Nyheter

 • 2024-07-11

  Ökat antal antagna till Karlstads universitet

  I dag får 16 896 personer besked om att de har antagits till studier vid Karlstads universitet. Det är en ökning med 5,6 procent jämfört med förra året.

  Av de som antagits till studier vid Karlstads universitet i höst är 4 747 antagna till ett program. De program som har flest antagna är Ämneslärarprogrammet, Grundlärarprogrammet, Civilekonomprogrammet, Juristprogrammet samt Tekniskt-naturvetenskapligt basår.

  Antalet antagna i första urvalsomgången inför höstterminen 2024 har alltså ökat, jämfört med 2023. 

 • 2024-07-09

  Skydda idrottare mot utbrändhet

  Under kommande olympiska spelen samlas idrottare från hela världen efter år av förberedelser för att prestera sina livs resultat. Dock är utmattning och utbrändhet bland idrottare ett växande problem, inte minst på elitnivå. I en ny vetenskaplig artikel reder tre forskare ut orsakerna, konsekvenser samt hur man kan förebygga utbrändhet.

  Flera studier har visat att utbrändhet framträder när en idrottare känner sig fysiskt trött och känslomässigt dränerad av sin träning och sitt tävlande. Detta leder till att intresset för sporten minskar och en känsla av att inte kunna prestera, oavsett hur hårt hen pressar sig själv. För att kunna ringa in hur utmattning uppstår har forskare  använt sig av flera modeller. Dessa är baserade på stressforskning, idrottsidentitet och motivation.

 • 2024-06-24

  Prisregn till forskarteam inom journalistik vid Karlstads universitet

  ICA Journalism Studies Division Book Award har tilldelats Henrik Örnebring och Michael Karlsson, båda professorer i medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet, för boken Journalistic Autonomy: The Genealogy of a Concept.

  Även artikeln ”Recoding Journalism: Establishing Normative Dimensions for a Twenty-First Century News Media” har nått framgång och tilldelats The Bob Franklin Journal Article Award. Artikeln är skriven tillsammans med Raul Ferrer-Conill, biträdande lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet.

 • 2024-06-19

  Internationell konferens lyfter frågor om utanförskap

  Med 100 registrerade besökare från 10 olika länder arrangeras The Nordic Conference of Religious Education (NCRE) på universitetet 17 – 19 juni.

  Temat för konferensen är ”den andre”, vilket belyser olika perspektiv kring minoriteter och utanförskap. 

 • 2024-06-18

  Hallå där, Indra Nielsen och Elin Emanuelsson, studenter på programmet konstnärlig kandidat musiker...

  … ni kommer att spendera hösten på Kulturhuset Spira i Jönköping på uppsättningen av Carmen. Och med självaste Rickard Söderberg i huvudrollen. Spännande! Vad ska ni göra?

  - Vi har blivit erbjudna en praktikplats för att sjunga rollerna som Frasquita (sopran) och Mercédès (mezzosopran) - Carmens nära vänner. Det kommer att vara en konsertversion med sceniska inslag. Vi kommer att spendera tre intensiva veckor med repetitioner i Jönköping fram till de tre föreställningarna den 12/9, 14/9 och 15/9. En alumn från Ingesund, Arvid Emilsson kommer att delta som Remendado (tenor).

 • 2024-06-18

  Förståelsen av IT-system handlar inte bara om teknik – hur de uppstår är lika viktigt

  Demokratisering av IT-systemdesignprocesser har länge varit en brännpunkt inom fältet deltagande design. Malin Wik, nybliven doktor i informatik vid Handelshögskolan, har i sin avhandling ”Prototyping with purpose: Increasing participatory design with malleable interactive prototypes” undersökt användares deltagande i systemdesign.

  Malin Wik, förklara vad demokratisering av IT-systemdesignprocesser innebär