Nyheter
-
2025-05-07
Frömedel genom MIRAI och STINT ökar internationellt forskningssamarbete
Två projekt med projektledning på Karlstads universitet har genom MIRAI erhållit frömedel som ska ge våra forskare möjlighet till internationellt samarbete och ökad mobilitet.
MIRAI, med stöd från STINT, utlyste finansiering för att stödja forskningssamarbeten mellan medlemsuniversiteten i Japan och Sverige. Syftet är att utveckla nya och befintliga samarbeten genom innovativa projekt. Av 43 ansökningar valdes elva projekt ut för finansiering, varav två projektleds på Karlstads universitet.
-
2025-05-06
Kurs ger doktorander verktyg för nyttiggörande
Kursen Att nyttiggöra forskning och vetenskap ges av Innovationskontoret Fyrklövern och riktar sig till doktorander inom fyra lärosäten. Fokus på kursen är hur forskningsresultat kan användas för samhälle, näringsliv och akademi genom icke-akademiska strategier. Elise Meurs som är doktorand i kemiteknik och vars forskning bedrivs i samarbete med ett industriföretag, tycker att kursen har varit särskilt värdeskapande.
– I mitt doktorandprojekt undersöker vi industriellt genomförbara lösningar för kemisk återvinning av bomull genom att återanvända bomullsavfall i viskosprocessen istället för träfibrer. Vår forskning syftar till att undersöka skillnader i prestanda och föreslå lösningar för hur man kan uppnå ett kommersiellt gångbart alternativ till den nuvarande viskostillverkningen från träfibrer. Projektet drivs genom institutionen för ingenjörs- och kemivetenskaper och sker i nära samarbete med industriföretaget Circulose.
-
2025-05-06
Karlstads universitet tog nästa steg i 6G-projektet
Projektet 6G-PATH (6G-Pilots and Trials Through Europe) vid Karlstads universitet gick nu in i en ny fas där tekniken testades i praktiken. Målet med projektet är att utveckla utbildningen inom hälso- och sjukvård genom att använda avancerad kommunikationsteknik som 5G och 6G, i kombination med Extended Reality, XR och Virtual Reality, VR.
En central komponent i projektet är användningen av en avancerad patientsimulator, en docka som kan efterlikna olika medicinska tillstånd och reaktioner. Med hjälp av 6G-teknik planeras det att dockan ska kunna användas i mer realistiska miljöer, såsom vid simulerade olycksplatser, vilket ger studenterna en mer autentisk träningsupplevelse.
– Avancerad mobil teknik möjliggör interaktiv träning i miljöer som tidigare varit svåra att återskapa i klassrummet, säger Anna Brunström, professor i datavetenskap och projektledare för projektet vid Karlstads universitet.
-
2025-05-05
Handelshögskolans ledning förstärks med två proprefekter
Tomas Gustavsson, lektor i informatik, och Nina Löfberg, lektor i företagsekonomi är Handelshögskolans nya proprefekter.
– Som prefekt på Handelshögskolan kommer det att bli roligt och utvecklande att få möjlighet att arbeta tillsammans i ett ledningsteam med både institutionsövergripande och ett närmare ämnesspecifikt fokus. Tomas och Ninas kompetens, förmågor och driv kommer att vara värdefulla, menar Marie-Therese Christiansson.
-
2025-05-05
Ledningen har ordet: AI i utbildningen – en balans mellan ansvar och utforskande
I en debattartikel som nyligen publicerades i en av våra lokaltidningar lyfter fackförbundet Akavia behovet av tydlighet kring studenters användning av generativ AI och vikten av att lärosäten uppmuntrar ett ansvarsfullt förhållningssätt. Det är en viktig och aktuell diskussion, och i min replik beskriver jag de åtgärder vi vidtagit för att möta denna utmaning på Karlstads universitet.
Sedan januari 2024 har vi implementerat en vägledning för både studenter och lärare som klargör hur generativa AI-verktyg får användas inom utbildningen. Vägledningen specificerar vad som är tillåtet och inte, med fokus på att stödja studenternas lärande, säkerställa rättssäker examination och förbereda för ett arbetsliv där AI är en självklar del. Målet är att främja en ansvarsfull användning av AI samtidigt som vi värnar om akademisk hederlighet och rättvisa villkor för alla.
-
2025-05-05
Konsten att skapa värde på riktigt – för kund, patient eller medborgare
Hallå där Per Kristensson, psykologiprofessor och föreståndare vid Centrum för tjänsteforskning (CTF) vid Karlstads universitet! Du har nyligen släppt boken ”Rätt räcker inte – att göra nytta på riktigt”. Vad handlar den om?
– Den handlar om hur olika typer av organisationer bättre kan möta och skapa värde för kunder, patienter eller medborgare. I boken identifierar vi en ökad ineffektiv byråkrati, regelstyrning och ett arbetsliv där fokus alltför ofta ligger på kontroll snarare än verklig nytta, att hjälpa dem organisationen finns till för. Vi ser ett samhälle idag där det blivit viktigare för anställda att göra rätt än att skapa värde för de som organisationen finns till för. Det blir rätt på pappret – men fel i verkligheten.