Nyheter

 • 2024-05-24

  Cybersäkerhetsforskare har utvecklat nytt skydd mot AI-analys

  Forskaren Tobias Pulls vid datavetenskap på Karlstads universitet har tillsammans med det Göteborgsbaserade företaget Mullvad VPN utvecklat ett nytt skydd med benämningen DAITA (Defense against AI-guided Traffic Analysis).

  Skyddet mot den snabba AI-utvecklingen av trafikanalys finns tillgänglig i Mullvads VPN-app till olika plattformar under året, som har över en miljon nedladdningar över hela världen. 

 • 2024-05-15

  Forskare testar SpaceXs Starlink

  Inom projektet Drive vid datavetenskap så testas just nu den nya satellitbaserade internettjänsten Starlink.

  Starlink har utvecklats av Elon Musks SpaceX och erbjuder en tillförlitlig internetuppkoppling i områden med begränsad infrastruktur. Hur detta rent tekniskt fungerar råder det vissa oklarheter kring och är något som man vid datavetenskap vill forska vidare på:

 • 2024-05-06

  Användbar integritet - ny bok om hur vi kan navigera användarcentrerad integritet

  Farzaneh Karegar, lektor i informatik, har tillsammans med Simone Fischer-Hübner, professor i datavetenskap, skrivit boken The curious case of usable privacy: Challenges, Solutions, and Prospects.

  Farzaneh Karegar, berätta mer vad boken handlar om

 • 2024-04-10

  Doktorand vann internationellt hackaton

  Nyligen deltog Amal Nammouchi som är doktorand vid datavetenskap, i det vinnande laget under AI meets climate: MIT Energy and Climate Hack.

  Hundratals studenter från hela världen möttes på Massachusetts Institute of Technology’s campus och virtuellt under evenemanget som ägde rum i Massachusetts, USA. Hackatonet samlade deltagare från olika områden för att utveckla innovativa lösningar på en av de mest komplexa utmaningarna som samhället står inför idag: den globala energi- och klimatkrisen. 

 • 2024-04-03

  Från udda fågel till professor

  I hus 11 avrundar Erik Wästlund ett Zoom-möte om forskningsmedel. Han är färsk professor i psykologi, men ett välkänt ansikte i universitetets korridorer.
  – Jag började läsa psykologi här 1996, säger han.

  – Då var det mest så att jag kände att jag behövde göra något mer vid sidan av mitt jobb på krogen. Men ganska snart blev studierna viktigare än jobbet. Att det blev just psykologi var inte helt självklart. Jag funderade faktiskt också på tekniskt- naturvetenskapligt basår. Men det blev psykologi och med åren har jag ju lyckats kombinera det med mitt tekniska intresse, berättar Erik Wästlund, som befordrades till professor i februari och installeras formellt vid Akademisk högtid till hösten.

 • 2024-03-15

  Kauotic Hacking Club kom högt i tävling

  Hackningsklubben på Karlstads universitet har spelat HackTheBox Cyber Apocalypse 2024 och landade på plats 112 av hela 5693 internationella lag vilket innebär en placering i top 2%!

  Klubben löste 44 av 67 utmaningar inom ämnena: Forensics, Web, Reversing, Crypto, Pwn, Blockchain, och Hardware.