Motiverande samtal kan stärka lärare i det relationella arbetet
2025-05-13I dagens skola finns det många utmaningar för en lärare. Inte minst när det kommer till relationsbyggande med elever och vårdnadshavare. Martina Jordan, ny doktor i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet har kikat närmare på att använda samtalsmetoden Motiverande samtal (MI) i skolmiljö, och hur MI kan tillämpas för att stärka lärares självtillit i utmaningar med att bygga relationer samt underlätta för samarbete kring förändringar i positiv riktning.
Avhandlingens resultat visar att samtalsmetoden MI är användbart i många olika situationer; i relationsskapandet med elever, i utvecklingssamtal, i konflikthantering, i samtal med vårdnadshavare samt i bemötande av utåtagerande elever. MI är en målinriktad samtalsstil som används för att hjälpa människor till förändring och utveckling, och bygger på ett empatiskt förhållningssätt samt fyra grundprocesser; engagera, fokusera, framkalla och planera. Metoden baseras även på konkreta samtalsfärdigheter, där MI-utövaren använder bekräftelser, öppna frågor, reflektioner och sammanfattningar.
– Om det har hänt något på skolan och en lärare sitter i samtal med upprörda vårdnadshavare kan MI vara ett konkret sätt att strukturera upp samtalet för att skapa samarbete med vårdnadshavarna, säger Martina Jordan. MI är även användbart i samtal med elever, då det kan handla om att framkalla individens motivation för att blicka framåt och sätta upp mål.
Ett konkret och hjälpsamt verktyg
Martina Jordans avhandling består av tre delstudier. I den första har hon genomfört intervjuer med lärare som undervisar årskurs 4-9 och som redan använder sig av MI, för att studera lärares erfarenheter och upplevelser av att tillämpa MI i skolan.
I delstudie två, som var en kvantitativ interventionsstudie, utbildade Martina en grupp lärare i MI. Här ingick även 478 elever i årskurs 5-6. Genom enkäter före, under och efter utbildningsinsatsen har hon undersökt om en MI-baserad intervention kunde öka lärarnas självtillit och deras autonomistödjande undervisningsbeteenden, samt om interventionen kunde öka elevernas inre studiemotivation och upplevelse av autonomistöd i klassrummet.
Delstudie tre fokuserade på implementering av MI på en skola, där Martina utbildade högstadielärare i MI, med skillnaden att här var det skolans rektor som initierat utbildningen. Genom fokusgruppsintervjuer undersökte hon vilka upplevelser lärare har av att implementera MI i skolan efter att ha deltagit i en MI-baserad kompetensutvecklingsinsats.
- Mina resultat visar att MI är ett konkret och hjälpsamt verktyg i det relationella arbetet i skolan. Resultaten i delstudie två visar även att MI-utbildning kan öka lärares självtillit när det gäller att engagera elever och hantera olika klassrumssituationer. Tyvärr ökade inte interventionen elevernas studiemotivation över tid, och avhandlingen visar också hur komplext det kan vara att implementera ett nytt arbetssätt, en intervention, i skolmiljöer. Studien genomfördes även mitt under covid-19-pandemin, vilket också kan ha påverkat resultatet. Resultaten i delstudie tre visar att skolledare har en viktig roll när det gäller implementering av kompetensutvecklingsinsatser i skolan, och att det krävs tillräckligt med avsatt tid för att ge lärare möjligheter att lära sig och tillämpa MI i praktiken.
Martina Jordan resonerar kring att MI kanske är enklare att använda i dialog med äldre elever, som har en mer kognitivt utvecklad förmåga och sätta mer långsiktiga mål. Men samtidigt kan förhållningssättet och samtalsfärdigheterna i MI stärka självtillit och tilltro till egen förmåga här och nu både med yngre elever, lärare och vårdnadshavare.
- Min forskning visar att lärare inte känner sig tillräckligt förberedda för det relationella arbetet i skolan och lärarna som deltog i studierna ansåg att MI skulle vara relevant att inkludera i lärarutbildningen, för att kunna förbereda nya lärare bättre inför motivations- och relationsarbetet. Förhållningssättet i MI handlar om att skapa samarbete, visa medkänsla, acceptans och stärka individens egenkraft. Att hjälpa människor att se sina egna förmågor. MI skulle även kunna vara relevant för rektorer att tillämpa i samtal med sina medarbetare, eller lärarkollegor som stöttar varandra. MI kan vara ett sätt att främja och underlätta de sociala relationerna i skolan.



