Med en ständigt eskalerande hotbild börjar fler företag och organisationer bedriva ett aktivt cybersäkerhetsarbete och efterfrågan på kompetens inom området ökar stadigt.
Under torsdagen 14 september hölls ett öppet Colloquium-seminarium vid datavetenskap där Marco Neri från telekommunikationsföretaget Rohde & Schwarz berättade om lösningar och mätningar inom 5G.
Sedan 2018 är Marco Neri involverad i gemensam forskning i samarbete med Karlstads universitet. Forskningsaktiviteten är ett av de första samarbetena i Europa för att mäta och analysera 5G-mobilnätverksprestanda.
I budgetpropositionen för 2024 föreslår regeringen att Cybercampus Sverige ska inrättas för att stärka både kompetensförsörjning och forskning inom cybersäkerhet. Simone Fischer-Hübner, professor i datavetenskap på Karlstads universitet, sitter i planerings- och projektgruppen för Cybercampus och har en aktiv roll i det nya svenska cybersäkerhetslandskapet.
– Det här är väldigt goda nyheter för Karlstads universitet.
Anonymitet på webben är ett superaktuellt ämne som Rasmus Dahlberg länge har forskat kring. Med avhandlingen ”On Certificate Transparency Verification and Unlinkability of Websites Visited by Tor Users” har Rasmus nu disputerat i ämnet datavetenskap.
Med en civilingenjörsutbildning i botten har Rasmus disputerat, undervisat i datasäkerhet samt arbetat deltid på företagen Mullvad VPN och Glasklar Teknik.
Mobilnäten utvecklas ständigt för att möjliggöra förbättrad genomströmning och låg latens för applikationer. Det har dock visat sig att nuvarande standardalgoritmer för överbelastningskontroll kan orsaka långa fördröjningar i mobilnätverk på grund av övertilldelning av buffertar. I sin avhandling har Habtegebreil Kassaye Haile undersökt prestandan hos två möjliga lösningar på detta problem.
Internet är under ständig utveckling.
Nu startar Cross Border Cyber Capacity, ett treårigt utvecklingsprojekt med målet att stärka affärsutvecklingen inom cybersäkerhetsområdet och samtidigt öka tillgången till expertis och kunskapsdelning.
Edge computing är en av drivkrafterna för framtidens industrier och en grundläggande komponent i 5G-nätverk, säger professor Javid Taheri. Han har nyligen publicerat en referensbok i ämnet, Edge Intelligence: From Theory to Practice.
DRIVE:s tredje delprojekt, "Service optimization in federated edge platforms", syftar till att utforma och utveckla lösningar baserade på artificiell intelligens och maskininlärning, för att optimera prestandan hos tjänster för augumented reality och virtual reality på plattformar som använder sig av edge computing.
Karlstads universitet har forskningsapparatur lite varstans i sina lokaler. Nu finns den även utomhus. Sedan februari sitter det nämligen en Starlink-antenn på taket på den byggnad där forskarna inom datavetenskap håller till.
Hur tillförlitliga är olika metoder för anslutning till mobilnät för att stödja tågsignaleringssystem? Det har Professor Anna Brunström och lektor Johan Garcia vid Karlstads universitet undersökt i samarbete med DRIVE-partnern Icomera.
Som en del av DRIVE-projektet genomförs nu mätningar av 5G-nätverk i Rom, Italien, där två stora mobiloperatörer sätts under luppen vad gäller täckning, anslutningsmöjlighet, latens och strömningsprestanda.
I december 2020 till januari 2021 genomfördes storskaliga mätningar i centrala delar av Rom i Italien, för att analysera den pågående utvecklingen av mobilnätet och den inledande utbyggnaden av 5G Non-Standalone operativa nät.
I fokus var 5G-nätverken hos två stora ita
I DRIVE-projektet har arbetet nu startat med en gemensam testmiljö tillsammans med industripartnern Varnish Software. Testerna ska mäta hur olika nätuppkopplingar påverkar latens och bandbredd vid videoströmning.
Sedan mitten på december pågår testning av latens och bandbredd i universitetets 5G-testbädd. En server står uppkopplad mot flera nätuppkopplingar samtidigt för att jämföra deras prestanda.
Digital Well Arena är en samverkanssatsning om digitala lösningar för ett hälsosammare liv, mellan offentlig sektor, akademi, civilsamhälle, entreprenörer och näringsliv i Värmland. Nyligen genomfördes en workshop för att inventera vilka behov som finns av digitalisering i hälso- och vårdsektorn, vilka problem som samhället och individen skulle ha nytta av att få lösta.
Datavetenskap vid Karlstads universitet välkomnar Red Hat som ny partner i DRIVE-projektet. Red Hat är ett globalt mjukvaruföretag som tillhandahåller Linux-baserade programvaruprodukter med öppen källkod till företag. Det innefattar infrastruktur för hybridmoln, middleware, agil integration, utveckling av molnäkta applikationer samt lösningar för hantering och automatisering.
Den 13 september hölls den första DAMI-workshoppen på Karlstads universitet. Syftet med workshoppen var att lansera DAMI:s arbetsgrupper och sprida information om forskningscentret och dess verksamhet till en bredare publik.
– Det tekniska syftet med workshoppen var att utbyta information och idéer om den senaste tidens utveckling inom digitalisering för komplex tillverkning, säger Andreas Kassler, professor i datavetenskap vid Karlstads universitet.
På Karlstads universitet startades 2021 centrumbildningen DAMI 4.0, en forsknings- och innovationsmiljö med syftet att utnyttja digitaliseringens potential för att göra framtidens industri smartare, mer anpassningsbar och mer hållbar.
DAMI 4.0 – Digital Adaptive Manufacturing for Industry 4.0 – ska i första hand finnas till för regionens företag men på sikt även bli en nationell resurs.
–Vi har förstått bland våra företag att det kan vara en utmaning att ta de di
Digitaliseringen av industrin och samhället i stort har precis börjat. Kommunikationsteknik och mobilnät fungerar som nyckelfaktorer för den digitala transformationen och kommer att omforma våra liv under det kommande decenniet. Projektet DRIVE har precis landat på Karlstads universitet och kommer att pågå i åtta år.
Latens är den fördröjning som digitala tjänster utsätts för när de används via internet.
- Det här leder till en tydligare profilering för ämnet datavetenskap, säger Per Hurtig, programledare för masterprogrammet.
Ämnets tre starka områden är datakommunikation, datasäkerhet och mjukvarukvalité. Delarna genomsyrar utbildningarna i datavetenskap vid Karlstads universitet.
- Vi ser idag att det finns enormt tryck från näringslivet i hela landet och även regionalt och lokalt, säger Johan Eklund, universitetslektor i datavetenskap.