Nyheter

 • 2024-05-28

  Hållbar och effektiv pelletsproduktion

  Intresset för hållbar energiproduktion är stort och pellets är en energikälla som är både effektiv och förnybar. En nyligen publicerad avhandling handlar om hur man genom olika sågspånsblandningar och lagringstider kan tillverka pellets på effektivare sätt.

  – I min forskning har jag tittat på hur sågspån från trädets olika delar påverkar slutprodukten och vilken roll torkprocessen har, säger Workson Siwale, som nyligen disputerat i ämnet miljö- och energisystem. Målet är att tillverka pellets med jämnare kvalitet, undvika lagringsförluster och samtidigt öka kunskapen om hur olika träspånblandningar påverkar slutprodukten. 

 • 2024-05-27

  Student vid Elitidrottsuniversitetet tog guld i styrkelyft i junior-EM

  Axel Isberg, 19 år, student vid Elitidrottsuniversitetet, Karlstads universitet blev nyligen europamästare i utrustat styrkelyft vid junior-EM i Luxemburg. Detta blir tredje gången gillt eftersom han tagit guldmedaljer vid europamästerskap även 2022 och 2021.

  Sammanlagt lyfte Axel Isberg nästan ett ton och slog juniorrekord i tre moment. Vi säger stort grattis!

  – Tack, det var kul, det är lika kul varje gång. Jag lyfte 390 kg i knäböj, 220 i bänkpress och 325 kg i marklyft. I utrustad styrkelyftning, använder vi knäböjsdräkt som stödjer kroppen och lindar knäna hårt för att få mer stöd. Det ger mer stöd an klassisk styrkelyftning där jag tar 330 kg i knäböj.

  Du läser till civilingenjör inom datateknik parallellt samtidigt som du tränar och tävlar på elitidrott, hur tycker du att det funkar?

 • 2024-05-24

  Hallå där Fanny Andersson, student på musiklärarprogrammet...

  ...du och en ensemble från Musikhögskolan Ingesund spelade traditionsenligt under Polarpriset tidigare i veckan.

  Var och när spelade ni i anslutning till prisutdelningen?

  Vi spelade i början av röda mattan utanför Grand Hotel när alla gästerna anlände, från kl. 16.00 och en dryg timme tills kungafamiljen anlände.

  Hur kändes det att spela för hela Sveriges musikerelit samt för pristagare och andra influgna musiker?

 • 2024-05-24

  FEKIS 2024 – konferensen för lärare och forskare inom företagsekonomi

  – Under konferensen vill vi diskutera frågor som är relevanta för företagsekonomisk utbildning, forskning och samverkan, säger Mia Larson, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan. Det är ett tillfälle att driva frågor framåt.

  Den ambulerande konferensen FEKIS genomförs 22e till 24e oktober på Karlstads universitet. Under tre dagar kommer ämnet företagsekonomi vägleda genom underrubriken – Förnyelse och demokrati i en disruptiv värld.

 • 2024-05-24

  Magdalena Andersson kommer till Karlstads universitet

  Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kommer till Karlstads universitet, tisdag 28 maj.

  Hon kommer att hålla en föreläsning om ledarskap, baserad på erfarenheterna från tiden som finansminister respektive statsminister. Efter föreläsningen är det öppet för frågor.

  Studenter och medarbetare hälsas välkomna.

   

  Tid: tisdag 28 maj, klockan 10.00-11.00

  Plats: Andersalen, 11D 121

 • 2024-05-24

  Cybersäkerhetsforskare har utvecklat nytt skydd mot AI-analys

  Forskaren Tobias Pulls vid datavetenskap på Karlstads universitet har tillsammans med det Göteborgsbaserade företaget Mullvad VPN utvecklat ett nytt skydd med benämningen DAITA (Defense against AI-guided Traffic Analysis).

  Skyddet mot den snabba AI-utvecklingen av trafikanalys finns tillgänglig i Mullvads VPN-app till olika plattformar under året, som har över en miljon nedladdningar över hela världen.