Nyheter

 • 2018-12-19

  Kårhuset avvecklas

  Under tisdagskvällen hade Kårhuset i Karlstad AB bolagsstämma och beslutade att avveckla kårhuset. Den främsta anledningen är att verksamhetens bokslut visade ett minusresultat.

  Aktiebolaget Kårhuset i Karlstads AB startades 2014 och har sedan oktober 2017 drivit kårhuset. Efter ett års verksamhet bedömer ägarna att ekonomin inte är hållbar, att det saknas studentengagemang inför denna typ av verksamhet och att den kompetens som behövs för att driva ett aktiebolag saknas i alla delar av verksamheten.

 • 2018-12-19

  Sveriges olympiska kommitté besökte Elitidrottsuniversitetet

  Elitidrottsuniversitetet vid Karlstads universitet tar varje år emot cirka 30 studenter som tänkt satsa på sin idrott på elitnivå samtidigt som de skaffar sig en utbildning. Elitidrottsuniversitetet utgör på så sätt en plantskola för kommande stjärnor som ska representera Sveriges färger i olika mästerskap. Inte minst i OS. Sveriges olympiska kommitté, SOK, är väl medvetna om det och gör jämna besök i Karlstad.

  Det är inte lätt att satsa på en idrottskarriär. Hur ska man försörja sig under den tiden som krävs för att träna och bli riktigt bra? Många ungdomar har upptäckt möjligheten att plugga samtidigt som de får möjlighet att satsa på en elitkarriär. Elitidrottsuniversitetet vid Karlstads universitet har för dagen 35 inskrivna studenter med en bred representation av idrotter och utbildningar vilket märktes vid dagens träff med SOK. De studenter som deltog är bland annat utövare av curling, längdskidor och spjut som utbildar sig till psykolog, lärare och inom IT-världen.

 • 2018-12-19

  Forskning om krisberedskap får ny EU-finansiering

  Ett nytt projekt för behovsdriven forskning och utveckling av verktyg och metoder för IT-baserad krisövning har beviljats 4,8 miljoner kronor från EU:s regionala utvecklingsfond Interreg Sverige- Norge. Projektet heter CriseIT 2 - Implementing Future Crisis Management Training, och är ett samarbete mellan 12 parter i Sverige och Norge.

  CriseIT 2 bygger vidare på den kunskap om digital krisövning som utvecklats inom projektet CriseIT - Preparing for Future Crisis Management, som avslutas nu vid årsskiftet.

 • 2018-12-18

  Var med och fira Karlstads universitet (och lyssna på Clara Henry)!

  Den 22 januari är det 20 år sedan vi blev Karlstads universitet. För att fira 20-åringen bjuds alla studenter in till en firareftermiddag med program i aulan och efterföljande tårtkalas. Höjdpunkt? Clara Henry kommer på besök!

  Tag plats i Aula Magna den 22 januari klockan 13.00 och lyssna först till prorektor Thomas Blom och 1999 års ordförande för Karlstad Studentkår. Därefter är det dags för Clara Henry att ta plats på scenen. Moderator under dagen är Erika Hellekant Rowe.

  Boka in den 22 januari redan nu. Det är ingen föranmälan, men det finns begränsat med plats i aulan, så det kommer att vara först till kvarn som gäller!

  Vad? Jubileumsfirande med Clara Henry
  Var? Aula Magna
  När? Den 22 januari klockan 13.00-15.30

 • 2018-12-18

  Krisberedskapen varierar mellan chefer i svenska kommuner

  Fokus på krishantering har ökat i Sverige och i många andra länder. I Sverige är ansvaret för krishantering decentraliserat till kommunerna. En ny avhandling visar att motivationen för att arbeta med beredskapshöjande aktiviteter i många fall är låg även om cheferna enligt lag ska vara förberedda.

  "Jag har mina dagliga arbetsuppgifter och då finns krisen och riskproblemen i en slags sidolinje /.../ detta område tenderar att skjutas upp till sommaren när vi har mer tid att ta itu med."

 • 2018-12-17

  Matteintresserade löste problem åt industrin

  Den 12 december arrangerades den andra upplagan av Matte möter industri-dagen, MIMM®-dagen, vid Karlstads universitet. På plats var representanter från Rolls-Royce, Sogeti och Uddeholm som tillsammans med gymnasieelever, studenter, forskare och lärare försökte hitta matematiska lösningar på hittills olösta problem.

  – Vi vill lyfta Värmland som bas för attraktiva arbetsgivare som genom avancerad och modern teknik använder matematik som verktyg. En viktig del är att visa hur roligt matte är och ge gymnasieelever och studenter ett smakprov på hur man kan arbeta med tillämpad matte i arbetslivet. säger Adrian Muntean, professor i matematik som tillsammans med Elisabet Mellroth, doktor i pedagogiskt arbete, arrangerar dagen.

@KAU

Krisberedskapen varierar mellan chefer i svenska kommuner: https://t.co/Tlrv7x5hdM #kris #forskning