Karlstads universitet tog nästa steg i 6G-projektet
2025-05-06Projektet 6G-PATH (6G-Pilots and Trials Through Europe) vid Karlstads universitet gick nu in i en ny fas där tekniken testades i praktiken. Målet med projektet är att utveckla utbildningen inom hälso- och sjukvård genom att använda avancerad kommunikationsteknik som 5G och 6G, i kombination med Extended Reality, XR och Virtual Reality, VR.
En central komponent i projektet är användningen av en avancerad patientsimulator, en docka som kan efterlikna olika medicinska tillstånd och reaktioner. Med hjälp av 6G-teknik planeras det att dockan ska kunna användas i mer realistiska miljöer, såsom vid simulerade olycksplatser, vilket ger studenterna en mer autentisk träningsupplevelse.
– Avancerad mobil teknik möjliggör interaktiv träning i miljöer som tidigare varit svåra att återskapa i klassrummet, säger Anna Brunström, professor i datavetenskap och projektledare för projektet vid Karlstads universitet.
I slutet av april gick projektet in i testfasen när patientsimulatorn förflyttades till en fiktiv olycksplats. Scenariot som utspelade sig var en äldre man som ramlat ihop under en promenad med sin son och ambulans kom till platsen. Två specialistutbildade ambulanssjuksköterskor tog hand om mannen. Patientsimulatorn var uppkopplad över universitetets avancerade 5G-testbädd och scenariot fångades av ett flertal kameror. Därigenom kunde patientsimulatorn styras på distans och videoströmmarna gör det möjligt för studenter att delta i realistiska medicinska scenarier från olika platser.
Tekniken har även potential att stödja vårdpersonal i akuta situationer.
– Genom att använda kroppsburen utrustning med kameror kan ambulanssjuksköterskor få hjälp genom ett bakre medicinskt stöd vid behov av läkemedelsordinationer och behandling vid komplicerade situationer, säger Anders Sidenblad, adjunkt i omvårdnad och en av forskarna i projektet.
Projektets omfattning och erkännande
6G-PATH är ett treårigt EU-finansierat projekt med 26 partners från 13 länder och en total budget på över 12 miljoner euro. Karlstads universitet ansvarar för ett av användarfallen inom ett av de fyra huvudområdena: Utbildning. Projektet har uppmärksammats genom att inkluderas på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) 100-lista 2024, vilket understryker dess potential att skapa konkret samhällsnytta.
Med testkörningar som var nästa steg utvärderades projektets tekniska prestanda och video samlades in för att utvärdera användarnyttan av de nya lösningarna.
– Den här dagen markerade en viktig milstolpe i utvecklingen av framtidens hälso- och sjukvårdsutbildning, säger Anders Sidenblad, som även är programledare för specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot ambulanssjukvård vid Karlstads universitet.
Fakta
EU har beviljat 12,571 MEuro där Karlstads universitets del är 566 250 Euro. Det är 26 partners från 13 länder som deltar och projektet kommer att pågå under tre år.









