Nyheter

  • 2024-04-17

    Litteraturens värde i fokus för forskarduo på Karlstads universitet

    Merparten av all skönlitteratur som skrivits glöms bort. Endast ett fåtal verk och författarskap får evigt liv. Vad beror det på? Vad är det som alstrar och hämmar litterärt värde? Detta är frågor som Anna Forssberg och Anna Linzie forskar på.

    Anna Forssberg är docent i litteraturvetenskap och Anna Linzie är lektor i engelska vid Karlstads universitet. Båda är knutna till den kulturvetenskapliga forskargruppen Kufo där de sedan 2020 bedriver forskning tillsammans. 

  • 2024-04-04

    Biologididaktikforskare och samhällsaktörer enade för biologisk mångfald

    Forskare vid Karlstads universitet har startat ett nytt projekt, Lära och leva med insekter, som strävar efter att inte bara öka förståelsen för våra insekter utan också att utrusta samhället med verktygen för att skydda den biologiska mångfalden. Genom ett innovativt samarbete med olika aktörer i samhället tar projektet ett stort steg mot att bevara vår planets mångfald av liv.

    - Vårt mål med projektet är att göra lärandet om insekter både roligt och engagerande samtidigt som vi aktivt arbetar för att skydda den biologiska mångfalden, säger Peter Lampert, projektledare.

  • 2024-04-02

    Helén Williams kommenterade FN:s nya rapport över globalt matsvinn i SVT Aktuellt

    Helén Williams, docent i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet, medverkade nyligen i SVT Aktuellt för att kommentera FN:s nya rapport över globalt matsvinn.

    Rapporten visar att ungefär en femtedel av all mat som produceras runt i om världen slängs. Anledningen till detta ser olika ut runt om i världen, menar Helén Williams som forskar om matsvinn och matförpackningars roll för att minska matsvinn.

  • 2024-03-28

    De förvandlar industrins rester till värdefullt gödningsmedel

    I en unik satsning samarbetar Karlstads universitet och företag för att bättre ta vara på industriers sidoströmmar och byta ut ändliga resurser mot förnybara. Målet är att utveckla ett nytt gödningsmedel, som sluter skogens kretslopp och skapar värden för både marknad och miljö.

    Det mineralgödsel som vanligtvis används för skogsmarker består av ändliga resurser och kräver mycket energi att framställa. Nu utforskar ledande branschaktörer om en ny typ av gödsel, baserad på näringsrika restflöden från massa- och pappersbruk, kan ersätta den traditionella metoden och minska skogsbrukets klimatavtryck.

  • 2024-03-27

    Prestigefyllt anslag till forskare vid Karlstads universitet

    Stephen De Lisle, biologiforskare vid Karlstads universitet, är en av de fyra mottagarna av Swedish Foundations Starting Grant, SFSG, ett initiativ samordnat av sju forskningsfinansiärer för att stödja framstående forskare vid svenska lärosäten. Hans nya forskningsprojekt syftar till att avslöja hur utvecklingen av könen har påverkat den mångfald vi ser idag.

    Anslag från SFSG riktar sig till framstående unga forskare vid svenska lärosäten som erhållit högsta betyg på sin ansökan till Europeiska forskningsrådet ERC, men inte fått finansiering på grund av ERCs begränsade budget. Anslaget till Stephen De Lisle vid Karlstads universitet är det första hittills till en forskare vid något av de nyare universiteten.

  • 2024-03-19

    Ideell skatteväxling kan accelerera pågående samhällsförändringar

    I artikeln ”Swedish societal transformation and the question of tax incentives for charitable contributions to civil society” aktualiserar Nick Dimitrievski, lektor i finansrätt vid Handelshögskolan, frågan om det är möjligt att tala om ett skifte i statens kontroll av finansieringen av civilsamhället.

    Frågan om hur den svenska välfärden ska organiseras i en alltmer marknadsstyrd ekonomi är högaktuell. Det offentligas reträtt från tidigare åtaganden genom avregleringar och New Public Management reformer samt statens ambition att lyfta fram ideella aktörer som potentiella välfärdsutförare kan förstås som en illustration av två pågående samhällsomvandlingsprocesser.