, OpenStackEmu, för experimentell forskning om datakommunikation i molnbaserade miljöer. Robayet Nasim och Cristian Hernandez, forskarstudenter inom datavetenskap vid Karlstads universitet deltog på konferensen CCNC 2017, Consumer Communications & Networking Conference, för att visa upp verktyget.

  För många forskare inom akademin, med fokus på datakommunikation i molnbaserade miljöer, är det ofta ett problem att man inte har full kontroll över ett helt datacenter för att kunna utföra experimentell forskning på.