Nyheter

  • 2024-12-11

    Återbruk, elektriska bussar och fast fashion på Sustainability Day

    Årets evenemang bjöd på inspirerande föreläsningar och engagerande samtal om tre aktuella delar av den omställning vi alla är en del av.

    Återbruksgallerian Rundgång i Karlstad har utmanat synen på second hand och cirkulärt tänkande. Emma Sundh, cirkulär entreprenör och projektledare, beskrev vikten av att göra återbruk attraktivt. 

    – Det handlar om skills, säger Emma Sundh. Vi ger gamla saker nytt liv genom att göra dem snygga igen och det gör Rundgång intressant. Vi lär oss hela tiden genom att våga testa nya sätt att arbeta på.

    Utmaningarna för att öppna en cirkulär galleria mitt i ett centralt köpcentrum i Karlstad var många i början, den största var den tid det skulle ta för att få allt på plats.

  • 2024-12-11

    Forskare ska driva hållbarhetsarbete i Värmland

    Karlstads universitet har beviljats två forskningsbidrag från Vinnova och Energimyndigheten för att stärka hållbarhetsarbetet i Värmland under perioden 2025–2027. Genom nära samarbete med kommuner och regionala aktörer ska projekten främja hållbara samhällslösningar och påskynda omställningen mot en hållbar framtid.

    – Vi behöver bryta gränser och samarbeta med lokala och regionala aktörer för att skapa verklig samhällsförändring, säger Avit Bhowmik, forskare på risk- och miljövetenskap, och projektledare för de två forskningsprojekten.

  • 2024-12-11

    Hållbarhet under förhandling

    Vad händer när den globala och nationella hållbarhetspolitiken ska hanteras utifrån lokala förutsättningar? Vad har kommunen eller det lilla lokalsamhället för handlingsutrymme och verktyg för att hantera omställningsutmaningar eller samhällsrisker? Dessa frågor var på agendan vid symposiet som arrangerades av CRS, Centrum för forskning om hållbar samhällsförändring.

    – Årets CRS-symposium handlade om att ta hand om det stora i det lilla, säger Moa Tunström, lektor i kulturgeografi och föreståndare för CRS. Stora frågor om hållbarhet, rättvisa, jämlikhet och risk tar sig olika uttryck i den lokala kontexten. 

    Civilsamhällets roll i en demokrati 

    Huvudtalare vid symposiet var Susanne Wallman Lundåsen, docent i statsvetenskap vid Linköpings universitet. Hon talade om civilsamhällets roll i att bygga hållbara lokalsamhällen och om motståndskraft och förändringsmotstånd.

  • 2024-12-10

    Forskningsmedel ska jobba för barn och skola

    Vetenskapsrådet har under hösten delat ut forskningsmedel inom ämnet pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet. Både till projekt där Karlstad är huvudman och projekt där forskare i Karlstad är medsökande.

    Skolgång, utvecklingsvägar och skolerfarenheter för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

    Huvudsökande Åsa Olsson, docent i pedagogiskt arbete, medsökande från Karlstads universitet, Evelina Landstedt, professor i socialt arbete, Fanny Gyberg, universitetslektor i psykologi och Birgitta Ljung Egeland, universitetslektor i svenska språket. 

  • 2024-12-06

    Skärpta betygskrav för lärarutbildningar från och med HT27

    Den 3 december överlämnade Peter Honeth sin utredning om hur landets lärar- och förskollärarutbildningar ska reformeras till utbildningsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.

    Utredningens innehåll stämmer väl överens med den diskussion som förts med lärosätena under utredningens gång. Bland annat föreslås att det ska krävas minst betyg C i ämnet svenska för att komma in på  grundlärarprogrammen med inriktning mot F–3 och 4–6 samt till ämneslärarprogrammen. För förskollärarprogrammen föreslås betyg D. Därmed räknar man med att fler fullföljer utbildningen och att avhoppen kommer att minska. Man anser även att skärpta förkunskaper i svenska på sikt kan medverka till att höja lärarutbildningens och läraryrkets status. 

  • 2024-12-05

    Årets jullåt från Ingesund har ett allvarligt budskap

    Ho, ho, ho Carl Utbult, låtskrivare och producent, samt lärare på Ingesund. Nu är det dags igen, du har varit handledare för årskurs 1 på musikproduktionsprogrammet när de skrivit och producerat årets jullåt tillsammans på den ordinarie låtskrivarkursen. I år har studenterna hämtat inspiration från Musikhjälpen och temat om att alla ska ha rätt att överleva sin graviditet vilket gör att produktionen har ett allvarligt budskap.

    Vad är receptet för en riktigt bra jullåt rent harmoniskt? Räcker det med att lägga till lite bjällerklang?