Nyheter

 • 2024-04-10

  Doktorand vann internationellt hackaton

  Nyligen deltog Amal Nammouchi som är doktorand vid datavetenskap, i det vinnande laget under AI meets climate: MIT Energy and Climate Hack.

  Hundratals studenter från hela världen möttes på Massachusetts Institute of Technology’s campus och virtuellt under evenemanget som ägde rum i Massachusetts, USA. Hackatonet samlade deltagare från olika områden för att utveckla innovativa lösningar på en av de mest komplexa utmaningarna som samhället står inför idag: den globala energi- och klimatkrisen. 

 • 2024-04-03

  Från udda fågel till professor

  I hus 11 avrundar Erik Wästlund ett Zoom-möte om forskningsmedel. Han är färsk professor i psykologi, men ett välkänt ansikte i universitetets korridorer.
  – Jag började läsa psykologi här 1996, säger han.

  – Då var det mest så att jag kände att jag behövde göra något mer vid sidan av mitt jobb på krogen. Men ganska snart blev studierna viktigare än jobbet. Att det blev just psykologi var inte helt självklart. Jag funderade faktiskt också på tekniskt- naturvetenskapligt basår. Men det blev psykologi och med åren har jag ju lyckats kombinera det med mitt tekniska intresse, berättar Erik Wästlund, som befordrades till professor i februari och installeras formellt vid Akademisk högtid till hösten.

 • 2024-03-15

  Kauotic Hacking Club kom högt i tävling

  Hackningsklubben på Karlstads universitet har spelat HackTheBox Cyber Apocalypse 2024 och landade på plats 112 av hela 5693 internationella lag vilket innebär en placering i top 2%!

  Klubben löste 44 av 67 utmaningar inom ämnena: Forensics, Web, Reversing, Crypto, Pwn, Blockchain, och Hardware.

 • 2024-03-12

  Karlstads universitet blir medlem i One6G Association

  One6G är en ideell förening med över 100 akademiska och industriella medlemmar. Karlstads universitet kan använda One6Gs nätverk för att etablera strategiska samarbeten och partnerskap med andra medlemmar i One6G.

  – Som medlem i One6G kan vi föreslå nya eller delta i befintliga gemensamma forskningsteman som en del av One6Gs arbetsgrupper. Det ger möjlighet att samarbeta internationellt inom olika forskningsteman på ett flexibelt och forskningsdrivet sätt, till exempel mot gemensamma publikationer, delta i One6Gs plenarmöten där forskningsaktiviteter diskuteras och få strategisk synlighet inom 6G forskning. Vi får också tillgång till One6Gs nätverk, som är stort och aktivt när det gäller att skriva förslag för finansiering, säger Giuseppe Caso, lektor vid datavetenskap.

 • 2024-03-05

  Utbildning inom Hälsa ska utvecklas med stöd av 6G

  6G-PATH (6G-pilots and Trials Through Europe) är ett nytt projekt inom Horizon Europe där datavetenskap och omvårdnad vid Karlstads universitet deltar. Projektet ska utveckla lösningar för utbildningsområdet Hälsa.

  6G förväntas introducera nya teknologier som kommer att möjliggöra innovativa användningsområden. Ett område är XR som står för "Extended Reality” och är en övergripande term som används för att beskriva det som sträcker sig från den fysiska till den digitala världen.

 • 2024-02-08

  Sveriges nya cybercampus invigt

  Behovet av ökad cybersäkerhet växer dag för dag. Regeringen satsar nu drygt 100 miljoner kronor de kommande åren på Cybercampus Sverige som nu invigts på KTH. Syftet med satsningen är att stärka både kompetensförsörjning och forskning inom cybersäkerhet. Vid invigningen deltog utbildningsministern Mats Persson och ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin.

  Simone Fischer-Hübner, professor i datavetenskap vid Karlstads universitet, sitter i planerings- och projektgruppen för Cybercampus och har en aktiv roll i det nya svenska cybersäkerhetslandskapet:

  –  Efter ett långt förberedande arbete är vi glada att Cybercampus nu officiellt kan komma igång med sitt arbete. Enligt våra planer ska jag i framtiden hjälpa till att etablera Cybercampus Sweden PhD Graduate School. Detta kommer att vara en viktig men också utmanande uppgift och jag ser fram emot att bidra i det avseendet, säger hon.