Projektet 5G-DiGITs har startat och Karlstads universitet kommer att spela en nyckelroll i dess utveckling.
5G-DiGITs är ett tvärvetenskapligt Erasmus+ initiativ som möter den växande efterfrågan på utbildning och träning inom avancerad 5G-teknik.
Giuseppe Caso, Mohammad Rajiullah och Anna Brunstrom, medlemmar i gruppen Distributed Intelligent Systems and Communications (DISCO) vid datavetenskap, vann priset för bästa artikel vid 2024 IEEE Conference on Standards for Communications and Networking (IEEE CSCN’24).
Konferensen hölls i Belgrad den 25–27 november med stort deltagande från både akademiska och industriella sektorer.
– Vår artikel, A Standard-compliant Assessment of Beyond-eMBB QoS/QoE in 5G Networks, ger
Den 7-8 november anordnades för första gången Security Divas Sweden vid Karlstads universitet, en nationell konferens om cyber- och informationssäkerhet som lyfter kvinnor inom dessa områden.
Security Divas Sweden välkomnade elva kvinnliga förebilder som bjöd på viktiga insikter kring bland annat informationspåverkan, dataskydd och aktuella perspektiv kring cybersäkerhet.
Med på årets IVAs 100-lista finns projektet 6G-PATH (6G-pilots and Trials Through Europe) där datavetenskap och omvårdnad vid Karlstads universitet deltar.
Onsdagen den 30 oktober bjöd datavetenskap in till en nätverksträff för att bistå med att etablera kontakt mellan de studenter som sökt examensarbeten till våren och potentiella uppdragsgivare.
11 företag och organisationer deltog tillsammans med ett 40-tal studenter.
– Det var väldigt roligt att så många kom och ville delta.
Karlstads universitet bjuder in teknikinnovatörer att delta i den första Open Call inom EU-projektet 6G-PATH. Denna satsning erbjuder en unik möjlighet för startups och forskningsinstitutioner att utveckla och testa nästa generations Beyond-5G (B5G) och 6G-teknologier.
Open Call innehåller ett spår för "Infrastrukturutvidgningar" och riktar sig till aktörer som vill integrera förbättrade teknologier i en av 6G-PATH-infrastrukturerna.
Karlstads universitet fortsätter att stärka sin position som en nyckelaktör inom europeisk forskning om Beyond 5G (B5G) och 6G.
Forskargruppen för distribuerade intelligenta system och kommunikation (DISCO) har fått medel för tre spännande nya projekt.
Den 25 september samlade Karlstads universitet tillsammans med Compare, företag, organisationer och studenter för årets Digital Competence Network Day (DICOND) med närmare 70 deltagare.
Under eventet fick deltagarna möjlighet att möta och nätverka med studenter inom datavetenskap och informatik, med målet att skapa nya former av samverkan och säkerställa att regionen fortsätter vara konkurrenskraftig på arbetsmarknaden.
– Vi vill stärka samarbetet med regionala aktörer o
Vi är glada att välkomna vår nya doktorand, Emad Uddin, som kommer att arbeta under projektet Drive med fokus på att förbättra tjänstekvaliteten i 5G- och 6G-nätverk genom datadriven analys.
Kärnan i projektet är att analysera nätverkstrafik över tid med hjälp av statistik och maskininlärning för att fatta bättre beslut och anpassa trafiken baserat på nätverkets status.
Karlstads universitet lanserar nu ett nytt kandidatprogram i datavetenskap med inriktning artificiell intelligens (AI) som kommer att starta hösten 2025.
Karlstads universitet anordnar tillsammans med Europeiska unionens säkerhetsbyrå (ENISA) och den Europeiska datatillsynsmannen de hybrida konferenserna The Annual Privacy Forum och IPEN 2024, 3-5 september.
Med över 400 deltagare förväntas konferensen sammanföra integritetsexperter, ingenjörer, jurister, forskare och beslutsfattare inom både privat och offentlig sektor.
– Det är första gången som konferensen anordnas i Sverige och vi hoppas att den sätter Karlstad på cyb
Muhammad Ovais Ahmad, docent i datavetenskap, tilldelades priset för bästa artikel vid 2024 års International Conference on Technologies & Organization för sitt arbete, "Symbiotic Nexus between Social Sustainability and Large-Scale Agility in Nordic Technology Enterprises." Konferensen hölls i Paris den 27 juni 2024.
Forskningsgruppen SQuaD vid institutionen för datavetenskap genomförde forskningen som en del av NODLA-projektet, i samarbete med tre svenska ICT-företa
Forskaren Tobias Pulls vid datavetenskap på Karlstads universitet har tillsammans med det Göteborgsbaserade företaget Mullvad VPN utvecklat ett nytt skydd med benämningen DAITA (Defense against AI-guided Traffic Analysis).
Skyddet mot den snabba AI-utvecklingen av trafikanalys finns tillgänglig i Mullvads VPN-app till olika plattformar under året, som har över en miljon nedladdningar över hela världen.
– AI har blivit otroligt bra på att känna igen mönster även i krypte
Inom projektet Drive vid datavetenskap så testas just nu den nya satellitbaserade internettjänsten Starlink.
Starlink har utvecklats av Elon Musks SpaceX och erbjuder en tillförlitlig internetuppkoppling i områden med begränsad infrastruktur.
Farzaneh Karegar, lektor i informatik, har tillsammans med Simone Fischer-Hübner, professor i datavetenskap, skrivit boken The curious case of usable privacy: Challenges, Solutions, and Prospects.
Farzaneh Karegar, berätta mer vad boken handlar om
- Boken fokuserar på användbar integritet och dess utmaningar, lösningar och nya möjligheter.
Nyligen deltog Amal Nammouchi som är doktorand vid datavetenskap, i det vinnande laget under AI meets climate: MIT Energy and Climate Hack.
Hundratals studenter från hela världen möttes på Massachusetts Institute of Technology’s campus och virtuellt under evenemanget som ägde rum i Massachusetts, USA.
I hus 11 avrundar Erik Wästlund ett Zoom-möte om forskningsmedel. Han är färsk professor i psykologi, men ett välkänt ansikte i universitetets korridorer.
– Jag började läsa psykologi här 1996, säger han.
– Då var det mest så att jag kände att jag behövde göra något mer vid sidan av mitt jobb på krogen. Men ganska snart blev studierna viktigare än jobbet. Att det blev just psykologi var inte helt självklart.
Hackningsklubben på Karlstads universitet har spelat HackTheBox Cyber Apocalypse 2024 och landade på plats 112 av hela 5693 internationella lag vilket innebär en placering i top 2%!
Klubben löste 44 av 67 utmaningar inom ämnena: Forensics, Web, Reversing, Crypto, Pwn, Blockchain, och Hardware.
Läs mer om tävlingen här: https://www.hackthebox.com/events/cyber-apocalypse-2024
One6G är en ideell förening med över 100 akademiska och industriella medlemmar. Karlstads universitet kan använda One6Gs nätverk för att etablera strategiska samarbeten och partnerskap med andra medlemmar i One6G.
– Som medlem i One6G kan vi föreslå nya eller delta i befintliga gemensamma forskningsteman som en del av One6Gs arbetsgrupper.