Nyheter
-
2025-05-16
Ny professor studerar skolan som mötesplats i digitaliserings tidevarv
För Marie Nilsberth var läraryrket ett givet yrkesval, och hon tycker fortfarande att lärare har ett av samhällets viktigaste uppdrag. Efter en karriär som mellanstadielärare och specialpedagog, utbildar hon idag blivande lärare vid Karlstads universitet. Hon bedriver forskning om skola och undervisning, och blev i dagarna professor i pedagogiskt arbete vid lärosätet.
Marie Nilsberths forskning handlar om interaktion, skriftspråkande och lärande i olika pedagogiska sammanhang, med ett särskilt intresse för betydelsen av skolans digitalisering i relation till frågor om likvärdighet och inkludering.
-
2025-05-15
Fullt hus på administratörskongressen
Det är inte alltid att administratörernas arbete syns utåt, det bara fungerar. Men om det inte fungerar så är det mycket som stannar av. Det var något som flera av talarna vittnade om när 960 administratörer från Sveriges alla hörn möttes på 2025 års administratörskongress 13–14 maj på Karlstad CCC. Kongressen som arrangerades av Karlstads universitet var fylld av inspiration, nya kunskaper, skratt och många fina samtal.
– Det känns fantastiskt roligt att äntligen dra igång kongressen, säger Anne-Christine Larsson Ljung, universitetsdirektör vid Karlstads universitet. Administrationen är en så viktig del för att lärosätena ska fungera. Jag hoppas att ni alla ska få en positiv bild av både Karlstad och vårt universitet.
Johanna Samuelsson, kongressens moderator, beskriver administratörerna med orden ordning och reda och koll på läget, men tillägger:
-
2025-05-15
Så tränas framtidens förskollärare i att väcka teknikintresse och utmana könsnormer
Hur väcker man barns intresse för teknik redan i förskolan? Blivande förskollärare fick nyligen praktisk träning i att planera och genomföra undervisning som kombinerar teknik och kreativitet, med målet att göra barn till aktiva upptäckare i en digital värld – och bana väg för fler tjejer inom teknikområdet.
Under termin fyra i förskollärarprogrammet vid Karlstads universitet deltog studenterna i en större laboration där de fick utforma och testa undervisningsaktiviteter inom teknikområdet. Verktyg som Makey Makey, Blue-Bot och olika programmerbara enheter användes för att skapa lekfulla och lärorika moment där både analoga och digitala inslag kombinerades.
-
2025-05-15
Fotgängare mest utsatta i trafiken – ny forskning visar på lösningar
Trots att gång är både klimatsmart och hälsosamt visar ny svensk forskning att fotgängare står för en stor andel av alla trafikskador. Äldre personer och kvinnor är särskilt utsatta – och vinterväglag gör situationen ännu värre. Nu pekar en ny avhandling från Karlstads universitet ut tekniska och infrastrukturella åtgärder som kan rädda liv.
En ny avhandling från Karlstads universitet visar att fotgängare är överrepresenterade i svensk olycksstatistik, trots åratal av satsningar på trafiksäkerhet. Fyra publicerade studier ligger till grund för resultaten, där Khabat Amin, doktorand på risk- och miljövetenskap bland annat har analyserat hur olyckor sker, vem som skadas och vilka insatser som kan förebygga dem.
– Det är tydligt att fotgängare inte får det skydd de behöver. Vi måste göra mer för att minska riskerna, särskilt för äldre och kvinnor som drabbas hårdast av bl.a. fallolyckor, säger Khabat Amin.
-
2025-05-14
En entusiast inom digital hälsa
Ny avhandling från Karlstads universitet visar att hög eHälsolitteracitet, det vill säga förmågan att förstå och använda hälsoinformation från digitala källor och stark psykosocial självförmåga, hänger samman med bättre glukoskontroll hos personer med typ 1-diabetes.
Studien identifierar faktorer som kan utvecklas vidare för att optimera egenvården.
– Min förhoppning är att resultaten ska kunna bidra till en bättre livskvalitet för personer med typ 1-diabetes, säger Divya Anna Stephens, forskare i omvårdnad vid Karlstads universitet.Digital teknik upplevdes ofta som stärkande, men kunde också skapa frustration.
– Därför krävs stödinsatser för att tekniken ska kunna användas optimalt och ge bättre glukoskontroll, förklarar Divya Anna Stephens. Hon understryker också behovet av fler studier inom området.
-
2025-05-14
Industrin försöker stoppa PFAS-förbud med vilseledande information
I en debattartikel i Upsala Nya Tidning, UNT, i förra veckan lyfte Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet, tillsammans med andra forskare hur plast- och kemiindustrin aktivt försöker stoppa ett förbud mot PFAS genom desinformation.
– Nu på onsdag arrangeras ett seminarium i Sveriges Riksdag där jag medverkar och där vi presenterar nya rön från det internationella forskningsprojektet The Forever Pollution Project, säger Carl-Gustaf Bornehag.