Alla kan göra något – och små insatser räknas
2025-05-22Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar och det är tydligt att vi måste agera nu. I en värld där problemen kan kännas överväldigande är det lätt att tro att egna insatser inte spelar någon roll. Men varje liten handling gör skillnad, menar Helén Williams, docent i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet.
Helén Williams forskar om hur vi kan minska klimatavtrycket kopplat till mat, matsvinn och förpackningar. Hon är en av många forskare vid Karlstads universitet som bidrar till att visa vägen mot en hållbar framtid genom att förena vetenskap och inspiration.
Små insatser – stor skillnad
Även om klimatutmaningarna ibland kan kännas överväldigande finns det hopp. Genom små, medvetna val kan vi alla bidra.
– Vi kan göra skillnad varje dag, säger Helén Williams. Till exempel genom att äta mindre kött och sluta slänga mat. Varje gång vi väljer att gå, cykla eller resa kollektivt i stället för att ta bilen minskar vi utsläppen. Andra områden som är värda att reflektera över är vår konsumtion av kläder, prylar och flygresor. Varje gång vi avstår från sådan konsumtion sparar vi på resurserna. För kläder och prylar finns en stor andrahandsmarknad som minskar klimatavtrycket. Det spelar också roll hur du kan inspirera andra med dina ställningstaganden. Berätta för vänner och bekanta varför du valt att bidra till en smartare och mer resurssnål livsstil. Det är också viktigt hur vi röstar i allmänna val för att ge politiker ett tydligt mandat att agera i frågor kopplade till klimatet.
Matsvinnet – en klimatbov vi kan påverka
Nästan en tredjedel av all mat som produceras globalt går till spillo. I Sverige slängs stora mängder fullt ätbar mat, något som påverkar både klimatet och innebär ett slöseri med jordens resurser. Om fler minskade sitt matsvinn skulle det ge betydande klimatvinster och bidra till att jordens resurser används på ett bättre sätt – och det behöver inte vara komplicerat.
– Att minska matsvinnet är en konkret handling som alla kan påverka direkt, säger Helén Williams. Genom att planera bättre, våga lita på sina sinnen och använda maten mer effektivt. Lukta, smaka och titta innan du slänger något. Bäst före betyder inte dåligt efter. Våra sinnen är ofta bättre på att avgöra om något är ätbart än en tryckt etikett.
Skapa nya hållbara vanor
Många av våra beteenden och konsumtionsmönster styrs av vana och bekvämlighet – något som Charlotte Bäccman, lektor i psykologi vid Karlstads universitet, forskar om. Hon menar att vi kan bryta ohållbara mönster genom medvetenhet och små steg.
– Vanor formas genom upprepade beteenden eller reaktioner, och är ett mönster som gör att vi lättare gör på ett sätt framför ett annat, säger Charlotte Bäccman. Tänk dig en skogsstig som en gång trampats fram genom orörd terräng. Den kan ha fyllt en funktion en gång, men kanske gör den inte det längre. Vi kanske ändå fortsätter att följa stigen – om vi inte medvetet stannar upp och väljer en ny väg. Att förändra en vana kräver att vi ser mönstret och vågar skapa nya stigar som leder oss dit vi faktiskt vill. Hur man förändrar en vana beror på om man ska lägga till en ny vana eller sluta med en gammal vana. Att börja med nya vanor kan kräva andra strategier än att sluta med gamla.
Små steg skapar förändring
Båda forskarna betonar att det är viktigt att behålla hoppet, även vid stora och komplexa frågor. När många tar små steg kan det ändå leda till stora förändringar, både för individen och samhället i stort.
– Det är lätt att känna sig maktlös, men varje handling räknas. När vi gör medvetna val påverkar det inte bara oss själva utan inspirerar också andra att följa efter. Små, genomtänkta förändringar i vardagen kan vara nog så kraftfulla. Genom att reflektera över våra beteenden och konsumtionsmönster och sprida inspiration kan vi tillsammans skapa en mer hållbar värld, avslutar Helén Williams.
Forskarnas tips mot hållbara vanor
Helén Williams bästa tips för minskat klimatavtryck:
- Planera dina inköp: Gör en veckoplan och handla bara det du behöver.
- Förvara maten rätt: Se till att mat förvaras i rätt temperatur och miljö.
- Lita på dina sinnen: Lukta, smaka och titta innan du slänger något. "Bäst före" är en riktlinje – inte en sanning.
- Använd rester: Gör soppor, grytor eller smoothies av mat som blivit över.
- Ät mindre kött: Testa vegetariska alternativ och byt ut en del av köttet mot gröna alternativ.
- Res hållbart: Gå, cykla eller res kollektivt till skola och jobb. Välj tillfällen för flygresor med omsorg.
- Konsumera mindre: Köp färre nya kläder och prylar, välj second hand och satsa på hållbar kvalitet.
Charlotte Bäccmans råd för att skapa mer hållbara vanor:
- Reflektera över dina vanor: Vad styr dina köp? Behöver du verkligen det du vill köpa – eller handlar det om vana? Varför slänger du mat i ditt hushåll och hur kan du undvika det?
- Hitta hållbara alternativ: Umgås med vänner, upplev naturen och hitta aktiviteter som inte bygger på konsumtion.
- Skapa nya rutiner: Planera inköp, prioritera kvalitet och skapa hållbara vardagsvanor – som att cykla till jobbet eller äta vegetariskt på torsdagar.
- Inspirera andra: Dela dina hållbara val och hur de gjort skillnad – så att det kan motivera fler att göra likadant.

