Nyheter

 • 2019-10-10

  De är Karlstads bästa programmerare

  Den 5 oktober hölls Karlstadmästerskap i programmering där studenter, alumner och representanter från lokala IT- och teknikföretag deltog. Efter avslutad tävling stod det klart att lag Bug repellent, med Dan Wolff, Klara Jonsson och Sigrid Österling Sicking, alla från Altran, vunnit med fem lösta uppgifter.

  För tredje gången sedan tävlingen startade 2012 ingick Dan Wolff i det vinnande laget.

  – Det verkar som att min taktik funkar, att snabbt hitta och lösa de enklaste uppgifterna och att inte fastna för länge på en uppgift, säger Dan Wolff.
  – Det är roligt med den här typen av uppgifter och själva tävlingsmomentet gör att det blir en extra utmaning, att man anstränger sig lite extra. Dessutom är tävlingen ett trevligt sätt att träffa andra som gillar programmering. Även om man tävlar mot varandra så känns det som att man tävlar tillsammans.

 • 2019-10-01

  Kandidatuppsats tog plats i Cambridge

  Att en kandidatuppsats håller så hög kvalitet att den platsar på en internationell forskarkonferens hör inte till vanligheterna. Men, Jonatan Langlet, student på civilingenjörsprogrammet i datateknik, har bevisat att det går. Den 23 september var han i Cambridge och presenterade artikeln som bygger på kandidatuppsatsen han skrev i våras.

  Jonatan har tagit fram en programmerbar switch, en trafikfördelare, som analyserar nätverkstrafik och som kan identifiera vilken typ av datatrafik det är. Är det till exempel ett chattmeddelande, videomöte eller någon som försöker hacka sig in på din dator?

 • 2019-09-26

  Javid Taheri är ny professor i datavetenskap

  Javid Taheri har befordrats till professor. Därmed stärker Datavetenskap den vetenskapliga kompetensen ytterligare inom inriktningen mot molntjänster.

  Javids Taheris forskningsområde rör bland annat fog computing – nästa stora paradigm inom datavärlden. Genom fog computing utvidgas molntjänsterna till nätverkets kant vilket gör att det passar perfekt för appar och liknande som kräver interaktioner i realtid. Fog computing är exempelvis en förutsättning för att smarta städer ska bli verklighet, där digitalisering skapar bättre livsmiljöer, sparar resurser och tar större hänsyn till miljö och människors behov.

 • 2019-09-20

  Middag med SNITS dukade för goda kontakter

  Årets SNITS-middag på Karlstads universitet var mer än fullbokad, men så fanns också en anställning i IT-branschen på bordet. En anrättning som fick det att vattnas i munnen på både företag och studenter.

  Den 19 september kom 130 studenter från universitetets olika IT-utbildningar för att bekanta sig med representanter från elva av Karlstads företag i branschen. Och enligt arrangörerna hade gärna några till kommit om det bara funnits plats.

  För även om det för en del studenter bara var en första kontakt med branschen är förutsättningarna glasklara: SNITS, samverkan näringsliv och IT-studenter, resulterar i jobb. Den årliga SNITS-middagen är en kick off för en rad andra aktiviteter som sedan följer under läsåret.

 • 2019-09-19

  Är du Karlstads bästa programmerare?

  Anta utmaningen och anmäl dig till årets upplaga av Karlstadsmästerskapen i programmering den 5 oktober. Tävlingen sker i lag med upp till tre deltagare, som på fem timmar ska lösa ett dussin programmeringsuppgifter. Studenter, anställda, företagare - alla är välkomna att tävla om titeln som Karlstads bästa programmerare!

  Det lag som löser flest uppgifter korrekt vinner, och om flera lag löst lika många uppgifter vinner laget med kortast totaltid. En bra lagsammansättning består av en problemlösare, en kodare, och en matematiker, där alla bidrar till ett vinnande lag.

 • 2019-09-02

  Digitalisering kan ge effektivare hälsotjänster

  Går det att förbättra prestandan i mobil datakommunikation genom att kombinera olika tekniker som WiFi med 4G och 5G? Det är något som Stefan Alfredsson, lektor i datavetenskap, vill ta reda på genom sin forskning.

  Det är svårt att tänka sig en tillvaro utan mobiltelefon. Den är vår primära länk till sociala medier och myndigheter och ger oss konstant tillgång till underhållning, shopping och viktiga samhällstjänster. Dessutom utvecklas nu allt fler digitala hälsotjänster.

  – Traditionellt förlitar sig våra uppkopplingar på enbart en förbindelse, säger Stefan Alfredsson. Men med anpassningar av mjukvaran går det att kommunicera simultant i flera kanaler samtidigt för att öka stabilitet och kapacitet.