Nyheter

  • 2024-10-25

    Barns och ungas psykiska hälsa tema när forskarna och kommunen möttes

    Torsdag 24 oktober hölls den andra träffen under vinjetten Forskarna i Almen, där forskare från Karlstads universitet möter representanter för Karlstads kommun.
    Denna gång var temat barns och ungas psykiska hälsa.

    – En väldigt lärorik kväll. Alla som deltog vittnade om det, säger Patrik Larsson, prorektor vid Karlstads universitet.

    På plats i kvarteret Almen fanns sex representanter för kommunstyrelsen, socialtjänsten och gymnasie- och grundskoleverksamheten. Från Karlstads universitet deltog, förutom Patrik Larsson och universitetsdirektör Anne-Christine Larsson Ljung, fyra forskare som under en dryg timme sammanfattade sin forskning med koppling till barns och ungas psykiska hälsa.

  • 2024-10-25

    Klassisk Wallraff-journalistik och AI fyllde höstens Anderseminarium

    Det var med stora insatser som TV4:s Kalla fakta gav sig ända in i kärnan av Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning för att avslöja partiets nätkrigare. Men det gav resultat. ”Undercover i trollfabriken” utsågs till Årets granskning. Under årets andra Anderseminarium föreläste Kalla faktas Emil Hellerud om utmaningarna med att gräva i det digitala medielandskapet. Andersalen på Karlstads universitet var fylld till sista plats.

    – Dels har vi det etiska med en sådan här granskning, förklarade Emil Hellerud. Och dels är det juridiska också något man behöver ta hänsyn till.

    Emil Hellerud berättade om hur granskningen hade planerats och de hinder man kan stöta på som Wallraffande journalist.

  • 2024-10-24

    Molekylernas hemliga liv avslöjas

    Forskningen om organiska solceller har pågått under lång tid, nu har ytterligare framsteg gjorts i att förstå molekylstrukturerna, för att kunna skapa så effektiva solceller som möjligt.

    – Vi har genom att använda atomkraftsmikroskopi – infraröd spektroskopi, AFM-IR, fått tydligare bilder av morfologin eller strukturen i materialet, säger Ishita Jalan, postdoc i fysikalisk kemi och huvudförfattare till den nyligen publicerade vetenskapliga artikeln. Den här strukturen och hur man kan styra den avgör den effekt som solcellen får. På så sätt kan dessa nya rön bidra till effektivare organiska solceller.

  • 2024-10-24

    Beslutsfattandets utmaningar inspirerar forskning inom katastrofriskhantering

    Forskning om rättvisa i samband med katastrofer och hållbar utveckling blir allt viktigare i en värld där klimatförändringar och sociala ojämlikheter skapar nya utmaningar. Mathilde de Goër de Herve, forskare vid Centrum för forskning om samhällsrisker, CSR, har genom sitt arbete utforskat dessa kritiska områden och bidragit med ny kunskap om hur krishantering kan stödja en rättvisare och mer hållbar utveckling.

    Mathildes akademiska karriär inleddes 2012 med studier i ekonomi vid Université Lumière Lyon II i Frankrike. Intresset för globala frågor och katastrofrisker ledde henne till att vidareutbilda sig inom hållbar territoriell utveckling genom en internationell masterexamen. Mathilde kom till Karlstads universitet som utbytesstudent under sin kandidatexamen.

  • 2024-10-23

    Vad är en hållbar region?

    Hur mäter man hållbar utveckling och vilka är indikatorerna? Vad är hållbar utveckling på regional nivå? Det här var några av de frågor som diskuterades vid det senaste seminariet i serien I samma landskap, arrangerat av CRS, Centrum för forskning om hållbar samhällsförändring.

    Seminariet hade som utgångspunkt dels det europeiskt jämförande projektet om hållbarhetsperspektiv i smart specialisering (ARIES4), och dels en ny avhandling i statsvetenskap om hållbarhet i svensk regional utvecklingspolitik. Medverkade på seminariet gjorde även Lisa Gärdt, hållbarhetskoordinator på Glava Energy Center och medverkande i ARIES4. 

  • 2024-10-23

    Sverige sticker ut när det gäller påbackningsolyckor

    En ny studie från Karlstads universitet i samarbete med Chalmers industriteknik har avslöjat att Sverige har en högre andel påbackningsolyckor jämfört med andra länder som Frankrike och USA.

    Medan frontalkollisioner ofta resulterar i allvarligare skador och har varit föremål för omfattande forskning, visar denna studie att 12 procent av alla påkörningsolyckor i Sverige är påbackningsolyckor där minst en fotgängare har blivit dödad eller skadad. Detta kan jämföras med 7 procent i både Frankrike och USA.