• 2017-05-22

Två nya doktorandtjänster till Centrum för klimat och säkerhet

CNDS, Centrum för naturkatastrofslära, är ett nationellt kunskapscentrum för naturkatastrofer och ett av regeringens strategiska forskningsområden. I början av april tog riksdagen beslut om forskningspropositionen och därmed är det formellt klart att CNDS och därmed CCS, Centrum för klimat och säkerhet vid Karlstads universitet, får fortsatt del av regeringens satsning på strategiska forskningsområden.

Medel är avsatta för en femårsperiod, med start 2018. Det här innebär bland annat att CCS kommer att utlysa två doktorandtjänster under 2017.

• 2017-05-22

Clear River Racings nya bil avtäcktes

Formula Student-teamet Clear River Racing är färdiga med årets bil. Fredagen den 19 maj avtäcktes den nya bilen, CRR17, i Aula magna. Bilen är ett bidrag till världens största tävling för ingenjörsstudenter, där Clear River Racing tävlar mot universitet från hela världen.

För tionde året i rad finns Karlstads universitet representerat i Formula Student, en årligen återkommande biltävling som äger rum på anrika Silverstone Circuit i England. 36 studenter har under året arbetat med att bygga färdigt racingbilen som har fått namnet CRR17.

Förra året fick laget bäst placering någonsin på de statiska momenten, men tvärstopp i det sista och avgörande racet. En 41:a-plats blev slutresultatet för 2016 års Clear river racing-gäng på Silverstone Circuit, England.

• 2017-05-18

Karlstads universitet samarbetar med AstraZeneca för bättre kvalitetskontroll av läkemedel

Systemet för kvalitetskontroll av läkemedel saknar flexibilitet och behöver utvecklas. På Karlstads universitet pågår därför forskning om moderna och effektiva analysmetoder i samarbete med AstraZeneca.

Samarbetet, finansierat av KK-stiftelsen och delvis av ÅForsk, mellan separationsgruppen vid analytisk kemi, Karlstads universitet och AstraZeneca syftar till att få ett mer flexibelt system för kvalitetskontroll av läkemedel. Detta görs genom att man i ansökan till tillsynsmyndigheterna, i stället för en exakt detaljerad beskrivning, visar på djup vetenskaplig förståelse av metoden.

• 2017-05-17

Nätverk och transport i framtidens internet

Under sin docentföreläsning i datavetenskap pratade Karl-Johan Grinnemo om förutsättningar som måste till för att kunna utveckla och skapa nätverk och transport av data för att bygga framtidens internet.

Under sin docentföreläsning, den 28 april, lyfte Karl-Johan Grinnemo frågor som han både har och inte har adresserat i sin forskning.

- Tre frågor som har extra stor betydelse för nätverk och datatransport i framtidens internet är att förenkla implementeringen av nya transportprotokoll, utveckla möjligheten att utnyttja multianslutning samt ett paradigmskifte där man sätter informationen i centrum istället för informationsbäraren.

• 2017-05-16

Värmepump i din diskmaskin rena sparbössan

Idag är det sällsynt med produkter på marknaden som både är ekonomiskt fördelaktiga och miljövänliga. En diskmaskin med en inbyggd värmepump är dock ett sådant exempel. Den halverade elförbrukningen ger en dubbel vinst, både för miljön och för plånboken visar en avhandling vid Karlstads universitet.

- Forskningen visar att man kan använda samma teknik som i torktumlaren och bergvärme för att minska elförbrukningen i en diskmaskin, säger Peder Bengtsson doktor i miljö- och energisystem. Vi har byggt om en vanlig hushållsdiskmaskin med värmepumpskomponenter. Testerna visar på en halvering av elförbrukningen för en värmepumpsdiskmaskin jämfört med en konventionell diskmaskin.

• 2017-05-12

Kinesisk utbytesstudent blev universitetets första Global Swede

Yishan Gao som studerar engelska vid Karlstads universitet erhöll i veckan utmärkelsen Global Swede 2017 vid en ceremoni på utrikesdepartementet. Utmärkelsen delas ut av myndigheten Svenska institutet. English version below.

Syftet med Global Swede ceremonin är att uppmärksamma utländska studenter och deras betydelse som ambassadörer för Sverige. Att entusiasmera och engagera studenterna till att behålla relationen med Sverige och sitt lärosäte efter avslutade studier. Att uppmuntra dem att verka som ambassadörer för sitt lands relationer med Sverige, som potentiell resurs för svenskt näringsliv på plats i sitt hemland och inte minst som ambassadörer för Sverige som destination för högre utbildning.

@KAU

@Pahl_K Enligt IT-avd har alla accesspunkter i bib bytts ut, men dras med buggar, därav problem. Jag rapporterar att det inte funkar. /Malin