Nyheter

 • 2020-03-25

  Ny funktionalitet stoppar intrång i flervägsnätverk

  Du har säkert märkt att videoklippet på din telefon bryts när du lämnar ditt hus och WiFi-nätet? Mobilen kopplar upp sig mot 4G och videon börjar spela igen. En fördel med flervägsnätverk, som kommer att bli vanligt i framtiden, är att mobilen kommer att byta mellan olika nätverk utan att du märker av det. Uppkopplingen blir riktigt snabb när trafiken skickas över flera vägar men samtidigt ökar risken för intrång. Zeeshan Afzal, nybliven doktor i datavetenskap har under sina doktorstudier fokuserat på säkerhetsutmaningarna med flervägsnätverk.

  – Min forskning handlar om protokollet ”Multipath TCP”, ett nytt nätverksspråk som våra uppkopplade enheter kan komma att kommunicera med i framtiden, säger Zeeshan Afzal. Det jag har fokuserat på är att lära säkerhetssystem att förstå språket så att de kan upptäcka säkerhetsproblem som till exempel intrångsförsök.

 • 2020-03-23

  Programmerbara nätverk möjliggör ökad flexibilitet utan prestandaförlust

  Nya applikationer som självstyrande bilar, robotkirurgi och nästa generations automations- och tillverkningsteknologier ställer allt högre krav på både flexibilitet och kapacitet i datornätverk. Jonathan Vestin, nybliven doktor i datavetenskap har studerat hur programmerbara nätverk kan användas för att tillhandahålla den flexibilitet som krävs.

  – Användningsområdena för Internet ökar hela tiden och nya applikationer som exempelvis självkörande bilar och robotkirurgi ställer nya krav på nätverks tillförlitlighet och hastighet, säger Jonathan Vestin. Samtidigt försöker man skapa ett Internet där trafik av olika slag ska kunna samexistera. Det kräver att man flexibelt kan prioritera kritisk trafik över vanlig trafik.

 • 2020-03-18

  Nytt projekt ska bygga nästa generations programmerbara nätverk

  Det finns utvecklingspotential inom många områden med programmerbara nätverk, som exempelvis bättre prestanda, ökad kontroll över nätverket och förbättrad säkerhet. Nu startar ett nytt projekt vid Karlstads universitet där forskare i datavetenskap tillsammans med IT-bolaget Red Hat ska ta fram nya lösningar för programmerbara nätverk baserade på öppen programvara.

  Programmerbara nätverk innebär att utvecklare kan skriva program som behandlar alla datapaket som skickas över nätverket i realtid. Dessa program kan till exempel analysera datatrafiken för att fördela belastningen mellan olika servrar men även för att skydda nätverket mot angrepp.

 • 2020-02-25

  Simone Fischer-Hübner har utsetts till hedersdoktor på Chalmers

  – Det känns jätteroligt och hedrande, säger Simone Fischer-Hübner, professor i datavetenskap vid Karlstads universitet. Personlig integritet och cybersäkerhet har fått en allt viktigare roll i samhället och därför känns den här utmärkelsen extra betydelsefull. Jag har alltid uppskattat samarbetet med IT-säkerhetsforskarna vid Chalmers och jag hoppas att vi kan stärka samarbetet ytterligare och tillsammans bidra till att föra forskningen än framåt.

  Motiveringen lyder:
  ”Simone Fischer-Hübner får sitt hedersdoktorat för sitt enastående bidrag till forskning om personlig integritet och sitt engagemang i integritetsfrågor i samhället i stort. Hedersdoktoratet uppmärksammar hennes centrala roll i den svenska och internationella forskningsverksamheten, och i nätverk inom datasäkerhet och integritet – tvärvetenskapliga områden som är strategiskt viktiga på Chalmers.”

 • 2020-02-19

  Prestigefullt pris till professor i datavetenskap

  Javid Taheri, professor i datavetenskap vid Karlstads universitet, har tilldelats priset ”Award of excellence” av IEEE Technical Committee on Scalable Computing (TCSC). Priset får han för sitt bidrag till forskningen inom molntjänster och användandet av artificiell intelligens för att optimera skalbara molnbaserade distribuerade system.

  – Jag är väldigt glad över att ha fått det här priset. Det motiverar mig att jobba ännu hårdare och förhoppningsvis få större påverkan inom området och andra angränsande områden, säger professor Javid Taheri.

  Priset baseras bland annat på publikationer och framgångsrika forskningsansökningar och ges varje år till tre framstående och inflytelserika personer inom området för skalbar databehandling.

 • 2020-02-18

  Kau-studenter nådde semifinal i nationell cybersäkerhetstävling

  Torsdagen den 6 februari arrangerades tävlingen Cyber Challenge av Försvarshögskolan och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). 14 lag med universitetsstuderande tävlade om vilka som bäst kunde agera experter på nationell säkerhet. Karlstadlaget TrollControl gjorde bra ifrån sig och tog sig till semifinal.

  – Det var en rolig erfarenhet där vi verkligen utmanades med att fatta viktiga beslut på en kort tid, säger Michaela Padden, doktorand i statsvetenskap och en av deltagarna i TrollControl. Men, jag tycker att vi klarade av det bra och att vi hade en bra kommunikation inom laget.