Nyheter

  • 2024-09-18

    Karlstads universitet på första och andra plats i Högskolepejlen

    Studenter som tar högskoleingenjörsexamen eller civilingenjörsexamen vid Karlstads universitet får jobb efter studierna. Det visar Svenskt Näringslivs Högskolepejl 2024.
    Karlstads universitet ligger på första plats för högskoleingenjörer och andra plats för civilingenjörer i undersökningen.

    Högskolepejlen visar att nästan 97 procent av dem som tar civilingenjörsexamen vid Karlstads universitet var etablerade på arbetsmarknaden tre år efter examen och 98 procent av dem som tar högskoleingenjörsexamen.

    – Detta är ett mycket glädjande resultat, säger Stefan Lindskog, dekan på Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap. 

    – Det bekräftar den höga kvalitet som våra utbildningar har och att det goda samverkansarbetet med näringslivet ger våra studenter en bra start i yrkeslivet.

  • 2024-09-18

    Karlstads universitet lanserar vårintag för högskoleingenjörsutbildning 2025

    Karlstads universitet tar ett stort steg framåt genom att erbjuda en ny möjlighet för studenter att påbörja högskoleingenjörsutbildningen redan under vårterminen 2025. Som ett av endast två lärosäten i Sverige öppnar Karlstads universitet upp dörrarna till ett vårintag för en högskoleingenjör inom energi- och miljöteknik. Detta ger studenter chansen att starta sina studier tidigare och undvika väntetiden till höstterminen.

    – Det är ett viktigt steg för att möta den ökande efterfrågan på högskoleingenjörer och samtidigt ge fler studenter möjlighet att påbörja sina studier tidigare, säger Magnus Ståhl, programledare för högskoleprogrammet i Energi- och miljöteknik.

    De studenter som väljer att börja våren 2025 kommer att följa samma utbildningsplan som höstintaget 2024, men med en anpassad kursordning för att underlätta övergången. Dessutom kommer de att ha möjlighet att studera tillsammans med andra årskullar, vilket skapar en dynamisk och flexibel studiemiljö.

  • 2024-09-17

    Ny satsning ska minska regelbördan för landets lantbrukare

    Under hösten startar Karlstads universitets Samhällsnytta AB ett projekt i samarbete med lantbrukare, myndigheter och intresseorganisationer. Fokus ligger på att minska lantbrukets regelbörda, ett område som länge upplevts som både kostsamt och tidskrävande.

    – Vi samlar “hela systemet i rummet” – en metodik som säkerställer att alla berörda aktörer deltar aktivt och bidrar till hållbara och praktiska lösningar, säger Samhällsnyttas vd Johan Quist.

    Samhällsnytta får, tillsammans med en grupp av myndigheter och intresseorganisationer, sju miljoner kronor från Vinnova, Formas och Energimyndigheten för projektet, som genomförs inom ramen för innovationsprogrammet SustainGov.

  • 2024-09-17

    Förlängt förordnande för universitetsstyrelsen

    Samtliga åtta externa ledamöter i universitetsstyrelsen för Karlstads universitet får nytt förordnande. Regeringen har också beslutat att återigen förlänga mandatperioden. Det blev klart fredag 13 september.

    Senast regeringen beslutade om förordnande av externa ledamöter i styrelserna för de statliga lärosätena, våren 2023, förkortades mandatperioden från tre år till 17 månader. Något som mötte skarp kritik, bland annat från Sveriges universitets och högskoleförbund, SUHF.

    När regeringen nu fattat nytt beslut om förordnande förlängs mandatperioden igen. De nya förordnandena gäller perioden 1 oktober 2024–30 april 2028. 

  • 2024-09-17

    Mikael Bergenheim ny adjungerad professor

    Mikael Bergenheim, överläkare på Centralsjukhuset i Karlstad, blir adjungerad professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet.
    Han kommer att arbeta 40 procent med forskning och undervisning från 1 december, vilket stärker samverkan mellan universitetet och Region Värmland.

    – Det här är ett nytt grepp som är jättespännande. Det handlar om utbildning och forskning på olika nivåer, från grundutbildning och vidareutbildning på Karlstads universitet till klinisk utbildning av läkare i Region Värmland, säger Mikael Bergenheim.

    Han disputerade 1995, blev docent 2000 och är kirurg med bukspottkörtelcancer som specialitet. Mikael Bergenheim har haft en rad chefspositioner inom sjukvården, bland annat som sjukvårdsledare under pandemin och är nu tillbaka i sin roll som kirurg och är också utbildningsläkarchef i regionen.

  • 2024-09-17

    Karlstads universitet lanserar nytt kandidatprogram inom artificiell intelligens

    Karlstads universitet lanserar nu ett nytt kandidatprogram i datavetenskap med inriktning artificiell intelligens (AI) som kommer att starta hösten 2025. Det nya programmet är utformat för att möta den växande efterfrågan på AI-kompetens inom såväl IT-sektorn som andra områden, och erbjuds i ett hybridformat som möjliggör flexibla distansstudier för både nationella och internationella studenter.

    Stefan Lindskog, dekan vid fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap berättar varför programmet inrättas: