Nyhetsarkiv för "Cs"

2020-03-25
Du har säkert märkt att videoklippet på din telefon bryts när du lämnar ditt hus och WiFi-nätet? Mobilen kopplar upp sig mot 4G och videon börjar spela igen. En fördel med flervägsnätverk, som kommer att bli vanligt i framtiden, är att mobilen kommer att byta mellan olika nätverk utan att du märker av det. Uppkopplingen blir riktigt snabb när trafiken skickas över flera vägar men samtidigt ökar risken för intrång.
2020-02-25
– Det känns jätteroligt och hedrande, säger Simone Fischer-Hübner, professor i datavetenskap vid Karlstads universitet. Personlig integritet och cybersäkerhet har fått en allt viktigare roll i samhället och därför känns den här utmärkelsen extra betydelsefull.
2020-02-19
Javid Taheri, professor i datavetenskap vid Karlstads universitet, har tilldelats priset ”Award of excellence” av IEEE Technical Committee on Scalable Computing (TCSC). Priset får han för sitt bidrag till forskningen inom molntjänster och användandet av artificiell intelligens för att optimera skalbara molnbaserade distribuerade system. – Jag är väldigt glad över att ha fått det här priset.
2020-02-18
Torsdagen den 6 februari arrangerades tävlingen Cyber Challenge av Försvarshögskolan och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). 14 lag med universitetsstuderande tävlade om vilka som bäst kunde agera experter på nationell säkerhet.
2020-02-12
Nu har utvärderingen av utbildningar inom datavetenskap, datateknik och medieteknik startat. Huvudområden i kluster 14 i Treklöversamarbetet för kvalitetsutvärdering vid Linnéuniversitetet, Mittuniversitetet och Karlstads universitet. Den 6 februari var det upptaktsmöte för kluster 14, som Karlstads universitet är koordinerande lärosäte för. Utvärderingsomgången omfattar utbildningar inom huvudområdena datavetenskap, datateknik och medieteknik.
2020-01-22
Anonymitetsnätverket Tor, med miljontals dagliga användare världen över, är viktigt för människor i utsatta situationer för att exempelvis undgå övervakning eller censur. Nu har två Karlstadforskare identifierat nya brister i anonymitetsskyddet och bidragit till tekniker som gör nätverket säkrare för användarna. Syftet med Tor är att du som användare ska kunna surfa på webben anonymt utan att information om vilka sidor du besöker registreras.
2019-12-20
KK-stiftelsen har beviljat att finansiera en internationell gästforskare inom 5G-nätverk vid Karlstads universitet. – Rekryteringen förstärker ytterligare vår kompetens inom 5G, säger Anna Brunström, professor i datavetenskap vid Karlstads universitet. Förhoppningen är att knyta gästprofessorn till ett uppföljningsprojekt och ytterligare profilering som bygger på vårt nuvarande HITS-projekt.
2019-12-18
Simon Sundberg, tidigare student vid civilingenjörsprogrammet, inriktning datateknik, kom i kontakt med HITS*-företaget Icomera i kursen Performance Modelling and Simulation i årskurs fyra.
2019-11-13
Cristian Hernandez Benet, doktorand i datavetenskap vid Karlstads universitet, har tilldelats priset Best Paper Award vid konferensen IEEE CloudNet, en stor internationell konferens om molnnätverk i portugisiska Coimbra som hölls den 4-6 november. – Den här konferensen samlar världens mest framstående forskare inom molnnätverk så det är i hård konkurrens som Cristian fått priset.
2019-11-06
Forskare vid Karlstads universitet har studerat hur appars tillgång till privat data har ändrats sedan införandet av EU:s allmänna dataskyddsförordning (GDPR) i maj 2018.
2019-10-29
Den 9-11 oktober hölls den årliga tävlingen European Cyber Security Challenge, där 20 lag från lika många europeiska länder löste säkerhetsrelaterade utmaningar. Simone Fischer-Hübner, professor i datavetenskap vid Karlstads universitet deltog i juryn. – Det finns ett stort behov av att få fler att arbeta med IT-relaterade säkerhetsproblem, säger Simone Fischer-Hübner.
2019-10-22
5G-nätverkets lansering närmar sig och förväntningarna är stora. Både privatpersoner och industri ser fram emot högre hastighet, minimal fördröjning och möjligheten att hantera fler uppkopplade enheter samtidigt. Men hur tar man bäst till vara på de nya möjligheterna med 5G-tekniken?
2019-10-17
Tre vetenskapliga artiklar från Datavetenskap vid Karlstads universitet har blivit accepterade till IEEE CloudNet, en stor internationell konferens om molnnätverk i portugisiska Coimbra. – Det är ovanligt att en forskargrupp har med tre artiklar på en konferens på den här nivån, säger Andreas Kassler, professor i datavetenskap.
2019-10-10
Den 5 oktober hölls Karlstadmästerskap i programmering där studenter, alumner och representanter från lokala IT- och teknikföretag deltog.
2019-10-01
Att en kandidatuppsats håller så hög kvalitet att den platsar på en internationell forskarkonferens hör inte till vanligheterna. Men, Jonatan Langlet, student på civilingenjörsprogrammet i datateknik, har bevisat att det går.
2019-09-26
Javid Taheri har befordrats till professor. Därmed stärker Datavetenskap den vetenskapliga kompetensen ytterligare inom inriktningen mot molntjänster. Javids Taheris forskningsområde rör bland annat fog computing – nästa stora paradigm inom datavärlden. Genom fog computing utvidgas molntjänsterna till nätverkets kant vilket gör att det passar perfekt för appar och liknande som kräver interaktioner i realtid.
2019-09-20
Årets SNITS-middag på Karlstads universitet var mer än fullbokad, men så fanns också en anställning i IT-branschen på bordet. En anrättning som fick det att vattnas i munnen på både företag och studenter. Den 19 september kom 130 studenter från universitetets olika IT-utbildningar för att bekanta sig med representanter från elva av Karlstads företag i branschen.
Prenumerera på Nyhetsarkiv för "Cs"