Nyheter

 • 2017-02-23

  Askås – 20 års erfarenhet av e-handel

  Företaget Askås presenterade sig för närmare 70 IT-studenter vid Karlstads universitet under en Snitslunch den 21 februari. Peter Smersfeldt, HR-chef och kundansvarig berättade om företaget, deras e-handelssystem och tekniken bakom det.

  I år firar företaget Askås 20 år. Det innebär att det var 20 år sedan entreprenören Jonas Askås började utveckla ett e-handelssystem för att sälja cykelkomponenter. Idag används istället systemet av cirka 270 kunder inom framförallt branscher som mode, hälsa, möbler och kost. Tillsammans omsätter kunderna 3 miljarder kronor per år.

 • 2017-02-08

  Verktyg för experimentell forskning om molntjänster och datakommunikation

  Forskare vid Karlstads universitet har utvecklat ett verktyg, OpenStackEmu, för experimentell forskning om datakommunikation i molnbaserade miljöer. Robayet Nasim och Cristian Hernandez, forskarstudenter inom datavetenskap vid Karlstads universitet deltog på konferensen CCNC 2017, Consumer Communications & Networking Conference, för att visa upp verktyget.

  För många forskare inom akademin, med fokus på datakommunikation i molnbaserade miljöer, är det ofta ett problem att man inte har full kontroll över ett helt datacenter för att kunna utföra experimentell forskning på.

 • 2017-01-27

  Forskarstudenter vid Karlstads universitet bäst i Sverige på cybersäkerhet

  Forskarstudenter från Karlstads universitet tog igår hem segern i Cyber Challenge 2017, arrangerat av Försvarshögskolans Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier (FHS/CATS) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), där de agerade experter på nationell cybersäkerhet.

  - Vi är otroligt glada och hedrade över detta pris, speciellt med tanke på det hårda arbete vi lagt ner i tävlingen, säger Jenni Reuben, forskarstudent inom datavetenskap och en av deltagarna i laget från Karlstads universitet. Vi har nu höga förväntningar på oss inför europafinalen i Geneve vilket sätter lite extra press på oss och samtidigt gör det hela väldigt spännande. Extra roligt var det att vi faktiskt slog laget från Försvarshögskolan.

 • 2017-01-20

  Från forskare på Karlstads universitet till forskare på Google

  Julio Angulo doktorerade vid Karlstads universitet 2015 och idag forskar han om användarupplevelse hos Google. Den 13 januari besökte han Karlstads universitet för att ge en föreläsning där han ville inspirera studenter genom att berätta om sin resa härifrån till Google.

  - Under min tid vid Karlstads universitet mötte jag många duktiga och motiverade studenter. Med min föreläsning vill jag inspirera dem till att våga ta chanser, hitta sin passion och jobba hårt för den, berättar Julio Angulo.

  Julio Angulo kommer ursprungligen från Mexiko, han studerade och tog sin kandidatexamen i datavetenskap i Kanada och därefter flyttade han till Sverige för studier på avancerad nivå.

 • 2017-01-19

  Hög kvalité på forskning inom Datavetenskap vid Karlstads universitet

  En extern granskning av Karlstads universitets starka och excellenta forskargrupper visar att arbetet inom forskargruppen Datavetenskap leder till forskningsresultat av hög akademisk kvalité.

  Som en del av universitetets strategiska satsning på forskning inrättades bland annat Datavetenskap som excellent forskargrupp under 2014. Nu, två år senare har en utvärdering gjorts där externa sakkunniga har bedömt den vetenskapliga kvaliteten och progressionen för gruppen.

 • 2017-01-17

  Forskare utvecklar internationella spetsutbildningar

  Internationella online-kurser med stark anknytning till de mest framgångsrika forskningsmiljöerna och direkt anpassade till yrkesverksamma. Det kommer att kunna erbjudas vid Karlstads universitet tack vare ett utvecklingsprojekt i samarbete med en rad ledande företag och med stöd från KK-stiftelsen.

  KK-stiftelsen har beviljat Karlstads universitet 6 miljoner kronor under 2017-2019 för att utveckla och genomföra nätbaserade spetsutbildningar på avancerad nivå. Utbildningarna kommer att utvecklas i nära samarbete med ledande företag inom olika branscher, till exempel Valmet, BillerudKorsnäs, MacForum och Idea2Innovation Sweden. Kurserna utvecklas av forskare inom några av universitetets starkaste forskarmiljöer: CTF - Centrum för tjänsteforskning, CS - Datavetenskap och CMM- Karaktärisering och modellering av material.