Nyheter

 • 2021-10-19

  Stipendiemottagare vid Elitidrottsuniversitetet satsar på vinter-OS

  I dagarna har längdskidåkaren Anton Persson vid Elitidrottsuniversitetet mottagit Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Elitidrottsstipendium. Med mer medel till sin elitsatsning har han nu närmast siktet inställt på vinter-OS samtidigt som han studerar till en idrottslärarexamen på distans vid kompletterande pedagogiska utbildningen, KPU.

  Värmlänningen Anton Persson är uppvuxen i Torsby och har åkt skidor så länge han kan minnas. Han studerade idrottsgymnasiet med inriktning längdåkning vid Stjernaskolan på sin hemort men fick dock en dålig start med mycket sjukdom. Efter att ha opererat bort halsmandlarna fick dock träningen en riktig skjuts under tredje året och Anton Persson började få flyt i sitt skidåkande. Parallellt med sin elitsatsning på längdåkning hoppade han på en utbildning till idrottstränare vid Högskolan i Dalarna efter sin studentexamen.

 • 2021-10-18

  Världsbasist gästar Ingesund

  Den danska basisten, kompositören och vokalisten Ida Nielsen slog igenom stort under sina år med funklegendaren Prince och hans band "New Power Generation" samt "3rdeyegirl". Söndag 24 oktober gästar hon Musikhögskolan Ingesund med sitt band Ida Nielsen & The Funkbots.

  Ida Nielsen, började spela bas som 16-åring och har en examen vid Royal Danish Academy of Music med huvudinstrument elektrisk bas. Hon fick sitt stora genombrott som musiker då hon upptäcktes av Prince 2010 och var basist i hans band i fram till hans bortgång 2016. Ida beskriver samarbetet med Prince som “en enorm gåva och den mest magiska musikaliska resa hon någonsin varit med om". Ida Nielsen har röstats fram som en de 10 bästa basisterna i världen genom den årliga Music Radar-enkäten.

 • 2021-10-18

  SveDigArk ger nya möjligheter för framtidens arkeologi

  Genom att länka samman forskningsdata med data från arkeologiska undersökningar och digitaliserade museisamlingar kommer det i framtiden att vara möjligt med avancerade datadrivna analyser på komplex information från hela Sveriges historia, från istid till nutid. Ett nytt samarbete för nationell infrastruktur för digital arkeologi, SveDigArk, har formats mellan sex svenska lärosäten, Riksantikvarieämbetet och Statens historiska museer. SveDigArik leds av Uppsala universitet och ett av lärosätena inom samarbetet är Karlstads universitet.

  De tidsperspektiv som arkeologi och paleoekologi kan bidra med är av stor betydelse för en hållbar utveckling. Landskapets spår av samspelet mellan människa och miljö utgör en mångtusenårig källa till kunskap.

 • 2021-10-14

  Barnens universitet igång igen

  Många har svårt att sova och ofta beror det på att kroppen är spänd eller för att tankarna rusar på. I måndags fick barnen på Barnens universitet mer kunskap om hur sömnforskarna testar olika metoder för att lugna ned sig inför läggdags, som nya sätt att tänka och klassiska avslappningsövningar. Eller varför inte krama på en sömnrobot när man inte kan somna.

  Barnens universitet kommer att genomföras vid två tillfällen per dag under måndagar hösten 2021. De tre första omgångarna, som sker i oktober, kan man endast delta via en länk. Allmänhetens program är kl.15.00 varje dag och alla är välkomna digitalt, men det är viktigt att anmäla sig för att få en länk.

 • 2021-10-14

  Vetenskapsrådet bjuder in till Resultatdialog i samverkan med Karlstads universitet

  Den 30 november - 1 december arrangerar Vetenskapsrådet och dess Utbildningsvetenskapliga kommitté i samverkan med Karlstads universitet årets Resultatdialog. Syftet med konferensen är att presentera nya rön inom utbildningsvetenskaplig forskning och att fungera som en mötesplats för forskare och andra som är intresserade av utbildningsfrågor som till exempel lärarutbildare, lärarstuderande, lärare och skolledare.

  Under konferensen presenteras resultat från ett 30-tal avslutade VR-projekt samt åtta lokala projekt vid Karlstads universitet. Dessutom presenteras ett antal aktuella doktorandprojekt i en posterutställning. Inbjuden talare är Fritiof Sahlström, professor i pedagogik vid Åbo Akademi i Vasa som föreläser på temat ”Sammanhållna skolor i en distribuerad tid?

 • 2021-10-13

  Hallå där Larry Greenberg, prefekt på institutionen för miljö- och livsvetenskaper!

  Hur känns prefektuppdraget nu efter cirka 8 månaders erfarenhet?
  - Det känns bra! I början kändes det övermäktig med så mycket att sätta sig in i, men nu känns det mer hanterbart. Det är spännande att kunna använda min långa erfarenhet i ett annat sammanhang, nämligen att leda institutionen framåt.

  Det första Larry gjorde i sin nya roll som prefekt var att ordna korta möten med medarbetarna på institutionen, för att se vad de ville ha av honom som prefekt och proprefekt, Ann Erlandsson.
  Larry säger att han vill arbeta i en miljö med transparens och öppenhet. Han tycker det är viktigt att skapa rättvisa och delaktighet bland kollegorna.