Nyheter

  • 2024-10-31

    Ledningen har ordet: Tillsammans för förändring – hur samverkan kan stärka forskning, utbildning och samhälle

    Under våren har jag haft förmånen att arbeta med en nationell utvärdering för Universitetskanslersämbetet, där fokus har legat på högskolors samverkan med det omgivande samhället. Genom att analysera självvärderingar från 37 lärosäten har jag fått bekräftelse på att samverkan är ett kraftfullt verktyg.

    Akademin bär en vision om att skapa värde och bidra till en positiv samhällsomvandling. Denna vision är i linje med högskoleförordningen från 2021, som slår fast att ”i högskolornas uppgift ska det ingå att samverka med det omgivande samhället för ömsesidigt utbyte och verka för att den kunskap och kompetens som finns vid högskolan kommer samhället till nytta.” Men i vardagen behöver inte allt vi gör ha omedelbar samhällsrelevans eller en direkt koppling till externa aktörer.

  • 2024-10-31

    Sällan läsning för läsandets skull i skolan

    Nordiska lärare använder gärna skönlitteratur i undervisningen. Men vad de vill att eleverna ska lära sig av litteraturen skiljer sig åt mellan länderna. Det visar en avhandling som Anna Nissen vid Karlstads universitet har lagt fram.

    – Jag hoppas att min forskning kan ge nya perspektiv till lärare så att de ser vad de kan utveckla i sin undervisning, men också vad de redan nu gör på ett bra sätt. Jag hoppas också att avhandlingen kan ge en lite mer nyanserad bild av hur undervisningen faktiskt ser ut till makthavare och debattörer, säger Anna Nissen.

    Hon har gjort en studie där hon undersöker och jämför skönlitteraturundervisning under högstadiets första år i de nordiska länderna. Forskningen bygger dels på videoobservationer från 71 klassrum, dels på en webbenkät som besvarats av 701 lärare. 

  • 2024-10-29

    Professor ny ledamot i läsrådet

    Regeringen har utsett Christina Olin-Scheller, professor i litteraturvetenskapens didaktik och pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet, till ny ledamot i läsrådet vid Statens kulturråd.
    – Jag fick en förfrågan från Kulturrådet och känner mig mycket hedrad och stolt. Det är roligt och spännande att få chansen att påverka det läsfrämjande området i det här sammanhanget.

    – Vi fortsätter förnyelsen av läsrådet genom att förordna ledamöter som kommer in med relevanta erfarenheter, nya perspektiv och stor kunskap inom området. De kommer att kunna bidra till Kulturrådets viktiga uppgift att sätta fokus på läsfrämjande insatser för barn och unga och sprida det läsfrämjande arbete som sker runt om i landet, säger kulturminister Parisa Liljestrand i regeringens pressmeddelande. 

  • 2024-10-28

    Farlig teknik i barnlitteraturen

    Ny teknik är något hotfullt och ofta farligt. Det är i alla fall bilden man får om man läser modern barnlitteratur.

    – Det är motsägelsefullt. Tekniken blir en allt större del av vardagen, även i litteraturen. Men samtidigt finns det ofta en oro eller ett dolt hot i tekniken, säger Jakob Olsson nybliven doktor i litteraturvetenskap vid Karlstads universitet.

    Jakob Olsson har undersökt 249 titlar, utgivna från år 2000 fram till 2019. Och han kan visa på hur tekniken blir alltmer självklar i litteraturen, men också att vuxenvärlden ofta vill problematisera och måla upp ny teknik som farlig. 

    – Det är påtagligt att det finns en negativ bild. De problematiserande berättelserna väger helt klart över, och ofta går det mot ganska extrema historier, berättar Jakob.

  • 2024-10-28

    Administratör - ett yrke med potentiellt obegränsad karaktär

    Bakom administration står administratörerna. En yrkesgrupp som David Regin Öborn, nybliven doktor i arbetsvetenskap vid Handelshögskolan, har fokuserat på i sin forskning. Och startskottet kom ur ett explosivt utbrott under ett möte.

    David Regin Öborn, du har själv en bakgrund som administratör – vad fick dig att forska inom området?

    – Dels en nyfikenhet på gruppen, den typ av administrativa servicesarbeten som denna typ av administratörer kan klassas som är ganska dåligt undersökta. Det finns en tendens idag tycker jag att vi skriver och pratar mycket om administration och administratörer, men vi pratar inte så ofta med administratörerna, i form av forskning.

  • 2024-10-25

    Barns och ungas psykiska hälsa tema när forskarna och kommunen möttes

    Torsdag 24 oktober hölls den andra träffen under vinjetten Forskarna i Almen, där forskare från Karlstads universitet möter representanter för Karlstads kommun.
    Denna gång var temat barns och ungas psykiska hälsa.

    – En väldigt lärorik kväll. Alla som deltog vittnade om det, säger Patrik Larsson, prorektor vid Karlstads universitet.

    På plats i kvarteret Almen fanns sex representanter för kommunstyrelsen, socialtjänsten och gymnasie- och grundskoleverksamheten. Från Karlstads universitet deltog, förutom Patrik Larsson och universitetsdirektör Anne-Christine Larsson Ljung, fyra forskare som under en dryg timme sammanfattade sin forskning med koppling till barns och ungas psykiska hälsa.