Nyhetsarkiv för "Kau.se"

2020-10-19
... du tillbringar en hel del tid i kommunarkiven i Storfors och Arvika just nu. Vad gör du där? - Jag jobbar med min avhandling och läser handlingar från framför allt de gamla folkskolestyrelserna och skolstyrelserna. Syftet är att undersöka hur man på lokal nivå har hanterat och genomfört skolreformer mellan åren 1950 och 1968. Varför är just den tidsperioden intressant? - Under perioden 1950 till 1968 genomförs en av de största skolreformerna hittills i Sverige.
2020-10-15
Staffan Janson, senior professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet, har sedan flera decennier lett de nationella studierna om barnuppfostran och våld mot barn. Tidigare i år blev han och en engelsk kollega inviterade att skriva för BMJ Paediatrics. - Det är alltid en hedersbetygelse att få skriva editorials för framstående tidskrifter.
2020-10-14
Varje år hedras tidigare studenter vid Karlstads universitet som Årets alumner. De har använt sin utbildning på bästa sätt, hittat intressanta vägar till nya utmaningar och är goda förebilder för universitetets studenter. I år utses Beatrice Högå till Årets alumn. Beatrice Högå pluggade Politics magister-programmet med inriktning statsvetenskap och sen ytterligare ett år projektledning. Det blev en bra kombination som hon har nytta av i yrkeslivet idag.
2020-10-13

Nanoteknikens underbara värld

Nyheter » 2020-10-13
Ny forskning om nanosystem av silver på kiselytor har publicerats i en doktorsavhandling på Karlstads universitet. Det handlar om nya metoder för att forma silverfilm på kisel, vilket har gjort det möjligt att i mer detalj studera intressanta kvantmekaniska fenomen. - Jag har sysslat med forskning inom nanovetenskap eller mer specifikt materialfysik, med mätning av nanometertunna silverfilmer på kisel, säger Samuel Starfelt, doktor i materialfysik.
2020-10-13
Den 18 oktober smäller det – då firar Musikhögskolan Ingesunds lokaler 50 år. En milstolpe som ska firas som sig bör med en sprakande konsert. Den kommer att innehålla historiska återblickar och en rad duktiga musiker i olika konstellationer med lärare, studenter och alumner. Inte minst jazzsångerskan Rigmor Gustafsson, tidigare student och gästprofessor.
2020-10-12
Nurul Momen, doktorand vid institutionen för datavetenskap vid Karlstads universitet, har undersökt huruvida appars tillgång till data tar hänsyn till användarens integritet. Låt oss säga, rent hypotetiskt, att det finns en app för att tvätta händerna. Du startar den för första gången och ett gränssnitt förklarar: ”Tillstånd krävs för att få tillgång till vatten”. Du trycker på ”Tillåt” och använder då en app för att tvätta dina händer.
2020-10-12

Hur kan elever lära bättre?

Nyheter » 2020-10-12
Forskarskolan Käkk, Kunskap, ämnen och kvalitet i lärarutbildning och klassrum, vänder sig till lärarutbildare med ett ämnesdidaktiskt intresse.
2020-10-07

Tung metallindustri digitaliseras

Nyheter » 2020-10-07
Att digitalisera industrin har visat sig vara ett effektivt sätt att minska antalet fel i produktionsleden. Den nya tekniken har främst funnits i exempelvis bilindustrin. I ett nytt projekt blickar forskare på Karlstads universitet på den riktigt tunga metallindustrin där manuellt arbete fortfarande är vanligt. Smidesprocesser i tung metallindustri består av många manuella processer där ett fel kan innebära kostsamma produktionsstopp.
2020-10-06
På universitet pågår forskning som allmänheten inte känner till. Under de senaste tretton åren har därför Karlstads universitet, som första lärosäte i landet, startat och genomfört Barnens universitet. Barnens universitet syftar till ge barn intresse för forskning och ge forskarna nya idéer i mötet med barnen. Forskarna Jörgen Samuelsson och Torgny Fornstedt inledde höstens säsong med att berätta om mediciner som förändrade världen.
2020-10-05
Nya energitekniker, hälsosamt åldrande, hållbart vattenbruk och bioinspirerade material. Det är några av de områden som svenska och japanska lärosäten skapat forskningssamarbeten kring i projektet MIRAI.
2020-10-05
COVID-19 har starkt påverkat arbetsmarknaden. För att tillgodose näringslivets behov av kompetensutveckling öppnar ämnet datavetenskap upp för nya sätt att vidareutbilda sig. Finansieringen sker genom KK-stiftelsen. Utifrån den globala situation som uppstod i våras såg KK-stiftelsen en risk för ekonomisk nedgång med korttidspermitteringar och uppsägningar som följd.
2020-09-30
Mikael Granberg professor i statsvetenskap och föreståndare för Centrum för forskning om samhällsrisker vid Karlstads universitet, har utnämnts till hedersprofessor vid Royal Melbourne Institute of Technology University, RMIT. - Framförallt är det kul att den forskning vi gjort och gör får detta erkännande, säger Mikael Granberg. Det är vid School of Global, Urban and Social Studies på RMIT som Mikael Granberg utnämnts till hedersprofessor.
2020-09-30
Universitetskanslersämbetet, UKÄ, ger det samlade omdömet hög kvalitet för den utbildning som leder till förskollärarexamen vid Karlstads universitet. För drygt ett år sedan kritiserade UKÄ utbildningen och ett utvecklingsarbete inleddes.
2020-09-30
"Zombier, zombier, zombier - eller Omgiven av odöda" består av nio populärvetenskapliga artiklar som behandlar zombier och zombiescenarion ur olika perspektiv. Bland författarna finns två forskare från Karlstads universitet: Eva Kingsepp, medie-och kommunikationsvetenskap och Fredrik Hoppstadius, kulturgeografi. Det går knappast att missa hur zombien har ökat i popularitet de senaste decennierna.
2020-09-29
Den 29 september är det premiär för internationella matsvinnsdagen. Dagen är instiftad av FN för att ta ett internationellt grepp om matsvinnets konsekvenser och möjliga lösningar så att målet i Agenda 2030 kan uppnås.
Prenumerera på Nyhetsarkiv för "Kau.se"