Nyheter

  • 2024-09-13

    Materialforskning för framtiden

    Materialforskning vid Karlstads universitet har en lång tradition som forskargrupp. Med stark extern finansiering och i nära samverkan med näringsliv och andra samhällsaktörer tar man nu ytterligare steg framåt för att genom forskningen bidra till en hållbar framtid inom sektorn.

    – Totalt finns det cirka 40 personer verksamma inom materialforskning, säger Ellen Moons, professor i fysik och en av forskargruppens koordinatorer. Ett starkt tvärvetenskapligt samarbete har utvecklats i gruppen med forskningsaktiviteter som sträcker sig från grundläggande materialforskning till tillämpad forskning och industriella tillämpningar, samt mellan experiment och modellering på längdskalor från atom- och nanonivå till mikro- och makronivå. Nu bjöd vi in till en ”relaunch” där vi forskare förde samtal med forskningsfinansiärer, företagskluster och Region Värmland.

  • 2024-09-12

    Dissonans i fokus under konferensen A Sustainable Tomorrow

    Det är sex år kvar till 2030, världen präglas av krig och konflikter och de flesta hållbarhetskurvor pekar i fel riktning. Under årets A Sustainable Tomorrow samlades 30 000 intresserade via 200 hubbar runt om i Norden. En av dem var vid Karlstads universitet.

    Temat i årets konferens var dissonans - metoder och exempel för att minska glappet mellan det vi vet att vi måste göra och det vi gör.

    – De flesta av oss är dessutom skyldiga till viss del av ignorans, inledde Jerker Moodysson, rektor vid Karlstads universitet. Jag kör exempelvis bil lite mer än jag känner mig helt tillfreds med fast att jag vet att det är dåligt för miljön - trots att jag vet att vi måste ställa om radikalt på alla sätt vi kan om vi inte ska fortsätta mot fördärvet.

  • 2024-09-10

    Prisat konferensbidrag om kollaborativ robotik

    Vid en internationell konferens i Djerba Tunisien, fick vår gästdoktorand Jose Pablo De la Rosa Gutierrez ta emot pris för sitt konferensbidrag om programmeringsmetod för robotik.

    – Kollaborativa robotar kan användas inom många olika områden, säger Jorge Solis, docent i elektroteknik. Modern robotteknik, där samverkan mellan människor och maskiner styrs genom programmering och gest-igenkänning, kan tillämpas inom vård såväl som inom tillverkningsindustri. Konferensbidraget handlar om en programmeringsmetod som utvecklats för ickeprogrammerare, det vill säga den ska vara enkel att använda.

  • 2024-09-09

    Svensk fikakultur – något för både vardag och statsbesök

    Mia Larson, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan och Centrum för tjänsteforskning (CTF), har tillsammans med Christina Öberg vid Linnéuniversitetet och Henrik Scander vid Örebro universitet skrivit artikeln ”In the interest of the nation: Swedish fika”.

    Mia, hur kom du på att forska om fika?

    – När jag jobbade på Lunds universitet handledde jag en masterstudent som skrev om fika och hygge i destinationsmarknadsföring. Tillsammans med henne och ett par andra forskare skrev vi sedan en prisbelönt forskningsartikel som jag sedan blev inbjuden att presentera på en konferens i Stockholm för ett par år sedan. Där fann jag andra forskare som också var intresserade av fika ur ett forskningsperspektiv och därefter formade Christina, Henrik och jag vårt team. 

  • 2024-09-05

    Innovativ teknik ska rädda Klarälvslaxen – ny pump guidar fisk förbi kraftverksdammar

    Klarälvens lax- och öringspopulationer står inför stora utmaningar på grund av kraftverksdammar som hindrar deras naturliga vandringsmönster. Ett forskningsprojekt vid Karlstads universitet testar nu en innovativ pumpteknik som kan hjälpa fisken att undvika farliga turbinintag.

    - Genom att kombinera denna teknik med ljudbaserad spårning av fiskarnas rörelser hoppas vi kunna minska dödligheten och stärka Klarälvslaxens unika bestånd, säger projektledaren Larry Greenberg, professor i biologi vid Karlstads universitet.

  • 2024-09-03

    Ny professor i svenska språket stärker forskningsmiljön

    Sedan i början av sommaren är Henrik Rahm anställd som professor i svenska språket vid Karlstads universitet.

    – Som ny professor hoppas jag kunna inspirera till nya forskningsprojekt, både språkvetenskapliga och flervetenskapliga, och visa att expertis från språk är viktigt i många sammanhang, säger Henrik Rahm.

    Henrik Rahms är språkvetare och ursprungligen ämneslärare i tyska, svenska och svenska som andraspråk och kommer senast från Lunds universitet. Hans forskning fokuserar på språkets betydelse i sociala sammanhang. Han doktorerade i nordiska språk med en avhandling om strejkbevakningar i svensk dagspress 1879–1995 med syftet att belysa relationen mellan språk, journalistik och samhälle.