Nyheter

 • 2024-05-17

  Ny professor i genusvetenskap sätter fokus på juridiska frågor och mänskliga rättigheter

  Efter 15 år som verksam vid Stellenbosch University i Sydafrika valde Annika Rudman Karlstads universitet som ny bas.
  – Jag valde Karlstad eftersom jag, precis som universitetet, tror och satsar på internationalisering och interdisciplinär forskning, säger Annika Rudman, ny professor i genusvetenskap.

  Den gemensamma nämnaren för Annika Rudmans forskning är ett brinnande intresse för den roll som kön – eller socialt kön – spelar i relation till juridik, samhälle, politik, kultur och beteende. Hon utforskar juridiska frågor relaterade till kön, genus, könsidentitet, könsuttryck, könsroller, sexuell läggning, klass, etnicitet och kultur – ofta i kombination med varandra. 

 • 2024-05-17

  Doktorander övar inför disputationen

  Forskarskolan om hållbar samhällsförändring anordnade en övning där doktorander fick presentera och försvara sin avhandling. Det blev en uppskattad övning inför disputationen.

  – Övningen gick till så att varje doktorand fick presentera sitt projekt och sina slutsatser på 15 minuter och därefter svara på frågor från publiken, som agerade betygsnämnd, under ytterligare 15 minuter, säger Annika Jonsson, föreståndare för forskarskolan. Tanken med övningen var dels att doktoranderna skulle tänka igenom vad de har gjort och vad de har kommit fram till, dels att de skulle få öva på att försvara och diskutera sin avhandling.

 • 2024-05-16

  Ledningen har ordet: Tältdemonstrationer på campus

  De propalestinska tältdemonstrationer som sker vid universitet och högskolor runtom i världen har nu också kommit till Karlstad.

  Natten till torsdag 16 maj slog en grupp demonstranter upp tält i parken utanför Karlstads universitetets huvudentré. Rektor och prorektor talade med demonstranterna tidigt på torsdagsmorgonen.

 • 2024-05-16

  Ledarskapsstipendium till internationell fotbollslegendar

  Själva priset Karlstad Grand Prix Award ser till formen ut som ett stort hjärta, eftersom det är en av de viktigaste egenskaperna hos idrottsledare. Den egenskapen samt väldigt många andra har årets pristagare Sven-Göran Eriksson, Svennis, fotbollstränaren från Torsby som gjort avtryck som en fantastisk lagledare i hela världen.

  Idrottsledarstipendiet Karlstad Grand Prix Award har instiftats av Karlstads universitet och Karlstads kommun för att belöna stora ledargärningar inom svensk idrott. 

 • 2024-05-16

  Tältdemonstration vid Karlstads universitet

  Natten till torsdag 16 maj slog en grupp personer upp tält i parken utanför Karlstads universitet och inledde en demonstration för Palestina. Akademiska hus, som äger marken, tillåter tältdemonstrationen så länge den går lugnt till väga och säkerheten kan upprätthållas.

  Rektor och prorektor gick ut och hälsade på demonstranterna på torsdagsmorgonen och berättade att så länge demonstrationen inte stör verksamheten har universitetet inget att invända. Rektor betonade dock att universitetet som statlig myndighet inte kan ta ställning i frågan som demonstrationen gäller samt att det är Akademiska hus som äger marken, som inte är allmän plats.

 • 2024-05-16

  Ett steg närmare hållbar vattenkraft

  Forskare vid Karlstads, Göteborg och Lunds universitet har i ett nytt projekt målet att göra vattenkraften mer miljövänlig. I takt med att klimatförändringarna påverkar våra vattendrag, söker de nya sätt att skydda livet i vattnet och samtidigt säkerställa en pålitlig elproduktion.

  Projektet tar sig an den svåra balansgången mellan att generera vattenkraftsel och bevara naturen. Genom att kombinera olika åtgärder på olika platser enligt ett så kallat portföljkoncept, hoppas forskarna minska miljöpåverkan med fokus på ett helt avrinningsområde utan att förlora vattenkraftens förmåga att snabbt anpassa produktionen efter energibehovet.