Nyheter

 • 2018-05-04

  Seminarium om Svenska Kyrkans Facebook-användning

  Henrik Åhman, forskare inom människa-datorinteraktion vid Institutionen för Media & Informatik, Uppsala universitet, berättade och diskuterade om ett projekt han nyligen startat tillsammans med Claes Thorén, tidigare informatiker vid Karlstads universitet.

  Projektet heter “Ancient rituals in contemporary landscapes: An exploration of religious practices in social media". Syftet är att förstå vad som händer när den religiösa diskursen, traditionellt präglad av hierarkier och strukturerade rutiner, flyttar till ett sammanhang som sägs vara ostrukturerat och utan hierarkier, med det uttalade målet att omformulera betydelse och mening.

  Både teologer och informatiker deltog i seminariet. För ämnet informatiks del finns kopplingar till de egna publikationerna kring kommuners Facebook-användning.

 • 2018-04-27

  Internationell konferens med fokus på digitalisering, medicin och hälsa

  Den 18-21 juni arrangerar Karlstads universitet det 31:a Internationella Symposiet om databaserade medicinska system, IEEE CBMS 2018. Och intresset är stort - över 200 konferensbidrag har kommit in. Att göra ett urval är nu ett digert jobb för symposiets internationella kommitté. Bridget Kane, lektor i informatik vid Handelshögskolan håller ihop arrangemanget och är nöjd över det stora intresset.

  CBMS står för Computer-Based Medical Systems och konferensen samlar forskare från en rad olika fält: datavetenskap, informatik, ingenjörsvetenskap och även experter inom medicinsk teknik som är verksamma både inom akademin och den medicinska sektorn.

  Under konferensen tas en rad områden upp, exempelvis e-hälsa, big data, biomedicinsk informatik, biodata, patientjournalsystem, virtual reality teknik för undervisning av medicinstudenter, sensor system för vård av för tidigt födda barn, analyser av medicinsk data och mycket annat.

 • 2018-04-23

  Nätverket ITQ firade 10 år

  ITQ - nätverket för tjejer som läser IT på universitetet och praktiker i branschen, firade 10 år med tårta, gästföreläsning och inte minst mingel och nätverkande. Gäst var Siduri Poli, 2017 års digitala inspiratör, som berättade om sitt intresse för teknik som verktyg för förändring.

  På plats fanns IT-studenter, gymnasieelever från Fria Läroveken samt yrkesverksamma från bland andra CGI, Ibiz Solutions, Karlstads kommun, Netgain, Sogeti och ÅF. Flera av de som jobbar idag har själva läst en IT-utbildning på Handelshögskolan och universitetet - och var påfallande glada över att vara tillbaka för gästspel.

 • 2018-03-16

  Gemensam kunskapsutveckling om hållbarhet och kvalitet som perspektiv i processledning

  Svenska förbundet för kvalitet, region Värmland, Dalsland, Örebro (SFK VDÖ ) träffades den 8 mars och värd var Marie-Therese Christiansson, proprefekt på Handelshögskolan vid Karlstads universitet, lärare i informatik och ordförande i SFK VDÖ. Syftet var en gemensam kunskapsutveckling i samproduktion mellan akademi, utbildning och praktik.

  I fokus var affärs- och verksamhetsmässiga skäl att arbeta med kvalitet och hållbarhet i processledning samt metoder för att identifiera och värdera olika perspektiv i verksamhetsprocesser. Syftet med workshopen var erfarenhetsutbyte och ett gemensamt lärande, där studenter på kursen ”Verksamhetsutveckling med process- och flerpartsperspektiv” bidrog i diskussionerna. Deltagare fanns representerade från

 • 2018-02-21

  After School den 15 mars, kl. 17-22

  After school är ett event där du som student får chansen att träffa olika IT-företag och mingla med dess anställda. Genom att gå på eventet får du en unik möjlighet att ställa frågor till företagen och bygga upp ditt nätverk.

  Idén After School bygger på att du som student ska få en chans att träffa olika IT-företag i en avslappnad miljö. För endast 50 kr får du uppleva denna kväll med god mat och dryck. Detta event görs i samarbete med SNITS.

  Till Facebookevent

 • 2018-01-25

  M4D 2018 äger rum i Uganda 15-16 november

  Informatiks mångåriga partner Makerere-universitetet i Ugandas huvudstad Kampala kommer att agera värd för konferensen sjätte upplagan av Mobile Communication Technologies for Development, M4D 2018.

  M4D-konferenserna startades en gång i tiden inom den numera nedlagda centrumbildningen HumanIT och hölls då Karlstad. Därefter har konferensen besökt Kampala, New Dehli, Dakar, och Maputo, och i år är det alltså Kampalas tur igen.

Kontaktuppgifter till informatik, se mer info under menyalternativet kontakt
Sidansvarig: Malin Åhs
Senaste uppdatering: 2017-05-31