Nyheter

  • 2024-09-19

    Sammanfattningsvis positivt budgetläge för Karlstads universitet

    När regeringen presenterade sin budgetproposition för 2025 aviseras bland annat neddragningar av takbelopp, men eftersom fjolårets satsningar i ingenjörspaketet fortsätter hamnar Karlstads universitet ändå på plus. I övrigt innehåller budgeten i huvudsak pris- och löneuppräkning. Kommande satsningar på forskning och innovation presenteras i en särskild proposition senare i höst.

    Vid regeringens presentation av budgetpropositionen sammanfattade finansministern att hon generellt ser mer positivt på det ekonomiska läget, men oroar sig för BNP och låg köpkraft. När det gäller universitet och högskolor vill regeringen värna den campusbaserade utbildningen, som den ser som kärnan i verksamheten.

    Förutom den generella prisuppräkningen görs nu också en förstärkning av ersättningsbeloppet för humanistiskt, teologiskt, juridiskt och samhällsvetenskapligt utbildningsområde med 1 050 kronor per helårsprestation.

  • 2024-09-19

    Pianostafett och lunchkonsert fredag 27 september!

    Fredag den 27 september är studenter och medarbetare och andra musikälskare välkomna till Aulafoajén! Fyra masterstudenter från Musikhögskolan Ingesund spelar i en musikalisk stafett som pågår mellan klockan 8 och 12 samt 13 och 14. Dessutom bjuder de på en lunchkonsert i Aula Magna mellan klockan 12.15 och 12.45.

    Det är Kultur på Kau som har bjudit in de fyra studenterna Sebastian Iivonen, Sverige, Astri Aareskjold, Sverige, Julie Haismann, Frankrike och Francis Karpenskis, Lettland. De är en del av Ingesund Piano Center, som arrangerar aktiviteter och projekt som lyfter fram klassisk piano genom den undervisning som ges på Musikhögskolan Ingesund under ledning av professor Julia Mustonen-Dahlkvist. 

    Jon Dahlkvist är programledare och lärare på Musikhögskolan Ingesund samt projektledare för Ingesund Piano Center och han berättar:

  • 2024-09-18

    Karlstads universitet på första och andra plats i Högskolepejlen

    Studenter som tar högskoleingenjörsexamen eller civilingenjörsexamen vid Karlstads universitet får jobb efter studierna. Det visar Svenskt Näringslivs Högskolepejl 2024.
    Karlstads universitet ligger på första plats för högskoleingenjörer och andra plats för civilingenjörer i undersökningen.

    Högskolepejlen visar att nästan 97 procent av dem som tar civilingenjörsexamen vid Karlstads universitet var etablerade på arbetsmarknaden tre år efter examen och 98 procent av dem som tar högskoleingenjörsexamen.

    – Detta är ett mycket glädjande resultat, säger Stefan Lindskog, dekan på Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap. 

    – Det bekräftar den höga kvalitet som våra utbildningar har och att det goda samverkansarbetet med näringslivet ger våra studenter en bra start i yrkeslivet.

  • 2024-09-18

    Karlstads universitet lanserar vårintag för högskoleingenjörsutbildning 2025

    Karlstads universitet tar ett stort steg framåt genom att erbjuda en ny möjlighet för studenter att påbörja högskoleingenjörsutbildningen redan under vårterminen 2025. Som ett av endast två lärosäten i Sverige öppnar Karlstads universitet upp dörrarna till ett vårintag för en högskoleingenjör inom energi- och miljöteknik. Detta ger studenter chansen att starta sina studier tidigare och undvika väntetiden till höstterminen.

    – Det är ett viktigt steg för att möta den ökande efterfrågan på högskoleingenjörer och samtidigt ge fler studenter möjlighet att påbörja sina studier tidigare, säger Magnus Ståhl, programledare för högskoleprogrammet i Energi- och miljöteknik.

    De studenter som väljer att börja våren 2025 kommer att följa samma utbildningsplan som höstintaget 2024, men med en anpassad kursordning för att underlätta övergången. Dessutom kommer de att ha möjlighet att studera tillsammans med andra årskullar, vilket skapar en dynamisk och flexibel studiemiljö.

  • 2024-09-17

    Ny satsning ska minska regelbördan för landets lantbrukare

    Under hösten startar Karlstads universitets Samhällsnytta AB ett projekt i samarbete med lantbrukare, myndigheter och intresseorganisationer. Fokus ligger på att minska lantbrukets regelbörda, ett område som länge upplevts som både kostsamt och tidskrävande.

    – Vi samlar “hela systemet i rummet” – en metodik som säkerställer att alla berörda aktörer deltar aktivt och bidrar till hållbara och praktiska lösningar, säger Samhällsnyttas vd Johan Quist.

    Samhällsnytta får, tillsammans med en grupp av myndigheter och intresseorganisationer, sju miljoner kronor från Vinnova, Formas och Energimyndigheten för projektet, som genomförs inom ramen för innovationsprogrammet SustainGov.

  • 2024-09-17

    Förlängt förordnande för universitetsstyrelsen

    Samtliga åtta externa ledamöter i universitetsstyrelsen för Karlstads universitet får nytt förordnande. Regeringen har också beslutat att återigen förlänga mandatperioden. Det blev klart fredag 13 september.

    Senast regeringen beslutade om förordnande av externa ledamöter i styrelserna för de statliga lärosätena, våren 2023, förkortades mandatperioden från tre år till 17 månader. Något som mötte skarp kritik, bland annat från Sveriges universitets och högskoleförbund, SUHF.

    När regeringen nu fattat nytt beslut om förordnande förlängs mandatperioden igen. De nya förordnandena gäller perioden 1 oktober 2024–30 april 2028.