Nyheter

  • 2025-05-12

    Omvårdnad vid Karlstads universitet firar 20 år av akademisk utveckling

    Det är 20 år sedan den första sjuksköterskan disputerade vid Karlstads universitet – en händelse som markerade en viktig milstolpe för ämnet omvårdnad. I fredags samlades både gamla och nya kollegor för att fira den imponerande akademisk resan.

    – Under dagen reflekterade vi över vår gemensamma utveckling, från våra första doktorander till den forskningsverksamhet vi bedriver idag, berättar Carina Bååth, professor i omvårdnad och en av arrangörerna bakom jubileet.

  • 2025-05-12

    Forskningsprojekt vill skapa hållbara rurala ekosystem med hjälp av platsdesign

    – Med projektet vill vi bidra till att lägga grunden för ett ekosystem för samverkan mellan branscher och sektorer. Målet är att bidra till att skapa synergier och stärka företagens konkurrenskraft och attraktivitet på landsbygden, säger Lotta Braunerhielm, docent i kulturgeografi vid Karlstads universitet.

    Lotta Braunerhielm, berätta om projektet

  • 2025-05-09

    Musslor som naturens egna ingenjörer

    Raviv Gal forskar för friskare vattendrag och ökad biologisk mångfald. Mindre knott, högre biologisk mångfald och långsammare nedbrytning – det är några av de oväntade effekterna flodpärlmusslorna har på sin omgivning i bäcken. Nu har Raviv Gal nyligen disputerat i biologi vid Karlstads universitet.

    Flodpärlmusslan är en av Sveriges mest långlivade djur – vissa individer kan bli upp till 280 år gamla. Men den är också en så kallad ekosystemsingenjör. Genom att filtrera vatten, sakta ner vattenflödet och producera näringsrikt bajs påverkar musslorna hela vattendragets liv.

    – De gör så mycket mer än man tror, säger Raviv Gal. De kanske ser lite ut som stenar och rör sig inte så mycket, men de har en stor påverkan på sin omgivning.

    Forskning med oväntade fynd

  • 2025-05-08

    Hallå där Katarina Plank…

    …som idag 8 maj presenterar antologin Buddhism in the Nordic Countries i samband med det buddhistiska Vesakfirandet.

    Under maj månad gästas ämnet religionsvetenskap av den finska forskaren Mitra Härkönen. Tillsammans med Katarina Plank, docent i religionsvetenskap vid Karlstads universitet, har de arbetat med en ny antologi om buddhism i Norden.

    Vad inspirerade er att skapa antologin Buddhism in the Nordic Countries och vad kan du berätta om innehållet?

  • 2025-05-07

    Frömedel genom MIRAI och STINT ökar internationellt forskningssamarbete

    Två projekt med projektledning på Karlstads universitet har genom MIRAI erhållit frömedel som ska ge våra forskare möjlighet till internationellt samarbete och ökad mobilitet.

    MIRAI, med stöd från STINT, utlyste finansiering för att stödja forskningssamarbeten mellan medlemsuniversiteten i Japan och Sverige. Syftet är att utveckla nya och befintliga samarbeten genom innovativa projekt. Av 43 ansökningar valdes elva projekt ut för finansiering, varav två projektleds på Karlstads universitet.

  • 2025-05-06

    Kurs ger doktorander verktyg för nyttiggörande

    Kursen Att nyttiggöra forskning och vetenskap ges av Innovationskontoret Fyrklövern och riktar sig till doktorander inom fyra lärosäten. Fokus på kursen är hur forskningsresultat kan användas för samhälle, näringsliv och akademi genom icke-akademiska strategier. Elise Meurs som är doktorand i kemiteknik och vars forskning bedrivs i samarbete med ett industriföretag, tycker att kursen har varit särskilt värdeskapande.

    – I mitt doktorandprojekt undersöker vi industriellt genomförbara lösningar för kemisk återvinning av bomull genom att återanvända bomullsavfall i viskosprocessen istället för träfibrer. Vår forskning syftar till att undersöka skillnader i prestanda och föreslå lösningar för hur man kan uppnå ett kommersiellt gångbart alternativ till den nuvarande viskostillverkningen från träfibrer. Projektet drivs genom institutionen för ingenjörs- och kemivetenskaper och sker i nära samarbete med industriföretaget Circulose.