Nyhetsarkiv för "Cs"

2019-12-20
KK-stiftelsen har beviljat att finansiera en internationell gästforskare inom 5G-nätverk vid Karlstads universitet. – Rekryteringen förstärker ytterligare vår kompetens inom 5G, säger Anna Brunström, professor i datavetenskap vid Karlstads universitet. Förhoppningen är att knyta gästprofessorn till ett uppföljningsprojekt och ytterligare profilering som bygger på vårt nuvarande HITS-projekt.
2019-12-18
Simon Sundberg, tidigare student vid civilingenjörsprogrammet, inriktning datateknik, kom i kontakt med HITS*-företaget Icomera i kursen Performance Modelling and Simulation i årskurs fyra.
2019-11-13
Cristian Hernandez Benet, doktorand i datavetenskap vid Karlstads universitet, har tilldelats priset Best Paper Award vid konferensen IEEE CloudNet, en stor internationell konferens om molnnätverk i portugisiska Coimbra som hölls den 4-6 november. – Den här konferensen samlar världens mest framstående forskare inom molnnätverk så det är i hård konkurrens som Cristian fått priset.
2019-11-06
Forskare vid Karlstads universitet har studerat hur appars tillgång till privat data har ändrats sedan införandet av EU:s allmänna dataskyddsförordning (GDPR) i maj 2018.
2019-10-29
Den 9-11 oktober hölls den årliga tävlingen European Cyber Security Challenge, där 20 lag från lika många europeiska länder löste säkerhetsrelaterade utmaningar. Simone Fischer-Hübner, professor i datavetenskap vid Karlstads universitet deltog i juryn. – Det finns ett stort behov av att få fler att arbeta med IT-relaterade säkerhetsproblem, säger Simone Fischer-Hübner.
2019-10-22
5G-nätverkets lansering närmar sig och förväntningarna är stora. Både privatpersoner och industri ser fram emot högre hastighet, minimal fördröjning och möjligheten att hantera fler uppkopplade enheter samtidigt. Men hur tar man bäst till vara på de nya möjligheterna med 5G-tekniken?
2019-10-17
Tre vetenskapliga artiklar från Datavetenskap vid Karlstads universitet har blivit accepterade till IEEE CloudNet, en stor internationell konferens om molnnätverk i portugisiska Coimbra. – Det är ovanligt att en forskargrupp har med tre artiklar på en konferens på den här nivån, säger Andreas Kassler, professor i datavetenskap.
2019-10-10
Den 5 oktober hölls Karlstadmästerskap i programmering där studenter, alumner och representanter från lokala IT- och teknikföretag deltog.
2019-10-01
Att en kandidatuppsats håller så hög kvalitet att den platsar på en internationell forskarkonferens hör inte till vanligheterna. Men, Jonatan Langlet, student på civilingenjörsprogrammet i datateknik, har bevisat att det går.
2019-09-26
Javid Taheri har befordrats till professor. Därmed stärker Datavetenskap den vetenskapliga kompetensen ytterligare inom inriktningen mot molntjänster. Javids Taheris forskningsområde rör bland annat fog computing – nästa stora paradigm inom datavärlden. Genom fog computing utvidgas molntjänsterna till nätverkets kant vilket gör att det passar perfekt för appar och liknande som kräver interaktioner i realtid.
2019-09-20
Årets SNITS-middag på Karlstads universitet var mer än fullbokad, men så fanns också en anställning i IT-branschen på bordet. En anrättning som fick det att vattnas i munnen på både företag och studenter. Den 19 september kom 130 studenter från universitetets olika IT-utbildningar för att bekanta sig med representanter från elva av Karlstads företag i branschen.
2019-09-19
Anta utmaningen och anmäl dig till årets upplaga av Karlstadsmästerskapen i programmering den 5 oktober. Tävlingen sker i lag med upp till tre deltagare, som på fem timmar ska lösa ett dussin programmeringsuppgifter. Studenter, anställda, företagare - alla är välkomna att tävla om titeln som Karlstads bästa programmerare! Det lag som löser flest uppgifter korrekt vinner, och om flera lag löst lika många uppgifter vinner laget med kortast totaltid.
2019-09-02
Går det att förbättra prestandan i mobil datakommunikation genom att kombinera olika tekniker som WiFi med 4G och 5G? Det är något som Stefan Alfredsson, lektor i datavetenskap, vill ta reda på genom sin forskning. Det är svårt att tänka sig en tillvaro utan mobiltelefon. Den är vår primära länk till sociala medier och myndigheter och ger oss konstant tillgång till underhållning, shopping och viktiga samhällstjänster.
2019-08-29
I Brasilien sker 63 procent av sjukvården i hemmen och där har införandet av digitala hjälpmedel revolutionerat sjukvården. Journaler som tidigare fylldes i för hand kan nu exempelvis snabbt läggas in i digitala system. Samtidigt ställs höga krav på att patientuppgifter hanteras på ett säkert sätt.
2019-06-27
Appar har blivit en viktig del i våra liv. De guidar oss för att hitta rätt väg, talar om för oss att röra på oss mer, och tipsar om annat som vi vill ha hjälp med i vardagen. För att fungera registrerar de var vi är, vad vi säger och vad vi gör. Men, kan vi lita på hur apparna hanterar vår personliga information?
2019-06-20
Mobilt bredband ger 30 procent lägre prestanda än vanligt bredband. Det visar en ny studie som Karlstadforskaren Mohammad Rajiullah presenterade den 13-17 maj vid den topprankade (A*) konferensen: The web Conference 2019 i San Francisco, USA. Smartphones och mobilt bredband har revolutionerat hur människor använder webben. Konsumenter ställer höga krav på användarvänlighet och snabb uppkoppling, och företagen tävlar om att nå samma höga prestanda som det fasta nätet.
2019-05-28
SQuaD (Software Quality and Digital Modernisation) är det nya namnet på tidigare SERG (Software Engineering Research Group), en av tre profileringar inom datavetenskap vid Karlstads universitet. – Vi är naturligtvis fortfarande mjukvaruingenjörer i hjärtat.
Prenumerera på Nyhetsarkiv för "Cs"