Nyheter

 • 2017-03-24

  Internationella perspektiv på regional utveckling

  Regioner i världen och regioner i förändring var tema för den internationella forskningskonferensen ”Regions in Transition” på Karlstads universitet i början av mars. Vad är det som gör att en region växer och frodas – eller avfolkas och avstannar?

  Ett 50-tal forskare från olika ämnen och olika delar av världen möttes för att ta del av varandras forskning kring det gemensamma begreppet regioner och regioners utveckling. Föreläsningar varvades med forskarworkshopar, runda-bordssamtal – och speed dating för forskare.

 • 2017-03-23

  Nätverket som bevarar akademiska högtidstraditioner

  Svenska akademiska högtidskonventet består av ansvariga för Akademisk högtid vid högskolor och universitet runt om i landet. Inom nätverket utbyts kunskap och frågor kring akademiska ceremonier och högtider – traditioner som har sina rötter i medeltiden. I dagarna samlades kollegiet till sitt årsmöte, den här gången vid Karlstads universitet.

  Svenska akademiska högtidskonventet har varit verksamt i cirka 25 år.
  Inom nätverket utbyts kunskap och frågor kring akademiska ceremonier och högtider – traditioner som har sina rötter i medeltiden då de första universiteten började växa fram. Svenska akademiska högtidskonventet värnar om dessa traditioner och att de ska, så långt det är möjligt, bevaras vid respektive lärosäte.

  Många samlade i Karlstad
  På årsmötet i Karlstad, som arrangerades i samarbete med Örebro universitet, deltog ett 20-tal lärosäten från norr till söder.

 • 2017-03-22

  Karlstadprofessor i råd för forskning om rasism

  Mekonnen Tesfahuney, professor i kulturgeografi, har blivit invald i det vetenskapliga rådet för Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism vid Uppsala universitet.

  Det är det nybildade Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism, Cemfor, vid Uppsala universitet som bett Mekonnen Tesfahuney att sitta med i den nordiska delen av det vetenskapliga råd som är knutet till centrumbildningen.

 • 2017-03-21

  Ingesundstudent vinnare av Nordic Piano Competition 2017

  Nordic Piano Competition 2017 avgjordes i helgen på Musikhögskolan Ingesund. Vinnaren blev Daumants Liepins, student på just Ingesund.

  Det var första gången Nordic Piano Competition anordnas på annan ort än Malmö. Under en hela vecka kom 35 unga konsertpianister från hela norden att tävla i utslagstävling i 4 rundor. Veckan avslutades med en final tillsammans med Wermland Operas orkester där 3 finalister spelade varsin pianokonsert.

  - Nivån på spelet var enastående högt, säger Julia Dahlkvist, professor i piano och konstnärlig ledare för tävlingen. Det är särskilt glädjande med tanke på att fler än någonsin sökte till tävlingen. Det finns många oerhört skickliga pianister i Norden!

 • 2017-03-17

  3,9 miljoner till forskning om framtidens kundupplevelser

  Forskare vid Karlstads universitet har beviljats 3,9 miljoner till forskning om framtidens kundupplevelser. Projektets huvudfinansiär är Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond, BFUF, och Handelsrådet.

  I projektet ska forskare vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, ta fram ny kunskap om hur man kan stärka attraktionskraften hos handeln och besöksnäringen genom digitalisering.

 • 2017-03-17

  Två karlstadstudenter i semifinal för årets mäklarstudent

  Årets Mäklarstudent har anordnats varje år sedan 2011 av Skandiamäklarna i samarbete med Universum. Studenter från Handelshögskolan vid Karlstads universitet, fastighetsekonomiprogrammet, är ofta med i slutstriden. Så även i år när finalen avgjordes på galan i Stockholm den 15 mars.

  Jaklin Saado och Lisa Markström hängde med ända till seminfinalen, men fick se sig slagna av vinnaren Irma Arvidsson från Högskolan i Gävle.

  - Årets Mäklarstudent innehöll mer kvalificerade kandidater än någonsin och det var mycket jämt i toppen, säger Sandra Miller Kinge, marknadschef för Skandiamäklarna.

  Men Jaklin Saado och Lisa Markström blev inte utan ära och beröm. Så här skriver Skandiamäklarna:

@KAU

RT @kdstudentkar: Kårvalsveckan är här. Gör din röst hörd! https://t.co/xYM74kYq3J https://t.co/SwhAiVxitK