Ny docent i informatik
2021-08-24Handelshögskolan vid Karlstads universitet välkomnar Peter Bellström som ny docent i informatik.
Peter Bellström har varit en del av Handelshögskolan under många år. Nu tar Peter steget upp till docent samtidigt som hans två huvudspår fortsätter.
- I projektet CriseIT arbetar vi bland annat med att skapa IKT-verktyg som kompletterar traditionella krisövningar, berättar Peter Bellström Till en början utgick vi ifrån vad kommunal krisledning önskade, men projektet har nu även expanderat till den privata sektorn. Projektet handlar bland annat om att forska kring prototyper som vi har tagit fram för att exempelvis minska tiden det tar att sätta upp och genomföra krisövningar.
Mitt andra huvudspår är att undersöka innehållet i de inlägg kommuner publicerar i sociala medier.
Utöver det så undervisar jag främst på webbutvecklarprogrammet.
Vad kommunicerar kommunerna främst?
- Det handlar om att marknadsföra händelser som sker i en kommun. Indikationerna är, visserligen baserade på en liten datamängd, att kommunen främst marknadsför något inom ramen för kommunen. Kommunen sprider oftast information och är inte alltid i behov av återkoppling. I likhet med detta är indikationen att medborgarna också främst delar information om olika händelser.
Vilka förhoppningar har du på din nya tjänst som docent?
- Förhoppningsvis kan jag ta en större roll som handledare för doktorander. Jag hoppas även kunna växla upp och ta mer plats på ämnets masterkurser där jag har en hel del att bidra med – allt från datainsamling till metod.
På grundutbildningen för webbutvecklare ligger min kompetens i huvudsak inom att använda olika typer av verktyg. Jag undervisar främst på den tekniska delen av ämnet informatik som behandlar både ”mjuka” aspekter av IT (människan, interaktion, förstudier) och också ”hårda” mer tekniska aspekter av IT (programmering, lagring, webb).
Under mina år på universitet har jag använt många olika verktyg och det krävs en bred verktygslåda i både min roll som lärare och forskare. Jag har varit tvungen att lära mig använda flertalet verktyg för att kunna bedriva forskning inom exempelvis kommuners användande av sociala medier. Detta då verktygen sällan är helt anpassade för ändamålet utan man får göra sina egna varianter.
Historiskt så har vi människor inte alltid varit bra på att bygga system för användaren – men vi blir bättre på det. På Handelshögskolan är vi duktiga på att lyfta fram vikten av att systemen skall vara anpassade för verksamheten och inte tvärt om.
Vad har du på gång den närmaste tiden?
- CriseIT-projektet pågår till årsskiftet och inom ramen för ökad förståelse kring vad som kommuniceras via kommunernas sociala medier så jobbar vi sedan en tid för metodstöd med hjälp av AI och maskinlärande. Det vi eftersträvar är att en tjänst eller programvara genomför en första kategorisering av texterna som publiceras på sociala medier och alltså förklarar vad utsagan i texten handlar om.
Detta skall dock ses som ett första steg i att kategorisera texterna och vi i forskargruppen behöver komplettera detta första steg med att läsa igenom texterna och eventuellt korrigera om AI-komponenten har indikerat någon text konstigt eller till och med felaktigt. Ett metodstöd alltså.